Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЛІМПІАДА 2011.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

«Товарознавство непродовольчих товарів»

1 варіант

Ви товарознавець роздрібного підприємства торгівлі.

Вихідні дані

В магазин «Тканини» м. Львова від оптового підприємства «Домашній текстиль» надійшла партія бавовняних тканин, у тому числі:

батист мерсеризований з білоземельним набивним рисунком довжи-ною куска 35 м, шириною 100 см;

байка гладкофарбована довжиною куска 40 м, шириною 80 см.

Обидва куска тканини замарковані першим ґатунком. Маркування батисту та байки міститься на клеймі та ярлику. Клеймо прямокутної форми розміром 75×35 мм нанесене з одного кінця куска на відстані 15 мм від краю зрізу і від пружка і містить товарний знак виробника. Ярлик прямокутної форми розміром 60×100 мм, містить дані про обробку тканини, сорт (перший) і дату випуску.

При перевірці метражу зав. складом звернула увагу на наявність у тканині батист порушення набивного рисунку в вигляді непродрукованих місць, які розповсюджені по всьому куску, та стягнуту кромку 2,5 мм.

В тканині байка виявлені потовщені нитки основи п’ятикратної товщини розміром 2,8 мм, смуга в утоку від різної лінійної щільності 7 см – 3 місця.

Визначити:

  1. До якої групи бавовняних тканин за призначенням відносяться літня платтяна тканина полотняного переплетення батист та зимова платтяна тканина півторашарового переплетення байка і охарактеризувати споживні властивості цих тканин.

  2. Фактичний ґатунок тканини батист.

  3. Фактичний ґатунок тканини байка.

  4. Правильність та відповідність вимогам стандарту маркування тканин.

2 варіант

Ви – товарознавець підприємства

Вихідні дані

До магазину «Деко» гіпермаркету «Епіцентр» м. Львова надійшла партія склянок видувних з сортового скла виробництва ЗАТ «Бережанського склозаводу» в кількості 180 штук. Склянки циліндричної форми з потовщенним дном ємністю 300 мл декоровані рисунком деколі, яка розташована на відстані 5 мм від верхнього краю виробів по всій зовнішній поверхні.

При прийманні виробів за якістю випадковим методом було відібрано вибірку і виявлено наступне:

  • частина виробів з партії має паперову етикетку, яка відображає товарний знак виробника;

  • 16 виробів мають сторонні включення розміром 1,0 мм в кількості 2 штук;

  • 6 виробів мають розрив рисунка, що не погіршує товарний вигляд;

  • 3 вироби мають відколи.

Визначити:

      1. Які основні склоутворювальні оксиди входять до складу скломаси сортового скла, проаналізувати споживні властивості видувного посуду із сортового скла.

      2. Відповідність маркування вимогам нормативного документу.

      3. Обсяг вибірки для контролю якості.

4. Якість партії виробів і дії товарознавця відповідно до результатів контролю.

3 варіант

Ви – товарознавець підприємства

Вихідні дані

У відділ готового одягу універмагу «Магнус» (м. Львів) поступила партія трикотажних жіночих жакетів напіввовняних з кулірного полотна в кількості 100 шт.

Під час зовнішнього огляду жакетів на трьох з них було виявлено такі дефекти:

  • на правій пілочці підняті три петлі із закріпленням;

  • на спинці одну затяжку розміром 0,4 см.

Визначити:

  1. Фактори, що впливають на формування споживних властивостей трикотажних виробів.

  2. Об’єм вибірки, приймальне та бракувальне числа для контролю якості даної партії трикотажних жіночих жакетів.

  3. Гатунок жакетів з дефектами та дії товарознавця відповідно до результатів.

4. Способи складання жакетів та місця прикріплення товарного ярлика, стрічки із зображенням товарного знаку та контрольної стрічки.

4 варіант

Ви товарознавець-комерсант магазину «Тканини». В магазин поступила партія бавовняних тканин. Під час візуального огляду на куску ситцю довжиною 40 м, шириною 90 см було виявлено такі дефекти:

  • недосіка з розрідженням щільності 2-3 ниток в 1 см – 5 випадків;

  • затаск від друку 0,7-0,9 см, до 0,5 см – 3 випадки.

Маркування даного куска ситцю міститься на таврі та ярлику. Тавро прямокутної форми розміром 75×35 мм нанесене з одного кінця куска на відстані 15 мм від краю зрізу і від пружка і містить товарний знак виробника. Ярлик прямокутної форми розміром 60×100 мм, містить дані про обробку тканини, сорт (перший) і дату випуску.

1. Наведіть класифікацію бавовняних тканин.

2. Визначте, до якої групи бавовняних тканин за призначенням відноситься ситець.

3. Встановіть сорт куска ситцю. Чи відповідає фактично встановлений сорт куска ситцю сорту, вказаному на ярлику? (ГОСТ 161-86 “Ткани хлопчатобумажные, смешанные и из пряжи химических волокон”)

4. Охарактеризуйте особливості маркування тканин і встановіть правильність маркування куска ситцю. (ГОСТ 8737-77 «Ткани и штучные изделия хлопчатобумажные, из вискозной пряжи и смешанные. Первичная упаковка и маркировка»)

5 варіант

В магазин «ДЦ» надійшла партія гелеподібного шампуню «Ромашка» на основі синтетичних ПАР. Під час візуального огляду товарознавцем-комерсантом було встановлено, що шампунь має гелеподібну однорідну консистенцію з перламутром. В сертифікаті відповідності вказано, що водневий показник - 6,3; масова частка ПАР – 12 %; пінне число – 148; стійкість піни – 0,9.

  1. Наведіть класифікацію засобів для догляду за волоссям.

  2. Проаналізуйте асортимент засобів для миття волосся.

  3. Встановіть відповідність вимогам стандарту партії шампуню «Ромашка». (ДСТУ 4315:2004 «Засоби косметичні для очищення шкіри та волосся. Загальні технічні умови»)

  4. Охарактеризуйте особливості пакування і зберігання шампунів на основі синтетичних ПАР. Чи відповідає вимогам стандарту упаковка шампуню «Ромашка», якщо в маркуванні вказано об’єм 400 см3, а при перевірці встановлено, що фактичний об’єм становить 390 см3.

  5. Правильно вирішіть ситуацію. Ви завідувач відділом непродтоварів. В магазині у відділі парфумерно-косметичних товарів оформлена композиційна вітрина. Деякі з цих товарів вже відсутні у продажу. Покупець звернувся з проханням до продавця продати шампунь та косметичний набір, які були на вітрині. Продавець відмовила. Чи правомірні дії продавця? Які заходи слід прийняти керівнику в цій ситуації?

6 варіант

В супермаркет «Метро» надійшла партія офісного паперу «MAESTRO standart »; (80 г/м2, 500хА4) в кількості 16 піддонів по 40 ящиків в кожному. В кожному ящику по 5 пачок паперу.

Вам, товарознавцю-комерсанту, необхідно прийняти партію товару, проконтролювати якість і відібрати пробу для визначення відповідності середньої якості технічним вимогам.

  1. Наведіть класифікацію паперу.

  2. Відберіть пробу від партії паперу для визначення відповідності середньої якості технічним вимогам. (ДСТУ 2185-2000 «Папір та картон. Відбирання проб для визначення середньої якості»).

  3. Яку інформацію повинен містити протокол відбирання проб?.

  4. Наведіть вимоги до аркушів проби, особливості їх маркування, пакування для транспортування.

7 варіант

Ви працюєте завідувачем відділу магазину «Діамант», до якого надійшла партія ювелірних виробів від Львівського ювелірного заводу.

  1. Наведіть класифікацію асортименту ювелірних особистих прикрас.

  2. Проаналізуйте вимоги до якості ювелірних виробів.

  3. Встановіть, чи можна віднести золотий ланцюжок до доброякісних виробів, якщо він кордовий, виготовлений з дроту діаметром 0,3 мм і витримує статичне зусилля на розрив 2,6 Н. (ДСТУ 3527-97 «Вироби золотарські з коштовних металів. загальні технічні умови).

  4. Охарактеризуйте особливості маркування, пакування, транспортування і зберігання ювелірних виробів. (ДСТУ 3527-97 «Вироби золотарські з коштовних металів. загальні технічні умови).

8 варіант

Ви працюєте товарознавцем супермаркету «Антошка». Проконтролюйте асортимент і якість дитячих іграшок.

  1. Наведіть класифікацію іграшок за педагогічним призначенням.

  2. Які іграшки відносяться до спортивних? Проаналізуйте вимоги до їх якості. (ДСТУ 2030-92 «Іграшки спортивні. Загальні технічні умови»).

  3. Встановіть якість дитячого триколісного велосипеда, якщо встановлено, що:

  • різниця між відстанню спарених коліс від вертикальної площини симетрії одиночного колеса становить 6 мм;

  • мінімальний радіус повороту становить 1,8 м;

  • сидіння регулюється по висоті і опускається під навантаженням 550 Н.

  1. Які гарантії дає виробник дитячих спортивних іграшок?

9 варіант

Ви працюєте керівником торговельного центру ПП «Галантерейні товари». На підприємство надійшла партія оздоблювальних стрічок. Визначте специфіку класифікації текстильної галантереї та вимоги до їх якості.

  1. Проаналізуйте асортимент стрічково-ткацьких виробів текстильної галантереї, що реалізовуватиметься підприємством.

  2. Охарактеризуйте вимоги до якості оздоблювальних стрічок.

  3. Встановіть сорт метражної оздоблювальної стрічки довжиною 20 м, якщо при її огляді були виявлені такі дефекти:

- недосіки до 2 мм – 2 шт.;

- потовщення ниток основи двократної товщини – 2 шт.;

- забоїни розміром до 2 мм – 2 шт.

  1. Встановіть, чи відповідає кількість відрізів у куску тканої оздоблювальної стрічки вимогам стандарту, якщо при огляді куска довжиною 20 м виявлено 7 відрізків довжиною 1 – 3 м.

10 варіант

Ви завідувач відділу спеціалізованого магазину «Чобіток». В магазин поступила партія взуття.

  1. Наведіть класифікаційні ознаки шкіряного взуття.

  2. Охарактеризуйте видовий асортимент шкіряного взуття.

  3. Визначте номенклатуру обов’язкових показників якості модельного шкіряного взуття. (ДСТУ 3485-96 «Взуття. Номенклатура показників якості»).

  4. Встановіть якість чоловічих модельних черевиків, якщо під час зовнішнього огляду на одній із пар було виявлено розтріскування поверхні матеріалу верху, а також те, що за фасоном копилів і каблуків ця пара не відповідає зразку-еталону. (ГОСТ 28371-89 «Обувь. Определение сортности»).

11 варіант

Ви товарознавець-комерсант магазину «Сюрприз». У магазин поступила партія фужерів видувних із звичайного скла з рубіновим накладним склом і оздобленням алмазною гранню, місткістю 300 см3 у кількості 150 шт.

  1. Наведіть класифікацію асортименту скляного посуду.

  2. Встановіть якість фужера, якщо під час його зовнішнього огляду були виявлені такі дефекти:

- незначні подовження лінії малюнку алмазної грані;

- бульбашка у вигляді серпанка, розташована в місці приєднання ніжки фужера з чашею;

- проріз грані на чаші. (ГОСТ 30407-96 «Посуда и декоративные изделия из стекла. Общие технические условия»).

4. Проаналізуйте особливості маркування скляного посуду. (ГОСТ 30407-96 «Посуда и декоративные изделия из стекла. Общие технические условия»).

5. Встановіть, яку кількість фужерів необхідно відібрати для перевірки:

- відповідності форми, кольору та декору виробу зразку-еталону; 13

- овальності краю виробу. (ГОСТ 30407-96 «Посуда и декоративные изделия из стекла. Общие технические условия»).

12 варіант

У магазин «Господарські товари», де Ви працюєте завідувачем відділу, поступила партія фарфорових виробів Дружківського фарфорового заводу.

  1. Охарактеризуйте фактори, що впливають на формування споживних властивостей фарфорового посуду.

  2. Наведіть класифікацію асортименту фарфорового посуду.

  3. Визначте сорт цукорниці з фарфору місткістю 400 см3, яка має такі дефекти:

- на зворотному боці збірку поливи площею 40 мм2, мушку діаметром 0,5 мм;

- на лицьовому боці помарку надполив’яною фарбою площею 3,0 мм2.

  1. Визначте об’єм вибірки, приймальне і бракувальне числа для контролю якості фарфорових цукорниць, якщо об’єм партії складає 50 шт. (ГОСТ 28390 «Изделия фарфорове. Технические условия»).

13 варіант

У магазин «Алеко», де Ви працюєте товарознавцем-комерсантом, поступила партія верхнього чоловічого одягу. Під час зовнішнього огляду одного з пальт чоловічих вовняних, замаркованих ІІ сортом, виявлено такі дефекти:

  • вкорочення одного борта в порівнянні з другим на 0,8 см ;

  • викривлення шва втачування коміра на довжині 10 см розміром 0,2 см;

  • місцеве потовщення ниток основи і утоку до п’ятикратної товщини включно – 2 випадки.

  1. Наведіть групову характеристику асортименту верхнього одягу.

  2. Встановіть правильність вказаного в маркуванні ґатунку пальта.

  3. Опишіть дефекти, що не допускаються у швейних виробах.

  4. Вкажіть особливості визначення сортності комплектних швейних виробів.

  5. Охарактеризуйте умови зберігання і особливості викладки верхнього одягу в торговельному залі магазину.

14 варіант

У відділ готового одягу універмагу „Магнус”, де Ви працюєте завідувачем, поступила партія трикотажних жіночих жакетів обсягом 100 шт. Вам необхідно прийняти партію продукції та проконтролювати якість.

  1. Охарактеризуйте фактори, що впливають на формування споживних властивостей трикотажних виробів.

  2. Встановіть ґатунок жакета жіночого напіввовняного з кулірного полотна, якщо під час зовнішнього огляду було виявлено такі дефекти:

- на правій пілочці підняті три петлі із закріпленням;

- на спинці одну затяжку розміром 0,4 см. (ГОСТ 1115-81 «Изделия трикотажные верхние. Определение сортности»).

3. Визначте об’єм вибірки, приймальне та бракувальне числа для контролю якості даної партії трикотажних жіночих жакетів. (ГОСТ 9173-86 «Изделия трикотажные. Правила приемки»).

4. Опишіть способи складання жакетів та місця прикріплення товарного ярлика, стрічки із зображенням товарного знаку та контрольної стрічки. (ГОСТ 3897-87 «Изделия трикотажные. Маркировка, упаковка, транспортирование и хранение»).

15 варіант

На гуртову базу, де Ви працюєте товарознавцем-комерсантом, поступила партія парфумів виробництва Миколаївського комбінату «Алые паруса».

  1. Проаналізуйте відмінні ознаки парфумів, туалетної води, одеколонів та запашних вод.

  2. Зробіть висновок про якість парфумів «Золотий орфей». Під час зовнішнього огляду партії встановлено прозору рідину з характерним для даної назви запахом. Під час лабораторних досліджень виявлено, що стійкість запаху за температури 180С – 50 год., а сума масових часток пахучих речовин – 12,0%. Міцність виробів відповідає вимогам стандарту.

  3. Опишіть методику визначення стійкості запаху парфумів?

4. Встановіть, чи відповідають дані парфуми вимогам стандарту - ДСТУ 4710:2006:Вироби парфумерні рідинні. Загальні технічні умови». На маркувальній етикетці зазначено об’єм флакона 100 мл, а фактично виявлено 93 мл.