Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая - адвокатура.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
453.12 Кб
Скачать

Змістовий модуль 4. Кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури

План семінару:

1.Правовий статус адвоката та його помічника.

2.Організаційні форми та види діяльності адвокатів.

3.Кваліфікаційно – дисциплінарні комісії адвокатури.

4.Вища кваліфікаційна комісія адвокатури.

5.Структура, повноваження та діяльність Вищої Кваліфікаційної комісії адвокатури

6.Склад, порядок формування і повноваження кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

7.Види відповідальності та підстави притягнення адвоката до відповідальності.

8.Порядок складання кваліфікаційних іспитів.

Практичні завдання

Завдання 1

Юрист Іванов І.І., який працює на виробництві “Аваль” вже більше трьох років, виявив бажання займатися адвокатською діяльністю. Для цього він подав в атестаційну кваліфікаційно-дисциплінарну комісію заяву з проханням видачі свідоцтва на право займатися адвокатською діяльністю та нотаріально посвідчену копію диплома про вищу юридичну освіту, документ, який містить відомості про місце роботи і посаду, яку він обіймає на час подачі заяви.

Визначить послідовність дій членів комісії. Яке рішення повинна прийняти атестаційна комісія по відношенню до громадянина Іванова І.І? Чому?

Напишіть рішення атестаційної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії по цій справі.

Завдання 2

Відносно І.А. Павлової, яка виявила бажання займатися адвокатською діяльністю, атестаційна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комісії 22.02.2011 року постановила рішення, у якому дала мотивовану відмову у видачі свідоцтва на право займатися адвокатською діяльністю.

Копія рішення палати була видана громадянці Павловій 27.03.2011 року.

Павлова вважає що рішення винесено необґрунтовано.

Визначте термін, протягом якого атестаційна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комісії зобов’язана повідомити особу, по відношенню до якої розглядалося питання по прийнятому рішенню.

Назвіть порядок оскаржених рішень атестаційної палати. Складіть скаргу.

Завдання 3

Вища кваліфікаційна комісія подала запит про надання їй відомостей та інформації про адвоката Петренко з організації „Правовий захист”, що надає юридичну допомогу.

На запит організація відповіла, що не має права представити комісії відомості про адвоката, бо ця інформація вважається комерційною таємницею, а її конфіденційність охороняється законодавством.

Який порядок надання відповіді на запит ВКК?

Чи має право ВКК надавати такий запит?

Які відомості підприємств, установ та організацій належать до категорії „комерційна таємниця”?

Які заходи повинна здійснити ВКК у разі ненадання чи відмови надати їй інформацію, необхідну для реалізації своїх повноважень?

Завдання 4

Відносно Савельєва В.В було розпочато дисциплінарно справу Головою відповідної дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії.

Дисциплінарну провину громадянин Савельєв здійснив 30 березня 2011 року. На наступний день він пішов у відпустку на 30 календарних днів. Справа у відношенні до Савельєва розглядалась за його відсутністю. Було постановлено рішення про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

29 квітня 2011 року Савельєв повідомив адвокатське об’єднання, в якому він працював, про те, що тяжко захворів і лягає в лікарню на операцію.

Савельєв В.В знову приступив до своїх трудових обов’язків 25 серпня 2011 року.

Назвіть порядок дисциплінарного провадження кваліфікаційно-дисциплінарної комісії. Які рішення може прийняти дисциплінарна палата? Строки притягнення до дисциплінарної відповідальності. Визначить подальші дії адвоката Савельєва? Відповідь обґрунтуйте.

Теми рефератів:

1.Конституційно – правовий статус діяльності української адвокатури.

2.Адвокат – клієнт: гармонія взаємин.

3.Права адвоката при здійсненні професійної діяльності.

Література:

1.Конституція України // Відомості Верховної Ради України,1996.-№30.-11с.

2.Закон України “Про адвокатуру” // Відомості Верховної Ради України,-1992.-№9.-8с.

3.Положення про Вищу Кваліфікаційну комісію адвокатури. Затверджено Указом Президента України від 5 травня 1993 року№155/93.

4.Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури. Затверджено Указом Президента України від 5травня 1993 року№155/93.

5.Про деякі заходи щодо підвищення рівня роботи адвокатури. Указ Президента України від 30 вересня 1999 року № 1240/99.

6.Про Положення про кваліфікаційну-дисциплінарну комісію адвокатури та Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури. Указ Президента України від 5 травня 1993 року 2155/93.

7.Статут громадської організації «Спілка адвокатів України».

8.Науково – практичний коментар до закону України «Про адвокатуру». Законодавство про адвокатуру та адвокатську діяльність.

9.«Про застосування законодавства яке забезпечує право на захист у кримінальному судочинстві». Постанова Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 р.

10.Філевський Д.П. Адвокатура: Підручник. –К. 2006 р.

11.Фурса С.Я. Адвокатура України: навчальний посібник [текст] / С.Я. Фурса, Є.І. Фурса, С.В. Щербак, Л.Л. Нескороджена та інші. – К.: КНТ, 2007. – 940 с.

12.Шкарупа В.К. Адвокатура України [текст] / В.К. Шкарупа, О.В. Філонов, А.М. Титов, Ю.Я. Кінаш. – К.: Знання, 2007. – 398 с.

13.Фурса С.Я. Адвокатура України: навчальний посібник у 2 т. [текст] / С.Я. Фурса. – К.: вид. С.Я. Фурса, 2007. – 316 с.

14.Адвокатура України. Навчальний посібник. За ред. В.К. Шкарупи. К.: «Знання» 2008.