Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil_9_досконала конкуренція.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Які критерії ринкової структури є необхідними і достатніми для класифікації ринку як ринку досконалої конкуренції?

  2. Побудуйте криві попиту на продукцію фірми за умов досконалої і недосконалої конкуренції. Що пояснює їх суттєва відмінність?

  3. Чому господарська стратегія конкурентної фірми обмежується лише визначенням оптимального обсягу виробництва?

  4. Чому рівність граничного доходу і граничних витрат є визначальною для максимізації прибутку в усіх ринкових структурах? Чому граничний дохід може бути замінений на ціну в цьому правилі, якщо ринок є досконало конкурентний?

  5. Доведіть, в яких випадках фірмі, що зазнає збитків в короткостроковому періоді, слід продовжувати виробництво, а в яких – припинити його.

  6. Чи відповідає дійсності таке твердження: для отримання максимального прибутку фірмі необхідно продати максимальну кількість продукції?

  7. Побудуйте криву пропозиції конкурентної фірми в короткому періоді. Як від неї перейти до ринкової (галузевої) короткострокової пропозиції?

  8. Обґрунтуйте умову довгострокової конкурентної рівноваги:

а) галузі;

б) фірми.

  1. Поясніть «парадокс прибутку» за умов досконало конкурентного ринку.

  2. Оцініть суспільну ефективність функціонування ринку досконалої конкуренції.

Приклади розув’язання задач

Приклад 1.

Фірма функціонує на ринку досконалої конкуренції. Функцію сукупних витрат конкурентної фірми у короткостроковому періоді наведено нижче.

Випуск продукції Q, шt.

Загальні витрати ТС, тис. грн.

0

4

1

8

2

10

3

14

4

20

5

28

Визначити:

а) який обсяг виробництва вибере фірма, якщо ринкова ціна (Р) товару становитиме 5 грн.;

б) нижче якого рівня повинна знизитись ціна, щоб підприємство закрилось?

Розв'язування:

На конкурентному ринку фірма не може вплинути на ціну, а свій прибуток вона максимізує за умови, що вибраний обсяг випуску продукції задовольняє рівність граничного доходу і граничних витрат MR = MC.

Якщо ж ціна на ринку знижується, підприємству слід орієнтуватись на величину середніх витрат. Тому для вибору оптимального обсягу виробництва потрібно визначити величини загальних середніх витрат, середніх змінних витрат, а також граничних. Ці величини розрахуємо для заданих обсягів і для зручності занесемо в таблицю.

Q

ТС

АТС

TVC

AVC

МС

TR=P×Q

MR

π

0

4

0

0

0

-4

1

8

8

4

4

4

5

5

-3

2

10

5

6

3

2

10

5

0

3

14

4,66

10

3,3

4

15

5

1

4

20

5

16

4

6

20

5

0

5

28

5,6

24

4,8

8

25

5

-3

Використовуючи дані розрахунків, побудуємо графіки зміни АТС, AVC, МС, MR від обсягу випуску продукції.

Підприємство максимізує прибуток при обсязі продукції Q = 3 од. (в таблиці значення MR близьке до МС). Рівність MR = МС в т. Е настає при Q = 3,5 (див. графік).

Підприємство припинить випуск продукції при зниженні ціни нижче від мінімальних середніх витрат AVC. Згідно розрахунку, якщо ціна на ринку знизиться до 3 грн., підприємство закриється (т. В на графіку). До речі, при рівні ринкової ціни 3 < Р < 4,66 підприємство може деякий час працювати в очікуванні кращих умов, хоча економічного прибутку від господарювання за цією ціною на продукцію підприємство не матиме.

Приклад 2.

На графіку зображені криві витрат підприємства, яке працює за умов досконалої конкуренції. Р – ринкова ціна.

Визначте:

а) обсяг випуску, при якому прибуток підприємства максимальний;

б) позначте на графіку площу, що відповідає обсягу прибутку підприємства за даного рівня цін і випуску;

в) припустимо, що галузь знаходиться у стані рівноваги. Яка це рівновага: короткострокова чи довгострокова? Відповідь обґрунтуйте;

г) як вплине на стратегію підприємства зменшення ринкового попиту на товар, що його випускає галузь?

Розв'язування:

а) Умова максимізації прибутку МС = MR = Р для підприємства, що діє в умовах вільної конкуренції, буде забезпечена при обсязі випуску Q1.

б) Прибуток підприємства визначається як різниця виручки і витрат:

π = ТR – ТС;

ТR = Q  Р; (площа прямокутника OPAQ1);

ТС = АTС  Q

При обсязі Q1 величина середніх витрат – Q1B, то величині ТС відповідатиме площа прямокутника ОDBQ1. Прибуток визначатиметься площею прямокутника DPAB.

в) Графік відображає короткострокову рівновагу, оскільки підприємство одержує економічний прибуток вищий від «нормального прибутку». В довгостроковій рівновазі в галузь увійдуть нові підприємства і кожне з них одержить лише «нормальний прибуток».

г) Зниження попиту спочатку призведе до зниження ринкової ціни і до зменшення прибутку підприємства. В довгостроковому періоді деякі підприємства залишать галузь, ринкова пропозиція товару зменшиться і тоді ціна товару знову зросте. Підприємства галузі знову опиняться в довгостроковій рівновазі.

Приклад 3.

Конкурентна фірма має функцію середніх змінних витрат AVC = 0,1 Q + 2, постійні витрати на виробництво складають 3 од. Знайдіть функцію пропозиції даної фірми і галузі в цілому, якщо на ринку 100 подібних фірм.

Розв’язування:

Крива функції пропозиції конкурентної фірми співпадає з частиною кривої граничних витрат, вище точки AVCmin .

, звідси знайдемо функцію граничних витрат як похідну функції сукупних MC = 0,2Q + 2. За умов рівноваги досконало конкурентного виробника MC = P, Р = 0,2Q + 2, то Q = 5P  – 10.

Криві MC і AVC перетинаються при Q = 0, тобто вся крива МС при позитивних обсягах випуску може бути використана для побудови кривої функції пропозиції.

Крива пропозиції галузі Qгал. = 500P – 1000.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]