Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець_(_нформац_йн_ системи бухгалтерського....doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
5.13 Mб
Скачать

Розділ 2. Теоретичні основи комп'ютеризації бухгалтерського обліку

2.1. Інформаційні системи і технології на підприємстві

Інформація (від лат. іпґогтаііоп - роз'яснення, виклад) - це відомості, повідомлення про будь-яку подію, діяльність тощо. У кібернетиці поняття "інформація" трактується як міра усунення невизначеності стану системи. У теорії машинної обробки "інформація" розглядається з точки зору технології її перетворення з метою забезпечення менеджменту, тобто як сукупність відомостей, які є об'єктом передачі, зберігання і обробки.

Інформація дуже різноманітна і поділяється за видами людської діяльності, в якій використовується: наукова, технічна, виробнича, управлінська, економічна, соціальна, правова тощо. Кожен з видів інформації має свою технологію обробки, смислове навантаження, цінність, форми представлення і відображення на матеріальних носіях, вимоги до точності, достовірності, оперативності відображення фактів, явищ, процесів.

У складних соціально-економічних системах, якими є підприємства, за допомогою інформації отримують відомості про внутрішній стан підприємства і оточуюче його середовище, про процеси, що відбуваються всередині і ззовні підприємства.

З кібернетичної точки зору кожен господарський суб'єкт (підприємство, організацію) можна розглядати як об'єкт регулювання з властивою йому інформаційною системою (див. розділ 1.2). До цієї системи надходить інформація, що поділяється на зовнішню і внутрішню.

Зовнішня інформація - дані про різні аспекти економічної, екологічної, політичної, соціальної та інших сфер, що оточують підприємство. Для зовнішньої інформації характерна неточність, суперечливість. Вона може описувати стан ринку і конкурентів, прогнози процентних ставок і цін, податкової політики і політичної ситуації. За своєю природою вона має імовірнісний характер, і тому її обробка стандартними засобами досить обтяжлива. Зовнішня інформація важкодоступна і дорого коштує. Канали отримання такої інформації різні: експертні опитування; статистичні дослідження кон'юнктури ринку; вивчення тенденцій у виробництві і збуті ,тих чи інших товарів; засоби масової інформації тощо.

Джерелами зовнішньої інформації можуть бути постачальники, покупці, держава тощо, внутрішньої - підрозділи підприємства.

Внутрішня інформація на підприємстві - це дані, які виникли переважно в системі обліку, відображають різні тимчасові інтервали та стан об'єкта управління. Як правило, ці дані вимірюються, і точна інформація фіксується в управлінських документах. Характер та обсяг інформації також різні, але вона більш доступна, оскільки створюється на самому підприємстві. Якщо на підприємстві встановлено автоматизовану систему документообігу й обліку, то вся необхідна інформація знаходиться в корпоративних базах даних, які залежно від масштабів підприємства і встановленої системи автоматизації можуть бути як однотипними, так і скомбінованими з декількох типів баз даних.

Вихідна інформація також поділяється на зовнішню і внутрішню. Зовнішня вихідна інформація - відомості в загальновстановлених формах первинних і зведених документів, які надаються зовнішнім користувачам інформації. Внутрішня вихідна інформація - відомості, які надаються внутрішнім користувачам інформації і служать для управління підприємством, характеризуючи економічну ситуацію, що склалася.

Основою технології обробки інформації є три підходи до її розгляду:

-прагматичний - обумовлений необхідністю визначення цінності і корисності використання інформації для розробки правильного управлінського рішення, можливості відібрати необхідну інформацію для кожного рівня управління;

-семантичний - забезпечує вивчення змісту інформації, визначення зв'язків між окремими її складовими частинами;

-синтаксичний - дозволяє встановлювати параметри інформаційних потоків, розглядати форми подання інформації, її носії та способи кодування незалежно від змісту.

Інформація є одним з основних ресурсів зростання ефективності роботи підприємства, оскільки саме вона дозволяє:

-встановлювати стратегічну мету і завдання підприємства та використовувати можливості, які при цьому відкриваються;

-приймати своєчасні і обгрунтовані управлінські рішення;

-координувати дії розрізнених підрозділів, спрямовуючи їх зусилля на досягнення поставлених цілей.

Інформація, яка необхідна для управління підприємством представляє собою різні повідомлення економічного, технологічного, соціального, юридичного, демографічного та іншого змісту. Управлінська інформація -інформація, яка обслуговує процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ і забезпечує вирішення завдань організаційно-економічного управління народним господарством та окремими підприємствами. В інформаційному процесі, яким є управлінська діяльність, інформація виступає як один з найважливіших ресурсів поряд з енергетичними, матеріальними, трудовими та фінансовими. В технології обробки інформації первинні повідомлення про виробничі і господарські операції, людей, випуск продукції, факти придбання і продажу товарів виконують роль предметів праці, а результатна інформація, що отримується, - роль продукту праці; вона використовується для аналізу і прийняття управлінських рішень.

Економічна інформація є найважливішою складовою управлінської інформації.

Економічна інформація - це всі відомості в сфері економіки, які необхідно фіксувати, передавати, обробляти і зберігати для використання в процесі планування, обліку, контролю та аналізу.

Економічна інформація відображає процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ і послуг. У зв'язку з тим, що економічна інформація пов'язана з суспільним виробництвом, її часто називають виробничою інформацією.

Над економічною інформацією здійснюються багато операцій, які за ознакою однорідності і цільових функцій об'єднані в інформаційні процедури (процеси), які можна згрупувати в п'ять стадій обробки інформації: збір, передача, зберігання, перетворення і споживання (див. рис. 2.1).

Економічна інформація характеризується двома основними ознаками -кількісною та якісною. Якісна ознака дозволяє класифікувати її за ознаками знань, функціями управління тощо. Кількісна дає можливість з'ясувати одиниці виміру, на основі яких можна встановити її обсяги і трудомісткість отримання, а також технічні засоби для передачі, збору, зберігання і фіксації, технологію обробки.

Економічна інформація в основному дискретна і складається з окремих повідомлень, тобто комплексів значень, що характеризують конкретні факти, предмети, явища, господарські операції тощо. Кожне повідомлення може бути представлене у вигляді чергування імпульсів, літер, цифр або інших символів.

В системах організаційного управління виділяють економічну інформацію, пов'язану з управлінням людьми, і технічну інформацію, пов'язану з управлінням технічними об'єктами.

Економічна інформація містить повідомлення про склад трудових, матеріальних та грошових ресурсів і стан об'єктів управління на певний момент часу. Економічна інформація відображає діяльність підприємств і організацій за допомогою натуральних, вартісних та інших показників. Характерні особливості економічної інформації наведено на рис. 2.2.

Властивості економічної інформації визначають науково-технічну необхідність і економічну доцільність використання засобів обчислювальної техніки (комп'ютерів) при її зборі, накопиченні, передачі і обробці, що в свою чергу вимагає вміння визначати структуру і обсяги інформації, яка обробляється.

Основними вимогами до економічної інформації є: достовірність, своєчасність, повнота і точність, надійність (з певним ризиком), комплексність, адресність, багаторазове використання, висока швидкість збору, обробки і передачі, кодування і декодування, документальність.

Обробка інформації, і, передусім, автоматизована обробка,потребує струкгуризації і формалізованого опису окремих її сукупностей. Структурно інформація складається з простих і складних елементів. Складні елементи створюються внаслідок поєднання різних простих елементів, останні ж не піддаються подальшому поділу. Прості елементи називаються інформаційними одиницями, складні — складеними одиницями інформації або інформаційними сукупностями. Під інформаційною сукупністю розуміють групу даних, які характеризують об'єкт (процес, операцію). За структурним складом інформаційні елементи можна поділити на реквізити, показники, документи, інформаційні масиви.

Елементарними неподільними одиницями економічної інформації є реквізити, що виражають певні властивості об'єкта.

Реквізит - це логічно неподільний елемент показника, який відображає визначені властивості об'єкта або процесу. Реквізити відображають окремі властивості об'єкта. Символьна інформація може бути надана у вигляді назв об'єктів або кодових позначень.

Реквізит не можна поділяти на більш дрібні одиниці без руйнування його змісту. Кожний показник складається із реквізитів, останні поділяються на реквізити-ознаки і реквізити-підстави. Реквізити-ознаки характеризують якісні властивості об'єкта, що описується, (час і місце дії, прізвище, ім'я, по батькові виконавця, найменування роботи тощо) смислові значення показників і визначають його назву. Реквізити-підстави дають кількісну характеристику явищ, виражену у визначених одиницях виміру (сума внеску в гривнях, ставка податку у відсотках тощо). Реквізити-ознаки підлягають логічній обробці, а реквізити-підстави - арифметичній. Поєднання однієї підстави і всіх ознак, що до неї відносяться, створює показник.

Окремо взяті реквізити-ознаки і реквізити-підстави економічного смислу не мають, тому застосовуються тільки в поєднанні одного з іншим.

Сукупність логічно пов'язаних реквізитів-ознак і реквізитів-підстав, що має економічний зміст, утворює показник. Показник є контролюючим параметром економічного об'єкта і складається із сукупності реквізитів. Таким чином, показник є мінімальною за складом інформаційною сукупністю, достатньою для створення самостійного документа. Показники є основною одиницею інформації більшості документів.

На підставі показників заповнюються документи. Документи, що використовуються в процесі управління, планування і обліку, можуть включати один або декілька показників з обов'язковим зазначенням особи, яка відповідає за інформацію, що в ній розміщується.

Група однорідних документів, об'єднаних за певною ознакою, створює інформаційний масив. До масиву, наприклад, входять дані звітів за певний проміжок часу (товарні звіти, довідка тощо). Масив (файл) є основною структурною одиницею при автоматизованій обробці даних. Інформаційний масив, як упорядкована за певними ознаками сукупність усіх видів інформації, використовується для розробки управлінських рішень.

Об'єктом інформаційного забезпечення управління є організаційно-економічна, облікова та технологічна інформація, яка відображає процеси

Класифікація економічної інформації виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ і послуг. Вона виникає в процесі виробничо-господарської діяльності і використовується для управління цією діяльністю при здійсненні всіх функцій управління. Вона відображає стан виробничо-господарської і фінансової діяльності підприємства в числовому вигляді через систему натуральних і вартісних показників.

Економічну інформацію можна класифікувати за багатьма ознаками (табл. 2.1).

Таблиця 2,1. Класифікація економічної інформації на підприємстві

№ 1 Класифікаційна ознака

Поділ інформації

1 2

3

1 По відношенню до структурних підрозділів

Ч» бухгалтерська "Ь складська Ч> виробнича

Ч> пов'язана з реалізацією "Ь інша

2 За періодичністю

Поточна: "^ квартальна Ч> за півроку Ч> за 9 місяців

*Ь річна

Оперативна: Ч> добова Ч» 6-Ю днів Ч> місячна

3 По відношенню до підприємства як до системи

Ч> вхідна ^ вихідна

%> внутрішня Ч> зовнішня

4 За стабільністю

'Ь постійна "Ь умовно-постійна

Ч> змінна

5 За ступенем обробки

Ч> первинна Ч> проміжна

Ч> зведена

6 По відношенню до персоналу

*Ь Інформація матеріально відповідальних осіб: - комірника - касирів — завідуючих цехів - завідуючого виробництвом

Ч> інша: - директора - заступника директора - головного бухгалтера - адміністратора - завідуючого складом

/ 2

3

7 За об'єктом

Ч> за якістю товару Ч> за трудомісткістю Ч> за параметрами інфраструктури ринку

*Ь за організаційно-технічним рівнем виробництва Ч> за рівнем соціального розвитку колективу

8 За формою передачі

Ч> вербальна (словесна)

^ невербальна

9 За стабільністю способу передачі

'Ь умовно-постійна

Ч> умовно-змінна

10 За способом передачі

Ч> супутникова *Ь телефонна Ч» електронна

'Ь письмова Ч> тощо

11 За режимом передачі

Ч> у нерегламентовані терміни Ч> на замовлення

Ч> примусова у певні терміни

12 За стадіями життєвого циклу товару

"Ь стадія маркетингу Ч» стадія розробки продукції та послуг

Ч» стадія виробництва ^> стадія продажу

13 По відношенню об'єкта управління до суб'єкта

Ч> між підприємством і зовнішнім середовищем Ч> між підрозділами всередині підприємства по горизонталі та вертикалі

Ч> між керівником та виконавцем ^ неформальні комунікації

14 3 позиції об'єктивного відображення дійсності

^ достовірна

1> недостовірна (неякісна)

15 За ознакрю насиченості

Ч> корисна

Ч> некорисна

16 За функціями управління

Ч» планова (техніко-економічна і планово-виробнича) Ч> нормативна

1> облікова Ч> аналітична

17 3 позиції впливу економічної інформації на джерело

Ч> активна

"^ пасивна

18 За належністю до сфери виробництва

Ч» матеріального виробництва

"Ь нематеріального виробництва

19 За галузями народного господарства

Ч» харчової промисловості 1> легкої промисловості

Ч> хімічної промисловості Ч> тощо

20 За стадіями управління

Ч> прогнозована 'Ь планова "Ь облікова Ч> нормативна

Ч> інформація для аналізу 'Ь інформація для оперативного управління

21 За стадіями виникнення

Ч> Первинна: -виробничо-господарська — директивна, яка в свою чергу може бути колективна та індивідуальна

Повторна: - проміжна - результатна

1 2

3

22 За повнотою

Ч> надмірна % достатня

Ч> недостатня

23 За технологією розв'язування економічних задач

Ч> вхідна *%> проміжна

Ч? вихідна

Особливості облікової інформації

Облікова інформація як частина економічної інформації має ряд особливостей (див. рис. 2.3).

Відображення виробничо-господарської діяльності за допомогою облікової інформації можна розглядати як модель виробництва.

На формування облікової інформації впливає методологія бухгалтерського обліку. Структуру інформаційної системи бухгалтерського обліку визначають такі методологічні принципи, як рахунки та подвійний запис, баланс та інші. Ними позначається організація інформаційних процедур, зокрема обчислювальна обробка та використання облікової інформації. Особливості облікової інформації відображаються і в інформаційних задачах бухгалтерського обліку, сутність рішення яких полягає у визначенні зведено-підсумкових величин із встановленими групувальними ознаками. Облікова інформація характеризується рядом особливостей (рис. 2.3).

Особливості облікової інформації

Характерною особливістю облікової інформації є безперервність її обробки, оскільки вона відображає складний об'єкт регулювання.

Вимоги до облікової інформації! Для того, щоб облікова інформація однозначно сприймалась тими, хто брав участь в її підготовці на підприємстві і тими, хто її використовує, вона повинна задовольняти наступним вимогам (рис. 2.4).

Поняття інформаційної , технології в економіці

Будь-яка інформаційна система характеризується наявністю технології перетворення вихідних даних у результатну інформацію. Такі технології прийнято називати інформаційними. Інформаційна технологія не може існувати окремо від технічного і програмного середовища. Термін "інформаційні технології" відображає величезну кількість різноманітних технологій у різних комп'ютерних середовищах і предметних галузях.

Технологія в широкому розумінні слова - наука про виробництво матеріальних благ, яка включає в себе три аспекти: інформаційний, інструментальний і соціальний.

В вузькому промисловому розумінні технологія - послідовність дій над предметом праці з метою одержання кінцевого продукту.

Поняття "інформаційна технологія" виникло у XX ст. в процесі становлення інформатики. Особливістю інформаційних технологій є те, що в них і предметом і продуктом праці є інформація, а знаряддями праці - засоби обчислювальної техніки та зв'язку. Інформаційна технологія як наука про виробництво інформації виникла тому, що інформація стала розглядатися як повністю реальний виробничий ресурс поряд з іншими матеріальними ресурсами. Причому виробництво інформації і її верхнього рівня - знань має вирішальний вплив на модифікацію і створення нових промислових технологій.

Під інформаційною технологією (ІТ) розуміють систему методів і способів пошуку, збору, накопичення, зберігання і обробки інформації на основі застосування обчислювальної техніки.

В інформаційній технології можна виділити дві характерні риси: а) здатність за запитом генерувати інформаційний продукт; б) засоби доставки цього інформаційного продукту в зручний час і в зручній для користувача формі.

Кожна інформаційна технологія орієнтована на обробку інформації певних видів: даних (системи програмування й алгоритмічні мови, системи управління базами даних (СУБД), електронні таблиці); текстової інформації (текстові процесори і гіпертекстові системи); статичної графіки (графічні редактори); знань (експертні системи); динамічної графіки, анімації, відеозображення, звуку (інструментарій створення мультимедійних додатків, що включає засоби анімації і управління відеозображенням і звуком). Інформаційні технології відрізняються за типом інформації, що обробляється, але можуть і об'єднуватися, утворювати інтегровані системи, що включають різні технології.

Автоматизовані інформаційні технології в обліку - людино-машинна система функціонування на базі локальних обчислювальних мереж та інших сучасних засобів обчислювальної техніки, що забезпечують автоматизоване виконання функцій бухгалтерського обліку.

Інформаційні технології в своєму розвитку пройшли довгий шлях, кожний етап якого характеризувався своїми засобами обробки інформації та інформаційними носіями. Сучасний рівень розвитку інформаційної технології має назву "нової інформаційної технології", ознаки якої - розподілена комп'ютерна техніка, розвинуті комунікації, діалоговий режим спілкування користувача з комп'ютером.

Сучасна інформаційна технологія дає змогу інтегрувати різноманітні функції обробки інформації на одному робочому місці, включаючи розрахункові, довідково-інформаційні, сервісні. Системи, побудовані за принципами сучасної інформаційної технології, гнучко реагують на зміни у складі функцій та розв'язуваних ними задач в алгоритмах розрахунку, в інформаційних потребах користувачів. Інтерактивний режим роботи системи забезпечує задоволення інформаційних потреб користувачів, оперативний обмін інформацією та реагування на запити. Характерними для нової інформаційної технології є:

-робота користувача в режимі маніпулювання даними;

-наскрізна інформаційна підтримка на всіх етапах проходження її на основі інтегрованої бази даних;

-безпаперовий процес підготовки документа, при якому на папері фіксується лише його кінцевий варіант.

В умовах нової інформаційної технології стають можливими колективне формування та заповнення документів та адаптивна перебудова форм і способу надання інформації у процесі розв'язання задачі.

В умовах ринкової економіки основною функцією будь-якого підприємства є випуск продукції (надання послуг) з метою отримання прибутку. Система, що дозволяє автоматизувати збирання, підготовку та обробку інформації, є однією з необхідних складових частин бізнесу. Максимально ефективною автоматизованою системою є комплексна автоматизована система тобто така, яка охоплює всі взаємопов'язані багатогранні бізнес-процеси, всі аспекти внутрішньої і зовнішньої господарської діяльності.

Етапи розвитку інформаційних технологій

На початку епохи промислового використання інформаційних технологій процес автоматизації господарської діяльності підприємств зводився до того, що різні його служби могли придбати програми, які вирішували різні задачі. Кожна служба мала свою програму, але керівництво з окремих частин інформації не могло скласти цілісної картини того, що відбувається на підприємстві.

Однак автоматизація управління підприємством - лише один з інструментів вирішення проблем підприємства, необхідний, але не головний.

Комплексна система автоматизації управління підприємством — це інформаційне середовище, здатне надавати актуальну та достовірну інформацію про всі бізнес-процеси підприємства (в тому числі територіальне розподіленого та того, що має складну структуру), необхідну для планування операцій, їх виконання, реєстрації та аналізу - середовище, яке несе в собі технологічний регламент та управлінський досвід. В цьому середовищі реалізується повний ринковий цикл - від планування бізнесу до аналізу результатів діяльності підприємства та наступного коригування планів.

Засоби обчислювальної техніки створювалися і удосконалювалися так само, як і всі інші прилади, машини і обладнання, що призначались для полегшення праці людини: коли поставала та чи інша потреба, виникали й технічні засоби, призначені для її задоволення. На кожному з етапів розвитку науки та виробництва застосовувався певний підхід, пропонувалися відповідні конструктивні рішення й елементи. Наприклад, перші обчислювальні машини були механічними. Потім були створені електромеханічні та електронні. Для користувача кожне удосконалення спрямовувалося, насамперед, на підвищення рівня механізації та автоматизації виконання технічних операцій, що часто повторюються; створення нових засобів введення та виведення даних; збільшення обсягу пам'яті; розробку нових носіїв інформації тощо (табл. 2.2).

Таблиця 2.2. Етапи розвитку інформаційних технологій, технічних засобів і задач, що вирішуються

Період

Комп 'ютери

Економічні задачі

Тип інформаційної технології

1

2

3

4

Кінець 10-х - початок 40-х рр. XX ст.

Друкуючі і рахунково-клавішні машини

Механізація окремих елементів процесів управлінської праці

Механізована

40-ві -початок 50-х рр. XX

ст.

Комплекси взаємодоповнюючих машин -рахунково-перфораційних комплексів

Механізація окремих ділянок роботи в системі управління

Механізована

Кінець 50-их-початок 60-их рр. XX ст.

І, II покоління

Використання обчислювальної техніки для вирішення окремих найбільш трудомістких задач по нарахуванню заробітної плати, обліку запасів тощо; вирішення окремих оптимізованих задач

Часткова електронна обробка даних

;

2

3

4

60-ті роки -

II, III покоління

Електронна обробка планової і

ЕСОД-

початок

 

поточної інформації, зберігання в

електронна

70-тих рр.

 

пам'яті обчислювальних машин

система обробки

XX ст.

 

нормативно-довідкових даних.

даних

 

 

роздрук машинограм на

 

 

 

паперових носіях

 

70-ті рр.

III покоління

Комплексна обробка інформації

Централізована

XX ст.

 

на всіх етапах управлінського

автоматизована

 

 

процесу діяльністю підприєм-

обробка

 

 

ства, організації, перехід до роз-

інформації в

 

 

робки підсистем

умовах

 

 

автоматизованих систем

обчислювальних

 

 

управління (АСУ) (матеріально-

центрів

 

 

технічного оснащення,

колективного

 

 

товароруху, контроль запасів і

використання

 

 

транспортних перевезень, облік

 

 

 

реалізації готової продукції,

 

 

 

планування і управління)

 

80-ті роки

IV покоління

Розвиток АСУТП (АСУ техноло-

Спеціалізація

XX ст.

 

гічними процесами), систем

технологічних

 

 

автоматизованого проектування

рішень на базі

 

 

(САПР), АСУ підприємствами

мінікомп'ютерів.

 

 

(АСУП), галузевих АСУ (ГАСУХ

персональних

 

 

загальнодержавних АСУ (ЗАСУ):

комп'ютерів і

 

 

планових розрахунків,

віддаленого

 

 

статистики, матеріально-

доступу до

 

 

технічного оснащення, науки і

масивів даних з

 

 

техніки, фінансових розрахунків

одночасною

 

 

тощо. Тенденція до централізації

універсалізацією

 

 

обробки даних, вирішення задач

способів обробки

 

 

в багатокористувацькому режимі,

інформації на базі

 

 

перехід до безпаперової

потужних

 

 

експлуатації обчислювальної

комп'ютерів

 

 

техніки

 

Кінець 80-

V покоління

Комплексне вирішення еконо-

НІТ (нова

их рр. - по

 

мічних задач; об'єктно-орієнто-

інформаційна

теперішній

 

ваний підхід в залежності від

технологія) -

час

 

системних характеристик пред-

поєднання засобів

 

 

метної області; широкий спектр

обчислювальної

 

 

додатків; мережева організація

техніки, засобів

 

 

інформаційних структур; перева-

зв'язку і

 

 

жання інтерактивної взаємодії

оргтехніки

 

 

користувача в ході експлуатації

 

 

 

обчислювальної техніки. Реаліза-

 

 

 

ція інтелектуального людино-

 

 

 

машинного інтерфейсе, систем

 

 

 

підтримки прийняття рішень,

 

 

 

інформаційно-порадчих систем

 

Першим застосуванням саме електронних обчислювальних машин для бухгалтерського обліку вважається запровадження американською компанією "Дженерал Електрик" у 1954 році на заводі у м. Луісвілль в штаті Кентуккі (США) комп'ютерної системи нарахування заробітної плати. З появою таких машин прискореними темпами почали розвиватися системи обробки даних та інформаційно-пошукові системи. В цей період в США та Західній Європі розроблялись автономні комп'ютерні системи для обробки даних при управлінні підприємствами та відділеннями фірм. Однак через недостатню надійність обладнання, складність програмування та їх високу вартість основними власниками або орендарями таких систем були великі підприємства, а малі та середні підприємства зазвичай купували їх машинний час.

Створення комп'ютерів наступного, третього покоління дозволило усунути більшість недоліків систем, побудованих на обчислювальних машинах попередніх поколінь. Серійне виробництво комп'ютерів третього покоління, їх висока швидкодія, можливість роботи у режимах розподілу часу та телеобробки, використання алгоритмічних мов високого рівня призвели до розповсюдження цих машин у різних галузях господарської діяльності, науки, охорони здоров'я тощо.

Подальший розвиток техніки та технології електронної обробки даних, вдосконалення системи їх передачі призвели на початку 70-х років XX ст. до розповсюдження комп'ютерних мереж, чому сприяло також впровадження на малих та середніх підприємствах мінікомп'ютерів і побудованих на їх основі термінальних пристроїв. Багато великих компаній почали об'єднувати комп'ютери, розташовані у різних географічних пунктах у великі обчислювальні мережі.

Наступним етапом був випуск персональних комп'ютерів. При цьому не тільки великі та середні, але й. малі підприємства отримали можливість створювати власні системи обробки даних та використовувати досконаліші наукові методи управління.

Поняття комп'ютерної інформаційної системи підприємства (КІСП)

Одне із значень терміну "система" - це сукупність елементів, які працюють разом при виконанні завдання. її різновидом є інформаційна система - організований набір елементів, що збирає, обробляє, передає, зберігає та надає дані. Інформаційна система складається із людей, обладнання, процесів, процедур, даних та операцій.

Але використанням засобів обчислювальної техніки поняття інформаційної системи не вичерпується. Інформаційну систему слід розуміти значно глибше. Термін "система " тут треба вживати в двох розуміннях: а) як деякий метод, суть якого - в раціональному поєднанні і впорядкованості всіх елементів в часі і просторі таким чином, що кожний з них сприяє успіху діяльності всього об'єкта. З Таким трактування пов'язано розуміння координації і синхронізації дій персоналу управління, поєднаних з метою досягнення поставлених цілей; б) як об'єкт, який має досить складну, певним чином впорядковану внутрішню структуру (наприклад, виробничий процес).

Кожна інформаційна система включає в себе наступні компоненти:

-структура системи - множина елементів системи і взаємозв'язків між ними, наприклад, організаційна і виробнича структура підприємства;

-функції кожного елемента системи. Приклад: управлінські функції -прийняття рішень в певних структурних підрозділах підприємства;

-вхід і вихід кожного елементу і системи в цілому. Приклад: матеріальні або інформаційні потоки, які надходять в систему або вводяться нею;

-мета і обмеження системи та її окремих елементів. Приклад: досягнення максимального прибутку; фінансові обмеження.

Комп'ютерна інформаційна система підприємства (КІСП) -сукупність економіко-математичних методів і моделей, технічних, програмних, технологічних засобів і рішень, а також спеціалістів, призначена для обробки інформації і прийняття управлінських рішень.

Інформаційні системи характеризуються наявністю функціональної і забезпечуючої частини, відповідно до декомпозиції системи на складові частини - підсистеми, що знаходяться у певних відносинах одна з одною (див. рис. 2.5). Множина таких відносин разом з елементами утворюють структуру інформаційної системи.

Функціональна частина КІСП фактично є моделлю системи управління об'єктом. Оскільки складна система завжди багатофункціональна, інформаційна система може бути класифікована за різними ознаками: рівнем управління (вищий, середній, оперативний); видом керованого ресурсу (матеріальні, трудові, фінансові й інформаційні ресурси); сферою застосування (банківські інформаційні системи, статистичні, податкові, бухгалтерські, фондового ринку, страхові тощо); функціями і стадіями управління.

Забезпечуюча частина КІСП складається з технічного, інформаційного, технологічного, математичного, організаційного, правового, ергономічного й інших видів забезпечення (рис. 2.5).

Комп'ютерні інформаційні системи відіграють значну роль на сучасних підприємствах. Вони безпосередньо впливають на планування і прийняття управлінських рішень, номенклатуру і технологію виготовлення та реалізації товарів і послуг.

Діяльність господарського суб'єкта базується на трьох компонентах: системі управління підприємством; його економічній системі і інформаційних технологіях, що використовуються як інструментарій двох попередніх компонентів. Центральною ланкою комп'ютерної інформаційної системи, підприємства є бухгалтерська інформаційна система, де хронологічно і систематично накопичуються і оброблюються дані, пов'язані з обліком, контролем, плануванням, аналізом і регулюванням. На основі цих даних формується інформація про роботу підприємства, порівнюються фактичні показники і нормативні, формулюються глобальні і локальні напрями діяльності, розроблюються пропозиції по встановленню причин відхилень і коригуванню результатів, здійснюється прогнозування ефективності політики управління підприємством.

До характерних ознак комп'ютерних інформаційних систем великих підприємств потрібно віднести:

-тривалий життєвий цикл; різноманітність апаратного забезпечення, що використовується, життєвий цикл якого менше, ніж у системи, що створюється;

-різноманітне програмне забезпечення; масштабність і складність задач, що вирішуються;

-перетин безлічі різних предметних областей;

-територіальний розподіл і відповідно до цього орієнтацію на використання локальних і глобальних обчислювальних мереж для обміну і обробки інформації.

При організації таких систем виникають проблеми, пов'язані з сумісністю програмного забезпечення, безпекою інформації, незалежністю від апаратних і програмних платформ, розмежуванням доступу до інформаційних ресурсів.

Залежно від технологічного і функціонального аспектів розгляду ІСП може бути розбита на декілька складових елементів (рис. 2.6).

Взаємозв'язок інформаційної системи підприємства та системи бухгалтерського обліку підприємства можна проілюстровати за допомогою наступної схеми (рис. 2.7).

На рис. 2.7 використані наступні абревіатури: ІСП - інформаційна система підприємства; КІСП - комп'ютерна інформаційна система підприємства; КІОС - комп'ютерна інформаційна облікова система; КСБО -комп'ютерна система бухгалтерського обліку.

Сучасні інформаційні системи підприємства

Загальноприйнятої класифікації комп'ютерних інформаційних систем в даний час не існує, а тому доцільно їх можна класифікувати за певними ознаками (рис. 2.8).

В розвинутих країнах використовуються декілька концепцій КІСП.

1. Система управління ресурсами підприємства (часто використовують наступні абревіатури: МИР - планування матеріальних потреб, МКРП - планування ресурсів виробництва, ЕКР - планування ресурсів підприємства).

2. Система управління логістикою -управління каналами постачання).

3. Система управління даними про вироби на промислових підприємствах

4. Система автоматизованого проектування та технологічної підготовки виробництва -автоматизоване проектування та виробництво).

5. Система документообігу

6. Інформаційна автоматизована система бухгалтерського обліку Інформаційна система бухгалтерського обліку підтримує дві основні бізнес-функції: реєстрацію господарських операцій та підтримку прийняття рішень. Це частина інформаційної системи, що має відношення до оцінки, аналізу та прогнозування доходу, прибутку та інших економічних подій на підприємстві в цілому та в його підрозділах окремо.

7. Система представлення даних для аналізу керівництвом

8. Системи організації робочого простору

9. Середовище Internet

10. Система електронної комерції

11. Спеціалізовані програмні продукти або системи для вирішення інших задач.

Зараз для українських підприємств найбільш актуальними є дві концепції КІСП, які вони вже стали стандартами: МКРП і ЕКР. Вони представляють собою набори загальних правил, сформульованих відповідно на початку 80-х і 90-х років XX ст. Американським товариством з управління виробництвом і запасами (Атегісап Ргосіисгіоп апсі Іпуепіогу Сопігої Зосіеіу, АРІСЗ), що об'єднує основних діючих осіб американської промисловості. За цими правилами має проводитись планування і контроль різних стадій виробничого процесу: визначення потреб у сировині, закупці, завантаженні потужностей, розподілі ресурсів тощо.

Концепція МRPII (планування виробничих ресурсів) - методологія детального планування виробництва підприємства, що включає облік, планування завантаження виробничих потужностей, планування потреб у всіх ресурсах виробництва (матеріалах, сировині, комплектуючих, обладнанні, персоналі), планування виробничих затрат, моделювання ходу виробництва, його облік, планування випуску готових виробів, оперативне коригування плану і виробничих завдань.

ЕКР (ЕпСегргізе Кезоигсе Р1аппіп§ - планування ресурсів підприємства) -це сучасна концепція, що є розвитком МКРІІ. Вона дозволяє відслідковувати не лише виробничі, але й інші ресурси підприємства (фінансові, збутові тощо). Ця концепція має більшу функціональність, в ній значну увагу приділяють фінансам і засобам підтримки прийняття рішень. Вона забезпечує можливість планувати і управляти не тільки виробничими процесами, але й всією діяльністю підприємства, досягнути оптимізації останньої за ресурсами і часом.

Сучасна система управління підприємством, що відповідає концепції ЕКР, включає:

-управління ланцюжком постачань

-удосконалене планування і складання розкладів

-модуль автоматизації продаж

-автономний модуль, відповідальний за конфігурування

-остаточне планування ресурсів

-бізнес-інтелект , технологію оперативної аналітичної обробки

-модуль електронної комерції

-управління даними про виріб

Досить часто всі властивості концепції ЕКР сукупність задач реалізується не однією інтегрованою системою, а деяким комплектом програмного забезпечення. В основі такого комплекту, як правило, лежить базовий ЕКР-пакет, до якого через відповідні інтерфейси підключені спеціалізовані продукти третіх фірм.

Завдання бухгалтерського обліку вирішуються в ЕКР-системах інтегровано із завданнями планування виробництвом (рис. 2.9).

За концепціями МКРІІ і ЕКР, що орієнтовані на внутрішні процеси підприємств, в останні роки спостерігається тенденція інтенсивного розвитку технологій управління, що спрямовані на удосконалення взаємодії з суб'єктами, що є зовнішніми щодо підприємства і його виробничої ланки тобто з замовниками, постачальниками, партнерами тощо. Дані інформаційні системи базуються на управлінні повним циклом випуску продукції, від її проектування з врахуванням вимог замовника до гарантійного і сервісного обслуговування.

Такими технологіями в сучасних умовах є: СSRP - планування ресурсів, що є синхронним з споживачем;- управління каналами постачання; СRМ - управління взаємодією з клієнтами.

Сутність технології СSRР полягає в тому, що при плануванні і управлінні підприємством враховуються не лише виробничі і матеріальні ресурси підприємства, але й ті ресурси, які зазвичай розглядаються як допоміжні або накладні (тобто такі, що використовуються в процесі маркетингової і поточної роботи з клієнтом, післяпродажного обслуговування). Інформація про клієнтів та їх запити включається до процесів виробничого планування на підприємстві. Відбувається перехід від планування виробництва до планування задоволення вимог клієнтів. Реалізація цієї технології дозволяє управляти виконанням замовлень клієнтів і роботою всього підприємства набагато краще. З'являється можливість погодинної зміни виробничого графіка, що для звичайної ЕRР-системи практично неможливо, в той час як на реальних виробництвах підприємств малого та середнього розміру зустрічається часто. Стає можливим детальний аналіз вартості замовлення і навіть конкретного товару в його складі ще на етапі оформлення, оскільки витрати на них вже списуються "котловим" або іншим методом.

Технологія SСМ дозволяє перехід від управління поставками до управління логістичними каналами постачання, що включає всю інфраструктуру бізнесу: систему дистриб'юторів і дилерів, виробників і постачальників тощо. Тобто при аналізі фінансово-господарської діяльності враховується весь шлях, по якому товар із сировини перетворюється на готовий виріб і потім через мережу продаж потрапляє до кінцевого споживача. При цьому, на відміну від С5КР, де основна увага акцентується на внутрішніх тонкощах виробництва, ЗСМ фокусується на зовнішній логістиці і на зовнішніх щодо виробництва процесах. Ця обставина підводить до ідеї доцільності об'єднання переваг цих двох технологій реалізації в одній ЕРчР-системі.

СRМ - це технологія управління зв'язками і взаємодією з клієнтами підприємства, що включає прогнозування контрактів, їх відслідковування, підтримку обслуговування клієнтів, супроводження процесів замовлень і продаж,

Характеристику інформаційних систем, що використовуються на підприємствах розвинутих країн, наведено в табл. 2.3.

. Таблиця 2.3. Інформаційні системи, що розвинутих країн застосовуються на підприємствах

№ з/п

Абревіатура

Розишфровка мовою оригіналу

Переклад

Основні характеристики

1

2

3

4

5

1

АІ8

АссоипІіп£ тГогтагіоп 5уз£ет

Інформаційна система бухгалтерського обліку

Програмні продукти, що забезпечують введення господарських операцій в базу даних з наступним розрахунком балансу та іншої звітності

2

АР5

Айуапсед Р1аппіп§ аші 5сЬес1и1т§

Розширене планування та диспетчи-рування

Продукти, що підтримують гнучке управління виробничими графіками та виробничими завданнями. Завдання формування потреб вирішується в умовах обмежених потужностей

3

СКМ

Сизіотег Кеіаііопзггір Мапа§етепІ

Системи взаємодії з покупцем

Реалізують технологію управління зв'язками і взаємодією з клієнтами підприємства. Зазвичай включають прогнозування контрактів, їх контроль, підтримку обслуговування клієнтів, супровід процесів замовлень і продаж

4

С5КР

Сиїїотег ЗупсЬгопіїКІ Кезоигсе Р1атіп§

Планування потреб в ресурсах, узгоджене з покупцем

Припускає наявність у системі можливостей управління зовнішніми стосовно підприємства елементами виробничого ланцюжка. Метою виходу за межі підприємства є управління повним циклом випуску продукції від проектування до гарантійного і сервісного післяпродажного обслуговування

5

О85

ВеСІЗІОП

ЗирроІТ Зузіет

Системи забезпечення прийняття рішення

Системи, що дозволяють проводити моделювання наслідків управлінських рішень

6

ЕКР

ЕпСегргізе Кезоигсе Р1ашііп§ (Епіегргізе-\уі(1е Кезоигсе Ріаппіпй)

Планування ресурсів підприємства

Забезпечують виконання функцій обліку і контролю, причому не тільки для однорідних і локально розташованих виробництв, але й для багатопрофільних підприємств і корпорацій, що мають філії і підрозділи в різних містах і країнах

7

МЕ5

МапиіасШ-гт§ Ехеси-іїоп Зузіею

Система управління виробництвом (технологічним процесом)

Дані МЕ8-систем містять показники руху деталей на конвеєрі у реальному часі, а також інформацію про контроль якості й експлуатації. Використовуючи штрих-коди або інші подібні засоби, підприємства відмовляються від ручної реєстрації технологічних операцій

1

2

3

4

5

8

МІЗ

Мапа§егаепІ Могтаїіоп Зу$Іет

Управлінські інформаційні системи

Системи інформування керівників для прийняття оперативних рішень

9

МЕР

Маїегіаі Ке-^иігетепВ Р1аппіп§

Планування потреб в матеріальних ресурсах

Планування придбання або виробництва всіх компонентів кінцевого продукту, проведення оцінки матеріальних запасів з врахуванням незавершеного виробництва і прогнозів по реалізації і можливим новим замовленням

10

МКРІІ

Мапийст-гіп§ Кезоиг-се Р1аппт§

Планування потреб у виробничих

ресурсах

Поряд з функцією планування потреб в матеріалах системи МИР II включають ряд інших функцій (автоматизоване проектування, управління технологічними процесами, імітаційне моделювання тощо)

11

5СМ

Зирріу Спаіп Мапа§етепі

Управління каналами постачання

Системи управління логістикою, що поєднують покупців і постачальників у рамках єдиної структури обробки даних

12

5ЕМ

ЗІгаІе§іс Епіегргіхе Мапа§етеШ

Стратегічне управління підприємством

Системи для допомоги прийняття

рішень вищим керівникам

Підсумовуючи отримані на даний момент в індустрії комп'ютерних інформаційних систем результати, можна представити наступні тенденції розвитку:

-комп'ютерна інформаційна система майбутнього - це розподілена по віртуальній мережі, інтегрована з системою Іпіегпеї система, що функціонує на основі стандартних інтерфейсів, що з'єднують як програмні продукти для бізнесу, так і їх окремі компоненти, що призначаються для автономної роботи без зв'язку з глобальною мережею;

-системи управління великими компаніями, холдингами і корпораціями будуть засновані на можливості побудови віртуальних підприємств шляхом об'єднання бізнес-систем та компонентів, які функціонують в філіях та окремих підприємствах під керівництвом системи управління логістичними ланцюгами;

-системи управління середніми компаніями базуватимуться на можливості гнучкого управління замовленнями, підтримці повного життєвого циклу товарів (послуг), що виробляються, та на можливості інтеграції в якості компонента в більш віртуальні підприємства.

Особливості організації бухгалтерського обліку при застосуванні КСБО

Головною метою функціонування бухгалтерської інформаційної системи на підприємстві є забезпечення керівництво підприємства фінансовою інформацією для прийняття обгрунтованих рішень при виборі альтернативних варіантів використання обмежених ресурсів. Деякі підприємства також використовують нефінансову інформацію. В цьому випадку на підприємстві створюється економічна інформаційна система, яка складається із взаємопов'язаних підсистем, які забезпечують управлінський апарат необхідною інформацією. При цьому бухгалтерська підсистема є найважливішою, так як виконує провідну роль в управлінні потоком інформації про стан об'єкта управління, напрямку його надходження в усі підрозділи підприємства, а також зацікавленим особам поза ним.

Бухгалтерські інформаційні системи представляють бухгалтерську інформацію, що відображає повну картину господарської діяльності підприємства. На сучасному етапі в умовах переходу на міжнародні стандарти ведення бухгалтерського обліку змінилась орієнтація бухгалтерської інформації. Якщо зовсім недавно її основним користувачем були органи державного управління, то зараз бухгалтерська інформація є основою для прийняття управлінських рішень як всередині підприємства, так і зовнішніми щодо нього користувачами облікової інформації. Передусім вона надає кількісні дані, необхідні для виконання таких функцій управління виробництвом і комерційної діяльності підприємства, як планування, контроль і аналіз.

Застосування комп'ютерної техніки вносить певні зміни до організації бухгалтерського обліку, причому обчислювальна техніка з допоміжного засобу перетворюється на визначний фактор організації обліку, змінюючи не тільки форму обліку, але й зміст. Ці зміни зумовлені тим, що змінюються способи обробки інформації, за яких забезпечується різна швидкість надання звітної інформації. Вона забезпечується, як правило, раціональною організацією облікових даних, одноразовим їх отриманням та передачею по всіх напрямках.

Виділяють дві послідовні стадії автоматизації обліку: механізацію облікових робіт на окремих ділянках обліку за допомогою обчислювальних пристроїв (так звану "малу механізацію") та комплексну автоматизацію бухгалтерського обліку в умовах автоматизованої системи управління підприємством (АСУП).

Способи обробки облікової інформації поділяють на три види: паперовий, механізований і комп'ютеризований (автоматизований) залежно від виду обчислювальної техніки, що застосовується.

При цьому перші два методи можна об'єднати під загальною назвою "безкомп'ютерний спосіб", маючи на увазі не перелік технічних засобів, а саме спосіб їх використання (рис. 2.10).

Необхідно чітко відрізняти поняття механізації обліку та його комп'ютеризації (автоматизації). При визначенні способу обробки облікової інформації головним є не тільки вид техніки, що застосовується, але й сукупність способів та методів її вик-ористання. При механізації обчислювальна техніка виступає допоміжним засобом для обробки інформації, а при комп'ютеризації технічні засоби стають основним засобом ведення обліку: суттєві зміни відбуваються в процесі збирання, накопичення облікової інформації, її передачі та одержання підсумкових показників. На відміну від механізації комп'ютеризація обліку базується на системному вирішенні облікових завдань за допомогою комп'ютерів.

Автоматизовані інформаційні технології утворюють людино-машинну облікову систему, яка функціонує на базі обчислювальних мереж та інших сучасних засобів комп'ютерної техніки, що забезпечують комплексне виконання функцій бухгалтерського обліку. Автоматизовані інформаційні технології в обліку утворюють для обліковця інтерактивне інформаційне середовище, що синтезується з наступних компонентів (рис. 2.11).

Зазначимо, що терміни "автомат" та "автоматизація" почали широко вживатись тільки у 50-х роках XX ст.

Можна виділити декілька підходів та напрямів:

-системний підхід до автоматизації бухгалтерського обліку;

-розробка форм обліку, орієнтованих на використання комп'ютерів;

-трансформація методу бухгалтерського обліку.

Відрив теоретичних концепцій обліку від практики є одним з недоліків існуючих підходів до його комп'ютеризації. Для вирішення даної проблеми існують два шляхи: перегляд методологічних аспектів обліку безпосередньо від вимог механізації і комп'ютеризації обліку до його методології та комплексний перегляд всієї системи організації обробки облікової інформації.

Реалізація першого підходу дає обмежений ефект, який виражається в локальних змінах у методології системи обліку. Система обліку удосконалюється, в основному, в напрямку задоволення вимог комп'ютеризації, наприклад, складання та введення кодів, впорядкування первинних документів і документообігу тощо. Такий, суто індивідуальний, підхід був придатний для механізації завдань обліку з використанням клавішних та перфораційних обчислювальних машин, а також при частковій механізації окремих етапів облікових функцій на комп'ютері, в результаті чого здійснювалась обробка інформації з окремих розрізнених ділянок бухгалтерського обліку.

Обчислювальна техніка не вносить жодних змін до принципів облікової реєстрації, і ці принципи є незмінною основою облікової реєстрації при використанні комп'ютерної техніки. Використання обчислювальної техніки в обліку не зачіпає методологічних принципів того або іншого виду обліку, а тільки змінює технологію обробки облікової інформації.

В умовах КСБО методологія обліку змінюється в різних напрямах: змінюється система бухгалтерського обліку, перебудовується методологія обліку, змінюється обліковий процес, підвищується рівень управління, відбувається якісна та кількісна зміна облікового апарату та його функцій.

Найважливіші відмінності організації бухгалтерського обліку за допомогою комп'ютерної техніки надано у вигляді таблиці (табл. 2.4).

Таблиця 2.4. Основні відмінності організації обліку при комп'ютеризованому та безкомп'ютерному способах обробки облікової інформації

Елементи організації бухгалтерського обліку

Способи ведення облікових записів

Безкомп 'ютерний

Комп 'ютеризованш

Застосування обчислювальної техніки в бухгалтерському обліку

Механізація окремих ділянок облікових робіт

Вирішення завдання комп'ютеризації бухгалтерського обліку під час системної комп'ютеризації господарської діяльності підприємства

Зв'язок управління та бухгалтерського обліку

Обробка облікових даних відокремлюється від процесу управління. Управлінці використовують готові зведені дані

Обліковий процес не виділяється із загального процесу управління. Управлінці використовують оперативні облікові дані

Регламентація роботи облікового апарату

Посадові інструкції, положення про бухгалтерію, накази та розпорядження керівництва, плани та графіки роботи бухгалтерії, схеми документообігу

Праця персоналу організовується відповідно до технології, передбаченої в комп'ютеризованій системі бухгалтерського обліку

Автоматизація обліку вносить певні зміни до технології роботи бухгалтерії. Так, один виконавець поєднує функції декількох суміжних ділянок обліку, наприклад, касир не тільки виписує прибуткові та видаткові касові ордери, але й розносить їх суми по облікових регістрах. Те ж саме відбувається при обробці одного первинного документу, який стосується декількох ділянок обліку. При проведенні оплати послуг постачальнику платіжним дорученням одночасно можна обробити і рахунок постачальника, дані якого розносяться по об'єктах та шифрах аналітичного обліку. При цьому одразу ж формуються відомості про витрати на виробництво. Всі названі вище операції може виконати одна людина, до того ж, тільки вона відповідає за результати своєї роботи.

Реальний масштаб часу введення бухгалтерських операцій за допомогою комп'ютерної мережі дозволяє суттєво прискорити весь процес обліку. При зміні даних на одному робочому місці результати одразу ж стають доступними всім користувачам, які працюють в цій мережі. Тому при такій організації вимагається висока дисципліна користувачів і відповідна кваліфікація всіх співробітників, які вносять інформацію до загальної бази даних.

Стандартні підходи до обробки даних (єдина ідеологія побудови системи, стандартні елементи організації робочих місць тощо) дають можливість взаємозамінювати бухгалтерів на різних ділянках роботи. Завдяки цьому скорочується кількість часу працівників бухгалтерії на виконання облікових функцій, зростають можливості для аналізу, статистичної обробки та підготовки аналітичної інформації, призначеної для ефективного управління підприємством.

Спеціалізовані- бухгалтерські програми дозволяють:

1) складати оборотну відомість і баланс в будь-який момент часу при будь-якій кількості введених господарських операцій. Це надає можливість в процесі обліку складати кілька проміжних оборотних відомостей для визначення собівартості продукції з врахуванням незавершеного виробництва, обороту по реалізації, прибутку, окремих податків тощо;

2) в будь-який момент часу коригувати введені операції: Ч> змінювати суму, дату, зміст і коментарі;

-доповнювати журнал операцій новими операціями в будь-якому місці і порядку;

-цілком та безслідно знищувати будь-які операції;

3) будувати різноманітні звіти на підставі журналу операцій. Головним призначенням бухгалтерської програми є полегшення

рутинної роботи бухгалтера зі складання різних відомостей, журналів та звітів. За умови правильного рознесення сум первинних документів по синтетичних рахунках, точного зазначення аналітичних об'єктів зведені дані розраховуються комп'ютером автоматично. До того ж, вкрай низькою є ймовірність припущення арифметичних помилок, а також помилок, пов'язаних з неправильним перенесенням тієї чи іншої цифри.

Можливості КІСП

На відміну від традиційного бухгалтерського обліку, ' що зосереджується на вирішенні, насамперед, таких фінансових питань, як сплата податків і подання звітності відповідним органам, сучасний облік дозволяє керівнику одержувати значну кількість оперативної управлінської інформації, наприклад:

-про наявність коштів на рахунках в банку (розрахунковому, валютному та інших);

-про розмір поточної заборгованості перед банком;

-про розмір поточної заборгованості перед бюджетом;

-про наявність матеріалів, товарів, готової продукції на складах підприємства;

-про стан розрахунків з дебіторами і кредиторами.

Це відбувається завдяки інтеграції обробки різних видів первинної економічної інформації, яка використовується окремими функціями управління, тобто облікової.(єдиної), планової, нормативної, технологічної, виробничої, оперативно-технічної бази та ін. Це і призводить до створення єдиної інформаційної бази (результат інтегрування обробки), дані з якої можуть потім багаторазово використовуватися всіма службами та підрозділами підприємства. Якщо в умовах ручної обробки даних створювали і обробляли необхідну інформацію різні служби, що зумовлювало певний "різнобій", то в КІСП така обробка є одночасним і єдиним технологічним процесом, який призводить до скасування паралелізму і дублювання, до принципу однократної фіксації, а також до єдності і уніфікації форм документації, показників, класифікації інформації, системи кодування тощо (див. рис. 2.12).

Використання засобів автоматизації дозволяє практично повністю вирішити проблему точності і оперативності інформації. Протягом декількох хвилин можуть бути підготовлені різноманітні і деталізовані дані, необхідні для прийняття ефективних рішень.

До того ж, правильний вибір засобів автоматизації та програмного забезпечення дозволяє легко і миттєво адаптувати роботу бухгалтерії до правових норм, які часто змінюються.

Комп'ютерні системи сьогодні дозволяють:

-обробляти і зберігати велику кількість однакових в структурному плані одиниць інформації (наприклад, адреси із зазначенням імені, міста, вулиці, телефону, поштового індексу тощо);

-здійснювати вибірку інформації з великої кількості даних (пошук адреси, назв фірм чи телефонів будь-яких конкретних осіб тощо);

-виконувати складні математичні розрахунки (складати графіки повернення кредиту на кілька років вперед тощо);

-одержувати паперову копію будь-якого документу (первинних документів, форм звітності тощо) за декілька секунд;

-багато разів відтворювати будь-які дії (наприклад, роздруковувати примірники певного документу тощо).

Для вирішення різноманітних завдань за допомогою персональних комп'ютерів застосовують пакети прикладних програм, які дозволяють вводити в комп'ютер дані та виконувати над ними різні операції.

1. Що представляють собою економічна та управлінська інформація?

2. Які основні вимоги висуваються до економічної інформації і як вона класифікується? Назвати її особливості.

3. Як за структурним складом поділяються інформаційні сукупності?

4. Назвати основі характеристики, особливості та вимоги до облікової інформації.

5. Описати структурну схему комп'ютерної інформаційної системи підприємства.

6. Які етапи розвитку інформаційної системи?

7. Навести класифікацію інформаційних систем за певними ознаками.

8. Чи вносить зміни в організацію бухгалтерського обліку застосування комп 'ютерної техніки?

9. Яка мета функціонування бухгалтерської інформаційної системи на підприємстві?

10. Описати можливості сучасних автоматизованих систем на підприємстві.

СRМ - технологія управління зв 'язками і взаємодією з клієнтами підприємства, що включає прогнозування контрактів, їх відслідковування, підтримку обслуговування клієнтів, супроводження процесів замовлень і продаж.

Автоматизовані інформаційні технологи' в обліку - людино-машинна система функціонування на базі локальних обчислювальних мереж та інших сучасних засобів обчислювальної техніки, що забезпечують автоматизоване виконання функцій бухгалтерського обліку

Внутрішня вихідна інформація - відомості, які надаються внутрішнім користувачам інформації і служать для управління підприємством, характеризуючи економічну ситуацію, що склалася.

Внутрішня інформація на підприємстві - дані, які виникають переважно в системі обліку, відображають різні тимчасові інтервали та стан об 'єкта управління.

Економічна інформація - всі відомості в сфері економіки, які необхідно фіксувати, передавати, обробляти і зберігати для використання в процесі планування, обліку, контролю та аналізу.

Зовнішня вихідна інформація — відомості в загольновстановлених формах первинних і зведених документів, які надаються зовнішнім користувачам інформації.

Зовнішня інформація - дані про різні аспекти економічної, екологічної, політичної, соціальної та інших сфер, що оточують це підприємство.

Інформаційна система — організований набір елементів, що збирає, обробляє, передає, зберігає та надає дані.

Інформаційна сукупність - група даних, які характеризують об'єкт (процес, операцію).

Інформаційна технологія (ІТ) - система методів і способів збору, накопичення, зберігання, пошуку і обробки інформації на основі застосування обчислювальної техніки. Інформаційний масив - група однорідних документів, об'єднаних за певною ознакою.

Інформація - відомості, повідомлення про будь-яку подію, діяльність тощо, Комп'ютерна інформаційна система підприємства (КІСП) - сукупність економіко-математичних методів і моделей, технічних, програмних, технологічних засобів і рішень, а також спеціалістів, призначена для обробки інформації і прийняття управлінських рішень.

Концепція МRPII (планування виробничих ресурсів) - методологія детального планування виробництва підприємства, що включає облік, планування завантаження виробничих потужностей, планування потреб у всіх ресурсах виробництва (матеріалах, сировині, комплектуючих, обладнанні, персоналі), планування виробничих витрат, моделювання ходу виробництва, його облік, планування випуску готових виробів, оперативне коригування плану і виробничих завдань.

Показник - сукупність логічно пов'язанихреквізитів-рзнак іреквізитів-підстав, що має економічний зміст.

Реквізит - логічно неподільний елемент показника, який відображає певні властивості об 'єкта або процесу.

Технологія - наука про виробництво матеріальних благ, яка включає в себе три аспекти: інформаційний, інструментальний і соціальний.

Управлінська інформація - інформація, яка обслуговує процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ і забезпечує вирішення завдань організаційно-економічного управління народним господарством та окремими підприємствами.