Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
734
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Прилад ткн-зб

Комбінований (денний і нічний) прилад спостереження командира ТКН-ЗБ забезпечує спостереження за місцевістю, пошук і виявлення цілей, визначення дальності до цілей, а також цілевказівка і коректування вогню в денних і нічних умовах.

У комплект приладу ТКН-ЗБ входять прилад спостереження ТКН-ЗБ і освітлювач ОУ-ЗГА2.

Прилад складається з електронно-оптичної системи, корпуса, голівки, механізму шторки, діафрагми, вузла поворотного дзеркала, високовольтного блоку живлення, блоку окулярів, важелів і налобника.

1-окуляри;

2-гніздо розйому обіг-рівача окулярів;

3-налобник;

4-рукоядка шторки;

5-головка;6-рукоядка діафрагми;

7-корпус;

8-рукоядка переключе-ння режимі роботи приладу;

9-права рукоядка з кноп-кою включення освітлю-вача;

10-розйом;

11-зажим;

12-вимикач приладу;

13-патрон осушки;

14-ліва рукоятка;

Електронно-оптична система приладу складається з електронно-оптичної системи нічного бачення і денної оптичної системи.

Нічна електронно-оптична система призначена для спостереження цілей і місцевості вночі при опроміненні їхнім інфрачервоним освітлювачем ОУ-ЗГА2.

Денна оптична система призначена для спостереження цілей і місцевості вдень.

У поле зору правої гілки (у правому окулярі) разом із зображенням об'єкта спостереження буде видне зображення сітки.

Сітка складається з кутомірної і далекомірної шкал.

Кутомірна шкала складається з центрального перехрестя, по сторонах якого нанесені великі і малі штрихи. Відстань між малими штрихами 4 т. д., а між великими — 8 т. д.

Далекомірна шкала складається із суцільної горизонтальної і пунктирної ліній. Значення дальності (у гектометрах) до цілі висотою 2,7 м, зображення якої розміщається в тому або іншому місці між лініями, зазначено над вертикальними штрихами шкали.

Голівка складається з корпусу, у якому закріплена головна призма, і кріпиться до корпусу приладу.

Корпус приладу призначений - для розміщення і кріплення електронно-оптичної системи, електричної частини і всіх інших механізмів, вузлів і деталей приладу. У верхній частині приладу мається циліндрична поверхня, що використовується для ущільнення приладу в кришці люка.

На бічних поверхнях корпусу закріплені планки з отворами для цапф. На правій планці маються пази для стопоріння приладу, коли їм не користуються, і важіль для з'єднання приладу з тягою освітлювача.

На верхній частині корпусу кріпиться кришка з механізмом шторки. Упор обмежує кут прокачування приладу по вертикалі.

На лівій стінці корпусу встановлена кнопка утримання і патрон осушки.

Механізм шторки призначений - для часткового або повного закриття фотокатода. ЕОП непрозорим екраном (шторкою). Шторкою керують за допомогою важеля. Положенняважеля шторки позначено написами ОТКР. і ЗАКР- на кришці.

Шторку закривають цілком, коли приладом не користуються. Часткове закриття шторки застосовують, коли в полі зору попадають джерела світла, що засвічуюють зображення. При частковому закритті верхня частина полю зору буде затемнена.

Діафрагма призначена - для зменшення освітленості на фотокатоді ЕОП. Керується діафрагма важелем.

Вузол поворотного дзеркала призначений - для включення приладу в денний або нічний режим роботи поворотом важеля в положення Д (денний) або Н (нічний).

Високовольтний блок живленнння призначений - для перетворення низької напруги бортової мережі у високу напругу, необхідне для роботи ЕОП.

Підключається блок живленння до бортової мережі через роз’єм вимикачем.

Блок окулярів зібраний на плато окулярів. Окуляри можуть бути зведені або розведені, чим досягається їхня установка по базі очей. Положення окулярів фіксуються поворотом важеля. За допомогою діоптрійних кілець здійснюється установка окулярів.

На окуляри встановлюються знімні наочники. При необхідності замість них надіваються обігрівачі окулярів (із ЗІН приладу) і підключаються до гнізда, розташованому на корпусі приладу: за налобником.

Налобник призначений - для фіксації положення очей командира у окулярах приладу.

Важелі призначені для наведення приладу по вертикалі (за рахунок повороту в цапфах) і по горизонту (разом з люком командира). У верхніх частинах важелів встановлена кнопка включення освітлювача і кнопка включення режиму цілеуказання.

Прилад ТКН-ЗБ встановлюється в кришці люка командира за допомогою цапф. Зовні голівка приладу закрита захисним ковпаком. Захисне скло ковпака має електрообігрівання, що включається вимикачем.

Освітлювач ОУ-3ГА2 є джерелом інфрачервоних променів, встановлений шарнірно в кронштейні, закріпленому на захисному ковпаку голівки приладу, і з'єднаний тягою з важелем приладу, що забезпечує поворот освітлювача у вертикальній площині синхронно з приладом.