Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_10_SUBD-ukr.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Тема 1. Системи керування базами даних

План.

Основні поняття теорії баз даних 1

Моделі організації даних 2

Ієрархічна модель 2

Мережева модель 2

Реляційна модель даних 3

Програмні системи керування базами даних 6

Застосування СКБД в економіці 7

Ключові поняття 8

Самостійна робота: 8

Література 8

У самому широкому змісті будь-яка програма має справу з деякої зовнішньої стосовно її коду інформацією, що задає які-небудь параметри або режим її роботи. Таку інформацію також називають даними програми. Очевидно що залежно від типу розв'язуваних завдань проблеми організації роботи з даними будуть якісно різними. У переважній більшості випадків при рішенні господарських, економічних і фінансових завдань доводиться мати справe з великими специфічно структурованими й взаємозалежними масивами даних. Такі складні набори даних традиційно прийнято називати базами даних.

Основні поняття теорії баз даних

Базу даних (БД) можна визначити як уніфіковану сукупність даних, спільно використовувану різними завданнями в рамках деякої єдиної автоматизованої інформаційної системи (ІС).

Теорія керування базами даних як самостійна дисципліна почала розвиватися приблизно з початку 50-х років двадцятого сторіччя. За цей час у ній зложилася певна система фундаментальних понять. Приведемо деякі з них.

Предметною областю прийнято називати частину реального миру, що підлягає вивченню з метою організації керування в цій сфері й наступній автоматизації процесу керування.

Об'єктом називається елемент інформаційної системи, відомості про яке зберігаються в базі даних. Іноді об'єкт також називають сутністю (від англ. епtity).

Класом об'єктів називають їхня сукупність, що володіє однаковим набором властивостей.

Атрибут — це інформаційне відображення властивостей об'єкта. Кожен об'єкт характеризується деяким набором атрибутів.

Елементом даних називаються такий атрибут (або група атрибутів), що дозволяє визначити значення інших елементів даних.

Запис даних (англ. еквівалент rесоrd) — це сукупність значень пов'язаних елементів даних.

Первинний ключце атрибут (або група атрибутів), що унікальним образом ідентифікують кожен екземпляр об'єкта (запис). Вторинним ключем називається атрибут (або група атрибутів), значення якого може повторюватися для декількох записів (екземплярів об'єкта). Насамперед вторинні ключі використаються в операціях пошуку записів.

Процедури зберігання даних у базі повинні підкорятися деяким загальним принципам, серед яких у першу чергу варто виділити:

  • цілісність і несуперечність даних, під якими розуміється як фізична схоронність даних, так і запобігання невірного використання даних, підтримка припустимих сполучень їхніх значень, захист від структурних перекручувань і несанкціонованого доступу;

  • мінімальна надмірність даних позначає що будь-який елемент даних повинен зберігатися в базі в єдиному виді, що дозволяє уникнути необхідності дублювання операцій, вироблених з ним.

Програмне забезпечення, що здійснює операції над базами даних, одержало назву СКБД — система керування базами даних. Очевидно, що його робота повинна бути організована таким чином, щоб виконувалися перераховані принципи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]