Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці Лавренюк Ю..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
898.05 Кб
Скачать
    1. Екологічні цільові програми місцевого бюджету

Одним із найбільш пріоритетних напрямків державного ре­гулювання збалансованого регіонального розвитку, використан­ня й охорони природних ресурсів в умовах обмежених матері­альних ресурсів є поширення використання такого інструменту регулювання природокористування та екологічного менеджмен­ту, як екологічні цільові програми.

Екологічна цільова програма — це комплекс взаємопов'я­заних природоохоронних завдань та заходів, спрямованих на розв'язання нагальних екологічних проблем з метою поліпшен­ня співіснування природних екологічних систем і суспільства та узгоджених за терміном виконання, складом виконавців і ресурсним забезпеченням.

В Савранському районі затверджена Програма формування національної екологічної мережі в Савранському районі на 2007-2015 роки. Метою даної програми є поліпшення умов для формування здорового довкілля, збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підвищення природно-ресурсного потенціалу території регіону.

Основними завданнями програми є:

  • формування регіональної екологічної мережі;

  • охорона та відтворення земельних ресурсів;

  • охорона та відтворення водних ресурсів;

  • охорона використання та відтворення ресурсів рослинного і тваринного світу;

  • збереження ландшафтного та біологічного різноманіття;

  • екологічна освіта та екологічне виховання населення.

Фінансування комплексу заходів, передбачених програмою формування екологічної мережі району, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, обласного бюджету, місцевих бюджетів, фондів охорони навколишнього природного середовища у складі бюджетів усіх рівнів, а також із залученнямінших джерел, у тому числі й недержавних.

Фінансування може здійснюватися також підприємствами всіх форм власності, іншими юридичними особами.

Програма поділена на два етапи.

Протягом першого етапу (2007-2010р.р.) розробляються концепції і програми створення національної та регіональної екологічних мереж, формується їх нормативно-правова база, передбачаються заходи щодо оптимізації землекористування в районі, досягнення у господарствах раціональної структури земельних угідь, узгодженої з ландшафтними особливостями території, проведення інвентаризації деградованих земель та малопродуктивних сільськогосподарських угідь, їх консервація і переведення в категорії природних угідь.

На другому етапі (2010-2015р.р.) передбачається розробитипроектно-земельну документацію на землі водного фонду та інші категорії земель, що увійдуть до складу екологічних мереж з відповідним їх відхиленням на місцевості, відбудеться безпосереднє формування регіональної екомережі з відповідним проектуванням і законодавчим визначенням її статусу на всіх рівнях – Верховна Рада України, обласна та районна рада, територіальні громади.

Всього на втілення даної програми планується витрата 2 340 500 грн.

з них:

  • з Державного бюджету – 2 069 500 грн.

  • з місцевого бюджету – 199 900 грн.

  • з інших джерел – 71 100 грн.