Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леції ТЕМ і ОЛК.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Чим відрізняється експлуатація стаціонарних, напівстаціонарних і рухомих машини і в чому їх переваги?

  2. Що розуміється під термінами “машинотракторний агрегат” і “агрегатна машина”?

  3. Чим відрізняється експлуатація причіпних, напівнавісних і навісних МТА?

  4. Чим відрізняється експлуатація МТА з навісними знаряддями порівняно з причіпними?

  5. Назвіть основні особливості експлуатації простих, комбінованих і широкозахватних МТА?

  6. Які принципи повинні враховуватися при комплектуванні лісо господарських МТА?

  7. У якій послідовності здійснюється підбір машин при комплектуванні МТА з обґрунтуванням режиму їх роботи?

Лекція 3. Експлуатаційні витрати під час роботи мта

1. Основні види експлуатаційних витрат.

2. Види палива і мастильних матеріалів.

3. Розрахунок нормативної витрати палива.

1. Витрати, пов’язані з експлуатацією машин в лісовому господарстві, підрозділяються на прямі і непрямі.

Прямі витрати здійснюються у виробничій сфері. Вони пов’язані з виконанням технологічної операції і включаються в її собівартість.

Непрямі витрати безпосередньо не пов’язані з окремим видами технологічних операцій. Це в основному накладні витрати: на зміст адміністративно-управлінського персоналу і фахівців, підсобних і допоміжних робочих; утримання приміщень і споруд; придбання інструментів; амортизацію основних засобів і так далі Визначити величину непрямих витрат при оцінці роботи різних МТА складно. Тому порівняльну оцінку ефективності їх використання дають за прямими експлуатаційним витратам.

Прямі експлуатаційні витрати Спр на виконання окремих технологічних операцій визначаються в гривнях на 1 год роботи машин, на 1 га напрацювання або на 1 т проведеної продукції. Розрахунки проводять за формулою:

Спр = Ст + См + Сх,

де Ст, См – витрати, пов’язані з експлуатацією відповідно: трактора і лісогосподарської машини, грн/год;

Сх – витрати, пов’язані із зберіганням трактора і лісогосподарської машини, грн/год.

Витрати Ст грн/год, пов’язані з експлуатацією трактора, визначаються за формулою:

Ст = Сг+ Спал + Са + Ср,

де Сг – годинна ставка тракториста-машиніста на даному виді: робіт, грн;

Спал – вартість палива і мастильних матеріалів, що витрачаються за 1 год роботи, грн;

Са – амортизаційні відрахування на повне відновлення трактора, грн;

Ср – відрахування на капітальний і поточний ремонти трактора, проведення технічного обслуговування на 1 год роботи, грн.

Вартість палива і мастильних матеріалів Спал, грн/год, визначається за формулою:

Спал = Wн ·Сн ·Цк,

де Wн – продуктивність агрегату за нормою 1 год змінного часу, га/год;

Сн – витрата палива за нормою, кг/га;

Цк – комплексна ціна палива і мастильних матеріалів, грн/кг.

Амортизаційні відрахування трактора Са, грн, визначають за формулою:

,

де Сб – балансова вартість тракторів, грн;

Ра норма щорічних амортизаційних відрахувань, грн;

Тф – фактичне річне завантаження трактора за даними лісогосподарського підприємства, год.

Відрахування на капітальний, поточний ремонти і технічне обслуговування Ср, грн, визначаються за формулою:

,

де Ркр, Ртр, Рто – норми щорічних відрахувань відповідно на капітальний, поточний ремонти і на проведення технічного обслуговування, %;

Тн – нормативне річне завантаження трактора, год.

Величина прямих витрат См, грн, пов’язана з експлуатацією лісогосподарської машини, визначається за формулою:

См = Сгм + Сам + Срм,

де Сгм – годинна оплата робочих, зайнятих на лісогосподарських машинах, грн;

Сам – годинні амортизаційні відрахування на повне відновлення машин, грн;

Срм – годинні відрахування на поточний ремонт і технічне обслуговування машини, грн.

Для визначення годинної оплати праці робочих Сгм, грн, зайнятих на машині, використовують формулу:

,

де Сгр – годинна ставка праці робочих, обслуговуючих машину за відповідною тарифною групою, грн;

– число робочих, оплата праці яких проводиться за відповідною тарифною групою;

п – число тарифних груп.

Годинні амортизаційні відрахування Сам, грн, визначаються за формулою:

,

де Сбм – балансова вартість машин, грн;

Рам – норма щорічних амортизаційних відрахувань, %;

Тфм – фактичне річне завантаження машин, год.

Годинні відрахування на поточний ремонт і технічне обслуговування машин визначаються за формулою:

де Ртрм, Ртом щорічні відрахування відповідно на текучий ремонт і технічне обслуговування машин, %;

Тнм – нормативне річне завантаження лісогосподарських машин, год.

Для зменшення експлуатаційних витрат необхідно: підвищувати змінне, сезонне і річне напрацювання МТА шляхом використання прогресивних методів організації робіт, раціонального комплектування агрегатів; дбайливо витрачати паливо і мастильні матеріали; скорочувати витрати на ремонт і технічне обслуговування; підвищувати рівень механізації робіт.

2. Для карбюраторних автомобільних двигунів в лісовому господарстві застосовують бензини наступних марок: А-76, АІ-93, АІ-95. У маркуванні бензинів буква “А” означає, що бензин автомобільний: буква “І” свідчить, що октанове число визначається дослідним методом; цифри означають мінімально допустиме октанове число.

Бензин А-76 використовують в двигунах автомобілів ГАЗ-52-03, ЗІЛ-157, ПАЗ-652Б, ГАЗ-53А, ЗІЛ-130 і ЗІЛ-131, УРАЛ-377Н і ін.

Бензин АІ-93 і АІ-95 використовують в двигунах легкових автомобілів Москвич-2141, ГАЗ-24, ВАЗ і ін.

Паливом для дизельних двигунів є дизельне паливо, яке випускається двох основних видів: для швидкохідних дизелів з частотою обертання колінчастого валу більше 1000 хв-1 і для тихохідних двигунів з частотою обертання колінчатого валу 200... 1000 хв-1.

Якість бензину характеризується випаровуваністю, детонаційною стійкістю, стабільністю фізичних і хімічних властивостей, схильністю палива до утворення відкладень, корозійною дією палива, наявністю в паливі механічних домішок і води. Для забезпечення надійної і економічної роботи карбюраторних двигунів бензин повинен задовольняти вказаним вище показникам.

Якість дизельного палива оцінюється в’язкістю, фракційним складом, температурою помутніння, температурою застигання, температурою самозаймання, схильність палива до утворення нагару і лакоподібних відкладень.

Якість дизельного палива повинна бути таким, щоб забезпечувалася безперебійна подача його на всіх експлуатаційних режимах, хороше сумішоутворення і легкий запуск, швидке займання і плавне згорання робочої суміші.

Випускається дизельне паливо наступних марок: ДЗ, ДЛ, Л, З і ЗС. Під час експлуатації в зимових умовах за температури 253 К (-20 °С) застосовується дизельне паливо марки З, а за температури до 243 К (-30 °С) – марки ДЗ і ЗС. У літній час застосовується літнє паливо марки ДЛ і Л.

Мастильні матеріали дозволяють зменшити сили тертя, що виникають в рухомих з’єднаннях машин і механізмів. Для мащення тракторів і автомобілів використовують масла, отримані з нафти. Якість масла оцінюється в’язкістю, температури застигання, температури спалаху, термоокислювальної стабільності, коксованості, зольності, схильності масла викликати корозію сплавів кольорових металів, змісту механічних домішок і води.

Для поліпшення експлуатаційних властивостей мастила використовують депресорні, в’язкісні, антикорозійні, противоокисні, протипінні і універсальні присадки. Депресорні присадки знижують температуру застигання мастила; в’язкісні – підвищують в’язкість мастила і покращують його в’язкістно-температурні властивості; антикорозійні – зменшують корозію металів; противоокисні – підвищують стійкість мастила до окислення; протипінні – знижують піноутворення; універсальні – дозволяють одночасно зменшити декілька показників, що характеризують якість масла.

Вживані в двигунах мастила згідно ГОСТ 17479–72 маркуються таким чином: М-6Б1, М-8В1, М-8Г1, М-6Б2, М-8В2, М-10Г2 і т. д. Буква “М” означає, що масло моторне; цифри 6, 8, 10 – в’язкість в сантистоксах за температури 373°К (100 °С); букви “Б”, “В”, “Г” – групу за експлуатаційними властивостями роботи двигуна (“Б” – для мало-, “В” – для середньо-, “Г” – для високофорсованих двигунів). Цифри після цих букв указують, для яких двигунів призначено мастило: 1 – для карбюраторних, 2 – для дизельних. Відсутність цифр указує на універсальність мастила.

Якщо в мастилі є згущуючі присадки і якщо воно може застосовуватися як зимове і всесезонне, то в його марку входить дріб, наприклад: М-6З/10В2. У чисельнику дробу цифра з буквою “З” означає в’язкість мастила при температурі 255 К (-18 °С), а в знаменнику – при 373 К (100 °С).

У трансмісіях тракторів і автомобілів, а також в механізмах передачі багатьох лісогосподарських машин використовують трансмісійні мастила і пластичні мастила.

У трансмісійних мастилах Тс-14,5; ТАцТЭ-15ЭФО, ТАц-10 ТАц-15В букви означають: “Т” – мастило трансмісійне, “с” – північне, “А” – автотракторне, ЭФО – марка протикорозійної присадки.

Пластичні мастила використовують для зменшення сил тертя у сполученнях машин і механізмів, в які подача рідинного мастила утруднена або з яких воно витікає. Для мастила таких сполучень застосовують солідоли жирові ЦС-1 і ВУС-2 і синтетичні – прес-солідол С і солідол С (ГОСТ 4366–64) а також водостійкі низькотемпературні мастила УЦНИОЛ-1 УНИОЛ-2, ЦИАТИМ-201.

3. Під час виконання лісогосподарських робіт паливо витрачається при русі трактора під навантаженням, при холостих заїздах, поворотах агрегату, а також під час його зупинок з працюючим двигуном.

Загальна витрата палива , кг, визначається за формулою:

,

де – середня витрата палива відповідно при роботі під навантаженням, при холостих заїздах, поворотах і переїздах і під час зупинки з працюючим двигуном, кг/год; – відповідно час роботи агрегатів на вказаних режимах, год.

Значення годинної витрати палива під навантаженням і на холостому режимі визначається з тягової характеристики трактора, а – з технічної характеристики двигуна.

Зразкові значення годинної витрати палива при роботі тракторів залежно від завантаження двигуна приведені в додатку 10 [ ].

Величини залежать від характеру виконуваної операції. Визначаються вони на основі балансу часу зміни з урахуванням конкретних параметрів (довжини гону, швидкості руху і т. п.).

Витрати палива , кг, з розрахунку на гектар виконаної роботи визначаються за формулою:

,

де – кількість витраченого палива за зміну, кг;

– змінна продуктивність агрегата, га;

– робоча ширина захоплення агрегата, м;

vр робоча швидкість руху агрегата, км/год;

Тр – робочий час, год.

За цими формулами розраховуються норми витрати палива для тракторів і самохідних машин. При цьому враховуються природно-кліматичні умови лісогосподарських підприємств.

Кількість мастильних матеріалів і пускового палива, необхідна для роботи МТА, визначається в процентному відношенні до основного палива.