Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Іі. Застосування Економіко-математичних методів в аналізі вимагає:

1). Системного підходу до вивчення економічних явищ підприємства і системного обліку множини показників

2). Розробка комплексу економіко-математичних моделей, які відображають кількісну характеристику економічних процесів і завдань, що вирішуються за допомогою ЕА.

3). Економіко-математичні методи надають можливість вирішувати задачі на оптимізацію, а також обробляти більше інформації і розраховувати більшу кількість показників.

В АГД використовуються:

  • Методи класичної вищої математики – застосовуються в складі інших методів науки, в складі методів математичної статистики, математичного програмування з метою кількісного виміру впливу факторів на зміну результативного показника.

  • Методи математичної статистики – застосовуються в тих випадках, коли зміну аналізованого показника можна уявити, як випадковий процес. Найбільш поширеним є: кореляційно-регресійний та дисперсійний аналіз.

  • Економетричні методи – базуються н синтезі трьох галузей знань: економіки, математики і статистики. Основою економетрії є економічна модель економічних процесів, яка схематично зображає економічні явища, що відбуваються на підприємстві за допомогою наукової абстракції.

  • Математичне програмування – використовується для обгрунтування управлінських рішень в умовах невизначеності, конфлікту сторін для виявлення оптимального виробництва продукції, ліміту ресурсів та устаткування.

Ііі. Еврістичні прийоми еа:

  1. Прийом анкетування

  2. Інтерв’ю – цей метод полягає в проведенні усного діалогу між інтер’єром і респондентом.

  3. Конференції і комісії

  4. Колективний блокнот – цей метод складається з 3 частин:

  • перед аналітиками, експертами ставиться певне завдання з вказівкою на умови, строки і очікуваний результат.

  • проводиться індивідуальна робота кожного експерта із занесенням у блокнот варіантів, пропозицій які на його думку можуть сприяти вирішенню цього завдання.

  • проводиться колективна нарада в процесі якої обговорюються всі варіанти запропоновані експертами і вибираються найбільш оптимальні.

  1. Контрольні питання – зручний прийом при розв’язанні задач пошукового характеру. Суть методу полягає у складанні текстів навідних питань, які повинні призвести до ідейного розв’язку завдання.

  2. Прийом економічної діагностики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]