Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
5.19 Mб
Скачать

Значення поправного коефіцієнта с

Температура повітря, оС

50

75

100

125

150

С

1,014

1,029

1,035

1,045

1,054

Коефіцієнт тертя, а отже і величина R, залежить від тиску і густини (температури) повітряного потоку. Для двох різних умов температури і тиску () і () справедливе співвідношення

. (11.11)

В результаті експериментальних досліджень встановлено, що коефіцієнти тертя для труб із поліетилену, перхлорвінілу та інших пластмас, скла, азбестоцементу, алюмінію, латуні, міді і плюмбію (свинцю) можна приймати як для гладких труб. Також встановлено, що опір тертя пластмасових труб на 30 % менший від опору тертя оцинкованих сталевих труб, а тому пластмасові повітропроводи можна розраховувати як гладкі.

Втрати тиску в місцевих опорах розрахункової ділянки трубопроводу визначають за формулою Вейсбаха

, (11.12)

де - сума коефіцієнтів місцевих опорів на розрахунковій ділянці (кожний і-й місцевий опір приведений до розрахункової швидкості  на ділянці).

Коефіцієнти місцевих опорів вказані в довідковій літературі [4, 5, 6].

Необхідно пам’ятати, що при розрахунках суміжних ділянок, які поєднані спільним місцевим опором (трійником, хрестовиною тощо), коефіцієнт місцевого опору переважно відноситься до швидкості на ділянці з меншою витратою.

Загальні втрати тиску у вентиляційній системі рівні сумарним втратам тиску в ділянках розрахункової магістралі СВ із врахуванням втрат тиску в устаткованні (обладнанні), агрегатах і елементах.

Розрахункова магістраль СВ відповідає найдовшому і найскладнішому шляху руху повітря в системі та найзавантаженішому за витратою і складається із послідовно поєднаних ділянок.

Ділянкою СВ називають повітропровід певної довжини, у межах якогї витрата і швидкість, а також форма і матеріял повітропроводу незмінні. Границею між окремими ділянками системи переважно служать трійники і хрестовини.

Підставивши значення (11.2) і (11.12) в формулу (11.1) одержують формулу для визначення сумарних втрат тиску на розрахунковій ділянці трубопровідної мережі

. (11.13)

    1. Методи аеродинамічного розрахунку механічних св

Аеродинамічний розрахунок трубопроводів СВ виконують за два етапи:

  • розрахунок ділянок магістралі системи;

  • розрахунок ділянок відгалужень від магістралі.

Існують три принципові підходи в розрахунках повітропроводів СВ:

а) зменшення швидкостей в напрямку руху повітря; б) дотримання рівних втрат тиску у вузлових точках; в) врахування відновлення статичного тиску.

Вибір значень швидкості базується на досвіді і є компромісом двох протилежних рішень: прийняття високих швидкостей і малих поперечних перерізів повітропроводів, що пов’язано з економією об’єму для трубопроводів і інвестиційних витрат; прийняття помірних швидкостей, при яких досягається оптимальний рівень шуму і вібрації, а також економічні тиски вентиляторів. Метод врахування відновлення статичного тиску пов’язаний з ефективним використанням енергії, що вивільняється.

Потрібно враховувати, що втрати і надходження теплоти через стінки трубопроводів зростають зі збільшенням розмірів поперечного перерізу і зменшенням швидкостей повітря.

а) Зменшення швидкостей повітря від вентиляторів до кінцевих отворів СВ Для малошвидкісних систем швидкості повітря приймають згідно рекомендацій табл. 11.4 і 11.5. Метод придатний для конструкційно нескладних схем СВ. Для ув’язання втрат тиску у відгалуженнях вимагається встановлення регуляторів витрати (клапанів).

У високошвидкісних системах швидкість повітряних потоків в трубопроводах 12 ... 25 м/с (а в деяких проєктах США до 40 м/с). Тиск вентиляторів 2 ... 4 кПа. Переваги цих систем: економія об’єму для розміщення повітропроводів; монтажна гнучкість; висока чутливість щодо регулювання витрати, яка спричиняється високим тиском.

Ці переваги мінімізуються зростанням споживання енергії, більш високим рівнем шуму і вібрацією, підвищеними вимогами до жорсткості і якості виготовлення повітропроводів.

В повітропроводах (сталевих, пластмасових, керамічних) рекомендуються більші швидкості ніж у вентиляційних каналах (цегляних, бетонних тощо).

Таблиця 11.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]