Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичне заняття №2 графіка.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
89.78 Кб
Скачать

III. Підсумок уроку.

Перегляд і виставка дитячих робіт.

Конспекти уроку.

УРОК 2. Плямографія "Хитра пляма"

Мета. Ознайомити учнів з виражальними можливостями плями; навчити працювати тушшю в техніці "плямографії"; розвивати образне мислення, зорову та емоційну чутливість; виховувати естетичні почуття, смак, акуратність у роботі з тушшю (фарбами); активізувати творчу ініціативу учнів.

Обладнання. Зразки робіт у техніці "плямографії", туш, трубочка для коктейлю (соку), фарби.

Хід уроку

I.Організаційна частина. Повідомлення теми і завдань уроку.

II.Робота над темою уроку.

1. Вступна бесіда.

-Діти, хто з вас знає казку О. Толстого "Буратіно"? Перекажіть коротко її зміст.

Пригадайте, як Мальвіні доводилось виховувати Буратіно? А зараз я розповім вам ще про одну пригоду, яка трапилась із Буратіно і Мальвіною.

Як завжди після сніданку, Мальвіна намагалася навчати Буратіно. Вона принесла перо та чорнило і почала вчити його писати. Буратіно побачив у чорнильниці муху, занурив туди свого довгого носа. Та його ніс не дістав дна. Довелося нахилити чорнильницю.

-Буратіно! Ти знову бешкетуєш? — озирнувшись, сказала Мальвіна.

- Ой! — Буратіно почав злякано розглядати свій брудний ніс. Велика чорна крапля збігала по ньому, лаштуючись зістрибнути на стіл.

-Я не хотів! — Та чорна крапля хлюпнула йому на аркуш паперу перед самісіньким його носом.

- Зараз я її! — Він, напружившись, дмухнув на ляпку, виганяючи її з аркуша. Та крапля розтягнула всі свої волохаті лапи і вгризлася ними в папір.

- Що ти накоїв? Це ж гарний новенький папір!

- Я не хотів! — зарюмсав Буратіно, змахнувши брудними пальцями сльозинку, що набігла на кінчик носа.

- Годі вже, йди вмийся. — Мальвіна тим часом розглядала чорну ляпку, яку вередливий Буратіно поклав на чистенький аркуш паперу.

- Дивись-но, пляма схожа на стовбур дерева з гілочками. А якщо знов дмухнути на неї, може гілка з краплею на кінці стати ще довшою? Буратіно зі всієї сили різко дмухнув. Крапля чорнила на кінці гілки розповзлась навсібіч маленькими гілочками. Заохочений Буратіно дмухнув ще раз.

- Ось яке дерево вийшло! — голосно зрадів щасливому відкриттю дерев'яний хлопчик.

- Мальвіно, давай спробуємо ще наставити різних ляпок, можливо, у нас ще щось незвичайне вийде!

Але цього разу Буратіно не довелось використовувати свого довгого носика. Він підстелив папір, щоб захистити свій одяг від бризок. Набрав на пензлик чорнила і легенько стукнув по ньому рукою. Плямки капнули на чистий аркуш, а легенький вітерець роздмухав їх, і вони перетворилися на різних тварин, комах і якихось казкових істот.

Ось так, незвично, Буратіно навчився ставити ляпки і бачити у кожній із них незвичайні казкові та фантастичні істоти. А чи бажаєте ви оволодіти такою технікою - плямографією, як це зробив Буратіно?

2. Перегляд демонстраційного матеріалу (з коментарем вчителя).

3. Самостійна практична діяльність вчителя та учнів. Пофантазуйте і спробуйте перетворити звичайнісінькі ляпки на щось цікаве.

Для початку роботи підстеліть газету чи папір, щоб захистити свій одяг від бризок. Візьміть пензлик і наберіть на нього туші або фарби. А тепер поставте пензлик над аркушем паперу і легенько стукніть по ньому олівцем. Пізніше на ще вологу ляпку різко дмухніть. Замість пензлика можете скористатися трубочкою для коктейлю чи соку.

Спробуйте побачити в плямах якусь картинку, вигадати казку про побачене.