Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
grosovo-kreditn_sistemi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
145.41 Кб
Скачать

17.Грошово кредитна система Франції

Найважливішу роль у регулюванні діяльності кредитних установ держави відіграють Міністерство економіки і фінансів Франції та Банк Франції, котрі очолюють кредитну систему. Міністерство економіки і фінансів здійснює загальне керівництво, а Банк Франції – здійснює контроль за діяльністю кредитних установ. Але на практиці ці відомства працюють у найтіснішому взаємозв’язку. Сучасна грошово-кредитна система Франції характеризується наявністю жорсткої системи регулювання і нагляду за банківською діяльністю, високою часткою державних і напівдержавних кредитних установ, високим рівнем розвитку і концентрації банківської справи, різноманітністю форм організації кредитних інститутів і виконуваних ними функцій. У Франції функціонує дворівнева грошово-кредитна система. На першому рівні знаходиться центральний емісійний банк – Банк Франції. На другому рівні – комерційні банки і спеціалізовані кредитно-фінансові установи.

18.Грошово кредитна система Росії

Згідно з Конституцією СРСР, управління грошовою системою здійснювалося тільки радянським урядом. Органом, який безпосередньо управляв грошовою системою, був Державний банк СРСР, наділений правом здійснення емісійних операцій. Особливість росіїїської грошово-кредитної системи полягала в тому, що поршняно розвинена система комерціїіних банків існувала без центрального емісійного банку. До грошової реформи 1895—1898 pp. Державний банк фактично не був дійсним емісш-ним банком. Перед Першою світовою війною при тридцяти філіалах і відділеннях Державного банку були розрахункові відділи, що здійснювали безготівкові розрахунки, головним чином між банками, а також між великими торговельно-промисловими фірмами. Використовуючи Державний банк як свій розрахунковий центр, комерційні банки тримали в ньому частину своїх грошових резервів. У роки Другої світової війни для обмеження розміру бюджетного дефіциту в СРСР запроваджено систему нормованого постачання й відпуску промислових і продовольчих товарів населенню (за картками й зі збереженням твердих довоєнних державних цін). Після закінчення війни була проведена грошова реформа (1947 p.), внаслідок якої скасовано карткову систему розподілу продуктів і гроші стали єдиним засобом платежу. Національною грошовою одиницею Російської Федерації є рубль. Його золоте карбування було розпочато на початку XVII ст. У Російській Федерації сформована дворівнева грошово-кредитна система. На першому рівні знаходиться центральний емісійний банк – Банк Росії. На другому рівні функціонують комерційні банки, а також інші кредитно-фінансові установи.

19.Грошово кредитна система Швейцарії

Швейцарія – один з найважливіших банківських і фінансових центрів світу (Цюріх – третій після Нью-Йорка і Лондона світовий валютний ринок). У країні функціонує близько 4 тис. фінансових інститутів, зокрема безлічі філій іноземних банків. На швейцарські банки доводиться 35-40 % світового управління власністю і майном приватних і юридичних осіб. Вони користуються доброю репутацією у клієнтів завдяки стабільній внутрішньополітичній обстановці, твердій швейцарській валюті, дотриманню принципу «банківської таємниці». Швейцарія, будучи крупним експортером капіталу, займає четверте місце в світі після США, Японії, ФРН. Прямі інвестиції за кордоном складають 29 % швейцарського ВВП (середній показник в світі – біля 8%). 75% всіх швейцарських інвестицій прямує в промислово розвинені країни, серед країн, що розвиваються, найбільш привертають швейцарські капітали Латинська Америка і Південно-Східна Азія. Частка Східної Європи в загальному об’ємі інвестицій поки що незначна. 1 квітня 1998 р. в Швейцарії вступив в силу федеральний закон про боротьбу з «відмиванням» грошей у фінансовому секторі, що дозволив дещо піднести завісу банківської таємниці з метою виявлення «брудних» грошей. Грошова одиниця – швейцарський франк.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]