Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод 11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

Програма дисципліни „Психологія і педагогіка”

Змістовий модуль 1. Психологія і педагогіка як наука про людину, її світ і діяльність.

Тема 1. Теоретичні основи психології та педагогіки

Психологія як наука про людину, її світ і діяльність. Предмет, етапи історичного розвитку та основні напрямки вивчення психології. Галузі і міжпредметні зв′язки науки. Педагогіка як наука про навчання і виховання людини. Становлення і розвиток педагогіки. Основні методи навчання, виховання та самовиховання. Педагогічні концепції творців наукової педагогіки.

Тема 2. Психолого – педагогічні умови формування особистості.

Індивід, суб’єкт, індивідуальність, особистість, універсум. Вікові та сензитивні періоди розвитку людини. Вплив спадковості, середовища і виховання на розвиток особистості. Зміст і завдання сучасної освіти, процесів навчання та учіння. Самовдосконалення особистості та критерії вихованості.

Тема 3. Соціокультурне середовище особистості.

Спілкування, діяльність, поведінка і вчинки як основні носії культури. Сенс життя, життєвий шлях і вчинки особистості. Ментальність та менталітет нації. Поняття екзистенційної кризи, вакууму. Кодекс цінностей сучасного виховання в Україні. Ціннісні засади української родини.

Тема 4. Психологія Я-концепції та механізми психологічного захисту

«Я» як наукова проблема психології. Поняття про самосвідомість та Я– концепцію особистості. Структурні компоненти Я-концепції. Я-концепція в структурі повноцінно функціональної особистості. Самооцінка особистості та її види. Адаптація людини в соціумі. Механізми психологічного захисту.

Тема 5. Соціально – психологічна структура особистості.

Психічні процеси особистості, їх види та розвиток. Характеристика психічних властивостей особистості. Види психічних станів людини. Соціальна неповторність особистості у ролях, позиціях, статусах і установках. Сутність і структура світогляду людини. Поняття соціалізації особистості. Фактори, ефекти, механізми та засоби соціалізації.

Змістовий модуль 2. Розвиток і становлення соціально зрілої особистості.

Тема 6. Міжособистісні стосунки. Спілкування

Етика взаємостосунків, розвиток міжособистісних стосунків, етикет. Спілкування: види, рівні, засоби, сторони та функції. Психологічні механізми взаєморозуміння в спілкуванні. Невербальна комунікація та її види. Комунікація, перцепція та інтеракція у просторі міжособистісної взаємодії. Поняття про психологічну сумісність.

Тема 7. Особистість і діяльність

Джерела активності людини. Поняття про потреби, їх сутнісний зміст та класифікація. Мотиви та мотивація в діяльності людини. Інтереси і прагнення соціально зрілої особистості. Здатність до професійної діяльності. Професіограма та психограма спеціаліста. Норми і цінності в діяльності людини. Кар’єра особистості, її атрибути та етапи просування.

Тема 8. Соціальна зрілість: стратегія життєвчиняння.

Рівень домагань особистості у досягненні успіху. Лідерство як психологічний феномен. Теорії лідерства. Складові творення привабливого іміджу ділової людини. Інтелект, моральність та творчість у професійній діяльності. Характеристика самоактуалізованої особистості.

Тема 9. Організація виховання і самовиховання особистості

Поняття про виховання та виховне середовище. Програма самовдосконалення особистості. Цінності морального та християнського виховання. Якості гуманної людини. Ідеал. Характеристика самовиховання особистості: система, структура, етапи та прийоми.

Тема 10. Природа конфліктів та технологія запобігання їх виникненню

Історіогенез поглядів на природу конфліктів. Типологія конфліктів та причини їх виникнення. Анатомія та динаміка конфлікту. Стилі виходу із конфліктних ситуацій. Управління конфліктом.