Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блок НМЗ.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

2. Основні етапи процесу менеджменту.

Процес менеджменту являє собою послідовність підготовки, прийняття й реалізації рішень і заходів, необхідних і достатніх для ефективного досягнення обраної мети наявними засобами.

Необхідність у менеджменті виникає задовго до початку функціонування тієї або іншої фірми. Він здійснюється з моменту вибору кінцевої мети й при проектуванні фірми, і при її будівництві й організації, і при функціонуванні, реконструкції й модернізації.

Обмежувати процес менеджменту тільки етапом функціонування фірми невірно, тому що помилки, які допущені при проектуванні й будівництві, часто не вдається повністю ліквідувати при функціонуванні фірми.

На кожному етапі процесу менеджменту підготовка рішень здійснюється фахівцями (керівниками-функціоналами). Приймають рішення як вони, так і керівники підрозділів фірми (менеджери).

Процес менеджменту функціонуючої фірми складається із цілого ряду взаємозалежних робіт, частина з яких виконується послідовно, а частина - паралельно. До таких управлінських робіт можна віднести: розробку на основі наміченої мети управління плану й завдань виконавцям робіт, підготовку матеріальної частини фірми й кадрів для забезпечення створення й реалізації продукції, взаємне вв'язування основних і допоміжних робіт, забезпечення взаємодії між службами керування й підрозділами фірми, централізований контроль і аналіз за ходом виробництва, виявлення "вузьких" місць і прийняття рішень по їхній ліквідації, організацію виконання ухвалених рішень (оформлення ухваленого рішення, передачу наказів виконавцям і контроль за їхнім виконанням).

Процес менеджменту умовно можна розбити на етапи й стадії. Етапи характеризують зміст процесу менеджменту, якісну трансформацію управлінської діяльності в міру зростання впливу керуючої системи на керовану. Стадії процесу менеджменту відбивають або тимчасові проміжки його етапів, або розподіл процесу керування на проміжки часу за якими-небудь критеріями.

Можна виділити наступні основні етапи процесу менеджменту:

" ціль - формування мети менеджменту;

" ситуація - визначення стану керованої системи;

" проблема - виявлення проблеми;

" рішення - ухвалення рішення й організація його виконання.

На першому етапі відбувається формулювання приватної мети впливу - на основі інформації про стан об'єкта й відповідно до кінцевої мети менеджменту. На другому етапі виробляється критерій для оцінки рішення на основі правових норм, даних науки, передового досвіду й розрахунків. На третьому етапі розробляються варіанти рішення, кожний з яких аналізується на основі критерію оцінки й із прогнозом наслідків (мал. 5.3). Іноді економічно обґрунтоване рішення може мати небажані соціально-психологічні наслідки, які рано або пізно послаблять економічний ефект.

Найкращим рішенням уважається те, що має перевага за критерієм і характеризується найбільшою ймовірністю виконання.

На четвертому етапі робота розбивається на дві стадії: ухвалення рішення й організаційно-практичної роботи з його реалізації. Перша стадія включає акт ухвалення рішення, оформлення рішення у вигляді документа, розробку заходів щодо виконання рішення й роз'яснення значення ухваленого рішення.

До документів, що фіксують ухвалене рішення, ставляться накази, розпорядження, постанови, інструкції, протоколи. Незалежно від форми фіксації ухваленого рішення формулювання документа повинна бути чіткої у визначенні мети, мати адресу виконавця й строк виконання, а також вказівка шляхів і засобів виконання ухваленого рішення.

На другій стадії останнього етапу процесу менеджменту організуються виконання рішення, контроль за ходом реалізації рішення й підведення остаточних підсумків, при яких необхідно оцінити своєчасність, повноту і якість виконання рішення, а також ступінь участі працівників у його виконанні.

Як видно з наведеної схеми, процес менеджменту по своєму змісті не допускає довільного виконання операцій, а вимагає необхідної послідовності. Одні операції можуть виконуватися паралельно, інші послідовно, але в певній комбінації. Процес менеджменту починається з розробки мети впливу. Паралельно з операціями целеполагания здійснюється інформаційна робота, тому що без інформаційного забезпечення навряд чи можна було б сформулювати об'єктивну й обґрунтовану мету впливу.

Інформаційні операції з різною трудомісткістю їхнього виконання властиві всім етапам процесу менеджменту. Однак неправильно вважати процес менеджменту чисто інформаційним процесом, це складне явище соціально-психологічного й організаційно-економічного змісту.

Основні етапи процеси менеджменту зображено на мал. 2М.

Процес менеджменту можна представити як поступове наростання сили, що впливає (на перших трьох етапах) і переходу його у своєрідний імпульс впливу, поштовх трудової активності (на останньому етапі).

Всі основні функції, здійснювані в процесі менеджменту, можуть бути об'єднані у дві групи: функції підготовки даних (облік, контроль, аналіз, нормування, прогнозування) і функції прийняття рішень (регулювання, організація, планування, програмування).

Облік дозволяє зафіксувати стан об'єкта керування й зовнішнього середовища, за допомогою контролю виявляються й відбираються дані, що містять інформацію про відхилення керованого об'єкта від нормального режиму функціонування. Аналізу піддаються дані з метою встановлення залежностей між впливами зовнішнього середовища й параметрами об'єкта керування. За допомогою нормування визначаються припустимі значення параметрів об'єкта, при яких він функціонує в нормальному режимі.

Прогнозування складається в обробці даних з метою визначення можливих ліній поводження керованого об'єкта й середовища.

Регулювання - це прийняття рішень із метою ліквідації відхилень від нормального режиму функціонування об'єкта керування.

Організація складається в прийнятті рішень про побудову або зміну структури об'єктів або процесів, а планування - процес розробки моделі майбутнього бажаного стану об'єкта.

Програмування полягає в складанні програми, що описує послідовність і взаємозв'язок дій, виконання яких дозволить реалізувати план