Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vvedennya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
183.3 Кб
Скачать

2.1 Товарознавча характеристика асортименту свіжих овочів

Показники якості овочів поділяють на загальні та специфічні. До загальних показників якості відносять зовнішній вигляд, розмір і допустимі відхилення за розмірами і якістю.

Специфічними показниками якості овочів вважає зрілість або стиглість, внутрішню будову, смак, щільність, недорозвиненість або зрілість насіння і деякі інші.

При оцінці якості свіжих плоовочів хімічні показники не враховують.

Особлива увага звертається на зовнішній вигляд і величину овочів.

Зовнішній вигляд включає наступні властивості і овочів: форму, забарвлення, зрілість, свіжість, цілість, забрудненість, пошкодженість механічну і сільськогосподарськими шкідниками.

Форма повинна бути типовою для кожного господарсько-ботанічного, помологічного, ампелографічної сорту. Не допускаються плоди та овочі потворної форми.

Забарвлення обумовлює гідності зовнішнього вигляду і зрілість плодів і овочів. Розрізняють основну і покривну забарвлення. Основне забарвлення може бути зеленою, жовтою, оранжевою, а покривна - червоної та фіолетової. Найбільш високо цінується яскраво забарвлені плоди та овочі. Зі зрілістю пов'язані також внутрішню будову, хімічний склад, споживчі переваги і сохраняемость плодів і овочів. Плоди повинні бути однорідними за ступенем зрілості, але не зеленими і недозрілі.

Цілість характеризує ступінь пошкодження окремих екземплярів овочів наявність на їх поверхні порізів, подряпин, плям від ударів і інших механічних пошкоджень або пошкоджень сельхозвредітелямі, а також ураження фітопатологичеськие і фізіологічними хворобами.

Розмір більшості свіжих плодів визначають за найбільшим поперечним діаметром. Стандартами передбачається звичайно нижні граничні норми розміру плодів (у мм. Або см, не менше).

До дефектів овочів відносять пошкодження механічних та сільськогосподарськими шкідниками, мікробіологічні та фізіологічні.

Механічні ушкодження погіршують зовнішній вигляд плодів, полегшують доступ до їх тканинам мікроорганізмів, посилюють інтенсивність дихання і випаровування вологи при зберіганні. До пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками відносять, наприклад, пошкодження яблук, груш і слив - плодожерки, абрикосів, яблук - казарки. Плоди, уражені багатьма шкідниками, зазвичай бракуються, оскільки значно погіршується їх товарний вигляд, знижується харчова цінність і сохраняемость.

Мікробіологічні ушкодження викликають хвороби плодів. Збудниками хвороб є гриби, бактерії і віруси, а самі хвороби називаються інфекційними, тому що можуть передаватися від хворих плодів до здорових. До найбільш поширених хвороб плодів відносяться парша, плодова гниль, блакитна і зелена цвілі, сіра гниль.

2.2 Оцінка якості та відповідності

Правила автоперевезень регламентуються статутами автомобільного транспорту. Картопля, овочі, фрукти перевозять в ізотермічних автомобілях, автофургонах або в автомобілях з бортовою платформою. Для перевезення цих продуктів при температурі зовнішнього повітря нижче О ° С автотранспортні підприємства повинні виділяти автомобілі з ізотермічними кузовами.

При перевезенні в автомобілях з відкритим кузовом або в автофургонах вантажовідправник зобов'язаний утеплювати вантаж. Вантажовідправник повинен пред'являти до перевезення вантаж у тарі, що відповідає вимогам відповідних стандартів або технічних умов.

У період масових заготівель і реалізації плодоовочевої продукції в районах виробництва дозволяється перевозити навалом кавуни, дині, яблука, що йдуть на переробку, а також картоплю, капусту, буряк столовий середніх і пізніх термінів дозрівання. При перевезенні баштанних дно кузова автомобіля вистилають шаром соломи заввишки 10 см або рогожами, матами. Висота насипу картоплі в кузові з нарощеними бортами не повинна перевищувати 0,9 м, кавунів - 1,3-1,4 м. При перевезенні фруктів у відкритих ящиках між рядами ящиків повинні прокладатися дерев'яні щити. Ящики укладають в кузов автомобіля в 3-4 ряди з таким розрахунком, щоб верхній ряд виступав над бортом кузова не більше ніж на половину висоти ящика. Їх пов'язують мотузкою і вкривають брезентом.

При відправці продукції вантажовідправник зобов'язаний передати автотранспортному підприємству разом з товарно-транспортної накладної також і якісне посвідчення з відображенням у ньому якості продукції.

Далекі перевезення продукції здійснюють спеціалізованим транспортом (авторефрижераторами). До завантаження плоди та овочі в господарствах-вантажовідправника повинні бути попередньо охолоджені або завантажені для відправки в нічний час.

Правила залізничних перевезень картоплі, плодів і овочів відображені в Статуті залізниць Росії та Правилах перевезень вантажів по залізницях. Для кожного виду плодів та овочів встановлені граничні терміни перевезень (на добу) виходячи з періоду року і типу вагонів, у яких вантаж перевозять (ізотермічні з охолодженням або криті неохолоджуваних).

Вимоги до якості плодів і овочів і тарі при залізничних перевезеннях аналогічні вимогам до цієї продукції при автомобільних перевезеннях. Перевезення картоплі, плодів і овочів в ізотермічних вагонах з охолодженням і опаленням допускається тільки в тарі.

У посвідченні про якість продукції вантажовідправник повинен точно відобразити якісний стан і транспортабельність вантажу (на добу), а для охолоджених плодів або овочів - їх температуру при завантаженні у вагони. Для плодів, крім того, зазначаються назва помологічних сортів, дата збору та упаковки. Швидкопсувні вантажі до перевезення не приймаються, якщо термін їх транспортабельності (на добу) менш терміну доставки, встановленого правилами перевезень вантажів залізницею.

Висота укладання ящиків-лотків з плодами, а також закритих ящиків з помідорами, ранньою капустою, огірками, літніми яблуками, грушами при перевезенні у вагонах-рефрижераторах і критих вагонах не повинна перевищувати 160-180 см. При перевезенні без тари висота завантаження картоплі та овочів повинна бути (в м): картопля пізній осінній копки-не більше 1,6; капуста середня - 1,3; пізня - 1,7; буряк столовий - 1,6; кавуни - 1,3. Перед завантаженням буряка та баштанних підлогу і стіни вагона на висоту завантаження повинні бути вистелені сухою соломою. Рефрижераторні вагони перед подачею під навантаження попередньо охолоджують в літній час і обігрівають взимку до температур, передбачених відповідними інструкціями. Картопля, ягоди, плоди та овочі перевозять при температурі 2-5 ° С, огірки, баштанні і помідори рожевої, бурої і молочної стиглості - при температурі 6-9 ° С. Навантаження в рефрижераторний вагон неохолоджених продуктів заборонена, тому їх охолоджують до оптимальної температури транспортування за 3-4 діб. до відправлення.

Правила повітряних перевезень регулюються Повітряним кодексом і Правилами перевезень пасажирів, багажу і вантажів по повітряних лініях Росії. Плоди та овочі, що приймаються до перевезень повітряним транспортом, повинні супроводжуватись посвідченням про якість, в якому вказують терміни перевезень вантажів. Строки обчислюються з моменту прийому продукції до перевезення місцевим аеропортом. Швидкопсувні продукти не приймаються до перевезень, якщо не може бути забезпечено перевезення цих вантажів у строки, зазначені вантажовідправником.

Продукти завозять в аеропорт в день відправлення вантажу, але не пізніше ніж за 3 год до вильоту літака. Як правило, аерофлот виконує транзитні доставки вантажу. Вантажовідправник зобов'язаний повідомити вантажоодержувача про час вильоту літака, яким відправлена ​​на його адресу продукція.

Контейнерні перевезення є однією з найбільш прогресивних та ефективних форм транспортування плодів та овочів. Вони забезпечують збереження якості продукції, прискорюють доставку, дозволяють механізувати вантажно-розвантажувальні роботи на всіх етапах проходження продукції від виробника до споживача.

Контейнерні перевезення здійснюються усіма видами транспорту.

Контейнери, що належать торговим організаціям, відпускають або відвантажують на адресу заготівельних організацій. У міру надходження контейнерів від підприємств торгівлі та заводів-виготовлювачів заготівельні підприємства направляють їх в колгоспи і радгоспи своєї зони діяльності і здають особам, уповноваженим на це керівництвом господарства.

Приміські господарства завозять необхідну їм кількість контейнерів безпосередньо з найближчою плодоовочевої бази, куди вони відправляють свою продукцію.

Завантажені в полі чи на сортувальних пунктах господарств контейнери доставляють автотранспортом на пристанційні пункти для відправлення споживачам за рознарядками заготівельних організацій. Порядок приймання та доставки вантажу в контейнерах той же, що і для інших видів упаковки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]