Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
5.19 Mб
Скачать

Аеродинамічний розрахунок повітропроводів системи вентиляції за питомими втратами тиску на тертя

Номер ділянки

Витрата повітря на ділянці L , м3/год

Розрахункова довжина ділянки l , м

Розміри поперечного перерізу повітропроводу

а х в, мм або d, мм

Еквівалентний діаметр d , мм

Площа поперечного перерізу повітропроводу fф , м2

Дійсна швидкість повітря в перерізі повітропроводу

 , м/с

Коефіцієнт шорсткості ш

Коефіцієнт k1

Втрати тиску на тертя

Швидкісний (динамічний) тиск на ділянці

pдин = (2)/2, Па

Сума коефіцієнтів місцевих опорів на ділянці, 

Коефіцієнт k2

Втрати тиску в місцевих опорах ділянки,

рм = рдинk2, Па

Сумірні втрати тиску на ділянці,

рділ = ртр + рм , Па

Сумарні втрати тиску в магістралі системи, Па

Зауваги

питомі на 1 п.м R, Па/м

на всій ділянці

Па

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

11.4. Аеродинамічний розрахунок трубопроводів систем

транспортувальної вентиляції

Вихідними даними для розрахунку транспортувальної вентиляції є : характеристика і кількість відходів чи матеріялів ,які транспортуються повітряними потоками (повітрям); витрати цих повітряних потоків; вибрана траса мережі повітропроводів і місця встановлення вентиляторів та очищувальних пристроїв.

Характеристику відходів (матеріялів) і їх кількість приймають згідно параметрів роботи технологічного устатковання, а витрата повітряного потоку встановлюється дослідним шляхом і вказується в довідковій літературі [6, 3]. Витрата повітряного потоку повинна бути достатньою для транспортування механічних домішків. Для запобігання забивання вертикальних ділянок цими домішками швидкість двофазного потоку повинна перевищувати транспортну швидкість на величину швидкості витання домішок , тобто

. (11.20)

Збільшення швидкості на вертикальних ділянках трубопроводів забезпечується зменшенням їх поперечного перерізу. Перехід з більшого перерізу на менший передбачається в кінці горизонтальної ділянки, з таких міркувань, щоби після переходу до відводу залишалася ділянка стабілізації (5…6)d, (де d – діаметр (серединник) повітропроводу.

Мінімальні діаметри трубопроводів приймають: для сухого зернистого пилу - 80мм; для пилу середньої волокнистості (тирса, стружка деревинна, бавовник, шерсть) – 100 мм; для грубої стружки – 125, 140 мм і більше.

Розрахункову масову витратну концентрацію двофазного потоку визначають як відношення масової витрати твердих частинок (матеріялів) до масової витрати повітряного потоку

(11.21)

При транспортуванні дерев’яної тирси і стружки: = 0,1…0,6 - в системах низького тиску; = 0,7…2,0 - в системах середнього тиску; = 2…5 - в системах високого тиску.

Втрати тиску в трубопроводах початково розраховують як для однофазних (без твердих частинок) повітряних потоків. Умовно однофазними вважаються потоки з < 0,1 кг/кг [6]. При  0,01 потоки вважаються двофазними і методика аеродинамічного розрахунку СВ наступна.

1. Приймають для напівзакритих (табл.7.28 [6] ) чи повністю закритих ( табл. 7.26 [6]) місцевих смоків (локалізаторів) витрату витікального повітря через них.

2. Приймають (табл. 7.28 [6]) мінімальну швидкість повітря в трубопроводі від місцевого смока (локалізатора), а також характеристики місцевого смока, в т. ч. і його коефіцієнт місцевого опору.

Мінімальні розрахункові швидкості в горизонтальних і вертикальних трубопроводах рекомендується приймати згідно даних таблиці 11.9.

Таблиця 11.9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]