Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
89.09 Кб
Скачать

2. Методологічні прийоми агд

Методологічні прийоми АГД аналогічні прийомам економічного аналізу, так як АГД є складовою економічного аналізу.

Методологічні прийоми АГД поділяють на 3 групи:

  • Традиційні чи класичні (порівняння, групування, балансовий прийом, обчислення абсолютних, відносних і середніх величин, графічний, ряди динаміки, елімінування – використовується у факторному аналізі, якщо не більше 2 факторів, то використовується індексний прийом, Якщо 2 фактори і більше – то ланцюгових підстановок)

  • Економіко-математичні – це прийоми математичної статистики (кореляційний аналіз, дисперсійний, регресійний)

  • Евристичні (анкетування, соціальне опитування, інтерв’ю, прийом мозкових атак).

І. Традиційні або класичні прийоми:

1. Порівняння – це науковий метод пізнання в процесі якого невідоме досліджуване явище, предмет, об’єкт зіставляється з уже відомим або вивченим раніше з метою виявлення загальних рис або відмінностей між ними, виявлення абсолютних і відносних відхилень.

Абсолютне відхилення визначається як арифметична різниця між фактично досягнутим і запланованим показником діяльності підприємства.

Відносне відхилення визначається двома способами:

  • як відношення абсолютного відхилення до базового показника, за який приймається показник, досягнутий в попередньому звітному періоді;

  • як добуток абсолютного відхилення на відсоток або коефіцієнт зміни.

За допомогою прийому порівняння визначають загальне і специфічне в досліджуваних об’єктах, вивчається динаміка, тенденції і закономірності розвитку об’єкта.

Порівнювати можна лише дані однотипних підприємств, таких що знаходяться в однакових умовах господарювання. Порівняльні явища повинні братись на одну і ту ж дату або ж інтервал часу і вимірюватись в однакових одиницях виміру.

Отже, фактичні значення показників у звітному періоді порівнюють з:

  • плановими показниками за звітний період. В результаті отримують – рівень виконання плану, тобто здійснюють контроль за виконанням планових завдань.

  • фактичними даними за попередній звітний період, в результаті отримують оцінку динаміки, темпів і закономірностей розвитку господарської діяльності.

  • з даними прогнозу, в результаті вивчають можливість його реалізації

  • з економічною моделлю роботи підприємства, в результаті отримують оцінку потенціалу і можливостей підприємства

  • з показниками роботи інших підприємств, в результаті отримують оцінку місця підприємства в діловому світі, виявлення і використання передового досвіду, пошук можливостей покращення господарської діяльності.

  • з нормативами, в результаті отримують оцінку їх дотримання.

Планові значення показників у звітному періоді порівнюють із плановими показниками за попередній період, в результаті аналітики вивчають тенденцію планування.

2. Групування – дає можливість вивчати економічні процеси у взаємозв’язку та взаємозалежності, виявити вплив найбільш суттєвих факторів, встановити ті чи інші закономірності, які характерні цим процесам або явищам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]