Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРС.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
168.96 Кб
Скачать

4. Результати діяльності крс України

Загальні дані про результати контрольних заходів, проведених протягом січня - листопада 2009 року

З метою виконання завдань, покладених на Службу, органи державної контрольно-ревізійної служби в межах своїх повноважень здійснювали контроль за використанням коштів державного та місцевих бюджетів, станом збереження державних та комунальних ресурсів у різних сферах діяльності держави.

Впродовж листопада 2009 року проведено контрольні заходи на майже 1,4 тис. підприємствах, в установах і організаціях. При цьому, виконано 148 доручень Секретаріату Президента України, Верховної Ради (в тому числі депутатські запити), Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів України.

У звітному періоді відповідно до Основних напрямків контрольно-ревізійної роботи органів державної контрольно-ревізійної роботи на 2009 рік, затверджених розпорядженням Уряду від 26.11.2008 № 1485-р, проведено ревізії фінансово-господарської діяльності підприємств та організацій, що належать до сфери управління Міністерства регіонального розвитку та будівництва України. Також обревізовано діяльність НАК „Надра України” та її дочірніх підприємств.

Перевірено питання надання послуг із сертифікації продукції протипожежного призначення та використання державних коштів від видачі сертифікатів у Державному центрі сертифікації Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

За результатами проведених контрольних заходів на 1,1 тис. підприємств, установ і організацій всіх форм власності виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 189,8 млн гривень.

При цьому, виявлено незаконне і нецільове витрачання загальнодержавних і комунальних ресурсів, їх недостачі, а також недоотримання бюджетами всіх рівнів, бюджетними установами, державними і комунальними підприємствами фінансових ресурсів загалом на 168,1 млн гривень.

Питома вага зазначених порушень наведена в діаграмі № 1

Діаграма №1

Зокрема, внаслідок неправомірних дій окремих керівників, безоплатного надання в оренду природних і матеріальних ресурсів тощо бюджетами усіх рівнів, бюджетними установами, державними і комунальними підприємствами втрачено можливість отримати належні їм доходи в сумі 25 млн грн. (з них бюджетами – 13,3 млн грн.), що складає 14,9 % від загальної суми порушень при використанні державних і комунальних ресурсів.

Незаконне витрачання ресурсів при виконанні державних цільових програм, оплаті отриманих товарно-матеріальних цінностей, ремонтно-будівельних робіт, спожитих комунальних послуг, виплаті заробітної плати тощо встановлено на суму майже 99,5 млн грн. (в тому числі бюджетних ресурсів – 52,3 млн грн.), що складає 59,2 % від виявлених порушень при використанні ресурсів держави.

Нецільове витрачання державних ресурсів виявлено у сумі 38,6 млн грн. (з них 2,7 млн грн. – кошти державного бюджету та 35,1 млн грн. – кошти місцевих бюджетів), що складає 22,9 % від виявлених порушень за операціями з бюджетними коштами, державним і комунальним майном.

Виявлено недостачі фінансових і матеріальних ресурсів держави на загальну суму 5 млн грн., що складає 3 % від виявлених порушень при використанні державних і комунальних ресурсів.

Протягом листопада поточного року втрат державних фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок неефективних управлінських дій, встановлено на 428 об’єктах на суму понад 189,6 млн гривень.

Крім того, контрольними заходами виявлено фінансових порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави, на суму майже 5,7 млрд грн., з яких заниження в обліку вартості активів та невзяття їх на баланс – 344,9 млн грн.; завищення кредиторської заборгованості та зобов’язань перед фізичними та юридичними особами – 14,4 млн грн.; завищення потреби в бюджетних коштах, яку не профінансовано – 10,7 млн грн.; оплата за державні кошти вартості товарів, робіт і послуг без проведення процедури закупівлі – 96,7 млн грн. тощо.

У межах прав і наданих повноважень Службою за результатами проведених ревізій вжито відповідні заходи, в результаті яких у листопаді 2009 року забезпечено усунення порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму 66,5 млн гривень.

Загальна сума фінансових ресурсів, які в результаті контрольних дій додатково надійшли до бюджетів, бюджетних установ і організацій та державних і комунальних підприємств, складає 11,4 млн грн. (з них по порушеннях, виявлених у попередні періоди – 739,5 тис грн.), в тому числі до бюджетів всіх рівнів – 9,7 млн гривень.

Відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та недостач державних і комунальних ресурсів забезпечено на загальну суму майже 43,2 млн гривень.

Усунення порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави, забезпечено в сумі майже 5,5 млрд грн. Зокрема, на 355,1 млн грн. поновлено в обліку вартість активів та оприбутковано їх лишків; на 3,8 млн грн. попереджено незаконних видатків шляхом зменшення в обліку завищеної кредиторської заборгованості; зменшено бюджетних призначень/асигнувань – на 4,8 млн гривень.

За результатами проведених контрольних заходів органами ДКРС застосовано фінансові санкції до порушників фінансово-бюджетної дисципліни: у 105 випадках призупинено бюджетні асигнування, у 432 – зупинено операції з бюджетними коштами та 161 розпоряднику зменшено бюджетні призначення/асигнування на загальну суму понад 2,6 млн гривень.

З метою вжиття відповідних заходів до порушників фінансової дисципліни до правоохоронних органів протягом листопада поточного року передано 510 ревізійних матеріалів.

За порушення фінансової дисципліни, законодавства про бюджетну систему, законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, органами ДКРС до адміністративної відповідальності за ст. 164-2, 166-6, 164-12, 164-14 КУпАП притягнуто понад 2,8 тис. посадових осіб. Загальна сума накладених адміністративних штрафів склала майже 546,8 тис. гривень.

До дисциплінарної відповідальності в звітному періоді притягнуто 863 посадові особи, до матеріальної – 274 особи, 9 осіб звільнено із займаних посад.

За результатами контрольних заходів, якими виявлені порушення чинного законодавства, керівниками центральних і місцевих органів влади, підприємств, установ та організацій прийнято понад 1,3 тис. управлінських рішень.

Загальні дані про результати контрольних заходів, проведених протягом січня - листопада 2010 року

З метою виконання завдань, покладених на Службу, органи державної контрольно-ревізійної служби в межах своїх повноважень здійснювали контроль за використанням коштів державного та місцевих бюджетів, станом збереження державних та комунальних ресурсів у різних сферах діяльності держави.

Впродовж листопада 2010 року проведено контрольні заходи майже на 1,5 тис. підприємствах, в установах і організаціях. При цьому, виконано 225 доручень Адміністрації Президента України, Верховної Ради (в тому числі депутатські запити), Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів України.

Зокрема, у звітному періоді завершено ревізії фінансово-господарської діяльності Державної адміністрації залізничного транспорту України „Укрзалізниця” та підпорядкованих їй суб'єктів господарювання.

Обревізовано окремі питання діяльності Публічного акціонерного товариства Національної акціонерної компанії „Нафтогаз України” та її Дочірньої компанії „Укргазвидобування”.

Поряд з цим, проведено ревізії фінансово-господарської діяльності Антимонопольного комітету України та 22 його територіальних відділень.

Крім того, у звітному періоді завершено державний фінансовий аудит ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на реалізацію Комплексної програми створення ядерно-паливного циклу в Україні та Державної програми приведення небезпечних об'єктів ВО „Придніпровський хімічний завод” в екологічно безпечний стан і забезпечення захисту населення від шкідливого впливу іонізуючого випромінювання.

За результатами проведених контрольних заходів майже на 1,3 тис. підприємств, установ і організацій всіх форм власності виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 526,3 млн гривень.

При цьому, виявлено незаконне і нецільове витрачання загальнодержавних і комунальних ресурсів, їх недостачі, а також недоотримання бюджетами всіх рівнів, бюджетними установами, державними і комунальними підприємствами фінансових ресурсів загалом майже на 496,8 млрд гривень.

Питома вага зазначених порушень наведена в діаграмі № 2.

Діаграма №2

Зокрема, внаслідок неправомірних дій окремих керівників, безоплатного надання в оренду природних і матеріальних ресурсів тощо бюджетами усіх рівнів, бюджетними установами, державними і комунальними підприємствами втрачено можливість отримати належні їм доходи в сумі 82,4 млн грн. (з них бюджетами – 69 млн грн.), що складає 16,6 % від загальної суми порушень при використанні державних і комунальних ресурсів.

Незаконне витрачання ресурсів при виконанні державних цільових програм, оплаті отриманих товарно-матеріальних цінностей, ремонтно-будівельних робіт, спожитих комунальних послуг, виплаті заробітної плати тощо встановлено на суму майже 381,8 млн грн. (в тому числі бюджетних ресурсів – 163,8 млн грн.), що складає 76,9 % від виявлених порушень при використанні ресурсів держави.

Нецільове витрачання державних ресурсів виявлено у сумі 28,5 млн грн. (з них 11,9 млн грн. – кошти державного бюджету та 17,4 млн грн. – кошти місцевих бюджетів), що складає 5,7 % від виявлених порушень за операціями з бюджетними коштами, державним і комунальним майном.

Виявлено недостачі фінансових і матеріальних ресурсів держави на загальну суму 4 млн грн., що складає 0,8 % від виявлених порушень при використанні державних і комунальних ресурсів.

Крім того, контрольними заходами виявлено фінансових порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави, на суму понад 9,3 млрд грн., з яких заниження в обліку вартості активів та не взяття їх на баланс – 1,1 млрд грн.; завищення кредиторської заборгованості та зобов’язань перед фізичними та юридичними особами – 33,5 млн грн.; завищення потреби в бюджетних коштах, яку не профінансовано – 12,5 млн грн.; взяття до сплати зобов’язань на суми, що перевищують виділені бюджетні асигнування – 179,7 млн грн.; оплата за державні кошти вартості товарів, робіт і послуг без проведення процедури закупівлі – 7,7 млрд грн. тощо.

У межах прав і наданих повноважень Службою за результатами проведених ревізій вжито відповідні заходи, в результаті яких у листопаді 2010 року забезпечено усунення порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму 163,6 млн гривень.

Загальна сума фінансових ресурсів, які в результаті контрольних дій додатково надійшли до бюджетів, бюджетних установ і організацій та державних і комунальних підприємств, складає 56,7 млн грн. (з них по порушеннях, виявлених у попередні періоди – понад 1,4 млн грн.), в тому числі до бюджетів всіх рівнів – 11,4 млн гривень.

Відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та недостач державних і комунальних ресурсів забезпечено на загальну суму майже 84,1 млн грн., у тому числі по порушеннях, виявлених у попередні періоди – 3,4 млн гривень.

Усунення порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави, забезпечено в сумі понад 757 млн грн. Зокрема, на 388,6 млн грн. поновлено в обліку вартість активів та оприбутковано їх лишків; на понад 11,4 млн грн. попереджено незаконних видатків шляхом зменшення в обліку завищеної кредиторської заборгованості; зменшено бюджетних призначень/асигнувань – на 14,2 млн гривень.

За результатами проведених контрольних заходів органами ДКРС застосовано фінансові санкції до порушників фінансово-бюджетної дисципліни: у 95 випадках призупинено бюджетні асигнування, у 409 – зупинено операції з бюджетними коштами та 121 розпоряднику зменшено бюджетні призначення/асигнування на загальну суму понад 5,7 млн гривень.

З метою вжиття відповідних заходів до порушників фінансової дисципліни до правоохоронних органів протягом листопада поточного року передано 624 ревізійних матеріалів.

За порушення фінансової дисципліни, законодавства про бюджетну систему, законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, органами ДКРС до адміністративної відповідальності за ст. 164-2, 166-6, 164-12, 164-14 КУпАП притягнуто понад 2,8 тис. посадових осіб. Загальна сума накладених адміністративних штрафів склала 702,3 тис. гривень.

До дисциплінарної відповідальності в звітному періоді притягнуто 730 посадових осіб, до матеріальної – 259 осіб, 10 осіб звільнено із займаних посад.

За результатами контрольних заходів, якими виявлені порушення чинного законодавства, керівниками центральних і місцевих органів влади, підприємств, установ та організацій прийнято понад 1,2 тис. управлінських рішень.

Загальні дані про результати контрольних заходів, проведених протягом січня – лютого 2011 року

З метою виконання завдань, покладених на Службу, органи державної контрольно-ревізійної служби в межах своїх повноважень здійснювали контроль за використанням коштів державного та місцевих бюджетів, станом збереження державних та комунальних ресурсів у різних сферах діяльності держави.

Впродовж січня – лютого 2011 року проведено контрольні заходи на понад 2,1 тис. підприємствах, в установах і організаціях. При цьому, виконано 404 доручення Адміністрації Президента України, Верховної Ради (в тому числі депутатські запити), Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів України.

У звітному періоді завершено ревізії фінансово-господарської діяльності Міністерства промислової політики України та підприємств, установ і організацій, що належать до сфери його управління, якими охоплено загалом 154 об’єкта.

В системі Міністерства аграрної політики України проведено ревізії фінансово-господарської діяльності Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості „Укрспирт” та 67 державних підприємств, що входять до його складу, а також діяльності Головної державної інспекції з карантину рослин України та установ, що належать до сфери її управління.

Крім того, обревізовано діяльність Державного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд” Української державної будівельної корпорації „Укрбуд” та 9 підприємств, що належать до сфери його управління.

Поряд з цим, завершено державний фінансовий аудит діяльності суб’єктів племінної справи у тваринництві, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики України, за період 2008-2009 роки - І півріччя 2010 року.

За результатами проведених контрольних заходів на 1,9 тис. підприємствах, установах і організаціях всіх форм власності виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму майже 1,3 млрд гривень.

При цьому, виявлено незаконне і нецільове витрачання загальнодержавних і комунальних ресурсів, їх недостачі, а також недоотримання бюджетами всіх рівнів, бюджетними установами, державними і комунальними підприємствами фінансових ресурсів загалом майже на 1,1 млрд гривень.

Питома вага зазначених порушень наведена в діаграмі № 3.

Діаграма № 3

Зокрема, внаслідок неправомірних дій окремих керівників, безоплатного надання в оренду природних і матеріальних ресурсів тощо бюджетами усіх рівнів, бюджетними установами, державними і комунальними підприємствами втрачено можливість отримати належні їм доходи в сумі понад 245,8 млн грн. (з них бюджетами – 222,4 млн грн.), що складає 22,5 % від загальної суми порушень при використанні державних і комунальних ресурсів.

Незаконне витрачання ресурсів при виконанні державних цільових програм, оплаті отриманих товарно-матеріальних цінностей, ремонтно-будівельних робіт, спожитих комунальних послуг, виплаті заробітної плати тощо встановлено на суму понад 720,4 млн грн. (в тому числі бюджетних ресурсів – 318,1 млн грн.), що складає 66,1 % від виявлених порушень при використанні ресурсів держави.

Нецільове витрачання державних ресурсів виявлено у сумі 103,2 млн грн. (з них 69 млн грн. – кошти державного бюджету та 32,9 млн грн. – кошти місцевих бюджетів), що складає 9,5 % від виявлених порушень за операціями з бюджетними коштами, державним і комунальним майном.

Виявлено недостачі фінансових і матеріальних ресурсів держави на загальну суму 20,7 млн грн., що складає 1,9 % від виявлених порушень при використанні державних і комунальних ресурсів.

Крім того, контрольними заходами виявлено фінансових порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави, на суму майже 5,6 млрд грн., з яких заниження в обліку вартості активів та невзяття їх на баланс – 1,1 млрд грн.; завищення кредиторської заборгованості та зобов’язань перед фізичними та юридичними особами – 25,4 млн грн.; завищення потреби в бюджетних коштах, яку не профінансовано – 12,2 млн грн.; взяття до сплати зобов’язань на суми, що перевищують виділені асигнування – майже 4,6 млн грн.; оплата за державні кошти вартості товарів, робіт і послуг без проведення процедури закупівлі – 1,1 млрд грн. тощо.

У межах прав і наданих повноважень Службою за результатами проведених ревізій вжито відповідні заходи, в результаті яких за січень – лютий 2011 року забезпечено усунення порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму 807,7 млн гривень.

Загальна сума фінансових ресурсів, які в результаті контрольних дій додатково надійшли до бюджетів, бюджетних установ і організацій та державних і комунальних підприємств, складає 183,1 млн грн. (з них по порушеннях, виявлених у попередні періоди, – 171,4 млн грн.), в тому числі до бюджетів всіх рівнів – 56,6 млн гривень.

Відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та недостач державних і комунальних ресурсів забезпечено на загальну суму понад 599,5 млн грн., у тому числі по порушеннях, виявлених у попередні періоди, – 515,2 млн гривень.

Усунення порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави, забезпечено в сумі понад 2 млрд грн. Зокрема, на 967,1 млн грн. поновлено в обліку вартість активів та оприбутковано їх лишків; на 16,7 млн грн. попереджено незаконних видатків шляхом зменшення в обліку завищеної кредиторської заборгованості; зменшено бюджетних призначень/асигнувань на 21,8 млн гривень.

За результатами проведених контрольних заходів органами ДКРС застосовано фінансові санкції до порушників фінансово-бюджетної дисципліни: у 206 випадках призупинено бюджетні асигнування, у 785 – зупинено операції з бюджетними коштами, 250 розпорядникам зменшено бюджетні призначення/асигнування на загальну суму 11,9 млн гривень.

З метою вжиття відповідних заходів до порушників фінансової дисципліни до правоохоронних органів протягом січня – лютого поточного року передано 989 ревізійних матеріалів.

За порушення фінансової дисципліни, законодавства про бюджетну систему, законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, органами ДКРС до адміністративної відповідальності за ст. 164-2, 166-6, 164-12, 164-14 КУпАП притягнуто майже 5,2 тис. посадових осіб. Загальна сума накладених адміністративних штрафів склала майже 1,3 млн гривень.

До дисциплінарної відповідальності в звітному періоді притягнуто 1,3 тис. посадових осіб, до матеріальної – 372 особи, 23 особи звільнено із займаних посад.

За результатами контрольних заходів, якими виявлені порушення чинного законодавства, керівниками центральних і місцевих органів влади, підприємств, установ та організацій прийнято понад 2,1 тис. управлінських рішень.