Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологічно активні речовини вітаміни, гормони і....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
969.73 Кб
Скачать

Розроблення технології комплексної перероби насіння олійних культур

    Метою проекту є розроблення технології вичерпного використання складових насіння олійних культур (сої, соняшнику, ріпаку).

    Упродовж тривалого часу проводяться дослідження по удосконаленню технології переробки насіння олійних культур з метою збільшення кількісного виходу рослинних олій та покращення її якості.

    Одержано експериментальні підтвердження підвищення ефективності вилучення олії внаслідок використання різних методів попереднього оброблення олійної сировини. Досліджується також можливість підвищення ефективності екстракції рослинної олії при зміні технологічних параметрів тощо. На основі проведених досліджень отримано патенти України.

    Тривалий час проводяться дослідження з розроблення технології оде-ржання білкових концентрованих продуктів із шротів олійних культур. Експериментально підтверджено можливість інтенсифікації процесу вилу-чення білків із соєвого та соняшникового шроту. Результати досліджень запатентовано в Україні. Науковці працюють також над розробкою технології одержання білкових продуктів з високими функціональними властивостями.

    Проводяться також дослідження по удосконаленню технології рафі-нації жирів з метою одержання рослинних олій, що мають високу біологі-чну цінність, а також біологічно-активних добавок на основі рослинних фосфоліпідів.

    Співробітниками розроблено нові технології та створено широкий асортимент майонезів з високою біологічною цінністю та покращеними смаковими властивостями.

   

Ковбаси напівкопчені ТУ У 16301726.002-98

   1.ДНІПРОВСЬКА ПЕРШОГО СОРТУ

   2.ЛЮБИТЕЛЬСЬКА НОВА ПЕРШОГО СОРТУ

   3.НОВА КОЗАЦЬКА ОСОБЛИВА ДРУГОГО СОРТУ

   4.НОВА ОДЕСЬКА ОСОБЛИВА ДРУГОГО СОРТУ

   5.НОВА ОСОБЛИВА ДРУГОГО СОРТУ

   6.СЕЛЯНСЬКА ПЕРШОГО СОРТУ

   Ковбаси напівкопчені з соєвим концентратом Данпро НV та частковим введенням харчового чорного альбуміну замість яловичини. Мають високі технологічні показники та рентабельність.

Консерви м’ясні та паштетні

   Фарш свинячий “Особливий” ТУ У 563/46.38.00443571-58-98

   Банка № 1,3,4,8,9,43,12 та алюмінієві № 1

   Паштет Задорожній ТУ У 563/46.38.00443571-57-98

   Банка № 3,8,9

   Сніданок дачника ТУ У 563/46.38.00443571-56-98

   Банка № 3, 8

   Сніданок Особливий ТУ У 563/46.38.00443571-56-98

   Банка № 3, 8

   Консерви м’ясні мають високі функціональні та органолептичні показники. Збалансовані по вмісту поживних речовин з урахуванням потреб дорослої людини.

Консерви м'ясорослинні для домашніх тварин за ТУУ 46.38.048-98.

   Консерви для домашніх тварин – повноцінний корм для тварин, призначений для споживання кожного дня.

   Випускаються таких найменувань:

   “МАТРОСКІН”

   “МАТРОСКІН ПЛЮС”

   “СІРКО”

   “СІРКО ПЛЮС”

   “ЦУЦИК”

   Консерви призначені для домашніх тварин. Асортимент забезпечує повноцінність раціону тварин різних вікових груп та призначення. Продукти вітамінізовані і збагачені мікроелементами.

Консерви для домашніх тварин за ТУ У 02070938.08-99

   Консерви для домашніх тварин – повноцінний спеціалізований корм для тварин, призначений для споживання кожного дня.

   Випускаються таких найменувань:

   КОРМ ДЛЯ СОБАК ПЛІДНИКІВ

   КОРМ ДЛЯ ВЕЛИКИХ СОБАК

   КОРМ ДЛЯ СЕРЕДНІХ СОБАК

   КОРМ ДЛЯ ДРІБНИХ СОБАК

   КОРМ ДЛЯ КОТІВ

   КОРМ ДЛЯ КОШЕНЯТ

   КОРМ ДЛЯ ЦУЦЕНЯТ

   Склад консервів: М'ясо та субпродукти забійних тварин та птиці, риба, крохмаль, крупи, сіль, мінеральні речовини, вітаміни, харчові волокна.

   Фармакологічні властивості: консерви забезпечують організм тварин необхідною кількістю поживних речовин, мінеральних елементів та вітамінів, які сприяють покращенню апетиту, росту і розвитку шерстного покриву.

Консерви для котів за ТУУ 02070938.024-01

   Косерви для котів – повноцінний корм для кішок, призначений для споживання кожного дня.

   Випускаються таких найменувань:

   Мур-А-Мур з яловичиною

   Мур-А-Мур з рибою

   Мур-А-Мур з печінкою

   Мур-А-Мур з курятиною

   0сновні покази для застосування – вживання консервів дорослими, вагітними кішками та кішками які годують кошенят.

   Склад консервів: М'ясо, кров та субпродукти забійних тварин та птиці, риба, овочі, крохмаль, крупи, сіль, мінеральні речовини, вітаміни, харчові волокна.

   Консерви містять 8-9,5% сирого протеїну, 3-3% жиру, 2,5-6% вуглеводів, 0,2-0,4% харчових волокон, 2-2,5% мінеральних речовин

   Фармакологічні властивості: консерви забезпечують організм кішок необхідною кількістю поживних речовин, мінеральних елементів та вітамінів, які сприяють покращенню апетиту, росту і розвитку шерстного покриву.

   Дозування консервів : годувати при кімнатній температурі молодих котів 2-3 рази на добу, дорослих котів 1-2 рази, вагітних кішок 3-4 рази, які годують кошенят 4-5 разів на добу.

   Протипоказань для вживання немає.

   Застереження: вживати при кімнатній температурі.

   Форма випуску: металеві банки для консервів №46, №8, №9.

   Умови зберігання:.при температурі від 0град.С до 20град.С і відносній вологості повітря 75%.

   Термін придатності до споживання: не більше 24 місяців від дня виготовлення.

Форшмак (ТУУ 02070938.011-99)

   1.ФОРШМАК ОРДАНСЬКИЙ

   2.ФОРШМАК ПОДІЛЬСЬКИЙ

   Форшмак – нова вітчизняна розробка відноситься до групи делікатесних продуктів на м’ясній основі. Виготовляється із тваринної, рослинної сировини, пасти соєвої і філею оселедців. Представляє собою запечений хлібець прямокутної форми, запаяні в штучну оболонку чи без оболонки.

   Форшмак “Орданський” містить до 62 % вологи, білку до 13,2 %, жиру – 20,6 %, вуглеводів – 1,6 %. Енергетична цінність 254 кКал, вихід 105 %.

   Форшмак “Подільський” містить до 63 % вологи, білку до 12,3 %, жиру – 19,3 %, вуглеводів – 1,9 %. Енергетична цінність 230 кКал, вихід 106 %.

   Термін зберігання продуктів 1-3 доби.

Спосіб виробництва білково-жирового стабілізатору з ковбасної шкурки

   Спосіб відноситься до м’ясопереробної промисловості, а саме до виробництва комбінованих м’ясопродуктів.

   Спосіб виробництва білково-жирового стабілізатору з ковбасної шкурки передбачає промивання, нарізання на шматки, який відрізняється тим, що проводиться витримка у воді на протязі 4-24 годин, при температурі 4-18град.С та термічна обробка ковбасної шкурки на протязі 20-50 хв при температурі 95-100град.С, з подальшим подрібненням та диспергуванням ковбасної шкурки з додаванням бульйону або води в кількості 70-120% та 40-60% свинячого жиру або шпигу до маси вареної ковбасної шкурки.

   Такий спосіб виробництва білково-жирового стабілізатору дозволяє забезпечити його максимальне введення до рецептур комбінованих м’ясопродуктів і продуктів на м'ясній основі та дозволяє стабілізувати структурно-механічні та технологічні властивості вказаних груп продуктів.

Форшмаки запечені за ТУУ02070938.028-2002

   1.Соковитий

   2.Ніжний

   3.Закусочний

   4.Форшмак з сиром

   Технологія виготовлення і сировина забезпечують форшмакам запеченим специфічний смак, високу біологічну та харчову цінність за рахунок наявності: легко засвоюваного, збалансованого по амінокислотному складу білку; незамінних жирних кислот, таких як ліноленова та лінолева; мікро- та макроелементів; вітамінів А, Е, В1, В2, В6; клітковини. Вміст білку в продуктах 10 – 11,5%, жирів 9,5 – 22%, вуглеводів 5 - 7.5%

   Використання продуктів тваринного походження - яєць, твердих сирів, вершкового масла, оселедців; рослинного походження - соєвого ізоляту, картоплі, моркви сирої надають форшмаку поряд з високою харчовою цінністю також високу енергетичну цінність продуктів в межах 154- 264 кКал.

   Додавання рослинного білку сприяє нормалізації рівня холестерину в продукті.

   Наявність моркви дозволяє збагатити продукт B-каротином, який сприяє засвоєнню білків.

   До рецептур введений білковий стабілізатор на основі ковбасної шкурки в кількості 5-10%, що дозволяє стабілізувати структурно-механічні показники форшмаків запечених.

   За фізіко-хімічними, функціональними та органолептичними показниками форшмаки запечені можуть реалізовуватися через торговельну мережу для харчування населення, як комбінований продукт харчування на м'ясній основі, збагачений вітаміном А.

   Вихід продуктів 95 –100%, термін зберігання без оболонки 2-3 доби.

Спосіб виробництва паштетних мас

   Спосіб відноситься до м’ясопереробної промисловості, а саме до виробництва м'ясних паштетів та паштетних консервів.

   Спосіб виробництва паштетних мас включає промивання, нарізання на шматки м’ясної сировини, посол, складання фаршу, фасування та термічну обробку і відрізняється тим, що на стадії підготовки сировини при солінні, нарізану колагеновмісну сировину витримують в розчинах солей, що містить кухонну сіль, поліфосфат натрію та солі харчових кислот, в кількості 3-5% до маси розсолу, витримують в розсолі протягом 8-24 годин при температурі 8-18град.С, варять у воді протягом 45-90 хвилин при температурі 95-100град.С, подрібнюють з додаванням бульйону від варіння в кількості 30-50% до маси сировини та використовують при складанні фаршу паштетної маси з введенням в кількості 20-30% до основної сировини.

   При запропонованому способі виробництва паштетних мас підвищуються їх функціональні показники з врахуванням ступеня інтенсивності обробки рецептурних складових та коливання хімічного складу паштетної суміші. Це дозволяє отримати паштетні маси стабільні до впливу технологічних режимів та умов теплової обробки при виробництві м’ясних паштетів та паштетних консервів.

Паштети м’ясні за ТУУ 02070938.012-99 “Орданський”, “Подільський”

   Паштети м’ясні виготовляються із м'ясної сировини, субпродуктів, пасти соєвої та рису екструзійного, тваринних жирів, спецій. Призначені для реалізації в торговельній мережі. Реалізуються в штучній та натуральній оболонці. Термін реалізації паштетів 24 години.

   Паштет Орданський містить не більше 58% вологи, вихід складає 107% до основної сировини.

   Паштет Подільський містить не більше 59% вологи, вихід складає 109% до основної сировини.

Спосіб обробки колагенвмісної сировини

   Спосіб відноситься до способів обробки субпродуктів і призначений для використання у виробництві варених, напівкопчених, субпродуктових ковбас, м'ясних паштетів та паштетних консервів.

   Спосіб передбачає розморожування сировини, нарізання на шматки масою 1- 1,5 кілограми, промивання питною водою на протязі 30 – 40 хвилин, завантажування у сольовий розчин з гідромродулем 1: 1,5 – 1: 2,0, який містить:

   по першому варіанту діполіфосфат або триполіфосфат і ацетат натрію в кількості від 0,2 – 1,0 та хлорид натрію в кількості 3,0 – 5,0%;

   по другому варіанту диполіфосфат або триполіфосфат і цитрат натрію в кількості від 0,2 – 1,0 та хлорид натрію в кількості 3,0 – 5,0%, при подальшій витримці в розчині на протязі 4 – 18 годин при температурі 4 – 20 град. С, подальшого варіння у воді з гідромодулем 1:1,5 – 1:2,0 на протязі 1,0:1,5 годин, утворення тонкої гомогенної системи і подальше технологічне використання.

   Вказані режими гідростатичної витримки, забезпечують оптимальні умови активації білкового компоненту колагенвмісної сировини з визначеними сольовими розчинами з урахуванням подальшої тхнологїї використання сировини у виробництві комбінованих м'ясопродуктів.

Паштети м’ясні з β-каротином за ТУ У 02070938.028-2002

   1.Поліський

   2.Поліський ніжний

   3.Сонячний

   4.Сонячний ніжний

   Паштети м'ясні з β-каротином – нові вітчизняні оригінальні комбіновані м'ясорослинні продукти високого ступеню подрібнення на м'ясній основі з використанням соєвого ізоляту, колагеновмісної сировини, розчину β-каротину в олії.

   β-каротин згідно ТУ У 18.298-95 рекомендується для застосування в профілактичному харчуванні, як вітамінізована добавка

   Паштети мають високу біологічну та харчову цінність за рахунок наявності:

   - збалансованого по амінокислотному складу легко засвоюваного білку;

   - незамінних жирних кислот тваринного і рослинного походження;

   - мікро- та макроелементів;

   - вітамінів А,Е, В1, В2, В6;

   Вихід паштетів до основної сировини складає 121 –123%.

   Термін реалізації в натуральній оболонці до 48 годин, в штучних захисних оболонках 6 – 10 діб.

   За фізіко-хімічними, функціональними та органолептичними показниками паштети м'ясні з β-каротином можуть вироблятись на всіх м'ясопереробних підприємствах і реалізовуватися через торговельну мережу для харчування населення, як вітамінізовані комбіновані м'ясопродукти.

Напівфабрикати м’ясні січені з β-каротином ТУ У 02070938.012-99

   Напівфабрикати м'ясні січені – нові вітчизняні оригінальні комбіновані продукти на м'ясній основі.

   КОТЛЕТИ ОРДАНСЬКІ

   КОТЛЕТИ ОРДАНСЬКІ ДІЄТИЧНІ

   РОМШТЕКС ОРДАНСЬКИЙ

   РОМШТЕК ОРДАНСЬКИЙ ДІЄТИЧНИЙ

   До складу напівфабрикатів січених входять м'ясо яловиче та свиняче, меланж, соєва паста, β-каротин.

   На відміну від продуктів тваринного походження паста соєва не вміщує холестерину, при цьому соєвий білок має властивості нормалізувати його рівень.

   β-каротин згідно ТУУ 18.298-95 рекомендується для застосування в профілактичному харчуванні, як вітамінізована добавка.

   Напівфабрикати м'ясні січені має високу біологічну та харчову цінність за рахунок наявності:

   - легко засвоюваного рослинного білку, збалансованого по основним незамінним амінокислотам;

   - незамінних жирних кислот, таких як лінолева та ліноленова;

   - мікро- та макроелементів, особливо калію, кальцію, магнію, двохвалентного заліза;

   - вітамінів А, Е, В1, В2, В6;

   - клітковини.

   Розроблені рецептури напівфабрикатів м'ясних січених оптимальним співвідношенням білку та жиру.

   У зв'язку з наведеним вище напівфабрикати м'ясні січені можна рекомендувати як дієтичний продукт.

   Використання пасти соєвої при виробництві напівфабрикатів м'ясних січених сприяє також зниженню собівартості готового продукту.

Сало з часником за ТУ У 02070938.022-2000

   1.Сало з часником

   2.Сало пікантне

   3.Сало бутербродне

   4.Сало мисливське

   5.Сало вітамінне

   Сало з часником – оригінальний специфічний продукт виготовлений із натурального шпику свинячого.

   До складу сала з часником входять шпик свинячий подрібнений, часник подрібнений, сіль кухонна, бета-каротин, спеції.

   Поєднання вищеназваних компонентів рецептур у певному співвідношенні забезпечує національному продуктові салу, який користується широким попитом, оригінальний запах та смак.

   Бета-каротин згідно ТУУ 18.298-95 рекомендується для застосування в профілактичному харчуванні, як вітамінізована добавка.

   Технологія виготовлення і сировина забезпечують салу з часником специфічний смак, високу біологічну та харчову цінність за рахунок наявності:

   - незамінних жирних кислот, таких як лінолева та ліноленова;

   - мікро- та макроелементів;

   - вітамінів А, Е, В1, В2, В6;

   - сполучної тканини.

   За фізіко-хімічними, функціональними та органолептичними показниками сало з часником може реалізовуватися через торговельну мережу для харчування населення, як натуральний продукт харчування.

Вологі варені корми

   На кафедрі технології м’яса, м’ясних та олієжирових продуктів розроблено технологію виробництва варених тваринних кормів подовженого терміну зберігання до 15-17 діб.

   Варені тваринні корми, які отримують з нехарчових відходів, конфіскатів, малоцінної сировини є цінним кормовим продуктом для свиней та птиці з високим вмістом білку, жиру, макро- і мікроелементів.

   Розроблена консервувальна суміш дає змогу збільшити термін зберігання корму у 5-7 раз.

   Створена суміш вноситься в кількості 2,8-3,2 кг на 100 кг вареного корму .

   Розроблена технологія дає змогу виключити процес сушіння, за рахунок чого знижується собівартість кормового продукту.

   Консервуюча суміш для варених тваринних кормів виробляється за ТУ У 02070938.007-99

Спосіб визначення буферної ємності харчових фабрикатів

   Спосіб відноситься до методів визначення якісних показників буферних білкових-хімічних систем і може бути використаний для визначення функціонально-технологічних характеристик харчових фабрикатів в тому числі для аналізу якості сировини, що використовується у виробництві м'ясопродуктів, продуктів з м'яса птиці та риби.

   Спосіб визначення буферної ємності здійснюється таким чином: відбирають наважку попередньо подрібненого фабрикату в кількості 5-15 г. прогрівають її протягом 5-15 хвилин сухим способом при необхідній температурі 20-25, 40-55 або 65-75град.С, екстрагують водою або водним розчином з гідромодулем до фабрикату 1:5- 1:10 при температурі 40-55град.С на протязі 20-45 хвилин, відфільтровують та визначають буферну ємність за лугом, шляхом титрування 0.005- 0.01 н розчином гідроксиду калію або натрію і буферну ємність по кислоті, шляхом титрування 0.005-0.01 н. розчином соляної кислоти.

   Вказаний спосіб забезпечує визначення буферної ємності сировинних фабрикатів при температурах, що відповідають нативному стану білків 10-25град.С, стану первинної не зворотної теплової денатурації білків 40-55град.С та кінцевої теплової денатурації білків 65-75град.С.

   Технічний результат при запропонованому способі визначення буферної ємності фабрикатів для м'ясного виробництва полягає у виявленні впливу різних сумішей для соління на функціонально-технологічні показники тваринних, рослинних та рибних фабрикатів та їх сумішей на різних етапах теплової обробки, що дозволяє моделювати складні функціональні суміші харчових добавок для поліпшення функціональних і технологічних властивостей комбінованих м'ясопродуктів з врахуванням ступеня інтенсивності обробки рецептурних складових та коливання хімічного складу фабрикатів і дозволяє отримати продукти стабільної якості при коливанні режимів та умов теплової обробки.

Спосіб визначення стабільності фаршевих емульсій

   Спосіб відноситься до методів визначення водо- та жиропоглинаючої здатності продуктів і може застосовуватись в м’ясній промисловості.

   Спосіб визначення стабільності фаршевих емульсій включає початкове зважування проби, витримування приладу із зразком на водяній бані при t=70 С напротязі 30хв. після чого знімають показники на шкалі приладу додаючи нормовану кількість води, потім проводять розрахунок за формулою :

   V= ( m / h ) x100 %

   V – ступінь стабільності м’ясної емульсії, % ;

   m – число поділок на шкалі приладу, які пройшла водо-жирова емульсія, виділена з фаршевої системи, мм;

   – початкова висота зразка, вміщеного у прилад, мм;

   Використання запропонованого способу визначення стабільності емульсії м’ясного фаршу

   1) спрощує методику визначення

   2) дозволяє встановити ступінь стійкості дослідної системи

   3) виключає великі похибки при визначенні ступеню стабільності фаршевої системи, що досягається простотою методики.

Суміш харчова фосфатна

   Суміш харчова фосфатна відноситься до м’ясопереробної галузі промисловості, а саме до харчових фосфатних сумішей, що використовуються при складанні м’ясного фаршу ковбасних виробів.

   Суміш харчова фосфатна включає однозаміщений ортофосфат натрію та пірофосфат натрію. Згідно винаходу додатково додається триполіфосфат натрію і триполіфосфат калію, при чому пірофосфат натрію використовується трьохзаміщений дев’ятиводний.

   Технічним результатом буде наступне: впровадження у виробництво запропонованої суміші харчової фосфатної дає можливість збільшити вологоутримуючу і жироутримуючу здатність м’ясного фаршу, підвищити стійкість емульсії і вихід продукції, сприяє процесу кольороутворення і його стабілізації у готових виробах.

   Оптимально підібраний якісний і кількісний склад фосфатної суміші, універсальної по своїй дії на сировину різноманітних якісних груп, сприяє підвищенню функціонально-технологічних властивостей сировини.

Спосіб приготування фаршу варених ковбас

   Винахід відноситься до м’ясопереробної галузі промисловості, а саме до технології приготування фаршу варених ковбас.

   Поставлена задача вирішується тим, що спосіб приготування фаршу варених ковбас передбачає додавання води, фосфатної суміші, кухонної солі, наповнювачів, спецій. Згідно винаходу воду попереднього пом’якшують хімічними або фізичними методами.

   Технічним результатом буде те, що використовуючи при складанні фаршу попередньо пом’якшену воду, солі фосфатної суміші не витрачаються на зв’язування іонів які зумовлюють твердість води. Цей технологічний прийом сприятиме збільшенню вологоутримуючої і жироутримуючої здатності м’ясного фаршу та покращанню технологічних показників готового продукту.

Варені ковбаси

   КОВБАСИ ОДНОСОРТНІ З СОЄВОЮ ПАСТОЮ (ТУУ 02070938.002-99)

   “ОРДАНСЬКА”, “ЗАПАШНА”

   КОВБАСИ ОДНОСОРТНІ З ЕКСТРУДОВАНИМ РИСОМ

   (ТУУ 02070938.003-99)

   “СЕЛЯНСЬКА “,”БРОВАРСЬКА“, “СЛОВ’ЯНСЬКА”, ”ІРПІНСЬКА”

   Вказані розробки мають направленість більш раціонального використання м’ясної сировини та субпродуктів. Комбінування з дешевою рослинною сировиною дозволяє досягти високої збалансованості по харчовій цінності та зробити вищеперераховані продукти більш доступними споживачеві за своєю ціною.

Сосиски та сардельки

   СОСИСКИ З СОЄВОЮ ПАСТОЮ

   (ТУУ 02070938.003-99)

   1.НІЖНІ

   2.ОРДАНСЬКІ

   СОСИСКИ З ЕКСТРУДОВАНИМ РИСОМ

   (ТУУ 02070938.004-99)

   3.ПОЛТАВСЬКІ

   4.СХІДНІ

   САРДЕЛЬКИ З ЕКСТРУДОВАНИМ РИСОМ (ТУУ 02070938.004-99)

   5.ЧУМАЦЬКІ

   Використання соєвого білку, соєвої пасти та продуктів екструзії вітчизняного виробництва у рецептурах продуктів дозволяє розширити асортимент комбінованих м’ясопродуктів з оптимальним співвідношеням білку та жиру, розширити базу використання харчового білку в Україні

   Екструзію рослинних компонентів проводять при температурі 170-180град.С. рекомендоване введення рису екструдованого складає 4-7%, квасолі, сочевиці 2-4%.

"Суміші харчові комплексні функціональні" для м'ясних продуктів та продуктів з м'яса птиці за ТУ У 15.8-02070938-037-2003

   Суміші харчові комплексні функціональні – нові вітчизняні оригінальні комбіновані функціональні суміші призначенні для покращення функціональних характеристик колагеновмісної сировини, м'ясних продуктів та продуктів на м'ясній основі, з використанням м'яса птиці та м'яса забійних тварин.

   Суміші харчові комплексні функціональні випускаються наступного асортименту: для використання у рецептурах ковбас варених, субпродуктових, паштах м'ясних та м'ясних хлібах - НАША В, НАША В+, НАША +50, НАША СБ, НАША ЛФ, НАША ОФ-1, НАША ОФ-2, НАША ЛАФ-1, НАША ЛАФ-2; сирокопчених, напівкопчених та копченоварених ковбас НАША ПК, НАША ПК+, НАША ВК, НАША СК; для виробів з соленого м'яса - НАША І +40, НАША шинка, НАША шинка +; напівфабрикатів НАША ПФ; для підфарбовування ковбасних виробів - НАША колір, НАША фарба, НАША РФ; для обробки колагеновмісної сировини та поверхні готових продуктів НАША емульсійна, НАША К; суміші з спеціями і приправами та сіллю НАША НПС, НАША НПС+, НАША комбі, суміш желююча НАША Ж.

   Суміші харчові комплексні функціональні містять в собі, залежно від рецептурного складу, дозволені до використання МОЗ України харчові добавки: харчові кислоти та їх калієві і натрієві солі, кухонну сіль, моно, оліговуглеводи та цукрозамінники, крохмаль, харчові фосфати, тваринний гідратований білок або желатину, соєвий білок, посилювач смаку, посилювачі кольору, карагінан, каміді, глюкодельталактон, суміші та екстракти спецій. Суміші за фізіко-хімічними, функціональними та органолептичними показниками можуть бути використана при виробництві м'ясних продуктів, як поліпшувачі структурно-механічних та технологічних характеристик продуктів та сировини, без погіршення їх біологічної цінності.

"Ковбаси напівкопчені" з використанням сумішей харчових комплексних функціональних фірми “НАША”“ за ТУ У 15.1-02070938-038-2003

   Ковбаси напівкопчені з використанням сумішей харчових комплексних функціональних фірми “НАША”“ – представляють нові ковбасні вироби з високими рівнем збалансованості за показниками якості ковбасних виробів у відповідності з вимогами до якості харчових продуктів та урахуванням вітчизняних рецептур, особливостей вітчизняної сировинної бази та вимог до безпеки харчових продуктів.

   Завдяки використанню вітчизняних оригінальних комбінованих функціональних сумішей ковбаси мають високі функціональні характеристики та стабільну якість.

   Ковбас напівкопчених входить м'ясна сировина та субпродукти, м?'ясо птиці, м'ясо механічного дообвалювання птиці, сири сичужні тверді, тваринний і рослинний білок, рослинна білок вмісна сировина та суміші харчові комплексні функціональні у відповідності з ТУ У 15.8-02070938-037-2003, дозволені до використання МОЗ України харчові добавки, суміші та екстракти спецій.

   Ковбаси напівкопчені з використанням сумішей харчових комплексних функціональних фірми “НАША” за фізіко-хімічними, функціональними органолептичними показниками та показниками безпеки призначені для реалізації в торговельній мережі та мережі громадського харчування.

"Ковбаси варено-копчені" з використанням сумішей харчових комплексних функціональних фірми “НАША”“ за ТУ У 15.1-02070938-039-2003

   Ковбаси варено-копчені з використанням сумішей харчових комплексних функціональних фірми “НАША”“ – представляють нові варено-копчені ковбаси та ковбаси типу салямі гарячого приготування і мають високий рівень збалансованості за показниками якості харчових продуктів у відповідності з вимогами до якості харчових продуктів, урахуванням вітчизняних рецептур, особливостей вітчизняної сировинної бази та вимог до безпеки харчових продуктів.

   Завдяки використанню вітчизняних оригінальних комбінованих функціональних сумішей ковбаси мають високі функціональні характеристики та стабільну якість.

   Ковбас варено-копчених входить м'ясна сировина та субпродукти, м'ясо птиці, м'ясо механічного дообвалювання птиці, сири сичужні тверді, тваринний і рослинний білок та суміші харчові комплексні функціональні у відповідності з ТУ У 15.8-02070938-037-2003, дозволені до використання МОЗ України харчові добавки, суміші та екстракти спецій.

   Ковбаси варено-копчені з використанням сумішей харчових комплексних функціональних фірми “НАША” за фізіко-хімічними, функціональними органолептичними показниками та показниками безпеки призначені для реалізації в торговельній мережі та мережі громадського харчування.

Спосіб виробництва барвника на основі столового буряку

   Спосіб відноситься до харчової промисловості та стосується способів одержання харчових барвників і концентратів з природної сировини, що можуть бути використані для виробництва комбінованих м’ясопродуктів та кулінарних страв.

   Спосіб виробництва червоного барвника з буряку включає миття буряку, очищення, подрібнення, введення стабілізатора.

   В якості стабілізатора використовується розчин, що містить лимонну кислоту з концентрацією 0,5-3%, фосфати з концентрацією 0,5-3%, які в перерахунку на сухі речовини буряку містять 1,5-18% сухих стабілізуючих речовин при гідромодулі розчин – буряковий порошок 1:1,5 – 1:5,0 проведення стабілізації на протязі 30-60 хвилин при рН 4,0-5,5, висушування та диспергування висушеного матеріалу до розміру часток 0,1-0,3 мм.

   Реалізація способу дозволяє отримати стабілізований барвник безпосередньо провівши стабілізацію по порошку буряку із збереженням до 70% кольороутворюючих пігментів і поживних речовин столового буряку.

   Стабілізуючий розчин в наведених режимах технологічного впливу на буряковий порошок забезпечує утворення термостабільного комплексу пігмент – стабілізатор, який при введені барвника до фаршевих мас дає природне для м’ясопродуктів червоне забарвлення як при використанні, так і без використання нітриту натрію.

Горохова паста ТУ У 02070938.023-2002

   Пасту горохову отримують шляхом етанольної екстракції з гороху, з подальшою термічною обробкою та гомогенізацією.

   Паста горохова призначена для реалізації через мережі роздрібної торгівлі і громадському харчуванні, для використання в м’ясо-молочній, хлібопекарській, борошнянокондитерській, харчовій промисловості

   Органолептичні показники пасти горохової: М’яка пастоподібна маса блідо-жовтого кольору, зі слабовираженим запахом і смаком гороху, без сторонніх домішок і присмаків.

   Хімічний склад: вологи 75%, білку 12%, жиру 1,5%, вуглеводи 16%, золи 1%. Калорійність 124,6 кКал.

   Для виробництва варених ковбас, сосисок та сардельок рекомендується введення горохової пасти до 15%.

Ковбаси варені з гороховою пастою ТУ У 02070938.026-2002

   Ковбаси варені з використанням горохової пасти за фізіко-хімічними, функціональними органолептичними показниками та показниками безпеки призначені для реалізації в торговельній мережі та мережі громадського харчування.

Вироби з свинини і яловичини варені, копченоварені, копченозапечені за ТУ У 15.1-25729541.005-2002

   Продукти виробляються з використанням харчових композицій і прянощів фірми “Гевюрц Мюлле Нессе” і призначені для реалізації в торговельній мережі та закладах громадського харчування.

   Асортимент включає 38 найменувань виробів з яловичини і свинини вищого і першого сорту.

   14 шинок варених в оболонці, 17 копчено-варених та копчено запечених виробів з свинини, 7 копчено-варених та копчено запечених виробів з яловичини.

   Вихід шинок в залежності від типу оболонок лежить в межах 120-145%, копчено-варених та копчено запечених виробів з яловичини і свинини в межах 100-120%.

Олія соєва нерафінована за ТУ 2292981.00-98

   Олія соєва нерафінована виготовлена з бобів сої, шляхом пресування. Олія призначена для промислової переробки та громадського харчування. Сучасна технологія та обладнання дозволяють отримати продукт високої якості який за органолептичними фізико-хімічними показниками та критеріями безпеки відповідає сучасним вимогам які пред'являються до цієї продукції.

Майонез “ РОСЬ-С” за ТУ У 02070938.017 – 2000

   Особливістю представленого майонезу є використання сої мікронізованої дозволяє покращити якість та біологічну цінність майонезу, сприяє встановленню високих органолептичних та реологічних властивостей кінцевого продукту та дозволяє виготовляти майонез без холестерину.

   Собівартість виробництва одиниці продукції по розробленим рецептурам зменшується в середньому на 25-45 %.

Майонез “ ШАРМ-В” за ТУ У 02070938.017 – 2000

   Майонез “Шарм” є оригінальною розробкою, що поєднує високі показники якості та витончений легкий смак.

   Крім високих споживчих показників майонез відрізняється підвищеною харчовою та біологічною цінністю, обумовленою використанням сої мікронізованої та високоякісного очищеного соєвого лецитину. Майонез не містить консервантів та холестерину.

Майонез “ВІВАТ-А” за ТУ У 02070938.017 – 2000

   Особливістю представленого продукту є використання для утворення та стабілізації майонезної емульсії комплексної добавки, яка є поєднанням борошна сої мікронізованої та рослинних камедей ксантани та гуари. Відсутність холестерину (внаслідок заміни яєчного порошку) особливо рекомендується для споживання майонезу вегетаріанцям, людям похилого віку, та тим хто обмежує вміст холестерину в раціоні.

   Розроблені варіанти рецептур з вмістом жиру від 35,0 до 65,0 %.

Комбікормовий завод Новоукраїнського КХП виготовляє розсипні та гранульовані повнораціонні комбікорми, комбікорм–концентрати, кормові суміші для всіх видів сільськогосподарських тварин, пушних звірів та риб.

Повнораціонний комбікорм – комбікорм, що повністю забезпечує потребу тварин у поживних, мінеральних та біологічно активних речовинах, у відповідності до рецептур,  і може бути єдиним у раціоні.

Номер рецепту

Найменування

Для птиці

ПК 1-18

Для кур-несучок від 7 до 10 місяців

ПК 2-6

Для молодняка курей віком 1-30 днів

ПК 3-4

Для молодняка курей віком 31-90 днів

ПК 5-4

Для бройлерів

ПК 5-4

Для перепілок (1-4 неділі)

ПК 5-4

Для перепілок (5-6 неділь)

ПК 5-4

Для перепілок (6 неділь)

ПК 30-2

Для гусенят

ПК 32-2

Для дорослих гусей

ПК 21-2

Для качок

ПК 22-2

Для дорослих качок

Для риб

К 110-1

Для форелі

К 111-3

Для 2х-3х-річок ставкових риб

Для кролів

К 92-2

Для дорослих кролів

Випускаються в гранульованому виді та в вигляді крупки: в паперових пакетах – 3 кг; в поліпропіленових мішках – 10 кг; 20 кг; 35 кг; 40 кг.

Комбікорм–концентрат – суміш високопоживних концентрованих кормів, збагачена, у відповідності до рецептур, мінеральними та біологічно активними речовинами, що вводяться в раціон тварин для збалансування його за основними елементами живлення.

Номер рецепту

Найменування

Для свиней

К 50-2

Для поросят, що на відлученні

К 53-1, К54-4

Для супоросних маток

К 52-1

Для свиней віком від 4 до 8 місяців

К 55-10, К 55-13

Для відгодівлі свиней до жирних кондицій

Випускаються як в гранульованому так і в розсипному вигляді: в поліпропіленових мішках – 10 кг, 20кг, 35кг, 40кг.

Кормова суміш – продукт комбікормового виробництва з показниками якості нижче від вимог стандарту на комбікорм, не збалансований за поживними речовинами.

Номер рецепту

Найменування

Для ВРХ

КС - 65

Кормосуміш гранульована

Випускається в гранульованому вигляді: в поліпропіленових мішках – 35 – 40 кг.

Для молодняка сільськогосподарських тварин та птиці в рецепти комбікормів використовують: екструдоване, лущене, плющене зерно. Зерно екструдоване – зерно, оброблене в екструдері з метою підвищення перетравлюваності поживних речовин, покращення смакових якостей і знезараження. Зерно лущене – зерно ячменю або вівса, з якого знято плівку для зменшення вмісту клітковини. Зерно плющене – зерно злакових і бобових культур, оброблене паром та плющене на гладеньких вальцях з метою підвищення переварюванню та засвоюванню поживних речовин, поліпшення смакових якостей і знезараження продукту.

Комбікорми виготовляють в розсипному, гранульованому, а також у вигляді крупки. Комбікорм розсипний – складна однорідна суміш очищених та подрібнених до необхідної крупності різних кормових засобів і біологічно активних речовин, виготовлена за науково-обгрунтованим рецептом, збалансована за вмістом необхідних для тварин поживних речовин відповідно до особливостей їх виду і призначення; Комбікорм гранульований – комбікорм у вигляді гранул певної форми і розміру; Комбікормова крупка – готовий продукт, одержаний подрібненням до певних розмірів гранульованого комбікорму з подальшою класифікацією на ситах.

Це дворічна городня рослина. Вирощують два види петрушки – листяну й кореневу. Більш поширена друга – використовують її листя і корені її. Петрушка містить значну кількість цукристих речовин, білка й вітаміну С. В листі петрушки більше ніж в коренеплодах, каротину, вітаміну С та фолієвої кислоти, чимало вітаміну Е. петрушку здавна використовували як сечогінний та потогінний засіб. Речовини, що містяться в петрушці, розширюють коронарні судини серця і знижують кров’яний тиск. Біологічно активні речовини петрушки сприяють газоочищенню при метеоризмі, підвищують тонус сечового міхура, кишечника й матки.

У народній медицині петрушку цінують за те, що вона – добрий сечогінний засіб. Ця рослина допомагає при гарячці і навіть при малярії (вживають сік), хворобах шлунково – кишкового тракту (коріння й насіння). Крім того, речовини, що містяться у петрушці розчиняють пісок і невеличкі камені в сечовивідних органах. Петрушку застосовують при наривах та синцях, захворюваннях шкіри на обличчі. Настої й відвари  петрушки, а також сік з неї використовуються в косметиці.

Біологічно активні добавки (Бад) - це в основному природні або ідентичні природним біологічно активні речовини, одержувані з рослинного, тваринного або мінеральної сировини, а також, але набагато рідше, шляхом хімічного або мікробіологічного синтезу. Вони можуть включатися до складу харчових продуктів, напоїв, або використовуватися самостійно в різних формах, з метою забезпечення організму людини необхідною кількістю незамінних харчових речовин (повноцінні білки або окремі амінокислоти і їхні комплекси, поліненасичені жирні кислоти, фосфоліпіди, вітаміни, мінерали та мікроелементи, харчові волокна і деяких регулятор фізіологічних функцій органів і систем організму (органічні кислоти, глікозиди, сапрніни, і ін) З певною мірою умовності біологічно активні добавки до їжі підрозділяють на Нутрицевтики і парафармацевтики. Нутрицевтики - це незамінні харчові речовини або їх близькі попередники. Цю групу БАД можна з усіма підставами зарахувати до їжі, оскільки вона в більшості випадків представлена добре вивченими природними її компонентами, фізіологічна потреба і біологічна роль яких встановлені. Використання нутрицевтиків в повсякденному харчуванні хворих і здорових людей дозволяє: * легко і швидко усунути недолік есенціальних харчових речовин, що повсюдно виявляються у більшості дорослого і дитячого населення України, Росії, Білорусі та Казахстану;  * максимально врахувати в харчуванні конкретної людини індивідуальні потреби, які значно відрізняються не тільки за віком, статтю, інтенсивності фізичних навантажень, але і внаслідок генетично детермінованих особливостей метаболізму окремого індивідуума, його біоритмів, екологічних умов регіону проживання, фізіологічних станів - вагітність, психоемоційний стрес і т.д.;  * максимально забезпечити змінені фізіологічні потреби в харчових речовинах хворої людини, обійти пошкоджені захворюванням ділянки метаболічних шляхів, а іноді - здійснити їх корекцію;  * за рахунок посилення елементів захисту клітинних ферментних систем підвищити загальну, неспецифічну резистентність організму до дії несприятливих факторів навколишнього середовища у населення, що проживає як в екологічно чистих, так і в екологічно неблагополучних регіонах;  * впливати перш за все на ферментні системи, цілеспрямовано змінювати метаболізм окремих речовин, зокрема, ксенобіотиків, а також посилювати і прискорювати зв'язування і виведення з організму чужорідних і токсичних речовин.  Таким чином, використання нутрицевтиків є ефективним засобом профілактики, а також додаткового (а іноді, і основного) лікування хворих при широко поширених хронічних захворюваннях, як ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, злоякісні новоутворення, імунодефіцитні стану, захворювання шлунково-кишкового тракту , дегенеративні захворювання опорно-рухового апарату. Інша велика група біологічно активних добавок до їжі - парафармацевтики. Це, як правило, продукти, що містять мінорні компоненти їжі - біофлавоноїди, органічні кислоти, глікозиди, біогенні аміни, регуляторні олігопептиди, полісахариди, олігосахара і т.д. Вони мають більш широкий, ніж у ліків, діапазон доз, при яких роблять свій нормалізуючий або коригуючий дію на функції окремих органів і систем організму людини при значно більш низької ймовірності прояви, в порівнянні з лікарськими засобами, токсичних і побічних ефектів. Хоча при застосуванні парафармацевтики не виключені явища індивідуальної непереносимості окремих їх компонентів, що, втім, характерно і для деяких харчових продуктів і ще більше - для лікарських препаратів. Парафармацевтики найчастіше є джерелами природних компонентів їжі, у більшості випадків, не володіють поживної цінності, однак в силу того, що вони здатні м'яко регулювати функції окремих органів і систем, ці компоненти їжі також слід розглядати як незамінні фактори харчування. Тут доречно знову повернутися до характеристики харчування стародавньої людини. З високою ймовірністю можна вважати, що людина древній з величезною кількістю різноманітної рослинної й тваринної їжі отримував значну кількість притаманних певним рослинним і тваринним тканин біологічно активних речовин, таких як глікозиди, алкалоїди, фенольні сполуки, біогенні аміни, олігопептиди, полісахариди та інші, які або безпосередньо, або після активації ферментними системами метаболізму ксенобіотиків, або через системи ендогенної регуляції, взаємодіяли з клітинами і органами, здійснюючи тим самим зовнішню регуляцію їх функціональної активності. Сучасні "досягнення" харчової індустрії і зміна структури харчування практично повністю відсікли потік таких екзогенних регуляторів і позбавили людини ефективної форми симбіозу з природою. Тому широке застосування біологічно активних добавок не тільки нутріцевтіческого, а й парафармацевтіческого ряду є спробою на новому витку спіралі розвитку людства знову прийти до гармонії з природою і істотно розширити свої адаптаційні можливості в умовах постійно наростаючого дії техногенних і соціальних стресорні факторів.