Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. ВР 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
392.7 Кб
Скачать

3.7 Графічний матеріал

Графічний матеріал — рисунки, подаються для встановлення властивостей або характе­ристик об'єкта, а також для пояснення тексту роботи. На графічний матеріал мають бути посилання в тексті роботи.

Рисунки (діаграми) розміщуються безпосередньо після тексту, в якому про них згадується вперше, а за необхідності — у додатку. Рисунки (діаграми), що розміщується у тексті ВРБ за обсягом повинен займати близько ⅓  ¼ сторінки, в іншому випадку вони виносяться у додатки.

Графічний матеріал повинен мати тематичну назву, яку розміщують під ним посередині сторінки.

За необхідності під графічним матеріалом розміщують пояс­нювальні дані. Слово «рисунок» і назву подають після пояснювальних даних.

Графічний матеріал (за винятком графічного матеріалу додатків) слід нумерувати арабськими цифрами в межах конкретного розділу ВРБ. Номер рисунка складається з номера розділу та порядкового номера рисунка в межах розділу, між якими ставиться крапка. Наприклад, «Рис. 2.2» (другий рисунок другого розділу). Назва рисунка розміщується після його номера. Подані на рисунку (діаграмі) дані повинні мати одиниці виміру. Приклад подання рисунка наведено нижче (рис. 2.3).

Рис. 2.3 Динаміка показників ТОВ „Фотон”

Графічний матеріал кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка (Рис. В.З).

Текст всередині рисунка (діаграми) подається шрифтом Times New Roman (Arial), 8-12 пт через один міжрядковий інтервал. Між рисунком і текстом залишають інтервал не менший одного рядка.

Рисунок слід виконувати у чорно-білій кольоровій гамі на одній сторінці.

У тексті ВРБ для ілюстрації динаміки конкретних показників подається або рисунок або таблиця.

3.8 Формули

Формули нумерують у межах розділу арабськими цифрами. Номер формули складається з номера розділу і номера формули в розділі, між якими ставиться крапка. Номер формули в круглих дужках друкують біля правого поля сторінки у тому ж рядку, наприклад, (2.3) – третя формула в другому розділі.

Наприклад:

(2.3)

де:

РВК – рентабельність власного капіталу;

ЧП – чистий прибуток;

ВК – середньорічна вартість власного капіталу.

Посилання на формулу в тексті роботи виконується за таким зразком: «...у формулі (2.3)...»

Формули в додатках нумерують окремо арабськими цифрами в межах кожного додатка з додаванням перед цифрою позначен­ня додатка, наприклад, «(В. 1)».

У формулі як символи фізичних величин слід застосовувати позначення, встановлені відповідними стандартами або іншими документами.

Рівняння і формули повинні бути відокремлені від тексту. Вище і нижче формули залишають інтервал не менший одного рядка. Формули, що подаються одна за одною і не розділені текстом, відокремлюють комою.

Пояснення символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули, якщо вони не пояснювалися в тексті, мають бути наве­дені безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу слід давати з нового рядка в тій послідовності, в якій символи наведено у формулі. Перший рядок пояснення має починатися словом «де».