Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
302.59 Кб
Скачать
  1. Розвиток фінансів у постіндустріальний період.

За невеликий відрізок часу, з 50-х до середини 70-х років, з'явилися обчислювальні системи четвер­того покоління, які стали технологічною та інфор­маційною основою перетворення індустріальної економіки в постіндустріальну. З середини 70-х років особливо швидко зростало виробництво персональних комп'ютерів. Створювалися гнучкі системи вироб­ництва, які дозволяли швидко міняти види товарів. Ще у 1968 р. з'явився перший гнучкий робот, а у 1974 р. створений перший комерційний робот, яким керував комп'ютер.

У середині 70-х років почався бурхливий розви­ток енергозберігаючих виробництв. Величезні кошти вкладалися у технологічну перебудову. Викорис­товувалися альтернативні джерела енергії, будува­лися атомні електростанції. Бурхливо розвивалася біотехнологія — ще одна важлива галузь постіндустріального господарства. Наука взагалі перетво­рюється в безпосередню виробничу силу, скорочуєть­ся термін від народження наукової ідеї до її реалізації, втілення у виробництво. У зв'язку з викорис­танням новітніх технологій відбувається інтенсифі­кація виробництва.

Зменшуються не тільки енерго- та матеріа­ломісткість, а й розмір капіталовкладень і трудомісткість продукції. Знижуються затрати на си­ровину, обладнання, вивільняється велика кількість робочої сили, яка після перекваліфікації направ­ляється у сферу послуг тощо. Змінюється характер і зміст праці. Різко зростає роль, соціальне і економі­чне значення інформаційної діяльності, виникають і розвиваються засоби масової інформації. Внаслі­док цього у значної кількості людей появляється вільний час — величезне багатство і досягнення су­часної епохи.

За таких умов виробництво не могло існувати без постійного використання наукових досліджень і кон­структорських винаходів, тому постійно зростали витрати на науково-дослідні та дослідно-конструк­торські розробки.

З'явилися науково-виробничі комплекси. Це були територіальні об'єднання корпорацій з науково-до­слідними лабораторіями, створені та фінансовані дер­жавним і приватним капіталом для випуску нової продукції. Майже в усіх країнах (крім Японії) держава асигнувала половину витрат на НДДКР. У 1970 р. її частка у витратах моно­полій становила у США — 43,1%, Японії — 2%, ФРН — 18,2 %, Франції — 32,8 %, Великобританії — 31,8 %. Значні кошти вкладалися в аерокосмічну, електротехнічну, прила­добудівну, хімічну промисловість, транспортне маши­нобудування. У цих галузях зосереджувалось понад 80% вчених, інженерів, техніків. Значна увага приділялася фунда­ментальним дослідженням. Головне місце в НДДКР нале­жало виготовленню нових видів продукції, поліпшенню їхньої якості. У зв'язку з "холодною війною" значна частина коштів витрачалася на воєнні цілі. Структуру витрат на НДДКР у 1970 р. характеризують такі дані:

Країна

Витрати на НДДКР,

млрд. дол.

1960

1965

1970

США

Японія

ФРН

Великобританія Франція

13,7 0,5

1,1

1,6

0,8

20,5

1,2

2,6

2,2

2

27,4

3,8

4,1

2,6

3,4

Розвиток національних господарств визначався значним зростанням капітальних вкладень. Якщо їх частка у ВНП економічно розвинених держав світу у передвоєнні роки становила в середньому 15,4% , то в 1970 р. вона досягла в Японії — 29, ФРН — 24, Великобританії — 21, Франції - 26, США — 14%. США втратили перевагу в сфері капіталовкладень у господарство. У 1950 р. рівень їх в Японії, Великобританії, Франції, ФРН, Італії був вдвоє менший, ніж у США, а в 1972 р. перевищував їх на 48%.

Змінилася технологічна структура капіталовкладень. У 60-х роках переважали інтенсивні чинники розвитку еко­номіки (51—67%). Основні витрати йшли не на розширен­ня виробничих площ, а на модернізацію, автоматизацію ви­робничих процесів. У 1970 р. у США витрати на машини, обладнання становили 74 % валових капіталовкладень у господарство, в обробній промисловості — 81 %. У ФРН це співвідношення становило відповідно 78 і 82 % Третина цих коштів йшла на впровадження засобів контролю за вироб­ничими процесами, інформації, управління.

Зросли капітальні вкладення у невиробничу сферу: осві­ту, фахову підготовку, науку, медицину. У 1968 р. частка їх, у структурі всіх капіталовкладень становила в США — 76,6%, ФРН — 56,6, Франції — 53,3, Великобританії — 61,2 %.

Важливим структуротворним чинником було зростан­ня рівня концентрації, централізації виробництва і капіта­лу, монополізації.

У господарстві економічно розвинених країн світу існують державний і приватний сектори. Головними фор­мами організації бізнесу є власна справа, товариство, корпо­рація. За кількісними характеристиками перші дві форми в 50—60-х роках становили 80—90 % всіх підприємств, але їх частка в промисловому виробництві не перевищувала 10—20%.

У повоєнні роки зросла економічна могутність монополіс­тичних об'єднань. Це був період злиття та поглинання фірм різних галузей господарства. Цей процес охопив великі корпорації. Так, у США у 1968 р. втратили самостійність 12 компаній з капіталом понад 250 млн. дол. Визначаль­ним чинником концентрації виробництва і капіталу був технічний прогрес. Мінімальний капітал для створення сучасної корпорації досяг сотень мільйонів доларів.

У США процес злиття був пов'язаний насамперед з диверсифікацією виробництва. У країнах Західної Європи, Японії значна роль належала конкуренції, особливо з американськими монополіями.

У 50—60-х роках масовим стало явище виникнення транснаціональних корпорацій — монополій, що створюва­ли за кордоном власні або спільні виробничі філії. До сере­дини 70-х років у світі діяло близько 100 тис. таких корпо­рацій. Особливо швидко вони утворювалися в обробній промисловості:

Район материнських

компаній

До 1911

1920—1938

1946—1952

1965—1970

Усього

349

1126

719

5325

США

122

544

386

2253

Західна Європа

227

578

331

2750

Японія

4

91

322

Зросла кількість міжнаціональних монополій, в яких об'єднувалися капітали різних економічно розвинених дер­жав: "Ройал датч-Шелл", "Юнілевер", "Агфа-Геверт", "Данлоп-Піреллі". Укладалися угоди про співробітництво між монополіями різних країн.

У багатьох економічно розвинених країнах великим власником була держава, їй належало 15—25 % національ­ного багатства країн. Держава стала значним виробником і споживачем промислової продукції та послуг. Так, у 1970 р. частка держави у виробництві ВНП становила у ФРН 35%, Італії — 37, Японії — 21, США — 10,2 % . Однак у США державі належить провідне місце серед економіч­но розвинених країн щодо закупівлі в національному про­дукті (31—32%), у споживанні промислових товарів і по­слуг. Так, у 1968 р. держава придбала 87% продукції авіа­ракетної промисловості, 40% радіоелектронної апаратури, 35% виробництва чорної і 22% кольорової металургії.

Державні капіталовкладення спрямовувалися переважно в галузі, що забезпечували загальнонаціональні потреби: інфраструктуру, атомну промисловість, виробництво і розподіл електроенергії, водо- і газопостачання, транспорт, не­виробничу сферу. Надавалися інвестиційні субсидії, пози­ки для розвитку конкурентоспроможних галузей, модерні­зації та раціоналізації "старих". Значні кошти витрачали­ся на воєнні замовлення. У 1970 р. в США частка воєнних витрат у федеральному бюджеті становила 40%, у Японії — 7,1, ФРН — 23,7, Великобританії — 13,7, Франції— 6,7.

Велике значення у фінансовому регулюванні мали податкові стимули: прискорена амортизація, змен­шення податкових ставок, звільнення від сплати податків тощо. Валютні кризи зумовили втручання урядів економічно розвинених держав у валютно-фінансові відносини. Пошуки ефективних форм і методів державного регулювання економіки зумо­вили поступовий перехід наприкінці 60-х років до "структурної стратегії". Вона ґрунтувалася на заохоченні певних галузей до вдосконалення і регулю­вання структури господарства з урахуванням про­гресивних змін у розвитку всесвітнього господарства. Фактично це був початок відходу від традиційних, за кейнсіанською теорією, макроекономічних методів.

Зростало значення міжнародних економічних відносин, що забезпечували єдність виробництва і обміну в міжнародному масштабі. Новою важливою його формою стали міждержавні інтеграційні процеси, які супроводжуються новими формами фінансових відносин та фінансового регулювання. У своєму розвитку вони можуть проходити такі етапи: 1) зона вільної торгівлі; 2) митної спілки; 3) спільний ринок; 4) економічна спілка; 5) повна інтеграція з єдиною фінансовою системою, що передбачає здійснення єдиної економічної політики. Великого значення набула інтегра­ція економічно розвинених країн світу. У 1957 р. утвори­лося Європейське Співтовариство, яке на сьогодні є вершиною інтеграційних досягнень.

У повоєнні десятиліття в економічно розвинених країнах склалася сприятлива ситуація для підви­щення життєвого рівня населення. Збільшували­ся доходи громадян. У 50-ті роки в країнах Європи Реальна заробітна плата зросла вдвічі. Збільшення Доходів населення спричинило зростання споживчих Витрат і зміну самої структури споживання. Насе­лення західних країн все менше грошей витрачало на харчування і все більше на товари тривалого користування: будинки, автомобілі, телевізори, магні­тофони, пральні машини тощо.

Бурхливий економічний розвиток давав змогу виділяти значні кошти на виконання соціальних програм. До середини 70-х років у всіх країнах За­ходу були створені ефективні системи соціального забезпечення. Вони надавали громадянам соціаль­ну допомогу і соціальне страхування, гарантуючи дер­жавну підтримку протягом всього життя. Держава гарантувала допомогу інвалідам, сиротам, вдовам, ба­гатодітним сім'ям, громадянам, життєвий рівень яких був менший від межі малозабезпеченості. Соціальні витрати в західних країнах складали 50—60% на­ціонального бюджету. Працездатне населення країн Заходу було охоплене різноманітними видами стра­хування: в разі безробіття, нещасного випадку, хво­роби, пенсійним забезпеченням.

Отже, фінанси забезпечують бурхливий розвиток науки, техніки, технології в другій половині XX ст. в провідних країнах світу, який є основою постіндустріального суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]