Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к лаб.раб.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
826.37 Кб
Скачать

Лабораторна робота 2 визначення ізобарної теплоємності газів

Ціль роботи - засвоїти методи експериментального визначення й практичного використання теплоємності газів (на прикладі повітря).

2.1 Загальні вказівки

Перед виконанням лабораторної роботи вивчите дійсні методичні вказівки, що відповідають поділи [3,4], підготуйте відповіді на контрольні питання і заготовте бланк звіту.

У теплотехниці при розрахунку кількості теплоти в процесі зміни стана тіла необхідно знати його теплоємність. Теплоємність чисельно дорівнює кількості теплоти, що необхідно повідомити тілу, щоб у даному процесі при даних параметрах змінити його температуру на 1К. У практичних розрахунках використовують питомі значення теплоємності.

У залежності від кількісної одиниці, до котрого її відносять, розрізняють масову Сm (кДж/(кг·К), об'ємну Сv (кДж /(м3·К) і молярну Сμ (кДж /(кмоль·К) питомі теплоємності.

Таким чином, питома теплоємність залежить від кількісної одиниці, до котрої її відносять, природи тіла, характеру процесу зміни стана і параметрів стана тіла. Для газу теплоємність може розглядатися в даному процесі як функція температури і тиску. Теплоємність ідеальних газів не залежить від тиску, для багатьох реальних газів удалині від лінії насичення вона також рахується тільки функцією від температури. Це ставиться до азоту, кисню, повітря й інших газів при умовах, близьких до нормального.

Під щирою теплоємністю розуміють її значення, що відповідає визначеній температурі. Щира питома масова теплоємність - це відношення питомої теплоти при нескінченно малій зміні стану в даному процесі (dq) до зміни температури (d)

(2.1 )

де - відповідно теплоємності в довільному, изобарному і изохорному процесах.

У кінцевому процесі відношення теплоти q до зміни температур ΔТ = Т2 - Т1 називають середньою теплоємністю , середню теплоємність в інтервалі температур Т1 ÷ Т2 визначають по формулі

, (2.2)

- визначають по таблицях відповідно при температурах Т2 і Т1.

Розмір теплоємності залежить від характеру процесу. При термодинамічному аналізі і теплотехнічних розрахунках особливе місце займають ізобарна Ср і изохорна СV теплоємності. Для ідеальних газів їх значення достатньо для визначення внутрішньої енергії і ентальпії.

Зміна внутрішньої енергії визначається по формулі

ΔU = U2 - U1 = СV ( Т2 - Т1). (2.3)

Зміна ентальпії

Δ i = i2 - i1 = Ср ( Т2 - Т1). (2.4 )

Зв’язок між Ср і СV установлюється за законом Майєра

Ср = СV + R,

СV = Ср - R, (2.5)

Ср - СV = R,

де R - газова постійна.

Значення Ср і СV для ідеальних газів визначаються молекулярно-кінетичною теорією , більш точно воно визначається за допомогою спектроскопічних методів, заснованих на застосуванні квантової фізики.