Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культура вся .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

1. Культурологічні категорії:

а) назвіть основні культорологічні катерогії

б) дайте визначення та розкрійте зміст поняття „цінність”

в)цінність як основа культури в концепції Сорокіна

а) Термін «культурологія» 1949 року був запроваджений американським антропологом Леслі Унідтом (1900-1975). Культурологія – філософська ….? Яка вивчає найзагальніші закони буття культури як способу життя людини. Культурологія розкриває закономірність існування та розвитку культури.

Культурологічні категорії такі: ку льтура, цивілізація, культурогенез (зародження культури), ментальність (спосіб мислення),культурно типи, культурно норми, цінності , символи.

б) Цінність є загальновизнана в суспільстві норма, сформована у певній культурі, що містить зразки та стандарти поведінки і визначає вибір між її можливими альтернативами (варіантами).

Цінність залежить від культури та точки зору. Цінності грають роль регулятора, як на рівні суспільства (соціальні цінності), так й на рівні особистості.

Грецький філософ Діоген Синодський вважав, що людські страждання обумовлені тим, що в них самих є усе , що їм потрібно. Таку ж саму думку висловив німецький філософ Артур Шопенгауер (1788 – 1860) : «те що є в людині, набагато важливіше од того, що є у неї»

в) Питирим Сорокін (1889 – 1968). Після лютневої революції 1917 року секретар прем’єр – міністра Росії Олександра Керенського. З 1922 рок ув еміграції. З 1930 року - професор Гарвардського університету . В концепції Питирима Сорокіна дійсною причиною та умовою систематичності суспільного світу є наявність об’єктивної сфери інтегрованих цінностей, «значень» , «чистих культурних систем»система уявлень цінностей або «істин» виступає як основа детермінанта ( причина, що визначає виникнення явищ) соціо-культурної динаміки. Переважаючав дану історичну епоху система істин (цінностей)визначає загальну проду данного мистецтва , філософії , релігії , етики , економічних та полтичних відносин.

2. Культурологія як галузь наукового знання:

а) основні передумови становлення

б) предмет культурології

в) мета культурології

а) культурологія є відносно новою галуззю наукового знання, її формування відбувається на зламі 19-20 століть. Згодом людство стало перед необхідністю вирішення глобальних проблем ускладнення соціального життя, руйнування традиційного життя вимагав адаптації людини до нових умов існування. Це вимагало появу спеціального галузі культурологічного знання , яке б допомогло людині пристосування до нових цінностей та норм культурного життя. Це зумовило появу нової наукової дисципліни – культурології, яка сприяє формуванню соціо-культурних орієнтацій, які забезпечують розвиток та збереження культури. Культурологія , як особлива галузь гуманітарного знання синтезує в собі результати різних наук, як, зокрема етнографії , яка вивчає культуру та побут народів світу

б) предметом культурології є дослідження культури , як історико –суспільного досвіду людей, що втілюється в специфічних нормах, законах та рисах їхньої діяльності, передається від покоління до поколінняу вигляді ціліснів орієнтацій та ідеалів.

в) культурологія поділяється на фундаментальну та прикладну.

Фундаментальна культурологія досліджує феномен (явище) культури з метою теоретичного та історичного пізнання , розпрацьовує категоріальний апарат ; на цьому рівно знаходиться філософія культури, що вивчає сутність культури.

Прикладна культурологія вивчає окремі підсистеми – економічну, політичну, релігійну, художню - з метою прогнозування та регулювання культурологічних процесів.