Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к лаб.раб.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
826.37 Кб
Скачать

Лабораторна робота 4 визначення ступеня сухості вологої насиченОї паРи

Ціль - виробити навички експериментального визначення ступеня сухості вологої водяної пари методом конденсації й теплового балансу.

4.1 Загальні вказівки

Перед виконанням лабораторної роботи вивчите дійсні методичні вказівки, що відповідають поділи роботи [4], підготуйте відповіді на контрольні питання й заготовте бланк звіту.

Для виконання дійсної роботи необхідно знати такі основні положення.

Процес перетворення речовини з рідкого стана в газоподібне називають паротворенням. Паротворення, що відбувається завжди, при будь-якій температурі, із вільної поверхні рідини називається випаром.

Кипіння - це процес паротворення, що протікає тільки при визначеній температурі й не тільки з поверхні рідини, але і з внутрішніх прошарків рідини. Температура кипіння залежить від тиску та фізичних властивостей рідини: чим більше тиск, тим більше температура кипіння. Процес паротворення протікає при постійній температурі, якщо тиск не змінюється.

Перехід із газоподібного стана в рідке є конденсацією, а рідина, отримана при конденсації пару, називають конденсатом. Процес конденсації, так само як і процес паротворення, протікає при постійній температурі, якщо при цьому тиск залишається постійним.

Пар, що стикається з рідиною й знаходиться в термічному з ній рівновазі, називають насиченим (пар при цьому має максимальну щільність). Розрізняють вологий насичений, сухий насичений і перегрітий пар. Суміш сухого пару й високодисперсійних (дрібних) часток рідкої фази, рівномірно розподілених по всій масі пари, - волога насичена пара. Насичена пара, у якоій відсутні високодисперсійні частки рідкої фази, - суха насичена пара. Перегрітою називають пару, що має при даному тиску більш високу температуру, чим суха насичена пара.

Масова частка сухого насиченого пара у вологому - це ступінь сухості (Х), масова частка киплячої рідини у вологому парі - ступінь вологості (1 - Х). Отже, Х = mсп / mвп, для киплячої рідини при температурі насичення Х = 0, а для сухого насиченого пару

Х = 1, для вологого насиченого пару 0 < X < 1. Стан сухого насиченого пару визначається одним параметром, а вологого - двома.

Теплотою паротворення r (питомою) є кількість теплоти, що необхідно затратити на перетворення одиниці маси (1 кг) киплячої рідини в сухий насичений пар. Теплота паротворення визначається тиском або температурою. З зростанням останніх вона змень-шується й у критичній точці дорівнює нулю. Фізичний зміст теплоти паротворення полягає в тому, що вона витрачається на зміну внутрішньої потенційної енергії (ρ) або на роботу дисгрегації (роз'єднання) і на зовнішню роботу розширення

ψ =

де ρ - внутрішня теплота паротворення;

ψ - зовнішня теплота паротворення.

Отже,

r = ρ + ψ.

4.2 Методика проведення експерименту

Експеримент проведіть на установці, принципова схема якої приведена на рисунку 4.1. Установка складається з термоста-туйованій судини 1, термостійкої судини 2, електричного нагріва-ча 3, термометрів 4 і сполучної трубки 5. Експеримент проведіть в такій послідовності:

1. Налийте в термостатуйовану судину за допомогою мірної судини біля 1000 мл води і щільно закрийте кришку термостата, через кілька хвилин запишіть показання термометра, встанов-леного на термостаті.

2. Поставте скляну судину, заповнену на ½ водою, на нагрівач і включите нагрівач у сіть.

3. Занесіть у таблицю початкову масу і температуру води в термостаті.

4. Коли вода почне кипіти, з'єднаєте скляну судину з термостатом за допомогою трубки 5.

5. По показанню термометра на скляній судині визначте температуру киплячої води і по показанню барометра запишіть атмосферний тиск.

6. При досягненні температури води в термостаті, що перевищує на 40...45…450С початкову температуру, роз’єднайте трубку від термостата та відключите нагрівач від сіті.

7. По різниці маси води в термостаті після досвіду й до нього визначте масу конденсату.

8. При температурі кипіння води в скляній судині визначите ентальпію киплячої рідини й теплоту паротворення по таблиці водяної пари.

9. Всі ці дані занести в таблицю 4.1.

10. Обчислите ступінь сухості вологого пару по формулі (4.5)

Таблиця 4.1 - Результати вимірів і розрахункові дані

Атмос-ферний тиск

В,

бар

Началь-на маса води

m ,

кг

Початко-ва темпе- ратура води

t1, 0С

Кінцева темпе-ратура води,

t2, 0С

Темпе-ратура води , що кипіть,

tк, oС

Маса

кон-ден-сата,

m,

кг

Енталь-пія води, що кипіть,

I,

кДж/кг

Тепл. парот-воренняr,

кДж/кг

Тепло-ємність води,

Ср,

кДж/(кгК)

Х

1 – термостатуйована судина; 2 - термостійка судина;

3 - електричний нагрівач; 4 - термометри; 5 - сполучна трубка

Рисунок 4.1 - Принципова схема установки