Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
156.67 Кб
Скачать

Методика окремих розрахунків в технологічних картах.

У графі х. Якщо виконання того чи іншого виду роботи потребує використання живої тяглової сили то ці дані записуємо в (гр.) “Кількість коне-днів”. Також визначаємо вартість послуг живої тяглової сили, множенням обсягу робіт (коне-днів) на реалізаційну ціну 1 коне-дня

Кількість коне-днів = кількість нормо-змін * 2 (пара коней) * собівартість 1 коне-дня.

У графі х. Якщо роботи виконуються вантажним автотранспортом то кількість т.км записується в гр., вартість автопослуг визначається множенням кількості т.км на реалізаційну ціну 1 т.км. кількість т.км дорівнює кількість тон перевезення вантажу помножити на середню віддаль перевезень в кілометрах помножити на собівартість 1 т.км.

Наприклад. Виконання робіт автотранспортом записується так: у гр. – назва вантажу, у гр. – обсяг перевезень у тонах, а в гр. розрахунок кількості т.км перевезення даного вантажу.

У графі х. Якщо той чи інший вид роботи потребує використання електроустановок, приладів, то кількість спожитої електроенергії (кВт/год) записуємо в гр. Оцінюємо вид послуг аналогічно – множенням кількості кВт/год на собі вартість 1 кВт/год, помножити на обсяг роботи.

У графі х. Визначаємо всього прямих затрат у грошовому виразі з кожного виду роботи. Для цього необхідно підсумувати всі затрати .

Норматив прямих затрат розраховують діленням відповідних затрат на обсяг робіт у фізичних одиницях.

Наприклад. У графі х загальні затрати по оплаті праці з нарахуванням (гр.) поділити на обсяг робіт у фізичних одиницях (гр. ). Аналогічно розраховуємо і інші показники.

У графі х. Розраховуємо доплату за кількість трактористів, для цього необхідно попередньо визначити класність кожного тракториста (у відсотках) і визначити розмір доплати від його оплати праці. Та встановити розмір доплати по всіх трактористах.

У графі х. Попередньо також потрібно встановити стаж роботи кожного працівника і величину доплати (визначається у відсотку від оплати праці з ура-хуванням доплати за класність), так визначається середній розмір доплати по всіх працівниках.

У графі х. Записуємо загальний розмір оплати відпусток всіх працівників, що зайняті на виробництві даного виду сільськогосподарської культури.

У графі х. Визначаємо загальний підсумок оплати праці по одній сільськогосподарській культурі.

У графі х. Ці показники визначаються виходячи із площі посіву, запла-нованої врожайності, норми висіву, норми внесення органічних і мінеральних добрив.

Наприклад. Щоб розрахувати кількість необхідного насіння (гр.) потрібно норми висіву на 1 га помножити на площу посіву (га). а вартість насіння – кількість насіння помножити на ціну 1 т насіння.

Аналогічно кількість добрив – норма внесення 1 га (окремо по органічних і мінеральних) помножити на площу посіву, а щоб визначити вартість потрібно кількість добрив помножити на реалізаційну ціну 1 т (або 1 ц).

У графі х. Обчислюють суму амортизаційних відрахувань на трактори, сільськогосподарські машини; крім цих відрахувань також включають амортизацію інших основних засобів: виробничих приміщень, гаражів, спеціалізованих приміщень і споруд (зерносховища, овочесховища, теплиці та ін).

У графі х. Визначають суми витрат на поточний ремонт сільськогоспо-дарської техніки, гаражів та ін.

У графі х. Визначаємо інші можливі витрати.

У графі х. Записуємо затрати минулих років, до яких відносять: витрати палива на оранку під озиму пшеницю, оплату праці трактористам, вартість внесених мінеральних і органічних добрив та ін.

У графі х. Визначають загальну суму затрат:

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ