Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
734
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Масляний радіатор

Масляний радіатор — трубчасто-пластинчастий, призначений для охолодження масла, що виходить із двигуна. Він розташований у коробі ежектора під жалюзі даху.

Гаряче масло від масляного насосу по трубопроводу підводиться до радіатора і, по черзі проходячи через колектори і пакети трубок, прохолоджується потоком повітря.

Робота системи змащення

Перед пуском двигуна механік-водій включає насос МЗН-3, і масло з баку під тиском через сітчастий фільтр і трубопровід подається до двигуна. Після пуску двигуна МЗН-3 відключають, і вступає в дію масляний насос двигуна.

Масло з баку, пройшовши трубопровід, що обігрівається в кожусі подається нагнітаючою секцією насосу по гнучкому шлангу до відцентрового фільтра, де очищається й іде в канал масляної магістралі для змащеннявузлів і механізмів двигуна.

Минуле через двигун масло зливається в блок-картер, збирається в масловідстійник, відсмоктується відкачуючою секцією масляного насосу, далі по трубопроводу направляється в радіатор, де прохолоджується і надходить у бак. Масло, що накопичуються в маслобаку пари, і гази викидаються через зворотний клапан в ежектор.

Перевірка заправлення і дозаправлення системи змащення двигуна

Інструмент, приналежності й експлуатаційні матеріали: ключ 27x30, вороток, подовжувач (у шухляді механіка-водія), лійка з фільтром (у цебрі під лівим сидінням у десантному відділенні), ганчір’я, масло.

Очистити від пилу і бруду пробку на даху машини і вивернути її.Відвернути накидну гайку, витягти щуп, обтерти його чистим ганчір’ям, знову встановити на місце, потім вийняти і перевірити кількість масла, що знаходиться в баці. Перевіряти через 15—16 хв. після зупинки двигуна.

Якщо рівень масла по щупі нижче верхньої мітки, необхідно дозаправити систему змащення маслом, для чого:- вивернути пробку;

вийняти сітчастий фільтр;

встановити в заправну горловину роздавальний пістолет маслозаправщика і дозаправити бак маслом до верхньої мітки щупа; при відсутності маслозаправщика дозаправлення робити цебром через лійку з фільтром, при цьому сітчастий фільтр із заправної горловини масляного бака не виймати.

Встановити щуп і навернути на нього накидну гайку.

Ввернути пробку заправного бачка.

Ввернути пробку на даху машини.

Змішування різних марок масел не допускається.

Заміна масла в системі змащення двигуна

Інструмент, приналежності й експлуатаційні матеріали: ключ 27X30 (у шухляді механіка-водія), ключ 765-93-сб159, голівка, шланг (у сумці з ЗІН двигуна), дріт КО1 (у шухляді ЗІН), цебро (під лівим сидінням у десантному відділенні), ганчір’я, масло.

Очистити від пилу і бруду пробки в днище і пробку на даху машини, вивернути пробки.

Вивернути пробку заправного бачка. Витягти фільтр із заправного бачка. Розконтрити і вивернути пробку зливального клапана масляного бака.

Приєднати до ключа 765-93-сб159 шланг, ввернути ключ в отвір зливального клапана масляного бака і злити масло в тару. Зливати масло необхідно відразу ж після зупинки двигуна.

Вивернути ключ 765-93-сб159.

Ввернути пробку в отвір днища масляного баку і законтрити дротом.

Вивернути пробку з отвору в картері двигуна і злити залишок масла в тару. Ввернути пробку в отвір картера двигуна. Ввернути пробки в отвори днища машини. Відвернути накидну гайку, витягти щуп і протерти його.

Установити в заправну горловину роздавальний пістолет маслозаправщика і дозаправити бак маслом до верхньої мітки щупа. При відсутності маслозаправщика дозаправлення робити цебром через лійку з фільтром, при цьому сітчастий фільтр із заправної горловини масляного бака не виймати.

Встановити щуп і ввернути пробку заправного бачка. Включити МЗН, натиснувши кнопку НАСОС на центральному щитку, і створити тиск у системі змащення не менш 0,25 МПа (2,5 кгс/см2). Пустити двигун, встановити частоту обертання колінчатого валу 800—1000 о/хв. і через 2—3 хв. зупинити двигун. Перевірити через 15—16 хв. після зупинки двигуна рівень масла в масляному баці, при необхідності дозаправити.

Ввернути пробку на даху машини.

Висновок:Система змащення двигуна БМП-2 є примусова, циркуляційна, із сухим картером яка розміщує масло і подає його до тертьових поверхонь деталей і вузлів двигуна з метою зменшення їхнього зносу і відводу від них тепла , вона проста за будовою деталей і вузлів надійна в експлуатації та легка в обслуговуванні що відповідає вимогам сучасного бою.

МОЖЛИВІ НЕСПРАВНОСТІ СИСТЕМИ МАЩЕННЯ ДВИГУНА БТР-80

Несправність

Причина несправності

Спосіб усунення несправності

1

2

3

Знижений тиск у системі змащення

Висока температура масла

Відкрити кран включення масляних радіаторів; усунути несправність системи охолодження масла

Забруднилися фільтруючі елементи повнопоточного масляного фільтру

Замінити фільтруючі елементи

Засмітився маслозабірник масляного насосу

Промити забірник

Нещільності, витік в системі мащення

Перевірити кріплення масляного насосу, маслозабірника і маслопроводів, масляних фільтрів, масляних радіаторів на відсутність течі; усунути несправність

Порушення герметичності магістралей підведення масла до турбокомпресора

Перевірити з'єднання маслопідвідних трубок до турбокомпресорів і магістраль зливу.При необ-хідності підтягти з'єднання, замінити прокладки й ущільнювальні кільця трубки зливу

Засмітилися або несправні клапани масляного насосу

Промити клапани, замінити зламані пружини

Неприпустимо збільше-ний зазор у підшипниках колінчатого валу

Замінити двигун

Підвищений тиск мас-ла в системі мащення

Висока в'язкість масла

Замінити масло на відповідну сезону

Заїдає клапан системи мащення

Перевірити клапани й усунути заїдання; при необхідності замінити несправні деталі