Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леції ТЕМ і ОЛК.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Лекція 9. Перевірка агрегатів керування машини

1. Стенди для перевірки кутів установки коліс.

2. Стенди для перевірки гальм.

3. Вимоги до вимірювальної і реєструючої апаратури гальмових систем.

1. Ці стенди за призначенням класифікуються:

- для експрес-діагностування;

- для поглибленого контролю і регулювання кутів установки коліс.

За конструктивним виконанням стенди поділяються на площадкові, роликові (барабанні), оптичні, електрооптичні, електронні та ін.

Установка керованих коліс легкових автомобілів перевіряється за величиною сходження і кутами розвалу керованих коліс, а також за кутами нахилу шкворня поворотного кулака в поперечній і подовжній площинах, співвідношенні кутів повороту керованих коліс, паралельності передньої і задньої осей, зміщеності моста в бік.

До числа стендів для експрес-діагностування належать площадкові стенди К-619, К-112, К-1. Основними недоліками цих стендів є те, що вони не забезпечують перевірку всіх геометричних параметрів установки коліс у автомобілів з розділеним вимірюванням сходження по кожному колесу. Цей недолік усунений в стендах 665, а також нових електронних стендах, в тому числі з лазерним пристроєм.

За останні роки все більше застосовуються електронні стенди для вимірювання кутів установки коліс. Найважливішою перевагою стендів цього типу є можливість виведення вимірювання на аналогові і цифрові індикатори, цифродрукуючі пристрої, екран дисплея ЕОМ. Ці стенди значно більш технологічні у використанні.

З позиції застосування дисплея і цифродрукуючого пристрою інтерес представляє стенд 8665. На екрані дисплея за командою оператора видається докладна технологічна послідовність, нормативи і результати вимірювань. Як завершальна операція видаються також рекомендації щодо виконання необхідних регулювальних робіт на автомобілі.

2. На АТП і СТО країни знайшли застосування гальмові стенди, працюючі з використанням сил зчеплення колеса з опорною поверхнею роликів. У цих стендах реалізований гальмовий момент обмежений силою зчеплення колеса з опорною поверхнею роликів стенда, і тому в більшості випадків без застосування спеціальних довантажуючих пристроїв на них неможливо реалізувати повний гальмовий момент автомобіля.

При діагностуванні легкових автомобілів застосовуються силові роликові стенди. Принцип дії цих стендів заснований на вимірюванні гальмової сили, що розвивається на кожному колесі при примусовому обертанні загальмованих коліс автомобіля від роликів стенду. Швидкість автомобіля, що імітується на силовому стенді, звичайно становить2-4 км/год, досягаючи іноді до 10 км/год. Найбільше застосування у нас в країні отримали стенди К-486, К-208М, ТС-1, КІ-8944, РН-501А. Основні метричні і технологічні характеристики ряду гальмових силових стендів вітчизняного і зарубіжного виробництва наведені в табл. 9.1

Таблиця 9.1

Основні метрологічні характеристики гальмових стендів

К-208М

К-486

РН-501А

Параметри

Діапазон

Клас

Діапазон

Клас

Діапазон

Клас

вимір.

точн.

вимір.

точн.

вимір.

точн.

Гальмова сила на одному колесі, кН

0-5

5

0-5

4

0-5

5

Сила, що ство-

рюється на педалі

0-600

6

0-600

4

0-500

5

гальма, Н

3. Метод дорожніх випробувань

Параметри:

- гальмовий шлях, стале уповільнення, час спрацювання, зусилля на педалі, початкова швидкість гальмування.

Точність:

- гальмовий шлях ±2,5 %;

- уповільнення ±4,0 %;

- час спрацювання +0,03 с;

- швидкість гальмування ±1,5 км/год

Вимоги до обладнання

- сумарний люфт рульового механізму

- вимірювання кутів повороту;

- додаток нормованого зусилля.

Похибки:

- показники динамометра ±0,49 Н;

- плече для додатку навантаження ±3,0 %;

- похибка вимірювання кута ±1 %.

Питання для самоперевірки

1. Стенди для перевірки кутів установки коліс.

2. Стенди для перевірки гальм.

3. Вимоги до вимірювальної і реєструючої апаратури гальмових систем.