Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леції ТЕМ і ОЛК.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Лекція 8. Засоби діагностування двигунів і світлотехнічних приладів машин

1. Вимірювальна та реєструюча апаратура механізмів та систем двигуна.

2. Засоби діагностування світлотехнічних приладів.

1. Засоби діагностування енергообладнання, двигуна, кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів. З числа відмов двигунів легкових автомобілів з бензиновими двигунами на частку енергообладнання доводиться до 30-40 %.

Вітчизняною промисловістю освоєно декілька типів пересувних і переносних засобів діагностування енергообладнання двигунів: К-461, КІ-55-24, К-484, Е-214.

Засоби діагностування системи живлення

Вихідними показниками технічного стану системи живлення двигунів автомобілів є витрата палива і вміст токсичних речовин у газах, що відпра­цювали. Витрату палива вимірюють об’ємними, ротаметричними, тахомет­ричними, фотоелектричними та іншого типу витратомірами.

При технічному обслуговуванні і діагностуванні автомобільних двигунів найбільше поширення отримали переносні газоаналізатори, які визначають вміст СО у відпрацьованих газах вимірюванням міри поглинання газами інфрачервоного випромінювання. Газоаналізатори, які раніше використову­валися, засновані на каталітичному методі допалювання, мають високу похибку вимірювання і в останні роки застосовуються мало.

Обладнання для обслуговування систем живлення газобалонних автомобілів

Збільшення кількості автомобілів, що використовують як моторне паливо газ, зажадало створення спеціалізованого гаражного обладнання для обслуговування цієї групи автомобілів. Освоєно виробництво обладнання для перевірки і регулювання систем живлення автомобілів, працюючих на зрідженому нафтовому газі або стислому природному газі.

Засоби оцінки тягових показників автомобілів

Кажучи про тягові показники автомобілів, насамперед, мають на увазі тягові і потужні показники, що розвиваються на ведучих колесах. До числа цих показників належать сила тяги, крутний момент, потужність на колесах, витрата палива, час розгону і вибігу, максимальна швидкість, що розвивається в заданому режимі випробування. Значення цих показників залежать від технічного стану і якості регулювання практично всіх основних агрегатів і систем автомобіля.

Для оцінки тягових показників легкових автомобілів у нас в країні застосовується К-485 (замість стенда, що раніше випускався, К-409М) і стенд 4817 (табл. 8.1).

Таблиця 8.1

Метрологічна характеристика тягових стендів

Параметри

К-485

4817

Діапазон вимірювання

Клас точності

Діапазон вимірювання

Клас точності

Сила тяги, кН

0-2,5

4

-

-

Гальмовий момент, кНм

-

-

0-1

2

Потужність, що розвивається, кВт:

тривало короткочасно

-

-

0-50 0-150

4 4

Швидкість автомобіля, км/год

0-150

4

0-150

2

Час розгону і вибігу, с

0-100

1

0-99,9

0,1

2. Діагностування фар автомобілів здійснюють у напрямі і силі світлового потоку. Робота переважної більшості сучасних приладів для перевірки фар заснована на фотометричному методі визначення світлотехнічних величин.

Великий вплив на точність регулювання фар надає правильність установки приладу відносно автомобіля. Прилад повинен бути встановлений суворо по висоті розташування фар, а його оптична вісь паралельно подовжньої осі автомобіля, що діагностується. З позиції метрологічного забезпечення принциповим є вибір бази, що визначає положення приладу відносно автомобіля. В якості бази використовують вісь передніх і задніх коліс, площину симетрії.

Відповідно до вимог ГОСТ 25478-82 точність орієнтації у вертикальній і горизонтальній площинах повинна бути не нижче відповідно 0,25 і 0,50. З числа приладів, що експлуатуються в країні для перевірки фар, вимогам вказаного стандарту відповідають вітчизняні прилади ПРАФ-3, К-303, К-310.

Прилад К-303 забезпечує перевірку установки фар по зміщенню світлової плями на екрані і вимірює силу світла при допомозі фотометра. Мінімальна і максимальна висоти осі оптичної камери відповідно 250 і 1150 мм. Орієнтуючим пристроєм перевірки установки приладу перед фарою є щілинний прожектор, встановлений на оптичній камері приладу. Оптична камера містить лінзу, екран з фотоелементом, міліамперметр.

Світлові прилади

Похибки:

- взаємне положення осей ±0,5°;

- биття центрів ±10 мм.

Питання для самоперевірки

1. Вимірювальна та реєструюча апаратура механізмів та систем двигуна.

2. Засоби діагностування світлотехнічних приладів.