Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая - адвокатура.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
453.12 Кб
Скачать

Робоча навчальна програма з дисципліни: «Адвокатура України»

для студентів усіх форм навчання спеціальності «Право».

  1. Пояснювальна записка

Навчальна дисципліна «Адвокатура України» відноситься до нормативних дисциплін і направлена на засвоєння студентами як теоретичних засад захисту законних прав і свобод людини та громадянина, так і практики їх застосування.

Програма курсу відповідає вимогам навчального плану, затвердженого Міністерством освіти і науки України і будується на положеннях Конституції України, прийнятої на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року, Декларації про державний суверенітет України від 16.07.1990 р., нормативних актів Президента України та Кабінету Міністрів.

Учбовий курс традиційно поділено на загальну і особливу частини, які вивчаються протягом одного семестру.

В загальній частині розглядаються історія становлення та розвитку адвокатури України, поняття та значення адвокатури на різних етапах її становлення, принципи діяльності, поняття та сутність захисту і представництва, нормативна база, що регулює діяльність адвокатури, порядок призначення адвокатів, сучасні проблеми інституту адвокатури. При викладанні особливої частини, за умови, що студенти і слухачі повною мірою засвоїли фундаментальні положення процесуальних дисциплін, головна увага приділяється вивченню норм процесуального судочинства у різних сферах діяльності захисника, представника і положень теорій процесуального права, які регулюють порядок вступу у справу, права та обов’язки, повноваження на різних стадіях судового розгляду відповідних судових процесах.

На практичних заняттях з зазначеної дисципліни вивчаються специфічні питання та стадії організації і проведення захисту, які на практиці вимушений вирішувати кожний захисник, але вони не входять до предмету вивчення тих чи інших дисциплін (особливості збору інформації, доказів та надання їх відповідним органам, організаціям; проведення адвокатських розслідувань; способи вирішення проблемних питань, обумовлених невідповідністю існуючого законодавства сучасним принципам захисту законних прав і свобод людини та громадянина).

Навчально-методична програма розроблена з урахуванням таких джерел як: Конституція України, Цивільний процесуальний кодекс України, Господарський процесуальний кодекс України, Кодекс Адміністративного судочинства, Кримінально-процесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Закон України «Про адвокатуру», Загальний кодекс правил для адвокатів країн Європейського Співтовариства, Основні положення про роль адвокатів, прийняті VIII Конгресом ООН по запобіганню злочинам у серпні 1990 року, Європейська конвенція про захист прав і основних свобод людини, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, Міжнародні договори України, Укази Президента, постанови Кабінету Міністрів України, декларації та інші документи.

Під час підготовки до занять студенти повинні опрацьовувати відповідну навчальну літературу, необхідні нормативні акти, роз'яснення та постанови пленуму Верховного Суду України. Виконуючи завдання до семінарських занять та самостійної роботи, студентам належить вивчити їх умови, дати юридичний аналіз викладених обставин, відповісти на всі теоретичні та практичні запитання і викласти відповіді письмово у вигляді розгорнутих обґрунтованих і мотивованих рішень з посиланням на певні норми права. Кожна тема має добірку літератури, яка відповідає рівню підготовки студентів спеціальності «Правознавство» у вищому навчальному закладі. Додаткові питання та теми рефератів спонукають студентів до більш глибокого вивчення дисципліни, можливості аналізу та оцінки стану сучасної адвокатури України у порівнянні з вимогами міжнародного співтовариства.

В процесі вивчення курсу рекомендовано застосовувати технічні засоби навчання та контролю, використовувати схеми та інші прогресивні форми та методи навчання.

Розподіл часу в тематичному плані є приблизним. За погодженням навчального відділу викладач має право змінювати відношення годин по окремим темам курсу але в межах загального бюджету часу, відведеного на вивчення предмету.