Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець_(_нформац_йн_ системи бухгалтерського....doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
5.13 Mб
Скачать

4.2. Комп'ютеризація обліку наявності та руху необоротних активів

"1С: Бухгалтері/я 7.7"

Облік необоротних активів поділяється на декілька етапів, які мають самостійне значення, нормативне регулювання та документальне оформлення. Такими етапами є:

^ надходження необоротних активів;

^ зарахування на баланс підприємства (введення в експлуатацію);

^> нарахування амортизації на необоротні активи;

'Ь вибуття необоротних активів.

Облік надходження І В межах одного довідника різні елементи можуть

необоротних актив/в) бути об'єднані в групи. Всі дані щодо наявності

основних засобів на підприємстві зберігаються в

довіднику "Необоротпьіе активи", що є аналогом картотеки основних засобів на підприємстві.

Цей довідник є дворівневим, що забезпечує додаткове групування об'єктів основних засобів, наприклад, "Производственного назначений та "Непроизводствеїтого назначених ".

Для створення групи об'єктів основних засобів виконуються дії: "Действия" - "Новая груша".

У вікні групи необхідно ввести "Код" та "Наименование" об'єкту.

В порівнянні з традиційним паперовим носієм комп'ютерна інвентарна картка включає більшу кількість реквізитів.

Після входження в групу основних засобів потрібно ввести дані об'єкт основних засобів у вікно (рис. 4.29).

У довіднику "Необоротнеє активьГ параметри елемента розташовані на двох сторінках, позначених у верхній частині картки закладками "Основньїе" та "Дополіштельно". Кожен елемент довідника може мати два варіанти запису назви:

1) короткий - (заноситься до поля "Наименование" картки елементу) використовується для пошуку та вибору елемента із загального списку в довіднику та підставляється як вибране значення в інші діалогові (електронні) форми;

2) повний - (вводиться до поля "Полное наименование") буде автоматично підставлятись в усі друковані форми (рахунки, акти, накладні тощо), що відображають рух цього об'єкту.

Далі зазначається вид необоротних активів, рахунок для їх обліку, вартість, дата введення в експлуатацію та одиниця виміру об'єктів необоротних активів.

Над елементами та групами елементів довідника "Необоротнеє активи", які надійшли, можна виконувати різні дії:

Ч> перейменовувати;

Ч> змінювати значення реквізитів (параметрів);

"^ переміщувати з однієї групи до іншої;

^ знищувати (позначати на знищення);

Ч> здійснювати пошук за назвою та іншими реквізитами;

Ч> сортувати, копіювати тощо.

"Инвентарньш номер" об'єкту проставляється програмою автоматично, але його може бути змінено в разі наявності на підприємстві певного порядку інвентарної нумерації.

Організація бази даних дозволяє провести повну інвентаризацію основних засобів, включаючи визначення первісної вартості по групах, розрахувати і перевірити суми амортизаційних відрахувань і зносу по кожному інвентарному об'єкту, упорядкувати і перевірити інвентарні номери та інші реквізити в базі даних. В якості вхідної інформації для створення картотеки застосовуються інвентарні картки з обліку основних засобів.

При реєстрації надходження основних засобів і внесення змін до інвентарної картотеки дані вводяться в окрему інвентарну картку. Крім картотеки записи заносяться до журналу бухгалтерських проводок і поповнюють списки об'єктів, які надійшли або були переміщені.

^^^^^^^^ 1АХ4 ^^^^^^^^«

основним документом для введення в експлуатації

необоротних активів є одноіменний документ "Ввс експлуатацію необоротних активів в експлуатації/о" (рис. 4.30). Для заповнення даної

документу необхідно виконати такі дії:

"Документи" -"Необоротнеє активи й МБП"- "Ввод в жсплуатацию".

Заповнення діалогової форми цього документу починається з вибору опції "Введе/те в жсплуатацию пеоб. активов", де проставляється вид необоротних активів та місця їх зберігання або матеріально відповідальні особи, за якими вони закріплені.

В табличній частині документу вказується наступна інформація: аналітика рахунку капітальних інвестицій, де була врахована первісна вартість та назва об'єкту, одиниця виміру, ціна без ПДВ, сума без ПДВ.

При проведенні документу буде сформовано необхідний набір бухгалтерських проводок щодо прийняття об'єктів необоротних активів на баланс підприємства та збільшення балансової вартості відповідних груп основних засобів для податкового обліку.

При введенні в експлуатацію виконується контроль на дублювання інвентарних номерів, а дані про найменування підрозділів і значення норм амортизації по об'єкту, що вводиться, беруться з відповідних класифікаторів.

=г^^в^^яї==г -ІЧлї ~

У випадку відсутності даних в класифікаторі інвентарний номер поповнюється.

Облік руху необо- В процесі експлуатації необоротні активи можуть

__£2^^1^^!^_ _ пеРеміщуватись з одного підрозділу в інший, від

однієї матеріально відповідальної особи до іншої. Оформлення такого роду

операцій здійснюється за допомогою документу "Перемещепие" (рис. 4.31).

Для цього необхідно виконати наступні дії:

"Документи" - "Складские" - "Перемещение".

В цьому документі зазначається, звідки та куди переміщується необоротний актив, хто його видав та отримав, формуються проводки тощо. Рух необоротних активів відображається за їх обліковою ціною в кореспонденції з рахунком "00", при чому цей актив залишається обліковуватись на відповідному рахунку.

Порядок нарахування В процесі експлуатації необоротні активи зношуються, амортизації що віддозщдо зменшує їх фактичну вартість.

Для нарахування зносу в програмі "1С: Бухгалтерия 7.7" використовується документ "Расчет износа" (або "Начисление износа") (рис. 4.32).

Дані для нарахування зносу вказуються в довіднику необоротних активів: для кожного об'єкту - певний метод нарахування зносу. Відповідно до обраного методу нарахування зносу вводяться дані, необхідні для розрахунку амортизаційних відрахувань. Тут же визначається рахунок витрат, на який буде віднесено суму нарахованого зносу.

Функція нарахування зносу в програмі реалізована за такими методами:

Ч> "прямолінійного списання" (прямолінійного методу);

Ч> "зменшення залишку"(кумулятивного методу);

Ч> "сума одиниць" (виробничого методу);

Ч> "нарахування амортизаційних відрахувань" в податковому обліку (податкового методу).

За допомогою кнопки "Провести" можна здійснювати проведення документу, не закриваючи при цьому його діалогової форми. Після проведення документу стане доступною кнопка "Печать", що дозволить отримати друковану форму відомості нарахування амортизації в бухгалтерському і податковому обліку.

Модернізація В процесі господарської діяльності підприємство необоротних активів може ремонтувати та модернізувати необоротні активи з метою підтримання їх експлуатаційних якостей, підвищення ефективності використання, а також продовження терміну служби. Для виявлення обсягу і визначення собівартості виконуваних ремонтних робіт та правильності відображення зміни балансової вартості об'єктів основних засобів використовується документ "Модернизация необоротного активи" або "Модернизация необ. активов" (див. рис. 4.33).

Заповнення електронного документу починається з вибору в реквізиті "Необоротний актив" об'єкту, щодо якого здійснювався ремонт,

матеріально відповідальної особи, за якою закріплено даний об'єкт, а також місця його зберігання. Далі необхідно вказати спосіб проведення ремонтних робіт (власними силами чи підрядним способом).

Після встановлення параметру "Указать сумму на затрати вручную" можливий перегляд та редагування тієї суми, в рамках якої підприємство має право віднести свої витрати на ремонт (модернізацію) до валових витрат (для податкового обліку). При проведенні документу витрати, що перевищують вказаний ліміт, будуть віднесені на збільшення балансової вартості відповідної групи основних засобів в податковому обліку. Стаття валових витрат у проводці по віднесенню суми витрат, що не перевищує встановлений законодавством рівень віднесення витрат до складу валових витрат підприємства, вказується в реквізиті "Валовьіе расходьі".

При проведенні ремонту власними силами в рядку кількості вказуємо кількість затрачених одиниць запасів на проведення ремонту, саме на підставі цих даних заповнюються рядки "Цена" та "Сулша".

Якщо ремонт (модернізація) необоротного активу здійснюється через будівельне підприємство, то в діалоговій формі документу з'являється закладка "Дополнительно". Встановлений параметр "НДС включен" є ознакою того, що підприємство не має права включати суму ПДВ, яка сплачена підприємству-підряднику, для віднесення її до податкового кредиту. Якщо встановити параметр при проведенні документу, буде

________Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

використовуватись стандартний механізм визначення суми і формування проводок за першою подією.

Заповнення табличної частини документу потрібно починати з вибору в рядку "Счет" бухгалтерського рахунку, що кореспондує по кредиту з рахунком, на який будуть списані витрати на ремонт необоротного активу.

Рахунок, на який будуть списані витрати на ремонт (модернізацію) активу по поточному рядку, задається в реквізиті "Счет модерн". Це може бути відповідний субрахунок рахунку 15 "Капітальні інвестиції", на який списуються витрати по ремонту. В цьому випадку сума витрат (по поточному рахунку) буде віднесена на збільшення балансової вартості такого об'єкту.

Якщо метою поточних витрат на ремонт є оновлення первинного ресурсу необоротного активу, в рахунку "Счет модерн." потрібно вказати один із витратних рахунків та суму поточних витрат, яка буде відображена у складі витрат поточного періоду. При цьому балансова вартість об'єкту бухгалтерського обліку не буде змінена.

Якщо ремонт здійснюється будівельним підприємством, в рядку "Сумма" табличної частини вказується вартість поточних витрат.

Ліквідація Для відображення в обліку факту виведення з

необоротних актив/е І експлуатації матеріальних і нематеріальних

необоротних активів внаслідок їх реалізації чи списання передбачений документ

"Ликвидация необоротньїх активов" або "Ликвидациянеоб. активов" (рис. 4.34).

Вибір варіанту вибуття необоротних активів (списання або реалізація) здійснюється в реквізиті "Вид ликвидацин" діалогової форми документу.

У випадку виведення з експлуатації об'єктів основних засобів в результаті їх ліквідації на закладці "Дополпительпо" потрібно вибрати варіант ліквідації, що забезпечить формування деякого набору проводок в

податковому обліку (для виробничих активів) (рис. 4.35). ІіШПТД!-------

Тут також зазначається рахунок витрат, в дебет якого списується залишкова вартість необоротних активів.

В рядку "Необоротний актив" табличної частини потрібно вказати об'єкт, який підлягає списанню з обліку, після чого всі реквізити, необхідні для введення в документ, автоматично заповнюються з довідника "Необоротнеє активи".

"Парус-Предприятие 7.11"

Для обліку операцій по основних засобах та нематеріальних активах використовується система "Инвентарная картотека", призначена для:

^ ведення обліку окремо по кожній одиниці основних засобів;

^> збереження інвентарних номерів та інших індивідуальних характеристик основних засобів;

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

"Ь ведення обліку залишкової вартості інвентарного об'єкту на звітний обліковий період;

^ розрахунку амортизаційних відрахувань; 1> збереження історії переоцінки, амортизації.

Структура інвентарної картки

В інвентарній картотеці реєструються інвентарні картки - по одній на кожен інвентарний об'єкт. тобто на об'єкт обліку (матеріальну цінність), який обліковують по рахунку, для якого в Плані рахунків програми встановлено типову форму аналітичного обліку "Основние средства", а також аналітичний облік "Товарпьіе запаси", "МБП", має номенклатуру, зареєстровану в довіднику "Номенклатор", закріплений за матеріально відповідальними особами, зареєстрованими в довіднику "Контрагенти" (рис. 4.36, 4.37 і 4.38).

Кожна зареєстрована в інвентарній картотеці інвентарна картка складається із заголовку та історії інвентарного об'єкта.

Заголовок інвентарної картотеки містить всі дані по інвентарному об'єкту: його номер; номенклатуру; матеріально відповідальну особу, за якою числиться інвентарний об'єкт; рахунки, на яких обліковується інвентарний об'єкт і відображається сума нарахованої амортизації; вартість об'єкта (первісна і залишкова, дані про нарахування амортизації тощо).

Всі операції з інвентарним об'єктом реєструються в історії інвентарного об'єкта. Інформація, що в ній зберігається, дозволяє відмінити виконану операцію, тобто видалити її з бази даних програми.

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

Над інвентарними об'єктами можуть бути здійснені наступні дії: ^ реєстрація і введення в експлуатацію інвентарного об'єкта; Ч> переміщення інвентарного об'єкта; Ч> переоцінка інвентарного об'єкта; Ч> нарахування амортизації; "Ь списання інвентарного об'єкта.

Обпік введення в І Реєстрація інвентарного об'єкта в інвентарній

експлуатацію картотеці нічим не відрізняється від реєстрації будь-

необоротних активі^ якого іншого об,єкта обдіку Скориставшись

функцією "Добавить" чи "Розмножить", можна створити нову інвентарну картку, в яку заносяться основні характеристики інвентарного об'єкта. Інформація про інвентарний об'єкт повинна бути відображена і в регістрах залишків коштів по рахунках і залишків активів. Залежно від того чи був об'єкт введений в експлуатацію до чи після початку використання програми, дії будуть відрізнятися:

1)якщо об'єкт інвентарного обліку був введений в експлуатацію до початку використання програми, його дані будуть введені безпосередньо при заповненні регістрів залишків (при підготовці програми до роботи); ,

2) якщо об'єкт інвентарного обліку вводиться в експлуатацію вже після переходу на автоматизований облік, то його відображення в регістрах залишків здійснюється шляхом реєстрації господарської операції по введенню об'єкта в експлуатацію.

Незалежно від того, коли відбулося введення інвентарного об'єкта в експлуатацію, він повинен бути відображений в інвентарній картці за допомогою функції "Введение в жсплуатацию", в результаті якої в інвентарній картці відображається відповідна оцінка і заноситься рядок в історію інвентарного об'єкта. Одночасно можна зареєструвати і господарську операцію по введенню об'єкта в експлуатацію. Однак, якщо інвентарний об'єкт був введений в експлуатацію до початку використання, або якщо господарська операція по введенню об'єкта в експлуатацію була зареєстрована без інвентарної картотеки (наприклад, шляхом заповнення відповідного документа), то варто відмовитися від автоматичного створення господарської операції.

Для введення в експлуатацію інвентарного об'єкта необхідно виконати ряд послідовних дій:

1) встановивши курсор на відповідний інвентарний об'єкт в рядку

списка і обрати пункт контекстного меню:

"Операции над обьектом" - "Введение в жсплуатацию".

На екрані з'явиться форма для встановлення умов введення об'єкта в експлуатацію і значень деяких характеристик господарської операції.

2) заповнити поля форми, обравши при цьому зразок господарської операції, що буде сформована для відображення факту введення інвентарного об'єкта в експлуатацію. Якщо така господарська операція вже була зареєстрована раніше, то потрібно встановити параметр навпроти надпису "Создавать хозяйственную операцшо".

В результаті виконання операції введення об'єкта в експлуатацію в історії інвентарного об'єкта з'явиться новий запис, а в журналі обліку господарських операцій буде зареєстрована господарська операція (якщо було встановлено параметр "Создавать хозяйственную операцшо"). Для того, щоб проконтролювати правильність господарської операції і в разі необхідності відкоригувати її, на екран виводиться вікно журналу обліку господарських операцій, в якому курсор знаходиться на новоствореній операції.

Облік руху необоротних активів

Реєстрація переміщення необоротного активу відображається в інвентарній картотеці, і в журналі

обліку господарських операцій у результаті виконання функції "Внутренпее перемещение". Переміщення необоротного активу може бути відображене в бухгалтерському обліку шляхом введення відповідного документу. При цьому слід відмовитись від автоматичного створення господарської операції. Для виконання операції переміщення необхідно виконати наступні дії:

"Операции над обьектом" - "Внутреннее перемещение". Облік переоцінки \ Переоцінка можлива лише для інвентарних об'єктів, необоротних активів \ що знаходяться „ експлуатації.

Переоцінка в програмі може бути виконана одним із двох способів: множенням початкової вартості об'єкта на заданий коефіцієнт або безпосереднім зазначенням нової початкової вартості інвентарного об'єкту.

Для виконання операції переоцінки необхідно, встановивши курсор на відповідний об'єкт рядка списку інвентарної картотеки, вибрати пункт контекстного меню:

Ч» для дооцінки: "Операции над обьектом" - "Изменение стоимости обьекта";

%> для переоцінки:

Розділ 4, Бухгалтерський облік із застосуванням комп 'ютерних програм

"Операции над обьектом" - "Переоценка".

На екрані з'явиться форма для визначення умов переоцінки об'єкта і значень деяких характеристик господарської операції.

В результаті переоцінки зазначені в інвентарній картці первісна вартість об'єкта, нарахована амортизація і залишкова вартість об'єкта будуть перераховані, в історії інвентарного об'єкта з'явиться новий запис, а в журналі обліку господарських операцій будуть зареєстровані дві господарські операції.

Операцію по переоцінці можна виконати одразу над декількома інвентарними об'єктами. Для цього необхідно позначити в списку їх картки і вибрати в контекстному меню пункт:

"Операции над обьектом" - "Переоценка". Порядок нарахування | Нарахування амортизації основних засобів

____амортизації ^ | проводиться щоквартально на підставі норм

амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних засобів. В основу розрахунку покладено єдині норми амортизації. Однак в програмі передбачено можливість нарахування амортизації особливим для кожного інвентарного об'єкта методом.

Для кожного інвентарного об'єкта можна задати поправочні коефіцієнти, на які будуть помножені норми амортизації. ,

Після автоматичного розрахунку на підставі норм амортизації і поправочних коефіцієнтів можна виправити амортизацію окремо для кожного необоротного активу.

Амортизацію нараховують одразу по всіх інвентарних об'єктах, відображених у вікні перегляду інвентарної картотеки. При цьому зі списку включаються ті інвентарні об'єкти, які на дату проведення розрахунку амортизації ще не були введені в експлуатацію і ті, які вже вибули. Результати відображаються не лише в інвентарній картотеці (де коригується залишкова вартість і суми амортизації), але й в журналі обліку господарських операцій.

Для нарахування амортизації необхідно виконати наступні дії:

1) встановити умови добору в інвентарній картотеці так, щоб у списку інвентарних карток були присутні тільки картки тих необоротних активів, по яких повинна бути нарахована амортизація;

2) вибрати у контекстному меню пункт:

"Груповьіе операции" - "Расчет амортизационньїх отчислений".

Положення курсору у вікні перегляду інвентарної картотеки при цьому не має значення.

На екрані з'явиться форма для введення місяця, на кінець якого необхідно нарахувати амортизацію, після чого на екрані з'явиться вікно перегляду відомості амортизаційних відрахувань. Один рядок (запис) відомості відповідатиме одному інвентарному об'єкту. Для того, щоб інвентарний об'єкт потрапив у відомість, необхідно дотримуватись наступних умов:

Ч* характеристики об'єкта повинні задовольняти умовам добору, заданим у вікні перегляду інвентарної картотеки;

Ч» об'єкт повинен бути введений в експлуатацію і не бути списаним;

Ч> об'єкт повинен мати залишкову вартість, яка б не дорівнювала нулю;

Ч» дата останнього нарахування амортизації інвентарного об'єкта повинна припадати на попередній (чи більш ранній) звітний період.

3. Викликати функцію "Автоматическийрасчет отчислений". Програма розрахує амортизацію і залишкову вартість інвентарних

об'єктів. Якщо в попередньому звітному періоді амортизація не нараховувалась, то амортизацію за весь термін буде нараховано, починаючи з дня останнього нарахування (чи введення в експлуатацію) і закінчуючи останнім днем заданого облікового періоду. Нові значення будуть виведені в рядки відомості.

4. Скориставшись функцією "Исправить", уточнити амортизацію по тих інвентарних об'єктах, для яких це необхідно. Програма запропонує форму редагування запису відомості, в якій можна змінити поправочний коефіцієнт та норму на відновлення.

5. Нараховану у відомості амортизацію необхідно відобразити в інвентарній картотеці та в журналі обліку господарських операцій. Для цього призначена функція "Перенос начислений в учет". Програма запропонує форму редагування окремих характеристик заголовку господарської операції, яку потрібно заповнити.

Якщо відомість амортизаційних відрахувань залишиться і при цьому не будуть виконані функції перенесення в облік, дані відомості будуть загублені. При кожному вході у відомість програма формуватиме їх заново.

Результатом всіх дій буде виправлення в інвентарній картотеці сум амортизації, залишкової вартості і останньої дати нарахування амортизації. В

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

журналі обліку господарських операцій з'явиться один запис на загальну суму амортизаційних відрахувань. Кореспонденція рахунків буде сформована з інвентарних карток. В історію кожного обробленого інвентарного об'єкта буде додано записи, які містять умови нарахування амортизаційних сум.

Нараховувати амортизацію можна одразу для декількох об'єктів. Для цього крім "індивідуальної" історії кожного конкретного інвентарного об'єкта ведеться історія групових операцій. З неї також можна дізнатись і про амортизаційні нарахування, якщо була виконана операція перенесення амортизаційних сум в облік. Вся інформація по амортизаційних відрахуваннях зберігається в історії кожного інвентарного об'єкта і, в разі необхідності, на підставі цієї збереженої інформації відомість може бути відтворена і надрукована з інвентарної картотеки. Для цього варто скористатися функцією:

Трупповьіе операции" - "История групповьіх операции". Облік вибуття \ Вибуття необоротних активів відображається в необоротних активів іивентарПщ картотеці та в журналі обліку господарських операцій.

Списання відображається і в інвентарній картотеці і в журналі обліку господарських операцій в результаті виконання команди "Списание шівентарного обьекта". На вибуття необоротних активів може бути також сформований відповідний документ. При цьому при проведенні операції списання об'єкта в інвентарній картотеці слід відмовитися від автоматичного створення господарської операції.

Для виконання операції списання • необхідно встановити курсор на відповідний об'єкт рядка списку інвентарної картотеки і вибрати пункт контекстного меню:

"Операции над обьектом" - "Списание".

На екрані з'явиться форма для визначення умов списання об'єкта і значень деяких характеристик господарської операції.

В результаті виконання операції списання в історії інвентарного об'єкта з'явиться новий запис, а в журналі обліку господарських операцій буде зареєстровано дві господарські операції (якщо були встановлені параметри "Создавать хозяйственную операцию" на закладках "Начальная стоимость" і "Амортизация").

Всі дії; які виконуються над інвентарними об'єктами, програма відображає в списку "История инвентарного обьекта", що відображається в головному вікні розділу програми "інвентарная картотека". Якщо та чи інша операція була виконана помилково, то можна усунути всі її наслідки за допомогою функції "Откат операций", що викликається з контекстного меню у вікні перегляду історії інвентарного об'єкта. В результаті виконання цієї функції програма внесе до інвентарної картки зміни, що нейтралізують помилкову операцію.

Якщо помилкова операція супроводжувалася реєстрацією господарської операції, то останню буде автоматично вилучено з журналу обліку господарських операцій, а також автоматично знищено запис про помилкову операцію в історії інвентарного об'єкту.

Функція з відміни операцій доступна тільки для останніх операцій, відображених в історії інвентарного об'єкту. Наприклад, якщо після нарахування амортизації мала місце переоцінка, для скасування нарахування амортизації доведеться спочатку скасувати переоцінку, і тільки після цього можна відмінити нарахування амортизації.

Облік оборотних І В програмі "Парус-Предприятие 7.11" є деякі

_______МШП [ відмінності при обліку оборотних малоцінних та

швидкозношуваних предметів (МШП). Для обліку МШП призначений розділ "Картотека МБП", функції якого аналогічні до функцій інвентарної картки основних засобів.

З МШП можуть здійснюватися наступні дії:

Ч> реєстрація й оприбуткування МШП;

Ч> передача МШП в експлуатацію;

Ч> нарахування амортизації МШП;

Ч> списання МШП.

Реєстрація і І Реєстрація МШП у картотеці принципово не °^]Е^їт^^!1^,!^!3,. відрізняється від реєстрації будь-якого іншого об'єкта обліку. Скориставшись функцією "Добавление" чи "Размножение", можна створити нову картку МШП, куди заносяться їх основні характеристики.

Незалежно від того, коли надійшли МШП, надходження повинне бути відображене в картотеці МШП. Оприбуткування МШП можливе одним із двох способів: можна вказати кількість і суму МШП безпосередньо в картці чи скористатися пунктом контекстного меню картотеки МШП "Приход".

Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп'ютерних програм

Як тільки в історію руху потрапить перший запис про оприбуткування, більшість полів картки (таких, як кількість і вартість МШП, відображених в картці і переданих в експлуатацію, метод розрахунку амортизації, дата реєстрації картки, рахунок обліку МШП, МВО тощо) закриваються для редагування. Таким чином, реєстрація наступних ("вторинних") надходжень (оприбуткувань) МШП можлива тільки за допомогою пункту контекстного меню "Приход".

Для оприбуткування МШП шляхом завдання кількості і ціни в картці МШП необхідно:

1) в картотеці МШП викликати функцію "Добавить" чи "Розмножить". Якщо є картка, в якій не задано кількість МШП, можна скористатися функцією "Исправить". На екрані з'явиться форма для введення і редагування картки МШП;

2) вказати кількість та вартість оприбуткованого МШП на закладці "Суммьі" (група полів "Числишся на карточке");

3) заповнити інші необхідні поля картки.

В результаті історія руху МШП доповниться новим записом. Автоматична реєстрація господарської операції при цьому способі не відбувається.

Таким способом можливе тільки "первинне" оприбуткування МШП, тобто коли по МШП не зареєстровано жодної операції оприбуткування. В іншому випадку поля на закладці "Суммьі" будуть доступні тільки для перегляду.

Для оприбуткування МШП за допомогою функції "Приход" необхідне):

1) встановити курсор на відповідну картку МШП і вибрати пункт контекстного меню "Приход" (рис. 4.39);

2) заповнити поля форми.

Дату оприбуткування можна зазначити будь-якою датою, але вона не повинна бути раніше дати реєстрації картки МШП.

Ціна за одиницю МШП визначається при "первинному" оприбуткуванні і використовується при всіх наступних операціях оприбуткування даного МШП.

В результаті виконання операції оприбуткування в історії руху МШП з'явиться новий запис, а в журналі обліку господарських операцій буде зареєстрована господарська операція (якщо був встановлений параметр "Создать хозяйственную операцию").

Для того, щоб проконтролювати правильність знову створеної господарської операції і в разі необхідності внести корективи, на екран виводиться вікно журналу обліку господарських операцій, у якому курсор позиціюється на щойно створеній операції.

Облік передачі МШП в\ В процесі передачі в експлуатацію МШП можуть бути передані під відповідальність іншої особи, а

експлуатацію

П'

облік МШП переведений на інший рахунок.

Передача МШП в експлуатацію відображається в картці МШП, де виправляються вартість та кількість МШП, що числяться на картці, а також вартість, кількість, суми нарахованої амортизації і залишкова вартість МШП, переданих в експлуатацію,

Як правило, передачу МШП в експлуатацію необхідно відобразити у журналі обліку господарських операцій. Однак господарська операція, яка відображає передачу МШП в експлуатацію, може бути зареєстрована і незалежно від картотеки МШП, наприклад, шляхом відображення в обліку відповідного документа. Якщо це так, то при проведенні операції передачі в експлуатацію варто відмовитися від автоматичного створення господарської операції.

Для реєстрації передачі в експлуатацію необхідно встановити курсор на відповідну картку МШП і вибрати пункт контекстного меню "Передача в жсплуатацию". На екрані з'явиться форма для завдання умов передачі МШП в експлуатацію і значень деяких характеристик господарської операції (рис. 4.40).

Максимальна кількість МШП, що можуть бути передані в експлуатацію, відповідає кількості МШП, що числиться на картці на зазначену дату передачі в експлуатацію. Задаючи умови передачі в експлуатацію, можна залишити цю кількість МШП чи зменшити її.

Чергова дата передачі в експлуатацію, що вказується, не повинна бути раніше найпізнішої дати передачі в експлуатацію для цієї картки.

У результаті виконання операції в історії руху МШП з'явиться новий запис, а в журналі обліку господарських операцій буде зареєстровано господарську операцію (якщо був встановлений параметр "Создавать хозяйственную операцию").

Можна здійснити "масову" операцію передачі МШП в експлуатацію -одночасно для декількох позначених карток. При цьому:

^ якщо кількість МШП, переданих в експлуатацію, задано, ця кількість буде передана в експлуатацію по кожній з карток. У випадку, якщо на якій-небудь з карток на дату операції числиться менша кількість МШП, програма видасть відповідне попередження;

Ч> якщо кількість МШП, переданих в експлуатацію, не задано (дорівнює нулю), то з кожної картки передаються в експлуатацію всі МШП, що числяться на картці на дату операції.

При "масовій" передачі МШП в експлуатацію буде створено кілька господарських операцій, по одній на кожну картку.

Порядок нарахування \ Нарахування амортизації здійснюється для амортизації МШП нсоборотнтіх МШП, переданих Е експлуатацію і не списаних. При цьому залишкова вартість МШП не повинна дорівнювати нулю. и І-200 321----— .

Перегляд вже нарахованої на МШП амортизації та нарахування чергової амортизації здійснюється за допомогою пунктів контекстного меню:

"Амортизация" - "Просмотр" і "Амортизация" - "Начислених" відповідно.

В результаті нарахування амортизації в картотеці МШП будуть виправлені суми залишкової вартості і нарахованої амортизації.

Для розрахунку амортизаційних відрахувань у програмі використовується кілька методів, вибір яких здійснюється при реєстрації картки МШП:

1) Методи "Передача в жсплуатацию - 50%"', "Передача в жсплуатацию -100 %".

У цьому випадку при передачі МШП в експлуатацію програма автоматично робить нарахування зносу в розмірі 50 % чи 100 % від вартості МШП, переданих в експлуатацію. Автоматично формується господарська операція на суму зносу. Номера рахунків проводки господарської операції задані в картці МШП (закладка "Расчет амортизации").

Для методу "Передача в жсплуатацию - 50 %", 50 % зносу, що залишилися, нараховуються програмою автоматично при наступному списанні МШП. При цьому також формується відповідна господарська операція.

Для перегляду історії нарахувань амортизації необхідно встановити курсор на відповідний рядок "Зксплуатация" в історії руху МШП і вибрати пункт контекстного меню:

"Амортизация" - "Просмотр".

У вікні, що з'явиться на екрані, (вікно "История начисленим амортизации"), представлений список рядків, кожен з яких відображає одну операцію нарахування зносу.

Відміна операцій амортизації для МШП, для яких у картці зазначений метод нарахування "Передача в жсплуатацию - 100 %", виконується одночасно з відкатом операції "Передача в жсплуатацию".

Відміна операцій нарахування амортизації для МШП, для яких у картці зазначений метод нарахування "Передача в жсплуатацию - 50 %", виконується одночасно зі скасування виконання відповідних операцій "Списание" і "Передача в жсплуатацию". Відміна операцій виконується при роботі з історією руху МШП.

__ Розділ 4. Бухгалтерський облікіззастосуваннямкомп'ютернихпрограм

2) Методи "Линейньш метод" і "Пропорционально обьему продукции".

В цьому випадку автоматичний розрахунок зносу при передачі МШП в експлуатацію не виконується. В основу розрахунку амортизації покладені єдині норми амортизації, параметри яких вказуються при реєстрації картки.

Для нарахування амортизації необхідно виконати наступні дії:

1) встановити курсор на відповідний рядок "Зксплуатация" в історії руху МШП. Вибрати пункт контекстного меню:

"Амортизация" - "Начисление".

після чого програма запропонує форму для визначення умов нарахування.

2) ввести дату, по якій необхідно зробити нарахування. Дата нарахування повинна знаходитися в наступному обліковому періоді стосовно облікового періоду, в якому зареєстровано передачу МШП в експлуатацію і до облікового періоду, в якому вже було зроблене нарахування.

Для "Липейпого метода" інші поля форми недоступні для редагування, значення в них програма розраховує автоматично.

Для методу "Пропорциональпо обьему продукции" необхідно вказати обсяг продукції, отриманої з використанням МШП у звітному періоді.

3) натиснути кнопку "ОК", після чого програма зробить розрахунок зносу МШП. Якщо в попередньому обліковому періоді амортизація не нараховувалася, то програма нарахує амортизацію за весь термін, починаючи з дня останнього нарахування і закінчуючи останнім днем заданого облікового періоду.

Переглянути історію нарахувань амортизації можна, використовуючи пункт контекстного меню:

"Амортизация" - "Просмотр".

У вікні, що з'явилося на екрані ("История начислення амортизации"), представлений список рядків, кожен з яких відображає одну операцію нарахування зносу.

Облік списання МШП І Для реєстрації списання в програмі необхідно ~ виконати наступні дії:

1) встановити курсор на відповідний рядок "Зксплуатация" в історії руху МШП і вибрати пункт контекстного меню "Списание", після чого на екрані з'явиться форма для встановлення умов списання і значень деяких характеристик господарської операції.

, 2-200

Якщо для МШП обрано лінійний метод розрахунку амортизації, а на дату списання амортизацію на МШП не було нараховано і залишкова вартість МШП не дорівнює нулю, то програма про це попередить.

2) заповнити поля форми. Якщо господарська операція по списанню вже зареєстрована, потрібно встановити параметр "Создавать хозяйственную операцню" форми.

В результаті виконання операції списання в рядку історії руху МШП з'явиться дата списання, а в журналі обліку господарських операцій буде зареєстровано господарську операцію (якщо був встановлений параметр "Создавать хозяйствепную операцию").

Можна зробити одночасне списання МШП переданих в експлуатацію в результаті декількох операцій "Передача в жсплуатацию" ("масове" списання). Для цього необхідно позначити ряд рядків "Зксплуатация" і викликати пункт контекстного меню "Списапие". На екрані з'являється форма для завдання умов списання об'єкта і значень деяких характеристик господарських операцій. Заповнити поля форми і натиснути кнопку "ОІС\ при чому буде створено кілька господарських операцій, по одній на кожен позначений запис.

Відміна виконаних \ Всі операції з МШП, програма реєструє в списку операцій ' І "История движе/шя", що відображається в головному вікні розділу "'Картотека МБП". Якщо та чи інша операція була виконана помилково, всі наслідки такої операції можна скасувати за допомогою функції "Опікам операций", доступну через контекстне меню у вікні перегляду історії руху МШП.

В результаті виконання цієї функції програма внесе в картку МШП зміни, що нейтралізують помилкову операцію.

Якщо помилкова операція супроводжувалася реєстрацією господарської операції, то останню буде автоматично вилучено з журналу обліку господарських операцій, а також автоматично вилучено запис у списку "История движения" про помилкову операцію.

Функція "Откат операций' застосовується до операцій оприбуткування, передачі в експлуатацію, нарахування амортизації та списання. При цьому "Откат операций" для операції оприбуткування можливий щодо останньої (за датою) операції.

Розділ 4. бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

Для карток з методами нарахування амортизації "Линейньш" і "Пропорциоиально обьему продукцш" відміна операції передачі в експлуатацію можливий, якщо по цій операції не зареєстровано жодного нарахування амортизації.

При відміні взаємозалежних операцій спочатку виконується відміна функції здійснення останньої операції в ланцюжку, потім передостанньої і т.д. Наприклад, якщо після оприбуткування МШП мала місце передача його в експлуатацію, а потім списання, тоді для скасування передачі МШП в експлуатацію необхідно спочатку скасувати списання МШП. Тільки після цього стане можлива відміна операції передачі МШП в експлуатацію.

Відміна операції нарахування амортизації для МШП, для яких зазначений метод нарахування "Передача в експлуатацію - 50 %" виконується одночасно з відміною операції відповідних операцій списання і передачі в експлуатацію: 50 % амортизації "зменшуються" при відміні операції списання, інші 50 % - при відміні операції передачі в експлуатацію. Відміна операції усієї нарахованої амортизації для МШП, для яких зазначений метод нарахування "Передача в жсплуатацию - 100 %" виконується одночасно з відміною операції передача в експлуатацію.

Відміна операції нарахування амортизації для МШП, для яких зазначений метод нарахування "ЛиІІейпьш метод" чи "Пропорциопально обьему продукции", виконується з вікна "История начислення амортизации":

"Амортизация" - "Просмотр".

Порядок складання (Відомість руху МШП забезпечує можливість

відомості руху МШП 1 перегляду в різному розрізі операцій з МШП,

" наприклад, тільки операцій з оприбуткування чи

тільки передачі в експлуатацію, або і тих і інших операцій за певний період

часу тощо.

Для кожної картки МШП, по кожній операції формується окремий рядок відомості.

У відомості присутні тільки операції руху (переміщення) МШП: оприбуткування і передача в експлуатацію. Дані по нарахуванню амортизації і списанню у відомості не відображаються.

Для формування відомості призначений пункт "Ведомость счета" контекстного меню. При виклику цієї функції програма запропонує задати умови добору операцій, що будуть представлені у відомості. Добір операцій відбувається для карток МШП, у яких є історія руху і які представлені в головному вікні розділу (відібрана в головному вікні розділу). 11** ==325===

Порядок знищення картки МШП

Якщо по картці МШП немає історії руху, можна знищити її без додаткових умов. Якщо по картці МШП є історія руху, видалення картки можливо лише тоді, коли по картці числиться нульова кількість МШП або всі МШП передані в експлуатацію (тобто списані).

Допускається знищення як окремої картки МШП, так і групи позначених карток.

Для знищення картки (карток) необхідно:

1) встановити курсор на відповідний рядок картотеки (чи позначити кілька карток) і вибрати функцію "Удалить". На екрані з'явиться форма для завдання умов знищення;

2) вказати, чи знищувати пов'язані з карткою МШП господарські операції. Якщо так, то будуть вилучені записи в історії руху МШП, всі пов'язані з ними господарські операції і сама картка МШП. Якщо ні, то будуть вилучені записи в історії руху МШП і сама картка МШП. Господарські операції, пов'язані з історією руху МШП,- залишаться, але зв'язок їх з картотекою МШП буде розірвано.

При видаленні групи карток можна для кожної картки вказувати, зберігати чи знищувати пов'язані з нею господарські операції.

"Галактика"

Для обліку основних засобів використовується Контур бухгалтерського обліку.

Модуль "Основпьіе средства" забезпечує автоматизоване виконання операцій з обліку наявності, зносу, руху, а також переоцінки об'єктів основних засобів підприємства (див. рис. 4.41).

Зв'язок з модулем "ХозОперации" здійснюється за допомогою типових господарських операцій (ТГО). Налагодження ТГО, що відображають знос та рух основних засобів, може виконуватись як в модулі "ХозОперации", так і в модулі "Основньїе средства", однак результати їх виконання та коригування доступні лише в модулі "ХозОперации". Зв'язок з модулем "Складской учет" здійснюється за допомогою функцій:

"Накладная" - "Склад" - "Основньїе средства".

Як зазначалось раніше, для виконання операцій з основними засобами в програмі "Галактика" призначений модуль "Основньїе средства". Робота з

даним модулем потребує заповнення специфічних для даного модуля каталогів та класифікаторів, які можна заповнити, виконавши дії: "Основньїе средства" - "Настройка".

Каталог видів основних засобів містить коди та назви існуючих видів основних засобів підприємства. При введенні інвентарних карток поле "Вид ОС' заповнюється вибором з даного каталогу. Даний каталог містить інформацію про коефіцієнти, що дозволяють відкоригувати нарахування щомісячного зносу -коефіцієнт змінності "К^т" та коефіцієнт прискореної амортизації К^

Каталог груп основних засобів містить назви груп основних засобів та їх коди. Записи каталогу використовуються при заповненні поля "Группа ОС' в інвентарних картках.

"Каталог признаков использовапия ОС' використовується при заповненні інвентарної картки основних засобів. Значення поля "Начисление амортизацій?' використовується функцією "Начисление амортизации" наступним чином:

Ч> "Да " - виконувати автоматичний розрахунок зносу;

11* ==327---------

Ч> "Нет " - автоматичний розрахунок зносу не виконувати;

Ч> "Суммой " - нарахування амортизації виконувати фіксованою сумою (сума амортизації може бути задана у валюті).

Каталог норм амортизації містить дані по визначених нормах амортизації - найменування групи або об'єкту основних засобів, код та значення норми амортизації.

Модуль "Нематериальпьіе активи" необхідний для виконання

облікових операцій, пов'язаних з нематеріальними активами. Робота з

модулем "Нематериальпьіе активьГ аналогічна до роботи з модулем

"Осповньїе средства".

Обпік надходження Для введення інформації про основні засоби, що

необоротних активів

використовують на підприємстві, необхідно

виконати наступні дії:

"Основнь/е средства"- "Картотека".

Виконання цих дій призведе до отримання переліку існуючих в програмі основних засобів, представлених в порядку збільшення інвентарних номерів.

Нижня частина діалогового вікна призначена для перегляду проводок, що відображають господарські операції з об'єктом обліку за ознакою введення проводки:

Ч> Р - проводка сформована користувачем вручну;

Ч> А - проводка сформована автоматично і користувачем не коригувалась тощо.

Для введення нової інвентарної картки основних засобів необхідно натиснути клавішу ¥7 (рис. 4.42).

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

Діалогове вікно містить інформацію про характеристики основних засобів та бухгалтерські проводки по здійснених господарських операціях з даним об'єктом.

В цьому вікні потрібно вказати інвентарний та заводський номер об'єкту основних засобів, найменування, завод-виробник, модель, тип чи марку об'єкту, групу та вид основних засобів, номер паспорту основних засобів, дату введення в експлуатацію, початкову вартість тощо.

Екранні кнопки в панелі інвентарної картки мають наступні значення:

"Драгметолльї" - для введення відомостей про дорогоцінні метали, що містяться в основному засобі.

"Операции" - для введення даних з надходження та вибуття, переміщення та зміни вартості даного об'єкту обліку.

"Характеристика" - для введення довідкової інформації по інвентарній картці.

Поля в нижній частині вікна редагування картки основних засобів заповнюються автоматично при виконанні операцій по об'єкту основних засобів або з клавіатури.

Якщо при налагодженні параметрів програми за допомогою функцій:

"Настройка" - "Настройка ХозОпераций" - "Установка операции амортизации по умолчанию"

було вибрано конкретну типову операцію амортизації, то при введенні нової картки дане поле заповнюється автоматично.

Облік наявності основних засобів

Облік наявності основних засобів ведеться за допомогою картотеки, яка складається з інвентарних

карток - електронних аналогів форми ОЗ-6. Формування і поповнення

картотеки може здійснюватися трьома способами:

1) функцією надходження, з можливістю реєстрації господарської операції, формування відповідних проводок і первинних документів; доцільно використовувати для об'єктів основних засобів, що надходять у поточному звітному періоді;

2) функцією:

"Накладная" - "Склад" - "Основнь/е средства"

модулів "Складской учет", "Матценности"; доцільно використовувати при передачі в експлуатацію об'єктів, що раніше знаходилися на складі;

3) ручним введенням даних по об'єктах основних засобів за допомогою функції "Введение картотеки"', використовується при

початковому введенні даних по об'єктах, що вже знаходяться в експлуатації. При цьому варто враховувати, що частина історії цих об'єктів, яка буде відома програмі, починається саме з того звітного періоду, в якому були сформовані картки.

При заповненні карток необхідно, крім введення основних реквізитів, віднести об'єкт до певної групи (виду) основних засобів, вибрати норму амортизації, вказати підрозділ та МВО, в підзвіті якої він буде обліковуватися, вибрати ТГО для нарахування амортизації. Додатково можна занести відомості про дорогоцінні метали, що містяться в основних засобах, і виконати тиражування карток для однорідних об'єктів основних засобів. Облік переоцінки [ Переоцінка основних засобів є однією із найбільш основних засобів [ трудомістких операцій. Для проведення переоцінки основних засобів виконуються наступні дії: ^ вводяться коефіцієнти переоцінки;

Ч> формується і перевіряється відомість переоцінки, при чому здійснюється коригування введених коефіцієнтів і повторне одержання відомостей до повного усунення помилок;

Ч> занесення даних по відомості переоцінки до картотеки основних засобів, при чому значення первісної вартості та суми зносу автоматично збільшуються на відповідний коефіцієнт.

Відображення результатів переоцінки на рахунках бухгалтерського обліку може бути виконане за допомогою бухгалтерської довідки.

В разі необхідності переоцінку можна скасовувати за допомогою спеціальної функції. При цьому виконується розподіл величин первісної вартості та суми зносу в інвентарній картці на раніше встановлені коефіцієнти. Для коректності операції їх значення не слід змінювати після проведення переоцінки. Порядок нарахування Нарахування амортизації виконується автоматично

аУ°Ргацзац»__ _ за поточний місяць. Для нарахування амортизації

основних засобів необхідно виконати наступні дії:

"Основньїе средства" - "Операции" - "Начисление амортизации".

Нарахування амортизації здійснюється за допомогою ТГО, що можуть

бути задані для кожної інвентарної картки. Операція виконується одночасно

для всіх об'єктів один раз протягом звітного періоду, в разі необхідності

може бути скасована і виконана повторно. При цьому автоматично

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

формуються проводки по нарахуванню амортизації з врахуванням наступних особливостей:

1. Кореспонденція рахунків в проводках визначається при налагодженні ТГО, обраної для даного об'єкта. В панелі проводок вікна настройки ТГО використовуються тільки значення наступних полів: "Счета", "Субсчета", "КАУ, "Процент/доля", "Подразделение". Значення інших полів, враховуючи "Алгоритм расчета", ігноруються.

2. При розрахунку сум зносу враховуються наступні параметри: Ч> коефіцієнт змінності;

Ч> коефіцієнт прискореної амортизації; Ч» ознака нарахування амортизації; Ч> округлення зносу основних засобів.

Для об'єктів, що підлягають вибуттю в поточному місяці, нарахування амортизації виконується в поточному порядку.

3. Амортизація не нараховується:

Ч> для об'єктів основних засобів, що надійшли в поточному місяці;

^ для об'єктів з повним зносом;

^ для об'єктів з ознакою нарахування амортизації "Непі".

4. В журналі господарських операцій для кожного об'єкту основних засобів створюється один запис. При нарахуванні амортизації за наступні місяці нові проводки додаються до цього запису. Переглянути записи по амортизації можна лише в модулі "ХозОперации", виконавши наступні дії:

"Операции" - "Разноска хозяйственньїх операций" - "Основньїе средства".

Суми зносу в інвентарній картці основних засобів автоматично збільшуються на величину місячного зносу при переході до наступного звітного періоду.

Для автотранспортних засобів амортизація може бути розрахована залежно від величини пробігу.

При передачі чи списанні основних засобів коригуються записи по цих основних засобах в їх картотеці, які переносяться до електронної картотеки.

Історія нарахування амортизації і змін інвентарних карток зберігається в "Архиве износа й изменений", що поповнюється записами при переході до нового звітного періоду. Записи архіву формуються по кожній інвентарній картці. Кожному запису встановлюється статус, відзначений одним з наступних символів: "//"(нова), "А" (запис нарахування зносу), "М" (модифікована), "П" (переоцінка).

Архів призначений для збереження даних, що використовуються при розрахунку амортизації, і для того, щоб після повернення на попередній місяць виключити випадкову модифікацію інвентарної картки, по якій були вже зроблені зміни. Для таких інвентарних карток у картотеці видається повідомлення про неможливість модифікувати дану інвентарну картку. Якщо необхідно її змінити, то спочатку потрібно знищити в архіві всі записи по даній інвентарній картці до поточного звітного періоду. При знищенні запису знищуються і всі операції та проводки по амортизації, якщо місяць і рік їх створення збігається з датою запису.

При роботі з архівом можна встановити фільтр по конкретній інвентарній картці.

Облік модернізації І Програмний модуль "Управлепие ремонтами" необоротних активів] необхідний для використання в ремонтних службах підприємств. Головним завданням модуля є забезпечення надійного функціонування обладнання і утримання виробничих приміщень, планування для цього потреб в ресурсах, облік використання витрат на ремонтні та профілактичні роботи. Робота модуля базується на принципах класичної програми планово-запобіжних ремонтів (ПЗР), що використовуються багатьма підприємствами різних галузей промисловості. Сутність програми ПЗР полягає в тому, що після обробки певної кількості годин виконуються технічні огляди та різні види планових ремонтів, чергування і періодичність яких визначається нормативами, конструкторськими особливостями та умовами експлуатації.

Модуль "Управлепиеремонтами" виконує наступні функції:

^ введення нормативно-довідкової бази даних;

*5> налагодження модуля на особливості конкретного підприємства;

Ч> планування ремонтів;

^> отримання перспективного плану закупки (виробництва) запчастин та матеріалів;

Ч^ аналіз забезпеченості ремонтів матеріальними та трудовими ресурсами;

Ч? облік результатів виконання ремонтів;

Ч> аналіз відхилень в термінах та обсягах виконання ремонтів;

Ч> ведення журналів реєстрації простоїв обладнання та виявлених дефектів.

Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп 'ютерних програм_________

За результатами виконання ремонтних робіт в модулі "ХозОперации' виконується рознесення витрат по бухгалтерських рахунках з використанням механізму товарно-господарських операцій.

Формування звітів по І В програмі "Галактика" можна сформувати наступні необоротних активах ЗВШІ по основних засобах: інвентарний опис по матеріально відповідальних особах, відомість зносу, відомість наявності дорогоцінних металів, звіт повного зносу, зведений звіт зносу, відомість руху основних засобів. Звіти модуля "Основпьіе средства" дозволяють одержати відомості наявності, руху і зносу основних засобів у різних розрізах, формувати відомості наявності в основних засобах дорогоцінних металів.

Модуль "Нематериальнме активи" має аналогічний набір функцій, за винятком переоцінки і відомостей руху, які по них не складаються.

1. Де зберігаються дані про об'єкти основних засобів в програмі "1С: Бухалтерия 7.7"?

2. Пояснити порядок введення документу "Модернизация необоротного активи" в програмі "1С: Бухгалтерію 7.7".

3. Як здійснити в програмі "1С: Бухгалтеріє 7.7" списання необоротного активу внаслідок втрати ним своїх корисній властивостей з вини працівника?

4. Яка структура інвентарної картки в програмі "Парус-Предприятие 7.11"?

5. Який порядок переоцінки основних засобів в програмі "Парус-Предприятие 7.11"?

6. Яким чином можна переглянути амортизаційні відрахування по конкретному інвентарному об'єкту в програмі "Парус-Предприятие 7.11"?

7. Які дії над МШП можна виконувати в програмі "Парус-Предприятие 7.11"?

8. Які модулі використовуються в програмі "Галактика"?

9. Які дії необхідно виконати для отримання переліку всіх існуючих в програмі "Галактика " основних засобів?

10. По яких об'єктах основних засобів в програмі "Галактика" не нараховується амортизація?