Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы и ответы.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
437.25 Кб
Скачать

61 Чистий кредитний ризик

За результатами класифікації кредитного портфеля за ступенем ризику визначається чистий кредитний ризик.

Чистий кредитний ризик – валовий кредитний ризик, зменшений на вартість прийнятного забезпечення (гарантій, майна і майнових прав).

При визначенні чистого кредитного ризику для розрахунку резерву сума валового кредитного ризику за кожною операцією може зменшуватися на вартість прийнятного забезпечення.

Як прийнятне забезпечення може використовуватися - безумовні гарантії, предмети застави (майно та майнові права позичальника чи третіх осіб - майнових поручителів) або об'єкти фінансового лізингу (рухомого майна). Сума забезпечення, на яку зменшується валовий кредитний ризик, дорівнює добутку вартості забезпечення на коефіцієнт (відсоток вартості забезпечення), який установлюється залежно від категорії кредитної операції. При розрахунку резерву за заборгованістю за портфелем однорідних споживчих кредитів, забезпечення за цими кредитами до уваги не береться.

До безумовних гарантій, що беруться до розрахунку резерву під кредитні ризики, належать гарантії: Кабінету Міністрів України; банків, які мають офіційний кредитний рейтинг не нижчий за «інвестиційний клас»; урядів країн категорії «А»; міжнародних багатосторонніх банків (Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Європейський банк реконструкції та розвитку); забезпечені гарантії банків України.

При розрахунку чистого кредитного ризику не враховується застава, предметом якої є акції, випущені банком-кредитором.

При розрахунку чистого кредитного ризику за кредитами, що надані під заставу майнових прав на грошові депозити позичальника або поручителя, враховується вартість застави за умови передавання цих коштів до управління банку на строк дії кредитного договору.

62 Забезпечення, що враховується під час

визначення чистого кредитного ризику банку

- майнові права на грошові депозити, що розміщені в банку, який має офіційний кредитний рейтинг не нижчий за «інвестиційний клас»;

- іменні ощадні сертифікати, що випущені банком-кредитором, або майнові права на грошові кошти позичальника чи майнового поручителя, що розміщені на депозиті в банку-кредиторі, за умови безперечного контролю та доступу банку-кредитора до цих коштів, обумовленого договором, у разі невиконання позичальником зобов'язань за кредитом. Не приймаються до розрахунку резерву майнові права на грошові кошти банку, який одночасно є позичальником і кредитором та кошти якого розміщені в банку–кредиторі на умовах, схожих з отриманим у нього кредитом або залученим депозитом (сума, строк та вид валюти);

- дорогоцінні метали, які належать позичальнику і знаходяться на зберіганні в банку-кредиторі, та за умови безперечного права звернення банком-кредитором стягнення, обумовленого договором, на ці метали в разі невиконання позичальником зобов'язань за кредитом;

- державні цінні папери;

- недержавні цінні папери - облігації та акції підприємств, що мають активний ринок, ощадні сертифікати на пред'явника, що випущені банком-кредитором, ощадні сертифікати інших банків, інвестиційні сертифікати; 

- зареєстроване нерухоме майно (яке перебуває на території України);

- рухоме майно (майно в матеріальній формі, яке не є нерухомістю);

- іпотечні облігації та іпотечні сертифікати;

- інші майнові права.

За кредитними операціями в іноземній валюті з фізичними особами до розрахунку резерву приймаються майнові права на грошові депозити або іменні депозитні сертифікати, випущені банком-кредитором, нерухоме майно, майнові права на майбутнє нерухоме майно, що належить до житлового фонду, транспортні засоби та банківські метали.

Застава береться до розрахунку резерву під кредитні ризики в частині, пропорційній розміру кожного кредиту, якщо предмет застави є забезпеченням за двома або кількома кредитами. Якщо один із таких кредитів є простроченим понад 30 днів, то під час розрахунку резерву за всіма іншими кредитами цей предмет застави не приймається.