Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець_(_нформац_йн_ системи бухгалтерського....doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
5.13 Mб
Скачать

4.3. Комп'ютеризація обліку наявності та руху запасів

В бухгалтерському обліку надходження виробничих запасів, товарів, МШП та напівфабрикатів на склад, їх рух та витрачання оформлюється одними й тими ж документами, та відображаються ідентичними господарськими операціями.

Аналітичний облік і Для організації аналітичного обліку запасів запасів , використовуються субконто "ТМЦ" та "Места

хршіения", кожному з яких відповідають однойменні довідники (рис. 4.43).

В довіднику "ТМЦ", який знаходиться в режимі "Конфигуротор" (рис. 4.43) найважливішими його характеристиками, які налагоджуються в "Конфигураторе", є наступні:

1) довідник є трирівневим, про що свідчить значення параметру "Количество уровней";

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

2) довідник не підпорядкований іншим довідникам, про що свідчить значення параметру "ПодчинеІІ";

3) тип коду - числовий, кодування здійснюється по всьому довіднику;

4) для параметру "Редактировать" встановлено значення "В диалоге", а це свідчить про те, що для введення і редагування елементів передбачено спеціальну форму діалогу.

Елементами, реквізитного складу є наступні: "ПолнНаименование", "ВидТМЦ", "Артикул", "Валюта_Прод", (в якій валюті введено ціни продажу), "Цена_Прод" (відпускна ціна без ПДВ), "Валюта_Прих" (валюта закупки товарів), "Цепа_Прих" (ціна закупки запасів), "Ставка НДС' (ставка ПДВ для запасу - 0 % чи 20 %), "БазЕдиница", "Транспорт", "Счет Затрат" (рахунок, на якому обліковуються витрати з доставки запасів), "Счет" (рахунок, на якому обліковуються запаси) тощо. В разі необхідності склад реквізитів довідника можна відкоригувати в бік їх збільшення чи зменшення.

В режимі "1С: Предприятие 7.7" довідник "ТМЦ" має наступний вигляд (рис. 4.44).

Вводити дані до цього довідника потрібно в режимі "1С: Предприятие 7.7", для чого слід виконати наступні дії:

"Справочники" - "ТМЦ".

Аналогічним чином в режимі "Копфигуратор" можна налагодити довідник "МестаХранения" (рис. 4.45).

ж^жявяв,і,л<5яя

Елементами реквізитного складу цього довідника є: "Тип" (тип місця зберігання - МВО чи склад), "Вид Склади" (роздрібний чи оптовий), "МОЛ" (матеріально відповідальна особа, в підзвіті якої знаходяться запаси).

Вводити інформацію в довідник "МестаХранепш" доцільно заздалегідь, оскільки дана інформація використовується при вирішенні багатьох задач різних ділянок обліку.

В режимі "1С: Бухгалтерия 7.7" для введення нових даних в довідник "Места хранепия" відкривається вікно, яке має наступний вигляд (рис. 4.46).

Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп 'ютерних програм_____

Для введення даних в цей довідник необхідно виконати наступні дії:

"Справочники" - "Места хранения". Ввести новий елемент в довідник можна двома способами:

1) через меню

"Действия" - "Новьій";

2) за допомогою клавіші Ітеп.

Обпік надходження запасів

Для автоматизації оприбуткування запасів на підприємство передбачено наступні документи: "Приходная накладная" та "Счет входящий".

Заповнення реквізитів екранної форми документу "Приходная накладная" потрібно починати з реквізитів групи "Вид поставщика", яке може приймати одне з наступних значень: вітчизняний постачальник, іноземний постачальник, підзвітна особа, інше. Це впливає на вибір бухгалтерського рахунку постачальника в додатковій закладці (рис. 4.47).

Після цього потрібно вказати постачальника із довідника "Контрагенти" або "Сотрудники" (якщо реєструється надходження від підзвітної особи), вибрати валюту, в якій буде виписана накладна і курс цієї валюти.

Якщо облік взаєморозрахунків з даним постачальником ведеться в розрізі договорів, і в довіднику "Контрагенти" для нього визначений

договір по замовчуванню, останній відобразиться в полі "Заказ " електронної форми прибуткової накладної. Разом з тим за допомогою кнопки вибору ([...]), можна замінити значення цього реквізиту, вибравши в ньому інший документ-замовлення з журналу "Отбор заказа по контрагенту". Крім того, скористувавшись кнопкою [X] можна створити прибуткову накладну першим документом в ланцюгу взаєморозрахунків з клієнтом, тобто документом-замовленням. В цьому випадку в полі замовлення буде відображатися рядок "Без заказа ".

У випадку, коли за запаси, що оприбутковуються за цією накладною вже було здійснено передоплату постачальником, прибуткову накладну потрібно вводити в режимі "Ввод на оснований" по даному рахунку. При цьому, залежно від того, який документ був замовленням в ланцюгу взаєморозрахунків - угода чи рахунок, його найменування та реквізити будуть відображені в рядку "Заказ" електронної форми документу. При введенні прибуткової накладної на основі рахунку автоматично буде заповнена її таблична частина і реквізити шапки.

Далі необхідно вибрати місце зберігання запасів, куди вони будуть оприбутковані. Реквізит "Что приходуем" також повинен бути заповненим до заповнення табличної частини документа.

Поле "Вид торговли" дозволяє вказати один з можливих видів оплати за придбані запаси для даної накладної. Відмітимо, що документ допускає оплату готівкою лише при встановленій валюті "гривна ".

В табличній частині прибуткової накладної зазначаються:

'Ь назва запасів, що оприбутковуються;

"^ кількість об'єктів, що оприбутковуються;

Ч> одиниця виміру;

Ч> ціна без ПДВ;

^ сума без ПДВ;

<!> сума ПДВ;

Ч> сума з ПДВ;

^ загальна сума з ПДВ.

У випадку валютного оприбуткування запасів за іноземну валюту в табличній частині з'являться стовпчики "Пошлина", "Там.усл,", "Акциз", "Перев.вал", "Перев.грн", також якщо за цієї умови використовується ще і

Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп 'ютерних програм

вантажно-митна декларація, в електронній формі з'явиться закладка "ГТД", в групі "Таможня" якої вказуються наступні значення:

Ч> бухгалтерський рахунок взаєморозрахунків з митницею;

Ч> організація-митниця з довідника "Контрагенти";

^ документ-замовлення, тобто договір з митницею, якщо в даному реквізиті встановлено значення "Без заказа", то цей документ буде замовленням;

Ч> сума мита без ПДВ;

^ сума митних послуг без ПДВ;

Ч> сума акцизу без ПДВ.

В реквізиті "Вид НДС" на закладці "Дополнительньїе" (рис. 4.48) має бути визначено ставку ПДВ для даної накладної. Відмітимо, що документ допускає оприбуткування запасів з різними ставками ПДВ (20 %, 0 %, без ПДВ) в одній накладній - для цього існує поле "НДС" в кожному рядку ™бличної частини.

Даний документ передбачає також можливість оприбуткування запасів через підзвітну особу. Для цього необхідно включити опцію "Через подотчетное лицо", після чого вибрати підзвітну особу в реквізиті "Подотчетное лицо " і вказати суму до закриття підзвіту співробітника (по

замовчуванню заповниться загальною сумою накладної з ПДВ). Сума до закриття підзвіту не може бути більшою за загальну суму даної накладної. Крім того опція "Через подотчетное лицо" є недоступною при валютному оприбуткуванні, а також при вибраному виді торгівлі "За наличньїе". В закладці "Дополпительньїе" також вказується стаття валових витрат для податкового обліку.

При проведенні документу формуються проводки, які можна проглянути в журналі операцій. Для цього необхідно, відкривши журнал операцій:

"ЖурнальІ" - "Журнал операций",

встановити наступну опцію:

"Журнали операций" - "Действия" - "Показьівать проводки".

Документ "Счет входящий" призначений для відображення акцепту рахунку постачальника (рис. 4.49).

Документ може бути використаний як замовлення при виконанні передоплати за запаси, які ще не оприбутковані.

При заповненні цього документу потрібно обов'язково вказати постачальника; валюту, в якій буде виписаний рахунок та курс цієї валюти. Всі інші реквізити даного документу повністю відповідають аналогічним реквізитам прибуткової накладної.

При проведенні документу проводки не формуються. Для перегляду введеного рахунку необхідно виконати такі команди: "ЖурнальІ" - "Счета входящие".

Облік повернення І Для автоматизації повернення запасів передбачено запасів наступні документи:

1) "Возвратная накладная " (буде розглядатись нижче);

2) "Возврат (розпица) " (буде розглядатись нижче);

3) "Возврат поставщику".

Документ "Возврат поставщику" призначений для реєстрації факту повернення придбаних запасів постачальнику (рис. 4.50).

В групі реквізитів "Поставщик" потрібно вибрати підприємство, якому повертаються запаси; рахунок обліку взаєморозрахунків з ним;.валюту, за яку придбані об'єкти, які повертаються і курс цієї валюти відносно гривні. В реквізиті "Место хранепия " визначається той склад, з якого будуть списані запаси, що повертаються.

В табличній частині документу вказується наступна інформація:

Чс> назва запасів, які підлягають поверненню постачальнику;

^ партія, яка має бути списана при проведенні документу (за обліковими цінами якої здійснюється списання запасів);

Ч> кількість запасів, що повертаються;

^ одиниця виміру запасів;

^с> коефіцієнт перерахунку для вибраної одиниці виміру;

4

~~34-1"

Ч> ціна без ПДВ; Ч> сума без ПДВ; Ч> сума ПДВ; Ч> загальна сума з ПДВ;

Ч> поточний залишок по запасах на вибраному складі. В закладці "Дополнительно " цього документу можна вказати дані про осіб, які відпускають і отримують запаси (рис. 4.51).

В реквізитах "Субконто валовьіх издержек" і "Вид НДС" вказується аналітика, що використовується в проводках по валових доходах і валових витратах та відсоток податку на додану вартість (20 %, 0 % та без ПДВ). Реквізити "Счет" й "Вид" задають рахунок витрат і його аналітику для бухгалтерських проводок, які формуються у випадку, коли повернення запасів відбувається за цінами, меншими за облікові.

Облік переоцінки та ! Для автоматизації руху, переоцінки та списання .__^^!!!^£а/7а-С/.6- 1 запасів використовуються наступні документи:

1) "Перемещение" (буде розглядатись нижче);

2) "Переоценка ТМЦ";

3) "Списание ТМЦ";

4) "Расходная накладная";

5) "Счет-фактура".

Документ "Переоценка ТМЦ" використовується для зміни як торгівельної націнки товарів, що знаходяться в роздрібній торгівлі, і відповідно встановлення нової роздрібної ціни, так і зміни облікової ціни

Вид переоцінки запасів визначається в реквізиті "Вид" діалогової форми документа, в якому можна змінити облікову вартість запасів або змінити торгівельну націнку.

В реквізиті "Место хранения " вказується склад, де знаходяться запаси, що підлягають переоцінці.

При зміні облікової вартості запасів у реквізитах "Счет доходи" та "Счет затрат" необхідно вказати рахунок, який залежить від того, проводиться їх дооцінка чи уцінка. За замовчуванням пропонуються рахунки 719 "Інші доходи від операційної діяльності" і 946 "Втрати від знецінення запасів" відповідно.

Встановивши параметр програми "для пересчета использовать общий процент", можна задати відсоток щодо старої ціни запасів, по якому буде виконане перерахування у нові ціни.

В табличній частині документа наводиться список тих запасів, які необхідно переоцінити, із зазначенням їх нових облікових (роздрібних) цін (реквізит "Нов.цепа") для кожного виду запасів. У колонці "Ост." відображається поточний залишок даного виду запасів на обраному складі (в магазині).

1 34-3

Реквізити "Кво", "Стар.цепа", "Стар.сумма" недоступні для редагування, їх значення автоматично визначаються при проведенні документа, відповідно до зазначених партій запасів.

При проведенні документу "Переоценка ТМЦ" формуються бухгалтерські проводки і змінюється періодичний реквізит "Розничная цена " у довіднику "ТМЦ" для перерахованих у табличній частині документа елементів довідника "ТМЦ".

Проведення документа можна виконати, не закриваючи його діалогової форми. Для перегляду документів необхідно виконати наступні команди: "ЖурнальІ" - "Полньїй журнал".

Для відображення в обліку операцій по списанню запасів у типовій конфігурації призначений документ "Списшше ТМЦ" (рис. 4.53).

Заповнення форми документа слід почати з вибору складу, з якого будуть списані запаси, витратного рахунка, на який буде списано облікову вартість об'єктів, а також відповідних статей аналітики цього рахунку.

У формі документа можна вказати причину списання запасів, необхідну для формування друкованої форми акту списання.

В табличній частині документа зазначаються найменування запасів, які списуються, їх партія і кількість одиниць. Графи "Су.шіа -", "НДС" і "Сулша + " недоступні для редагування, їх значення розраховуються автоматично при проведенні документа відповідно до партій запасів, що списуються.

Документ "Расходная накладная" призначений для відображення операцій, пов'язаних з відпуском продукції, інших запасів, реалізації різного

Вибір документу-підстави відбувається відповідно загальноприйнятих правил.

Всі реквізити основної закладки документу відповідають документу "Счет-фактура ".

У закладці "Дополнительно" документу "Расходная накладная" (рис. 4.55) відображається інформація про довіреність (реквізити в групі "Доверенность ") і про співробітника, який здійснював відпуск запасів.

В реквізитах "Субконто валовьіх оохооов , Вид НДС , Счет

покупателя" вказується аналітика для формування бухгалтерських проводок по рахунках валових доходів, ПДВ і рахунок обліку взаєморозрахунків з покупцем. Для редагування суми попередньої оплати потрібно встановити параметр - "Указать сумму предварительной оплати вручную:".

При проведенні документа автоматично формуються бухгалтерські проводки, склад яких залежить від типу номенклатури, виду торгівлі і позиціювання витратної накладної в ланцюгу взаєморозрахунків з клієнтом. Крім того, якщо при операції, що оформлюється накладною у підприємства виникло податкове зобов'язання і константа "Автоматическое создапие налоговьіх пакладньїх" встановлена у значенні "Да", то при її проведенні буде сформовано документ "Налоговая накладная ".

Облік реалізації І Документ "Счет-фактура" (або просто "Счет") запасів І призначений для оформлення попередніх

домовленостей на продаж запасів покупцям (рис. 4.56).

При продажу запасів за попередньо виписаним рахунком потрібно виписувати документ "Расходная накладная" на основі даного рахунку (в режимі введення документу підстави). Специфікація "Расходной накладной " в цьому випадку заповнюється автоматично.

При заповненні документу необхідно вказати покупця, обравши його з довідника "Контрагенти "; валюту, в якій буде виписаний рахунок та її курс до національної валюти. Після вибору покупця в реквізит "Вид торговли" встановиться те значення, яке вказано по замовчуванню для кожного покупця в довіднику. Якщо облік розрахунків ведеться у розрізі договорів, то в полі "Заказ" електронної форми документу з'явиться найменування та реквізити договору, який визначений в довіднику контрагентів.

л<4л)~

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

В рядку "Срок опл." потрібно ввести дату, за якої виписаний рахунок буде вважатися дійсним.

Вартість знижки та поля, що їй відповідають з'являються в табличній , частині документу тільки в тому -випадку, якщо константа "Использовать скидку" встановлена на значенні "Да".

За допомогою кнопки "Дать скидку" можна розрахувати різні способи розрахунку знижок: одним відсотком або сумою для кожного товару окремо, або після закінчення заповнення табличної частини документу можна визначити суму або процент знижки для накладної в цілому (опції "Сумма по накладной ", "Процент по накладной ").

Заповнення табличної частини документа можна виконувати кількома способами: звичайним введенням по рядках або методом множинного підбору з довідника запасів, при допомозі кнопки "Подбор ".

В табличній частині документу вводяться наступні дані:

'Ь назва запасів, які відпускаються;

%> кількість одиниць запасів (продукції), які відвантажуємо;

%> одиниця виміру;

Ч> коефіцієнт перерахунку для вибраної одиниці виміру;

Ч> ціна за запаси без ПДВ;

Ч> сума ПДВ;

"Ь сума знижки;

^ сума без ПДВ і з ПДВ з врахуванням знижки тощо.

В даному документі також можна визначити суму торгівельної знижки (процентом чи сумою.по всьому документу або по окремому товару в цьому документі) за допомогою кнопки "Дать скидку >". Для автоматизації заповнення табличної частини документу можна використати кнопку "Подбор" (рис. 4.57).

При цьому є можливість виорати реквізити, які відображати в документі, ввімкнувши відповідні параметри програми в лівій частині вікна. Облік товарів на І Відзначимо кілька основних моментів, що

роздрібних стосуються обліку роздрібних операцій,

підприємствах

•-' реалізованого в типовій конфігурації. Оолік товарів у

роздріб ведеться на рахунку 282 "Товари в торгівлі" за продажними (роздрібними цінами) у сумовому і кількісному вираженні. Аналітичний облік на цьому рахунку ведеться в розрізі субконто "Мести хранения", що має тип довідника "Места храпепия", субконто "ТМЦ", що має тип довідника "ТМЦ" і в розрізі партій товарів.

В типовій конфігурації передбачається, що товари завжди оприбутковуються на оптовий склад, а потім переміщаються в магазин (роздрібний склад) за допомогою документа "Перемещеиие". При цьому формується націнка на переміщувані товари. Облік торгової націнки на товари ведеться на рахунку 285 "Торгова націнка". Аналітичний облік ведеться в розрізі субконто "Местахрапепия", "ТМЦ" і "Партии".

Для відображення факту продажу товару в магазині призначений документ "Розчинная накладная", а для реєстрації повернень у магазин -документ "Возврат (розпица) " та "Возвратная накладная ".

Переоцінка товарів у роздрібі, іншими словами, зміна торгової націнки, виконується за допомогою документа "Переоценка ТМЦ".

Обпік руху запасів \ Документ "Перемещеиие" призначений для

----------------------------1 реєстрації в типовій конфігурації факту руху запасів

з одного складу на інший, від однієї матеріально відповідальної особи до іншої (див. рис. 4.58).

Однак переміщення запасів має свої особливості. Якщо запаси, що надійшли, потрібно оприбуткувати на різні склади, прибуткування можна зробити на один склад, а потім перемістити між складами.

Переміщення з одного складу на інший склад відбувається в облікових цінах залежно від обраної партії.

При переміщенні з оптового складу на роздрібний будуть сформовані бухгалтерські проводки по торговельній націнці і ПДВ на суми, обумовлені залежно від облікової ціни товару (обраної партії) і роздрібної ціни товару, зазначеної для нього у відповідному реквізиті довідника "ТМЦ".

При поверненні з магазина на оптовий склад проводки по ПДВ і торговій націнці сторнуються, як і звичайна проводка за обліковими цінами.

У реквізитах "Откуда" і "Куди" діалогової форми документа варте визначити ті місця збереження шляхом вибору їх з однойменного довідника, звідки і куди будуть переміщені об'єкти, перераховані в табличній частині документа.

У табличній частині документа вказується наступна інформація:

^ найменування об'єкта;

%> бухгалтерський рахунок обліку руху запасів, (визначаєть^ автоматично за типом об'єкта);

"Ь партія, об'єкт якої буде переміщений;

Ч> найменування об'єкта після переміщення. Зазвичай, прі^ переміщенні запасів реквізити "ТМЦ' і "Стало" містять однакові значення У випадку пересортування в даному реквізиті вказується нове найменуванні товару;

Ч> партія для реквізиту "Стало". При звичайному переміщенні товарії між складами даний реквізит не використовується;

Чо партії на "новий" склад оприбутковуються в точності ті ж, які були списані з "старого" складу;

Ч> кількість об'єктів, що переміщуються.

У графу "Розничная цепа" підставляється роздрібна ціна об'єкта, зазначена для нього у відповідному реквізиті довідника "ТМЦ". Значення цього реквізиту недоступне для редагування і використовується тільки у випадку переміщення запасів з оптового складу в магазин при формуванні проводки по торговельній націнці.

При переміщенні запасів табличну частину документа можна заповнити, скориставшись кнопкою "Подбор ".

При оформленні даним документом переміщення запасів можна скористатися кнопкою "Заполнить", що дає можливість заповнити специфікацію документа автоматично, використовуючи інформацію з документів "Перемещеиие" чи "Приходная накладная". При виборі опції:

"По приходним накладним"- "По документах перемещения"

розкривається список документів визначеного виду. Подвійний натиск кнопки миші на конкретному документі призведе до автоматичного заповнення форми документа відповідними значеннями.

Документ "Розничная накладная " призначений для відображення факту продажу товару через роздрібну мережу підприємства, тобто у магазинах (рис. 4.59).

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

В типовій конфігурації передбачається, що товар, який відпускається за роздрібною накладною, повинен зберігатись на складі за роздрібниими цінами, з націнкою (формування націнки відбувається при переміщенні товару на роздрібний склад документом "Перемещеиие"). У документі "Розничная накладная" використовується механізм розрахунку сум від ціни з ПДВ.

У реквізиті "Контрагент" необхідно вибрати покупця, за замовчуванням підставляється клієнт із константи "Контрагент по умолчанию длярозничньїх продаж". Реквізит "Магазин" служить для вибору магазина, з якого відпускаються товари, тобто складу, що має ознаку "роздрібний". В реквізиті "Касса" вказується, куди надходить готівка за реалізований товар, шляхом вибору з довідника "Счета нашей фирмьі".

В табличній частині документа зазначаються наступні дані:

Ч» найменування товару;

Ч> партія товару (має той же зміст, що й в документі "Расходная накладная 'У,

"Ь кількість проданого товару;

Ч> одиниця виміру;

Чо коефіцієнт перерахування для обраної одиниці виміру;

Ч> ціна продажу товару з ПДВ;

Ч> підсумкова сума з ПДВ.

На закладці "Дополнительпо" у реквізитах "Субконто валових доходов" і "Вид НДС" вказуються аналітика для формування проводок по валових доходах і ПДВ відповідно (рис. 4.60).

Продаж товару у роздрібній мережі передбачає розрахунок готівкою, тобто бухгалтерські проводки по валових доходах і ПДВ формуються, як за першою подією.

За допомогою документа "Розпичная накладная " товар можна продати за цінами, які відрізняються від тих роздрібних цін, за якими він у даний момент обліковується в магазині. В цьому випадку при проведенні документа будуть сформовані коригуючі проводки по націнці.

Для відображення факту повернення товару (продукції) у магазин роздрібним покупцем у типовій конфігурації передбачений документ "Возврат (розница) " (рис. 4.61).

Заповнення діалогової форми документа варто почати з вибору покупця та магазина, на який повертається товар і валюта каси підприємства, з якого будуть виплачені гроші за товар.

Документ "Возврат (розница) " потрібно вводити на підставі документу "Розничная накладная ", по якому даний товар був проданий покупцю (якщо є така інформація). У цьому випадку специфікація документа заповниться автоматично, після чого залишиться лише знищити непотрібні рядки, щоб залишилися тільки товари, які потрібно повернути, і правильно встановити кількість.

Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп'ютерних програм

В табличній частині документа зазначається наступна інформація:

Ч> найменування товару (продукції), який повертає покупець;

Ч> партія товару, що повертається. По цій партії буде відновлена облікова вартість товару, що повертається;

^ документ продажу, за яким клієнту було відпущено товар. Якщо документ продажу обраний, то програма автоматично розраховує собівартість товару і відновить списані партії запасів. Якщо даний реквізит не заповнено, то собівартість і найменування партії товару будуть відновлені по тій партії, що зазначена в полі "Партия ";

^ кількість товару, що повертається;

^ одиниця виміру;

Ч> коефіцієнт перерахування для обраної одиниці виміру;

Ч> ціна з ПДВ;

^ підсумкова сума з ПДВ;

^> облікова ціна товару в гривнях без ПДВ;

*Ь підсумкова облікова сума без ПДВ.

В інформаційній графі "Ост. " відобразиться поточний залишок запасів, які повертаються у магазин.

Табличну частину документа можна заповнити за допомогою кнопки "Подбор", розташованої в нижній частині документа. У нижній частині документа, як і в ряді інших документів, синім шрифтом виводиться підсумкова інформація про облікову і відпускну вартість всіх товарів, зазначених у специфікації табличної частини.

На закладці "Дополнительно " можна вказати аналітику валових доходів і ПДВ для формування стернуючих бухгалтерських проводок по валових доходах і ПДВ.

При проведенні документ "Возврат (розница)" формує відповідний набір стернуючих проводок і проводку по оприбуткуванню запасів, які повертаються на роздрібний склад.

Для відображення факту повернення товару покупцем на оптовий склад передбачений документ "Возвратная накладная " (див. рис. 4.62).

Реквізит групи "Покупатель " дозволяє вибрати покупця, який повертає товар, бухгалтерський рахунок обліку взаєморозрахунків з ним, а також валюту та її курс. Документ не передбачає формування проводок по поверненню товару, проданого за валюту.

Реквізит Место хранения повинен містити назву складу, на який будуть оприбутковані товари, які перераховані в табличній частині документа. При цьому склад, вибраний за накладною на повернення, має бути оптовим. Повернення товарів на роздрібні склади здійснюється за документом "Возврат (розпица) ". Поле "Вид торговли " встановлюється в те значення, яке вказане по замовчуванню для даного покупця в довіднику "Контрагенти". При цьому, якщо вибрано вид торгівлі "за наличиьіе", то додатково в реквізиті "Касса " потрібно вказати відповідний рахунок обліку готівкових грошових коштів підприємства.

Накладну на повернення зручно вводити на основі документу "Расходная накладная", за якою даний товар був проданий покупцю (якщо даний документ є в інформаційній базі).

Таблична частина документу заповнюється аналогічно документу "Возврат (розпица)".

На закладці "Дополнительно" (аналогічна закладці "Дополнительно" документу "Розничная накладная") вказується аналітика рахунку обліку валових доходів і ПДВ. Для редагування суми і ПДВ попередньої оплати (повернення грошових коштів) потрібно встановити параметри програми "Указать сумму предварительной оплати вручпую", на закладці "Дополнительно", після чого на екранній формі документу з'являться реквізити "Сумма предварительной оплати" і "НДС предварительной оплатьі".

=3<5<»~

При проведенні документу формуються проводки по оприбуткуванню товару, що повертається на вибраний склад (місце зберігання) і необхідний набір стернуючих проводок.

Облік малоцінних та Облік наявності і руху малоцінних І швидкозношуваних швидкозношуваних предметів (МШП), що належать

___предметів \ підПриємствУ) ведеться в типовій конфігурації на

рахунку 22 "Малоцінні і швидкозношувані предмети" в розрізі місць їх зберігання (субконто "Места хранения"), найменувань, видів (субконто "ТМЦ") і партій (субконто "Партии").

Надходження і прибуткування МШП на склад підприємства за обліковими цінами може бути оформлено документами "Приходная накладная " і "Авансовий отчет ".

Для оформлення операцій передачі в експлуатацію придбаних МШП в типовій конфігурації передбачений документ "Ввод в жсплуатацию"

Нагадаємо, що при передачі оборотних МШП в експлуатацію вони списуються з балансу з подальшою організацією оперативного обліку за місцями експлуатації та за відповідальними особами протягом терміну фактичного використання цих предметів.

У показниках електронної форми необхідно вибрати опцію "Ввод в

жсплуатацию МБП" і вказати МВО, в підзвіті якої вони будуть знаходитись.

Встановивши параметр "Указать счет расходов" можна вибрати

бухгалтерський рахунок і статтю витрат, на яку буде списана облікова

вартість МШП при проведенні документа. Якщо цей параметр не

1122-200 355

встановлено, то ці параметри будуть підставлені з відповідних реквізитів довідника "ТМЦ".

В табличній частині документу вказується:

Ч> найменування МШП, переданого в експлуатацію, елемент довідника "ТМЦ";

^> партія, по якій буде виконане списання МШП;

Ч> кількість МШП;

Ч> одиниця виміру;

Чо коефіцієнт перерахування для обраної одиниці виміру;

Чо ціна МШП без ПДВ;

Ч> сума без ПДВ.

Для відображення в обліку операцій по списанню МШП внаслідок втрати ними свого виробничого призначення чи нормального зносу в типовій конфігурації передбачений документ "Списшше МБП" (рис. 4.64).

У заголовній частині документа вибором з довідника "Мес/па храпеїшя " необхідно тільки вказати місце зберігання МШП (склад чи МВО), що вибувають.

У табличній частині документа вводиться перелік МШП, які списуються із зазначенням партій, по яких буде зроблено списання кількості й облікової ціни одиниці, що списується. У графі "Ост" відобразиться поточний залишок МШП в зазначеному місці зберігання.

При проведенні документ МШП списується з оперативного обліку.

________Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп'ютерних програм

"Парус-Предприятие 7.11"

Для обліку запасів в програмі "Парус-Предприятие 7.11" призначено розділ "Товарньїе запаси" (рис. 4.65), модуля "Реализация й склад", який забезпечує:

^ облік запасів у розрізі "склад - запас - модифікація - партія";

Ч> автоматичний облік оприбуткування запасів на підставі даних прибуткового ордера з формуванням картки складського обліку при реєстрації чергової модифікації запасів;

^ автоматичне формування витрат і поточного залишку запасів на підставі товарних документів;

'Ь автоматичне формування резерву запасів на підставі рахунків на оплату і при реєстрації інших товарних документів;

Ч> перегляд товарних документів по обраній партії запасів;

1> друк карток складського обліку.

Інформація, що зберігається в цьому розділі, використовується програмою при складанні специфікацій товарних документів.

У таблиці "Товарньїе запаси " міститься список модифікацій запасів із зазначенням модифікації складу, сумарних значень залишку і "резерву, номеру картки складського обліку. У таблиці "Партии" для кожної модифікації з таблиці "Товарпьіе запаси " міститься або список партій (для запасів, по яких ведеться партіонний облік) із зазначенням характеристик кожної партії, або (для запасів, по яких ведеться сортовий облік) сумарних величин оприбуткування, витрачання, залишку і резерву модифікації запасів.

При відображенні документів у даному розділі автоматично враховуються зміни наявної кількості запасів, здійснюється їх резервування

12** 357

(і скасування резервування), а також, при відображенні прибуткових документів, автоматично створюються записи про запаси та їх партії. При обробці видаткових документів зазначені в них запаси автоматично знімаються з резерву і відображаються в обліку як витрачання запасів.

Важливою особливістю розділу "Товарньїе запасьі" є те, що програма не допускає ручного введення і виправлення даних про запаси. Для виправлення виявлених помилок необхідно відмінити обробку в бухгалтерському обліку:

Ч> всіх документів, сформованих на підставі помилкового запису про товарні запаси;

Ч> всіх документів, на підставі яких відбулася реєстрація товарних запасів.

Потрібно виправити вихідні документи і зробити їх повторне відображенні в обліку.

Відзначимо, що якщо на підставі документів, сформованих на базі помилкового запису, були сформовані інші документи, а ті ще були відображені в бухгалтерському обліку, шлях повного відкату може виявитися занадто складним.

Програма не допускає знищення всіх записів про партії певної модифікації запасу. При виправленні (знищенні) вихідних документів, що призводить до знищення з даного розділу всіх записів про партії модифікації запасу, знищується також запис про цю модифікацію.

Як і для особових рахунків, для товарних запасів передбачена функція перегляду пов'язаних документів. Для цього необхідно вибрати запис про партію товару і скористатись пунктом контекстного меню:

"Просмотреть" - "Приход", "Просмотреть" - "Счета". Облік надходження 1 Для обліку надходження запасів в програмі "Парус-

_______запасів_______І Предприятие 7.11" призначений розділ "Товарньїе

документи" в модулі "Бухгалтерия", в якому відображаються наступні типи документів:

"Ь прибуткові ордери;

Ч> рахунки на оплату;

Ч> документи на внутрішнє переміщення товару;

Ч> накладні на відпуск;

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

Ч> документи на повернення товарів постачальникам;

Ч> документи на повернення товарів від покупців.

Цей розділ призначений для виписки прибуткових ордерів при надходженні партій запасів від постачальників і забезпечує:

Ч> відображення в бухгалтерському обліку надходження партій запасів;

Ч> виписку накладної на повернення запасів постачальникам на підставі вибраного прибуткового ордера;

Ч> встановлення облікової ціни запасів на складі;

Чс> призначення ціни реалізації запасів, що надійшли на склад за обліковою ціною.

Прибутковий ордер може бути зареєстрований як в модулі "Бухгалтерия" так і в модулі "Реализация й склад", однак документи, залежно від модуля, в якому вони були введені, відрізняються за своєю електронною структурою та кількістю реквізитів, необхідних для введення. Прибутковий ордер, введений в модулі "Реализация й склад" має більшу кількість реквізитів. Реєстрація заголовка прибуткового ордера (див. рис. 4.65) має наступні особливості:

'Ь на закладці "Документ " задається код партії запасів. В подальшому всі запаси, включені до позиції специфікації даного прибуткового ордеру, будуть відноситись до вказаної партії;

Ч> на закладці "Сумма" вказується валюта облікової ціни запасів, що включаються до специфікації прибуткового ордеру, а також може бути встановлено ознаку "Цепьі поставщика содержат доти" (закладка "Контрагенти"). Ця ознака визначає порядок розрахунку сум позицій специфікації. Суми всіх позицій відображаються в полях груп "По документу"та "Фактически".

Значення полів "Товар" і "Модификация" переносяться зі словника "Номенклатор" і не можуть бути зміненими в цій формі. Додатково можуть бути вказані упаковка (з числа зареєстрованих у словнику "Номенклатор " для даної модифікації запасів) і термін придатності партії запасу.

Упаковку слід вказувати, якщо необхідно відобразити в розділі "Товарньїе запасьі" факт зберігання запасу в упаковці. Ця інформація в майбутньому буде доступна при реєстрації (рис. 4.66).

В групах Количество по документу І Количество фактически вказується кількість запасів, що надійшли. Якщо зазначена упаковка запасів, то кількість можна вказувати як в одиниці виміру, зареєстрованій для даного запасу в словнику "Номенклатор" (шт., кг, м тощо), так і в упаковках. Після введення кількості в упаковках програма автоматично розраховує кількість в одиниці виміру.

При зазначенні кількості запасу в упаковках слід враховувати, що програма зберігає і використовує тільки кількість запасів, виражену в одиниці виміру. Упаковки в даному випадку застосовуються лише як •зручний засіб визначення кількості.

Якщо фактична кількість запасів співпадає з кількістю за документом, то достатньо ввести лише одне з них - інше буде автоматично продубльоване. В іншому випадку необхідно почергово ввести документарну і фактичну кількість запасів, які надійшли.

В полі "Пологовая группа " групи "Суммьі за документом поставщика " програма автоматично заносить код податкової групи, заданої для даних запасів в словнику "Номенклатор ", в разі необхідності може бути вибрана інша податкова група.

________Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

Поля "С пологами " і "Без налогов " доступні в залежності від параметру "Ценьї поставщика содержат налоги", що визначається на закладці "Контрагенти" форми редагування заголовку прибуткового ордеру. Після введення в доступне поле вартості запасу, в іншому полі відображається значення, автоматично розраховане програмою відповідно до вказаної податкової групи.

Ціна постачальника розраховується програмою як відношення суми (з податками, якщо у формі редагування заголовку документу встановлено відповідний параметр) за документом постачальника до кількості (в основній одиниці виміру) запасу за документом постачальника, і заноситься в поле "Цена за единицу" групи "Цена поставщика". В разі необхідності прибуткова ціна може бути змінена, при цьому автоматично перераховуються суми зазначені в документі.

Облікова ціна запасу автоматично розраховується програмою шляхом ділення суми за документом на кількість запасів за документом і заноситься в поле "Цена за единицу" групи "Учетпая цена на складе". В разі необхідності облікова ціна може бути змінена. Якщо при реєстрації прибуткового ордеру задана валюта облікової ціни, що відрізняється від валюти документу, то програма проводить перерахунок відповідно до діючого на дату документу курсу.

На закладці "Примечание" може бути введена довільна примітка до позиції специфікації.

При відображенні прибуткового ордеру в бухгалтерському обліку сума на особовому рахунку постачальника збільшується на суму прибуткового ордера.

Запаси, що перераховані в специфікації прибуткового ордера, наводяться в розділі "Товарньїе запаси". Якщо на складі, вказаному в прибутковому ордері, вже є партії запасів, що надійшли, то нова партія додається до списку наявних запасів. Якщо на складі немає запасів, то до списку запасів додається новий запис про запаси, що надійшли, а до списку партій цих запасів додається нова партія.

Відміна операцій можлива, якщо запаси з партій, створених при відображенні прибуткового ордера, не включені до специфікації інших товарних документів.

Призначення цін реалізації наводиться на основі облікової ціни на складі, що задається в прибутковому ордері, (нагадуємо, що в словнику "Номепклатор" призначення цін реалізації проводиться на підставі бухгалтерської облікової ціни).

• Призначення цін можливе для прибуткових ордерів, відображених в бухгалтерському обліку. Ціни можуть бути призначені почергово для окремих партій запасів або одночасно для виділеної групи всіх партій.

Ціни реалізації можуть призначатися для запасів всіх типів, крім послуг, останні включаються до специфікації прибуткового ордеру для обліку взаєморозрахунків з постачальниками і, як правило, не є запасами, призначеними для подальшої реалізації.

Якщо для вибраних запасів встановлено ознаку "товар", то ціна реалізації призначається за одиницю запасу незалежно від його модифікації, партії чи упаковки. Якщо ознака визначення ціни - "модифікація", то ціна реалізації призначається для модифікації, що надійшла, а якщо ознака -"партія", то для партії запасу, що надійшла.

Для призначення цін реалізації на запаси (окрему позицію специфікації) визначається потрібна позиція, після чого вибирається пункт контекстного меню таблиці специфікації "Добавить цепуреализации".

Якщо запаси надійшли в упаковці (в позиції специфікації прибуткового ордеру вказана упаковка), то ціна реалізації може бути призначена або за одиницю, або за цю упаковку запасів. Для призначення ціни за одиницю запасів поле "Упаковка " повинно бути незаповненим. Для призначення ціни за упаковку її необхідно вибрати в цьому полі (якщо запаси надійшли в упаковці, то в списку упаковок, що доступні для вибору, присутня лише упаковка, вказана в позиції специфікації).

Товарні документи реєструються в модулі "Реализация й склад". При роботі з модулем "Бухгалтерия" їх можна тільки переглянути. На підставі прибуткових ордерів можна сформувати вхідні податкові накладні, а на підставі рахунків на оплату і накладних на відпуск - касові документи.

При роботі з товарними документами в обліку необхідно:

________Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм_________

1) у формі для завдання умов відбору для розділу "Товарньїе документи" у полі "Раздел" вибрати з переліку значення, що відповідає типу товарних документів, з якими необхідно працювати;

2) у вікні, що з'явилося на екрані, необхідно виділити товарні документи, які необхідно обробити в обліку. Якщо потрібно обробити тільки один документ, досить встановити курсор на відповідний рядок списку, вибрати з контекстного меню пункт "Отобразить в хозяйственном учете...".

На екрані буде відображене вікно із запитом "Найти леобходимьій образец хозяйственной операции автоматически или вручную ".

3) вибрати метод пошуку зразка господарської операції. Якщо програмі не вдалося знайти потрібний зразок, на екран виводиться вікно словника "Образцьі хозяйствеиньїх операции", де необхідно вибрати необхідний зразок, а в разі відсутності такого зареєструвати новий;

4) після цього на екран буде виведене вікно журналу обліку господарських операцій, в якому можна перевірити і відкоригувати щойно зареєстровані господарські операції.

Після закриття журналу обліку господарських операцій активним знову стане вікно регістру товарних документів.

Словник зразків господарських операцій дозволяє використовувати дані з товарних документів при їх відображенні в бухгалтерському обліку. У формі, що з'являється при реєстрації проводки в зразку, є три закладки. Якщо поля на закладці "Товарньїе документи" залишити незаповненими, то для кожної позиції специфікації товарного документа буде створено окрему проводку. Задаючи значення в полях цієї закладки, можна встановити, щоб на підставі декількох (чи всіх) позицій специфікації товарного документа була створена тільки одна проводка. Можна створити різні зразки проводок для запасів (товарів, робіт, послуг), а також окремі проводки для окремих груп запасів тощо (див. рис. 4.67).

В словнику можна вказати аналітичні рахунки в закладці "Проводка". Але у випадку, якщо аналітичні рахунки задані як в закладці "Проводка", так і в закладці "Товарньїе документи ", відображення первинних документів в

обліку буде проведено відповідно до правил, заданих в закладці "Товаріше документи".

Облік руху запасів і У розділі шіутренние документи є документи, по

------->____----------1 яких оформляються операції переміщення запасів

між складами та матеріально відповідальними особами. Таким документом є документ "Впутреннее перемещение " (рис. 4.68).

Внутрішній документ має специфікацію - список запасів, над якими проводиться операція, при цьому вибір запасів при заповненні специфікації здійснюється зі словника "Номепклатор ".

Прийоми підготовки внутрішніх документів і способи їх відображення в журналі обліку господарських операцій в основному ті ж, що і для платіжних документів, але існує ряд особливостей, пов'язаних з реєстрацією і редагуванням позицій специфікації документу.

________Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм_________

При реєстрації редагування внутрішніх документів можна одночасно сформувати кілька позицій специфікації документа. Це здійснюється в такий спосіб:

1. Викликається форма редагування документу, здійснюється перехід на закладку "Спецификация".

2. Вибирається пункт контекстного меню "Вибор, номенклатури ". Буде викликаний словник "Номепклатор".

3. Позначаються необхідні позиції номенклатора.

В результаті на екрані буде відображено таблицю зі списком сформованих позицій специфікації документа. Якщо в документі вже були зареєстровані позиції специфікації, то щойно сформовані позиції будуть до них додані.

Подальше редагування значень характеристик кожної позиції специфікації можна робити як безпосередньо в таблиці, так і викликавши форму редагування (рис. 4.69).

В полі "Причина" вибирається одне із значень, зареєстрованих в словнику "Причини перемещения ".

За допомогою кнопки "Запаси" викликається розділ "Товарние запаси" для отримання докладнішої інформації про товарні запаси, -наприклад, про розподіл запасів по складах.

Форму для встановлення характеристик товару, що включається до специфікації накладної на внутрішнє переміщення, представлено на рис. 4.70.

Закладка "Примечание" використовується для введення примітки до позиції специфікації накладної.

При відображенні накладної на внутрішнє переміщення в бухгалтерському обліку відбувається перерозподіл товарних залишків між складами, зазначеними в заголовку накладної.

Якщо валюта облікової ціни для різних складів не збігається, то перерахування облікової ціни при внутрішньому переміщенні запасів виконується на підставі інформації словника "Найменованих й курсьі валют " на дату відображення накладної на внутрішнє переміщення запасів в бухгалтерському обліку.

Сформовані позиції специфікації містять ряд обов'язкових полів. При відображенні в таблиці ці обов'язкові поля не виділяються. Це потрібно враховувати при редагуванні позиції специфікації безпосередньо в таблиці. Система блокує реєстрацію документа, частина обов'язкових полів у специфікації якого не заповнена, і видає при цьому попередження.

Наприклад, якщо змінились значення в пункті "Фактически", то, відповідно до ціни запасів, будуть перелічені значення в пунктах, що містять сумові характеристики позиції специфікації. Для цього досить натиснути мишею на будь-якому пункті таблиці. Зміна ціни запасів автоматично призведе до зміни сум, і навпаки.

Якщо ціна (сума) у позиції специфікації представлена в базовій валюті, то вона збігається з ціною (сумою) в еквіваленті (це програма забезпечує автоматично). Якщо ціна товару задається у валюті, відмінній від базової, можна задати ціну (суму) в еквіваленті вручну чи доручити програмі зробити перерахунок.

Розглянемо докладніше правила перерахування значень у парних полях "Сумма"- "Сумма жвивалента" і "Цепа"- "Цена жвивалепта". При зміні значення в одному з парних полів даних необхідно дотримуватись наступних правил:

Ч> для базової валюти - програма встановлює в іншому полі таке ж значення, незалежно від значення, що знаходилося там раніше (для цього досить натиснути мишею на будь-якому місці форми);

Ч> для валюти відмінної від базової - 1)якщо в іншому полі значення дорівнює нулю, програма підставить туди значення, розраховане відповідно до курсу валюти (для цього досить натиснути мишею в будь-якому місці форми); 2) якщо в іншому полі значення відмінне від нуля - воно залишиться незмінним. Для його зміни необхідно натиснути кнопку в правому полі -тоді значення буде обчислено за курсом валюти.

Для валюти відмінної від базової, можна вручну змінити значення окремо в кожному з парних полів.

При редагуванні ціни (суми) безпосередньо в таблиці для перерахування з базової валюти в іншу валюту (чи навпаки) варто встановити курсор на пункт, значення в який повинно стати вихідним для перерахування.

Порядок здійснення І Резервування товару - це заборона на резервування відвантаження певної кількості товарів, які

----------т9?аРУ-----------1 закріплені за конкретним клієнтом.

Як правило, резервування відбувається при оформленні будь-якого документу - виписки рахунку, формування замовлення, отримання передоплати.

Особливістю програми "Парус-Предприятие 7.11" є резервування до певного терміну, по закінченню якого товар автоматично знімається з резервування. Зазвичай передбачається можливість дострокового зняття з резервування, наприклад, коли клієнт відмовився від замовлення.

Товар може бути зарезервований як по підприємству в цілому, так і окремо по кожному складу. Якщо у підприємства один склад або склади знаходяться в одному місці, то доцільніше резервувати по підприємству в цілому. Якщо склади територіальне відокремлені один від одного, то резервування відбувається окремо по кожному складу.

Бажано, щоб в програмі були різні види резерву (резервування, бронювання тощо), щоб в будь-який момент була доступна інформація про залишки товару по кожному виду резерву.

При необхідності програма повинна надавати повну інформацію про зарезервований товар - хто, коли, за якими документами і до якого терміну зарезервувавши даний товар, тобто розгорнути залишки по кожному документу. Наприклад, на складі десять одиниць товару і сто одиниць в резерві, потрібно терміново відвантажити тридцять одиниць товару. В цьому випадку менеджер повинен отримати повну інформацію, кому і коли зарезервований товар, щоб при необхідності зняти резерв з будь-якого менш важливого документа.

Товари, зазначені в специфікації вихідного рахунка, можуть бути зарезервовані за допомогою функції "Зарезервировать " (пункт контекстного меню "Зарезервировать ") і зняті з резерву за допомогою функції "Снять резерв" (пункт контекстного меню "Снять резерв").

Облік списання І На підставі замовлення, що знаходиться в стані

......запас/е | "Утверждеп", за допомогою пунктів контекстного

меню:

"Создать счет" - "Создать накладную"

можуть бути зареєстровані вихідні рахунки на оплату і накладні на відпустку запасів.

Програма забезпечує як формування документів на підставі одного обраного замовлення, так і "масове" формування документів на підставі декількох виділених замовлень.

При формуванні документів з періодичного замовлення програма контролює загальну кількість сформованих рахунків і при перевищенні заданої кількості постачань видає відповідне попередження. При необхідності задана кількість постачань може бути збільшена без зміни стану замовлення.

При формуванні документа на підставі одного замовлення програма

видає вікно "Вьібор каталоги ", в якому необхідно вказати каталог розділу

"Расходньїе счета на оплату" ("Накладньїе на отпуск"). Після зазначення

каталогу програма видає форму редагування документа, заповнену

' відповідно до замовлення.

Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп'ютерних програм

При "масовому" формуванні документів на підставі декількох замовлень програма, залежно від виду сформованого документу, видає форму "Параметри счетов, что вьтисьіваются", чи "Параметрьі накладпьіх, которие вьтисьіваются", у яких необхідно задати загальні характеристики формованих документів.

На підставі вихідного рахунка на оплату за допомогою пункту контекстного меню "Создать накладную" можуть бути виписані одна чи кілька накладних на відпустку запасів (рис. 4.71).

Цей документ забезпечує також:

Чс> відображення в бухгалтерському обліку відвантаження запасів;

"^ виписка рахунків на оплату на підставі однієї чи декількох накладних на відпуск;

Ч> виписку податкової накладної на підставі накладної;

'Ь виписку ордера на повернення запасів від покупців на підставі обраної накладної.

Накладна на відпуск може бути виписана також у розділах "Документи " - "Заказьі", "Документи " - "Вьіходньїе счета на оплату " і "Документи " - "Інвентаризационньїе ведомости ".

Реєстрація накладної не має особливостей. На формі редагування заголовка розташована кнопка "Запасьі", за допомогою якої здійснюється виклик розділу "Товарньїе запаси" для одержання докладнішої інформації про товарні запаси. .

Вибір запасів і реєстрація позицій специфікації здійснюється так само, як при реєстрації рахунків на оплату. Однак при внесенні запасу до накладної здійснюється його автоматичне резервування. Зарезервовані

запаси стають недоступними для включення до позицій специфікацій інших товарних документів.

При відображенні даних по накладній в бухгалтерському обліку у розділі "Товарньїе запаси" відбувається зменшення товарних залишків відповідних партій запасів, а сума на особовому рахунку покупця зменшується на суму, відображену в накладній. При цьому програма перевіряє, щоб в результаті даної операції не був перевищений ліміт кредиту по особовому рахунку контрагента.

Якщо документом-підставою накладної є рахунок на оплату, то при відображенні накладної сума відвантажених запасів, введена в закладці "Сумма" форми редагування рахунку на оплату, збільшується на суму накладної.

Обпік повернення І Відміна обробки можлива, якщо на . підставі

"ЗЯЛЯГ'/Й

_________ _______І накладної на відпуск незареєстрований документ на

повернення.

Функція "Возврат поставщикам" призначена для виписки накладних на повернення запасів постачальникам (рис. 4.72)

Зручнішим способом реєстрації накладної на повернення запасів постачальникам є реєстрація на підставі прибуткового ордеру з розділу: "Документи" - "Приход товаре".

При реєстрації накладної на повернення, як і при. реєстрації прибуткового ордера, на закладку "Контрагенти" може бути встановлена ознака "Ценьї содержат пологи". Ця ознака визначає порядок розрахунку сум позицій специфікації.

При реєстрації специфікації накладної на повернення вибір запасів здійснюється зі словника "Номенклатор ".

~3*Ю=

^_______Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

Форма додавання запасу в специфікацію аналогічна застосовуваної в розділах: "Документи" - "Счет на оплату" й "Документи" - "Накладньїе на отпуск".

Порядок роботи з цією формою практично аналогічний до роботи з документом "Счета на оплату". Різниця полягає в тому, що при реєстрації накладної на повернення запасів постачальникам з розділу програми "Документи" - "Возврат поставщикам" значення ціни вводиться тільки вручну.

При реєстрації накладної на повернення запасів постачальникам з розділу "Документи " - "Приход товара " всі параметри заголовка і позицій специфікації прибуткового ордеру, в тому числі значення ознаки включення податків до ціни, кількість і ціна запасів, переносяться до накладної на повернення.

При відображенні накладної на повернення запасів постачальнику в бухгалтерському обліку відбувається зменшення товарних залишків відповідних партій запасів в розділі "Товарньїе запаси " і зменшення суми на особовому рахунку постачальника.

Розділ "Возврат от покупателей " призначений для виписки ордерів на повернення запасів від покупців і забезпечує відображення повернення товарів від покупців у бухгалтерському обліку (рис. 4.73).

Зручнішим способом реєстрації повернення запасів є реєстрація, на підставі накладної на відпуск запасів, з розділу "Документи" - "Накладньїе на отпуск".

Реєстрація ордера на повернення від покупців здійснюється практично так само, як розглянута вище реєстрація накладної на повернення запасів постачальникам.

При реєстрації ордера на повернення запасів від покупців з розділу "Документи" - "Накладпьіе на отпуск" всі параметри заголовка і позицій специфікації накладної переносяться в ордер на повернення.

Відображення документу на повернення товарів від покупців у бухгалтерському обліку.

При відображенні повернення товарів в обліку відбувається збільшення залишків відповідних партій запасів в розділі "Товарпьіе запаси" і зменшення суми заборгованості покупця.

Облік І Розділ "Цепи реализацш" призначений для

.....................товарів І визначення цін реалізації на товари і послуги

(рис. 4.74).

В цьому розділі зберігаються також ціни реалізації, призначені в словнику "Номепклатор" і в розділі "Приход товари". Інформація, що зберігається в розділі, визначає перелік товарів, що можуть бути включені до специфікації документів "Исходящий счет на оплату" і "Накладная на отпуск ", використовується програмою при розрахунку сум цих документів. Крім того, ця інформація використовується програмою при складанні прайс-листів.

Розділ забезпечує:

Ч> визначення цін у різних валютах, для різних тарифів і податкових груп;

Ч> призначення цін на товари типу "послуга" у грошовому вираженні і з використанням формул;

^ ведення історії цін у хронологічному порядку;

Ч> групову переоцінку товарів;

"Ь тимчасове зняття товару з продажу;

^ перевірку наявності на складах даного товару.

=—=372==

________Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп'ютерних програм

У таблиці "Товари " міститься список товарів. Залежно від заданого в словнику "Номенклатор" ознаки "Назначение ценьї" даного запасу, один запис у даній таблиці може відповідати або товару (точніше - запису в словнику "Номепклатор") "в цілому", його модифікації, або навіть окремої його партії та виду упакування.

У таблиці "Ценьї" для кожного запису про товар з таблиці "Товари" міститься список цін реалізації, відсортований у зворотному хронологічному порядку (ціна, зареєстрована останньою, відображається в першому рядку таблиці). Інформація в колонках "Вид отгрузки" і "Вид оплатьі" наводиться тоді, коли тариф передбачає залежність ціни реалізації від цих параметрів.

Порядок роботи з цією формою практично аналогічний порядку роботи з формою додавання ціни реалізації словника "Номенклатор". Відмінність полягає в наступному: якщо в таблиці "Товар" зазначено, що ціна задається для упакування, вона може бути призначена або за упаковку, або за одиницю товару, що відпускається в даній упаковці. Тобто, поле "за" недоступне і ціна призначається тільки за одиницю товару.

"Галактика"

Організація складсь- і Для °Рганіза«ії виробничих, планів (постачання,

кого господарства [ складський облік), продажу продукції (операції з

консигнаційним товаром, роздрібна торгівля)

призначений програмний модуль Контуру оперативного управління, який забезпечує управління закупками (постачання); складський облік управління продажами (реалізація), управління консигнаційним товаром тощо.

Перелік наданих програмою "Галактика" можливостей для виконання складських операцій наведено у таблиці 4.12.

Таблиця 4.12. Можливості для виконання складських операцій, надані

 

 

Операція

Порядок роботи і результат

1

2

Введення залишків запасів

Введення в модулі "Складской учет' ордерів, не пов'язаних з накладними

прибуткових складських

Оприбуткування і списання запасів

Автоматичне формування складських створених у модулях "Управлеш/е "Управлеиие продажами", "Копсигнацш

ордерів по накладних, закупками (спабжение) ",

1 2 Внутрішнє Введення накладних на переміщення запасів всередині підприємства, переміщення в тому числі переведення їх до складу МШП та основних засобів, запасів Автоматичне формування по кожній з таких накладних видаткового складського ордера і прибуткового складського ордера, картки обліку МШП, інвентарної картки основних засобів. Майстер формування накладних на внутрішнє переміщення для проведення переміщення в інтерактивному режимі з врахуванням наявності запасів в розрізах збереження Інвентаризація Введення фактичної наявності ТМЦ. формування інвентаризаційних відомостей і актів про недостачу і лишки. Формування складських ордерів, пов'язаних з цими актами Переоцінка Формування відомості переоцінки і прибуткових складських ордерів з нульовою кількістю і ненульовою сумою, позитивною чи негативною. Проведення переоцінки: по всіх запасів; по запасах, відзначеним у вікні групового вибору; по ТМЦ, що відноситься до заданої зовнішньої класифікації; по запасах з обраних партій

Для обліку всіх перерахованих в таблиці можливостей для виконання складських операцій призначено модуль "Складской учет".

Основними можливостями модуля "Складской учет " є:

Ч> формування прибуткових і видаткових складських ордерів, розподіл запасів за матеріально відповідальними особами (МВО);

^ облік операцій із запасами за допомогою картки складського обліку;

Ч> операції внутрішнього переміщення;

Ч> динамічний перерахунок складських залишків;

Ч> облік партій запасів, контроль термінів збереження партій, термін дії сертифікатів (ліцензій);

Ч> ведення облікових цін, підтримка методик списання за середньозваженими цінами, ЛІФО, ФІФО, середньозваженими цінами та іншими методами в розрізі збереження "Склад - МВО - Партія";

Ч> формування відомостей руху за період в розрізах: контрагент, склад, МВО, група запасів, партія запасів;

Ч> формування відомостей наявності запасів на будь-яку дату в розрізах: склад, МВО, партія запасів, інфраструктура складу;

^ формування оборотних відомостей по складу або по запасах;

Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп'ютерних програм ^ формування накопичуваних відомостей по надходженню і витрачанню;

Ч> проведення інвентаризації, формування відомості фактичної наявності, порівняльної відомості за результатами інвентаризації;

Ч> проведення дооцінки імпортних товарів у зв'язку зі зміною курсу валюти;

Ч> перерахунок собівартості реалізації відповідно до методики обліку і списання готової продукції (товарів, робіт, послуг);

Ч> контроль відповідності накладних і складських ордерів. Модуль "Складской учет" є ядром Контуру оперативного управління програми "Галактика". Саме прибуткові і видаткові складські ордери визначають рух запасів на підприємстві, їх залишки і облікові ціни. Реалізація в модулі "Складской учет" представлена на рис. (див. рис. 4.75).

Модуль "Складской учет " програми призначений для інформаційного обслуговування підрозділів, які займаються постачанням (збутом), а також складу, і є складовою підсистемою оперативного і виробничого контурів (див. рис. 4.76).

Якщо на підприємстві використовується тільки Контур бухгалтерського обліку програмі "Галактика", то ведення складського обліку здійснюється в модулі "Матценности", який необхідний для обліку наявності і руху запасів на складах. Функції цього модуля співпадають з функціями модуля "Складской учет " Контуру оперативного управління. У цьому випадку надходження на склад та списання з нього запасів оформлюються прибутковими та видатковими ордерами, які створюються без наявності в базі даних вихідних накладних. При сумісному використанні Контурів бухгалтерського і оперативного обліку можливе ведення складського обліку в обох модулях.

В "Галактиці" складська програма формується шляхом створення каталогів підрозділів підприємства, ресурсів зберігання та інфраструктури складу у вигляді ієрархічної структури із зазначенням параметрів складу. Наприклад, склад будматеріалів можна визначити як "Помещение " (ресурс зберігання), в якому розміщені "стелажи" (елемент першого рівня Інфраструктури складу), що складаються з "полки" (елемент 2-го рівня Інфраструктури складу). Вказавши розміри елементів інфраструктури складу, розміри матеріальних ресурсів, що складуються і пославшись в прибутковому ордері на зберігання, можна отримувати на будь-яку дату звіти про наявність запасів за інфраструктурою та звіти про стан складу.

Описуючи об'єкт запасів в каталозі ТМЦ, можна задавати різні характеристики об'єкту: його розміри, нормативну мінімальну та максимальну кількість на складі. Надалі на основі цих характеристик у поточній роботі проводиться контроль за наявністю запасів матеріальних цінностей, тобто складаються наступні звіти:

Ч> матеріальні цінності, кількість яких перевищує нормативні максимальні запаси, - наднормативні;

'Ь матеріальні цінності, кількість яких на день формування звіту менша нормативного запасу, - дефіцити;

Ч> матеріальні цінності, які не відпускалися зі складів протягом вказаного періоду, - неліквіди.

Облік надходження і Надходження запасів в програмі оформлюється

запасів І наступними документами: договором (рахунком),

накладною, прибутковим складським ордером. При

цьому будуть задіяні функції модулів: "Матценности", "Управление

закупками (снабженііе)", "ФРО", "ХозОперации", "Поставщики, получатели " та "Складской учет ".

Схему управління закупками, яка реалізується в програмі "Галактика" наведено на рис. 4.77.

Для зручності всі запаси підприємства групуються за економічно однорідними ознаками. Крім того, групування запасів виконується для автоматичного складання бухгалтерських проводок на оприбуткування та списання запасів. Структура груп запасів є ієрархічною, причому кількість рівнів вкладеності обмежується лише довжиною коду групи (не більше 20 символів). Для створення каталогу груп запасів підприємства необхідно в картці матеріальних цінностей встановити курсор на полі "Группа" і натиснути клавішу РЗ.

В каталозі "Матцешюсти" зберігаються відомості про всі запаси. Каталог має структуру картотеки, де на кожну партію запасів відкривається номенклатурна картка (рис. 4.78).

В картці вказуються основні характеристики партій запасів. Для заповнення каталогу матеріальних цінностей необхідно виконати дії: "Настройка" - "=Настройка=" - "Заполнение каталогов" - "Каталог МЦ".

Відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" запаси в обліку і звітності повинні відображатись за їх фактичною собівартістю. Однак при ручному веденні обліку виникає потреба у використанні в поточному обліку твердих, заздалегідь встановлених цін, названих обліковими, оскільки при великій номенклатурі використовуваних матеріалів їх фактичну собівартість можна розрахувати тільки в кінці місяця. Використання програми "Галактика" знімає дану проблему, тому що. розрахунки, пов'язані з обліком мита, витрат на транспортування й інших складових собівартості виконуються автоматично, а тому й в будь-який момент часу можна визначити фактичну собівартість.

Для кожного нового виду запасів, які надходять на підприємство, в програмі автоматично відкривається картка складського обліку (див. рис. 4.79).

В модулі "Складской учет" програми "Галактика" передбачено функцію, за допомогою якої користувач може формувати комплекти з матеріалів та товарів і проводити розкомплектування матеріальних ресурсів.

Комплекти залежно від подальших операцій, що проводяться з ними, діляться на три види:

Ч> набір (використовується для швидкого заповнення специфікацій рахунків);

. Ч> нормо-комплект (містить склад сировини і норми для виробництва продукції);

Ч> комплект (створюється при необхідності ведення обліку запасів, в тому числі обліку окремих її складових). Комплекти полегшують облік запасів на складі та у виробництві. Операції з комплектації та розкомплектування супроводжуються в програмі створенням прибуткових та видаткових ордерів. Ціна комплекту обчислюється на основі середніх цін складових комплекту.

Починаючи працювати з програмою, необхідно ввести дані по залишках запасів на складах з допомогою незалежних прибуткових ордерів, як це показано на рис. 4.80.

Для редагування прибуткових складських ордерів необхідно виконати наступні дії:

"Складской учет" - "Приходнь/е ордера".

Для різних розрізів створюються окремі ордери. У позиціях специфікації ордера вказуються найменування запасів, одиниця виміру, ціна, кількість, в разі необхідності, партія й місце зберігання. У випадку ведення валютного обліку в розширеній інформації зі специфікації вводиться ціна в обраній валюті.

При створенні складського ордеру потрібно ввести тільки кількість і ціну. Всі інші дані вибираються з каталогів.

Після завершення введення залишків можна одержати звіт про наявність запасів на складах, наприклад, у розрізі товарів.

При придбанні запасів за безготівковою формою оплати за умови передоплати в модулі "Управление закупками (спабжение)" формується рахунок. Для цього необхідно виконати такі дії:

"Управление закупками (снабжение)" - "Документи"- "Счета, ДО на .

закупку".

Виконання цих дій призведе до отримання переліку існуючих в програмі рахунків. Для введення рахунку необхідно натиснути клавішу Р7. Якщо при заповненні форми рахунку (рис. 4.81) для поля можливий режим вибору, то необхідно натиснути клавішу РЗ.

В рахунку необхідно заповнити наступні реквізити: 1) "На срок" - термін, в межах якого договір буде дійсним (за замовчуванням визначається значення з параметрів налагодження);

-------381-------

2) "Тип по валюте" - визначається в якій валюті будуть виконані розрахунки;

3) "Текущий статус" - значення встановлюється лише вибором з класифікатору. Рахунки з статусом "Оформляемьш" необхідні лише для планування закупок, вони не входять до господарського обороту, по них не виконується контроль регламенту виконання;

4) "Поставщик" - заповнюється в режимі вибору з каталогу підприємств. Після визначення назви постачальника автоматично виконується заповнення банківських реквізитів;

5) "Скидка к сумме" - визначає знижку до загальної суми документа-підстави, може вводитись як абсолютне значення або у відсотках від 0 до 100 (за замовчуванням дорівнює нулю);

6) "Сумма к оплате" - формується автоматично відповідно до специфікації- документа-підстави з врахуванням знижки введеної в полі "Скидка к сумме";

7) Екранна кнопка "Набор" необхідна для швидкого заповнення специфікації документа-підстави за допомогою механізму формування набору запасів, що постачаються у вигляді комплекту. Для того, щоб додати набір запасів до специфікації необхідно натиснути екранну кнопку. Каталог наборів можна доповнити та відредагувати застосовуючи відповідні клавіші (Р7, Р4);

8) "НалогІГ - визначається, чи входять податки до ціни запасів. За допомогою клавіші ГЗ визначається одне із значень ("входит", "не входит") та інші реквізити.

Для того, щоб автоматично розрахувалась сума податків, необхідно при заповненні відомостей про запаси вказати вид податків.

У вікні "Расширенная информация" (<С(гІ>+<ЕпІег>) визначається регламент виконання документа-підстави, а також можна виконати уточнення поточного рахунку, на якому будуть здійснюватись платежі за документом (див. рис. 4.82).

За допомогою екранних кнопок "Сопроводительньїе документи" та "Платежньїе документи" можна побачити список супровідних документів, пов'язаних з даним документом.

Поле "Штрафи за просрочку отгрузки" - заповнюється в режимі

_______ Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм_________

вибору штрафів і визначає метод розрахунку суми штрафних санкцій за порушення регламенту відвантаження запасів. Якщо по документу визначені штрафні санкції, то необхідно ввести відповідні дати регламенту виконання.

При визначенні регламенту виконання документа-підстави вказуються терміни оплати та відвантаження (доставки). За порушення цих термінів в програмі передбачені наступні штрафні санкції:

Ч> "неустойка" - разовий фінансовий штраф при закінченні терміну сплати/відвантаження, що визначається у вигляді відсотку до суми за документом-підставою;

Ч> "пеня" - відсоток від суми за документом-підставою за кожен прострочений день;

Ч> "комбинированьш " - (неустойка+пеня).

Крім того, при визначенні програми штрафів можливе використання прогресивної схеми, коли за перші дні простроченого терміну нараховується пеня, в одному розмірі, а за наступні - в іншому. За допомогою функції "Штрафи" модуля "Поставщики, получатели" можна отримати інформацію про допущені порушення регламенту документа-підстави з розрахунком сум штрафів. Контроль сплати виконується за датою відправлення платежу без врахування дати зарахування на поточний рахунок. Далі можна сформувати платіжні вимоги до контрагента на суму

штрафних санкцій (автоматично за допомогою відповідної функції модуля управління постачанням, або вручну за допомогою модуля бухгалтерської звітності). Облік штрафних санкцій виконується шляхом приєднання до документа-підстави відповідного фінансово-супровідного документа на сплату штрафів. Для платіжних документів на штрафні суми у вікні зв'язку документа з платежами (функція "Платежи" модуля "Поставщики, получатели") визначається ознака штрафного платежу (на відміну від регламентних платежів).

Поле "Дата цеп" - при виборі з прайс-листа дата цін автоматично формується відповідно даті прайс-листа.

"Категория ДО" - визначається шляхом вибору з класифікатора. Належність до категорії дозволяє визначити додаткові умови фільтрації документів, наприклад, за напрямками діяльності.

Сформований документ може бути роздрукований за допомогою комбінації клавіш <СІгІ>+<Р> в одному з видів, що запропонує програма.

В договір (рахунок) можуть бути одночасно занесені як запаси, так і послуги. Для розрахунку вартості наданих послуг по транспортуванню потрібно заповнити "Каталогуслуг" (рис. 4.83).

Для цього в полі "Нашіеноваиие" необхідно натиснути клавішу ГЗ. Якщо каталог послуг пустий, необхідно заповнити його, використовуючи клавішу ГЗ.

Якщо необхідно, щоб проводки формувались не відразу після вибору ТГО, а в модулі "ХозОперации" (в режимі групових проводок), необхідно

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

встановити значення "нет" для параметра "Формированое типовьіх". Для редагування цього параметру необхідно виконати дії:

"=Н="- "Общесистемная настройка" - "Бухгалтерский контур" -

"Типовьіе операции".

Для формування проводки необхідно відкрити за допомогою клавіші РЗ каталог ТГО в полі "ТХО". У вікні вибору типової господарської операції необхідно вибрати потрібну типову господарську операцію (рис. 4.84).

В документі також можна ввести формулу для розрахунку суми проводки. В формулі можуть використовуватись результати розрахунку допоміжних формул використовуючи ключ допоміжної формули. В розрахункових формулах можна використовувати суми проводок, оборотів і сальдо по рахунках. Запис цих змінних виконується відповідно до вимог мови проектування розрахункових форм. Для використання даних з документа в розрахункових формулах передбачені, програмні ідентифікатори, які однозначно пов'язані з реквізитами документів. Якщо вони введені в формули, то при проведенні розрахунків програма буде підставляти значення взяті з документа, що обробляється або документів, пов'язаних з ним. Програмні ключі можна записувати вручну або підставляти готові ключі, обираючи їх з переліку ключів за допомогою клавіші РЗ.

Документ дозволяє передбачити різні варіанти віднесення результатів розрахунку суми проводки за алгоритмом залежно від її знака. За допомогою

клавіші ГЗ можна обрати наступні значення:

Ч> додаткова сума, при зміні знаку змінити кореспонденцію рахунків;

Ч» від'ємна, при зміні знаку змінити кореспонденцію рахунків;

%> додаткова, при зміні знаку суму "обнулить";

^ від'ємна, при зміні знаку суму "обнулить";

^ знак суми не обробляти, кореспонденцію рахунків не змінювати.

Під зміною кореспонденції розуміється заміна дебету на кредит і навпаки.

Для відображення суми податкового кредиту необхідно виконати наступні дії:

"ХозОперации" - "Операции" - "Книга бухгалтерских проводок" -"Бухгалтерские проводки".

За допомогою клавіші Р7 вводиться нова операція.

Також оприбуткування запасів може бути оформлене накладною на отримання матеріальних цінностей (прибуткова накладна) за документом-підставою, для того необхідно виконати такі дії:

"Управление снабжением"- "ДокументьІ" - "Приходньїе накладньїе".

Виконання цих дій призведе до отримання переліку існуючих в програмі прибуткових накладних. Для введення нового документу необхідно натиснути клавішу Р7 (рис. 4.85).

Розділ 4. Бухгалтерський обпік із застосуванням комп'ютерних програм

Після вибору документа-підстави в полі "Основание", всі поля заповнюються автоматично. Якщо отримані запаси необхідно оприбуткувати на різні склади, потрібно натиснути клавіші <С(гІ>+<ЕпІег> на кожній позиції специфікації прибуткової накладної і вказати для кожного виду запасів склад та матеріально відповідальну особу (рис. 4.86).

Оприбуткування запасів виконується, якщо розподіл повністю закінчено. Для кожного розрізу збереження створюється окремий складський ордер.

Для оприбуткування запасів необхідно натиснути екранну кнопку "Оприходована " у вікні редагування прибуткової накладної.

Для формування податкової накладної по оприбуткованих запасах в прибутковій накладній необхідно натиснути кнопку "РасширепІІая ипформация" і в полі "Документ дляучета НДС" натиснути клавішу ГЗ (рис. 4.87).

Для того, щоб переглянути сформовані складські ордери, необхідно виконати такі дії:

"Складской учет" - "ДокументьІ" - "Приходньїе ордера".

Виконання цих дій призведе до отримання переліку існуючих в програмі складських ордерів.

Для відображення оприбуткування запасів в бухгалтерії (формування проводок) використовується модуль "ХозОперации". Для цього створимо типову господарську операцію:

"ХозОперации" - "-Н-" - "Настройка ХозОперации" - "Складские операции" - "Приходний складской ордер".

Вікно редагування шаблону типової операції має вигляд, представлений нарис. 4.88.

Важливим параметром є поле "Циклическая обработка по", яке передбачено для випадків, коли в типовій операції передбачається обробка специфікації документа-підстави або товарно-супровідних документів. За допомогою клавіші РЗ необхідно обрати значення з переліку розрізів аналітичного обліку, який в загальному випадку може включати наступні каталоги: "Подразделения, склади (только по складам)"', "Товарпо-материальньїе ценности (ТМЦ)"; "Услуги"', "Группьі ТМЦ"', "Группьі услуг"', "Партии ТМЦ"; "Группьі партий ТМЦ".

=====388----=

В кожному конкретному випадку в переліку будуть представлені тільки каталоги, які є зовнішніми таблицями для ведення аналітичного обліку по одному з рахунків, вказаних у проводці (по дебету або по кредиту).

Якщо в формулі, занесеній в поле "Алгоритм рассчета", використовуються програмні ідентифікатори:

&ОР - сума по специфікації документа-підстави в розрізі аналітики;

&МР - сума по специфікації накладних в розрізі аналітики.

&5Р - сума по специфікації складських ордерів в розрізі аналітики;

Якщо в полі "Алгоритм расчета " не вказані програмні ідентифікатори &ОР, &МР, &5Р з відповідною ознакою "циклический", значення поля "Циклическая обработка по" не враховується при формуванні проводок.

Для занесення програмного ідентифікатора в поле "Алгоритмрасчета" потрібно натиснути клавішу РЗ, в переліку ідентифікаторів вибрати ідентифікатор &5Р та встановити для нього значення "циклический"; редагування класифікатора завершується натисканням клавіші Епіег.

Для оприбуткування запасів з документу ТГО в програмі виконуються наступні дії:

"ХозОперации - "Операции" - "Разноска хозяйственнь/х операции" -"Складские операции" -" Приходний складской ордер".

У вікні вибору необхідно обрати потрібний документ наприклад складські ордери, а в полі "Типовая хозяйствеппая операция" — типову господарську операцію (рис. 4.89).

Для відображення суми ПДВ в бухгалтерському обліку формується бухгалтерська проводка, для чого необхідно виконати такі дії:

"ХозОперации" - "Операции"- "Книга бухгалтерских проводок" -"Бухгалтерские проводки".

Для введення нової проводки необхідно натиснути клавішу Г7 (рис. 4.90).

При виявленні дефектів в закуплених запасах їх можна повернути постачальнику (рис. 4.91). Для чого необхідно виконати наступні дії: "Управление закупками" - "Документа" - "Накладньїе на возврат по

рекламации".

Ціни запасів, що отримані і повертаються, повинні бути однаковими. В разі необхідності їх можна привести у відповідність у вікні розширеної інформації по товарній позиції.

Створюється видатковий складський ордер за накладною на повернення. Для цього необхідно натиснути кнопку "Формирование ордеров ".

Факт повернення запасів відображається бухгалтерською проводкою виконанням дій:

"ХозОперации" - "Разноска хозяйственньїх операций" - "Управление снабжением" - "Рекламационная накладная".

В переліку існуючих накладних на повернення запасів необхідно обрати потрібну накладну та в полі '"Типовая операция" натиснути клавішу ГЗ. Відредагувати існуючу типову операцію можна наступним чином (рис.4.92).

Для формування податкової накладної на запаси, що повертаються постачальнику необхідно натиснути екранну кнопку "Расширеииая информация" і в полі "Налоговая накладная" перейти в режим редагування податкових накладних.

Вся інформація про проведені закупки і повернення запасів міститься у звіті, що можна сформувати за допомогою наступних дій:

'Управлені/є закупками" - "ОтчетьІ" - "Закупки товаров, прием услуг" - "в разрезе номенклатури" - "Подробньїе реєстри операций с информацией о

возврате".

Всі складські ордери, сформовані при закупці і поверненні товарів, можна продивитись в модулі "Складскойучет ".

Облік списання І В програмі реалізована можливість визначення

______запас(а_______І фактичної собівартості матеріальних ресурсів, що

списуються зі складу, за одним з наступних методів: ФІФО; ЛІФО; за середньозваженими цінами (по підприємству в цілому чи в розрізі "Склад-МВО-Партія"); за собівартістю кожної окремої партії при оприбуткуванні запасів.

У програмі "Галактика" може використовуватися кожен з перерахованих вище методів, що визначається при налагодженні програми.

Методика списання за середньозваженими цінами застосовується, якщо немає необхідності відслідковувати ціни різних поставок однієї і тієї ж цінності. При використанні методики списання за середньозваженими цінами в розрізі збереження "Склад-МВО-Партія" надходження запасів за різними цінами можна відносити до різних партій, що дає можливість вести облік по фактичній собівартості придбання.

Середня ціна запасів на складі розраховується за наступним алгоритмом:

1) у таблиці залишків знаходиться запис на найближчу дату, що передує заданій;

2) з бази даних вибирається інформація про рух запасів за період від

дати залишку до заданої дати;

3) обчислюється середня ціна запасів на задану дату.

Модуль "Складской учет" підтримує ведення так званих логічних залишків, тобто в міру проведення операцій по оприбуткуванню (витрачанню) в складському обліку, у таблиці поточних залишків додаються (модифікуються) рядки товарних позицій. Для кожної позиції вказуються найменування запасів, склад, МВО і партія.

Для введення комплекту запасів (див. рис. 4.93), які відпускаються у виробництво, необхідно виконати дії:

"Настройка"- "=Настройка="- "Заполнение каталогов"- "Каталог

наборов".

В картці вказуються основні характеристики партій запасів. Для заповнення каталогу матеріальних цінностей необхідно виконати дії: "Настройка" - "=Настройка=" - "Заполнение каталогов" - "Каталог МЦ".

Відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" запаси в обліку і звітності повинні відображатись за їх фактичною собівартістю. Однак при ручному веденні обліку виникає потреба у використанні в поточному обліку твердих, заздалегідь встановлених цін, названих обліковими, оскільки при великій номенклатурі використовуваних матеріалів їх фактичну собівартість можна розрахувати тільки в кінці місяця. Використання програми "Галактика" знімає дану проблему, тому що розрахунки, пов'язані з обліком мита, витрат на транспортування й інших складових собівартості виконуються автоматично, а тому й в будь-який момент часу можна визначити фактичну собівартість.

Відпуск матеріалів у виробництво відбувається на підставі замовлення, але здійснити цю операцію можна декількома способами. Можливі два варіанти оформлення замовлень: у вигляді комплектів та окремих матеріальних цінностей.

Замовлення (документ-підстава для здійснення операції) оформлюється за допомогою функції модуля "Учет фактических затрат".

Форма даного документу аналогічна рахунку на продаж або закупку товарів (див. рис. 4.94).

Основні відмінності в заповненні цих документів полягають в заповненні наступних полів:

1) "Назпачеиие" - вибором з каталогу призначення задається характеристика операції. В разі необхідності можна перейти в режим редагування даного каталогу за допомогою клавіші Р4.

2) "В подразделепие" - заповнюється замість поля "Контрагент" в режимі вибору з списку підрозділів підприємства.

На відміну від рахунку на продаж специфікація документа-підстави на відпуск товарів у виробництво заповнюється не з прайс-листа, а з каталогу матеріальних цінностей, ціни матеріальних цінностей в документі підставі вказуються облікові.

Так як виконання списання сировини виконується у вигляді комплекту, при формування замовлення необхідно в полі "Нсшменовапие набора" ввести назву необхідного набору та задати в діалоговому вікні кількість комплектів.

Для перевірки наявності достатньої кількості матеріальних цінностей на складі необхідно виконати дії:

"Производство" -"РасчетьІ дефицита".

Розрахунки можна виконувати для заданого комплекту, по всіх комплектах або по всіх матеріальних цінностях.

Розділ 4. Бухгалтерськийоблік із застосуванням комп'ютерних програм

Безпосереднє списання матеріальних цінностей виконується за допомогою екранної кнопки "Списсише по наличию", що призведе до формування накладної на відпуск та видаткового складського ордеру (кількість ордерів залежить від кількості складів, з яких списуються матеріальні цінності).

Відображення здійсненої операції по списанню матеріальних цінностей у виробництво виконується за допомогою типової господарської операції в модулі "ХозОперации", за допомогою по'єднання видаткового складського ордеру з типовою господарською операцією.

Для відображення операцій, пов'язаних з передачею запасів з одного підрозділу підприємства в інший (рис. 4.95), використовуються накладні на внутрішнє переміщення: "ХозОперации"- "Документи"- "Накладная на внутреннее перемещенниє"

і пов'язані з ними пари складських ордерів — прибуткових і видаткових (екранна кнопка "Формирование складених ордвров").

При створенні накладної на внутрішнє переміщення потрібно ввести тільки кількість. Всі інші дані вибираються з каталогів. Ціна розраховується залежно від обраної методики списання.

Складські ордери по операціях внутрішнього переміщення формуються автоматично, при цьому надається можливість введення дати ордерів.

Інвентаризація І °ДеРжання інвентаризаційних бланків і введення

------> фактичної наявності запасів здійснюється за

допомогою команд:

"Операции" - "Инвентаризация".

Ці дії нічим не відрізняються від виконуваних при ручному веденні обліку, якщо не вважати, звичайно, можливості автоматичного заповнення списку товарів, що числяться в заданому розрізі Склад-МВО.

===395=------

Облік переоцінки запасів

Складські операції передбачають переоцінку запасів підприємства. У програмі переоцінка оформлюється складськими ордерами, сума за якими відповідає сумі дооцінки запасів. Дооцінку запасів можна проводити в результаті зміни курсів валют або на певну суму за конкретними ресурсами або групою ресурсів (рис. 4.96).

Для прослідкування відповідності облікових даних, сформованих в програмі, фактичній наявності запасів в програмі передбачено функцію інвентаризації. В разі наявності помилок, пов'язаних зі складським обліком (наприклад, не оприбутковані за накладною ресурси, двічі оприбутковані або оприбутковані з некоректною обліковою ціною матеріали, які потім були відпущені зі складу або відпущені без наявності) існує можливість виправлення цін у витратних ордерах за допомогою функції "Пересчет цеп в расходньіх ордерах".

Облік ) Модуль "Малоценка" необхідний для обліку і

________^^2________І проведення операцій з МШП, а також для отримання

звітності, що відображає рух та наявність МШП. Матеріальні цінності оприбутковані на склад в модулі "Складской учет", можна перевести в МШП за допомогою функції:

"Накладная" - "Склад" - "МБП".

Крім того, в щойно створеній картці обліку МШП можна встановити зв'язок з каталогом "Матценности".

—39Є=—

Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

Облік наявності здійснюється за допомогою карток обліку МШП. Вони можуть бути сформовані як вручну, так і автоматично, за допомогою функції: "Накладная" - "Склад" - "МБП".

В іншому випадку відбувається списання обраних МШП зі складу по видаткових ордерах.

Картка обліку МШП включає, крім загальних реквізитів, записи по оприбуткуванню МШП за визначеними цінами на визначені розрізи збереження "Подразделеиие - МОЛ" (далі оприбуткування МШП), відображувані в середній панелі і записи про витрачання - у нижній панелі.

В програмі передбачено два типи оприбуткування МШП: на склад і в експлуатацію.

Будь-який запис по витрачанню МШП (далі витрачання МШП) пов'язаний із певним записом по оприбуткуванню. Поточна кількість предметів по даному оприбуткуванню дорівнює вихідній кількості мінус сумарна кількість по всіх витратах з даного оприбуткування.

Операції руху можуть створюватися в картці обліку МШП (одиничне формування), або шляхом заповнення специфікацій супровідних документів (групове формування). При другому варіанті формування редагування цих операцій у картці обліку блокується.

Рядок специфікації супровідного документа відповідає запису по оприбуткуванню в картці обліку МШП.

У програмі передбачено наступні види руху: введення в експлуатацію, списання, передача в інший розріз (внутрішнє переміщення), переоцінка (зміна вартості). Всі вони формують пари записів у відповідних розрізах збереження.

Відображення операцій з МШП на рахунках бухгалтерського обліку здійснюється за допомогою ТГО в модулі "ХозОперации ":

"Разнесение хозяйственньїх операций" - "Малоценньїе предметьі"

або при оприбуткуванні у відповідний режим із середньої чи нижньої панелі картки обліку МШП по <С(гІ>+<ЕпІег>, потім Р4.

Облік операцій з В програмі "Галактика" облік операцій з

консигнаційним консигнаційним товаром реалізований в модулі

товаром --------------------------------1 "Копсигнация". Під консигнаційним операціями в

програмі розуміють придбання або передачу товару з регламентною відстрочкою, платежу по мірі реалізації товару. Технологія обліку

консигнаційного товару за допомогою модуля "Консигнация" аналогічна для випадків приймання і відпуску товарів. Функції цього модуля поділяють на дві групи: облік прийому на консигнацію і облік відпуску на консигнацію. Облік консигнаційного товару однаковий для випадків оприбуткування і відпуску включає наступні етапи. і відрізняється лише напрямком руху запасів:

%> оформлення документа-підстави (договору передачі (отримання) товару на консигнацію);

Ч> оформлення накладної за консигнаційним договором на відпуск (приймання) товару і автоматичне формування пов'язаного з нею складського ордеру;

*}> облік кількості реалізованого товару;

^ складання (в разі необхідності) накладної на повернення залишків товару, переданого (отриманого) на консигнацію і пов'язаного з нею складського ордеру;

Ч> одержання різного роду звітів, в т.ч. акту звірки по документах-підставах.

Модуль "Консигнация" за допомогою документів, що регламентують виконання операцій по консигнуванню товарів має зв'язок з наступними модулями: "Управление продажами", "Складской учет", "Поставщики, получатели", "ФРО".

Особливість прийому на консигнацію полягає в тому, що облік ведеться тільки з використанням партій товару, причому всі консигнаційні партії автоматично позначаються спеціальною поміткою, що дозволяє відрізнити їх від звичайних при веденні бухгалтером партіонного обліку. У договорі консигнації існує можливість вказати обговорену винагороду в суму, або у відсотках від суми договору.

Облік реалізації прийнятого на консигнацію товару виконується у модулі "Управление продажами", але завжди вказувати партію товару, що відпускається. Тоді в будь-який момент можна одержати повну інформацію про конкретний договір консигнації за допомогою акта звірки і "звіту з реалізації товарів", що формується по партіях, а відображає реалізацію по окремих договорах консигнації.

________Розділ 4. Бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм

Функції відпуску товарів на консигнацію забезпечують внесення даних про кількість проданого контрагентом товару по днях, одержання актів звірки, контроль платежів за договором консигнації.

Реалізація товарів в І Модуль "Торговий зол" призначений для торгових залах І автоматизації магазинів, що реалізують товари за готівку з використанням реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Він може використовуватися в локалвній мережі і забезпечує одночасну роботу інтелектуальних касових апаратів. Модуль містить АРМ касира-оператора, а також власний блок налагодження, за допомогою якого менеджер торговельного залу визначає конфігурацію програми і права доступу касирів до різних її функцій. У рамках даного модуля можна проводити розрахунки як за готівку, так і за допомогою кредитних карток. Передбачено можливості обліку знижок і сторнування пробитих чеків.

Взаємодія модулю "Торговий зал" з іншими модулями програми "Галактика" наведено на рис. 4.97.

При роботі модуля "Торговий зал" використовуються дані каталогів підрозділів, матеріальних цінностей і знижок.

Формування звітності по запасах

Контроль за складськими операціями можна здійснювати за допомогою різних звітів, які

підтримує програма. Види звітності за бажанням користувача можуть бути

змінені додатковими програмними засобами.

*!> наявності запасів на будь-яку дату в розрізах: склад, МВО, партія запасів, інфраструктура складу;

%> руху за період у розрізах: контрагент, склад, МВО, група запасів, партія запасів;

Ч> оборотних відомостей по складу або по запасах;

Ч» накопичувальних відомостей по оприбуткуванню і витрачанню;

Ч> контроль неліквідів, понаднормових витрат, дефіцитних позицій;

Чс> контроль відповідності накладних і складських ордерів.

Всі відомості про відпуск матеріальних цінностей у виробництво за звітний період можна отримати за допомогою звітів, що формуються шляхом виконання наступних дій:

"Учет фактических затрат" - "ОтчетьІ" - "По отпуску в производство" -"в разрезе подразделений".

1. Які документи з обліку запасів передбачено в програмі "1С: Бухгаптерия 7.7"?

2. Які місця збереження запасів передбачені в програмі "1С: Бухгалтерия 7.7"?

3. Який порядок переоцінки .в програли "1С: Бухгалтерия 7.7"?

4. Який порядок оформлення акту виконаних робіт в програмі "1С: Бухгалтерия 7.7 ?

5. Які основі можливості розділу "Товарньїе запаси" в програмі "Парус-Предприятие 7.11" ?

6. Який порядок оформлення прибуткового ордеру в програмі "Парус-Предприятие 7.11"?

7. В чому полягає призначення словника "Номенклатор " в програмі "Парус-Предприятие 7.11"?

8. Який порядок заповнення рахунку в програмі "Галактика "?

9. Який порядок обліку консигнаційного товару в програмі "Галактика "?

10. Які звіти можна сформувати в програмі "Галактика "?