Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологічно активні речовини вітаміни, гормони і....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
969.73 Кб
Скачать

Волоський горіх — ядро здоров’я

20.03.2008

Волоські горіхи містять вітаміни групи А, Е, В, Р, З, мінеральні речовини: калій, натрій, фосфор, залізо, магній, кальцій, йод60% їхнього складу — ненасичені жири,  які не містять холестеролу. Окрім того, волоський горіх –  джерело білка, який чудово може замінити тваринний білок.

Слід врахувати, що ці горіхи дуже калорійні. У 100 грамах ядер міститься приблизно 650 калорій – більше, ніж у плитці шоколаду! Через цю просту причину тим, хто не хоче повніти, не рекомендується з’їдати за день більше 2-3 ядер.

Волоський горіх містить цілий комплекс біологічно активних речовин, що позитивно впливає на стан судин головного мозку. Вважається, що волоські горіхи здатні зняти сильну нервову напругу. Волоський горіх, що збагачений йодом, рекомендують при лікуванні захворювань щитовидної залози. З цією ж метою із перегородок готують спеціальний відвар.

Залізо і кобальт, які містяться в горіхах, допомагають при лікуванні недокрів’я; завдяки вмісту магнію і калію їх рекомендують людям, що потерпають на різні серцеві захворювання, а також гіпертонікам.

Лікарі стверджують, що волоський горіх має бактерицидні і ранозагоювальні властивості, а також  сприяє нормалізації діяльності кишківника.

Розробка технології нового покоління м’ясопродуктів з підвищеними біологічними властивостями

    Мета проекту – створення технологій і розширення асортименту м’ясних виробів за рахунок збагачення біологічно активними речовинами рослинного походження (традиційних для споживача харчових продуктів), які мають функціональні і лікувально-профілактичні властивості.

    Відомо, що в розвитку багатьох захворювань провідна роль належить фактору стресу. Це в свою чергу, підвищує потребу організму в основних харчових інгредієнтах. У сучасних умовах найбільш швидким, екологічно доступним і науково обґрунтованим шляхом вирішення проблеми раціона-льного харчування є розробка продуктів підвищеної біологічної цінності.

    Враховуючи світові тенденції розвитку науки, техніки, технологій, го-ловним пріоритетом є здоров’я нації, що визначає державну політику в га-лузі харчування. Кожна держава зацікавлена у підвищенні якості своєї продукції. На ринку підвищується довіра до продукції підприємств, що має сертифікат ISO 9000. З’являються нові замовлення, збільшуються обсяги виробництва, а відповідно прибутку, а також і надходження до бюджету. Демографічні проблеми, стресові навантаження, збільшення кількості лю-дей похилого віку і людей з різними захворюваннями, погіршення здоров’я дітей сприяло (викликало) необхідністю створення спеціалізованих (функ-ціональних) продуктів харчування. Саме завдяки харчуванню задовольняються потреби організму в енергії, харчових речовинах, а також сприяють профілактиці хронічних захворювань, збереженню здоров’я та довголіття.

    Проводяться науково-дослідні роботи по обґрунтуванню і створенню продуктів для лікувально-профілактичного харчування населення, що страждає захворюваннями викликаними радіацією, при дефіцитних станах, діабеті, серцево-судинних, шлунково-кишкових захворюваннях. Ведуться роботи по створенню спеціальних продуктів харчування для військовос-лужбовців. Роботи проводяться безпосередньо при співпраці та консульта-ції співробітників ЕКОГІНОКСА.