Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЛІМПІАДА 2011.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Критерії оцінювання знань студентів з олімпіади

Тестові завдання – 100 балів.

Практичні завдання – по 20 балів за кожне завдання = 60 балів (3 задачі у білеті)

Разом – 160 балів

Шкала оцінювання має наступний вигляд:

0-79 балів – «2»

80-109 балів – «3»

110-149 балів – «4»

150-160 балів – «5»

В цілому переможцями вважаються ті студенти, які набрали найбільшу кількість балів.

Оцінка за І тур Всеукраїнської студентської олімпіади з «Товарознавства і комерційної діяльності» виставляється учаснику за якість знань та вмінь, які він продемонструє під час виконання тестових завдань і практичної частин білету, і відповідає наступним критеріям:

Оцінка “5” – “відмінно”

Відповіді на всі питання правильні, повні, логічно осмислені, повністю розкривають суть питання, відображають глибину засвоєння програмного матеріалу. Учасник демонструє вміння аналізувати і використовувати в своїй роботі все нове, прогресивне, знання нормативно-правової бази предмету, вільно володіти фаховою термінологією, вирішувати проблемні питання, знаходити вихід із проблемних ситуацій, достатньо володіти професійними навичками.

Оцінка “4” – “добре”

Відповіді на всі витання правильні, учасник вміє доводити теоретичні положення, знає визначення та методику дослідження, але допускає певні неточності або недостатньо аргументовано вирішує проблемні ситуації.

Оцінка “3” – “задовільно”

Відповіді на питання в основному правильні, але поверхневі, відсутнє чітке формулювання відповідей та їх логічне осмислення, не до кінця розкривається суть питання, учасник слабо орієнтується в проблемних ситуаціях, не може дати відповіді на додаткові запитання в контексті питання, яке висвітлює.

Оцінка “2” – “незадовільно”

Учасник олімпіади має поверхневі знання програмного матеріалу, не знає основних питань курсу, допускає суттєві помилки при визначенні змісту питання, не вміє пов’язати теоретичний матеріал з господарською практикою, не орієнтується в проблемних ситуаціях, не проявляє ознак сформованого мислення, що вимагається фаховою кваліфікаційною характеристикою.

Додаток А

Примірний вигляд білета

І. Тести (комп'ютерне тестування).

ІІ. Практичні завдання

1. Ви працюєте керівником торговельного центру ПП «АРКО». На підприємство надійшла партія згущеного молока з цукром 120 ящиків, розфасований в поліетиленові пакети масою нетто 350 г.

  1. Виберіть зразки для дослідження якості продукту.

  2. Визначте групу і вид згущеного молока з цукром.

2.3. Чи належить продукт до якісного товару, якщо при дослідженні встановлено: - масову частку сахарози 43,0%, масову частку вологи 27,8%, а також поодинокі бульбашки повітря у сметанно-подібній консистенції, колір коричневий, неоднорідний по масі.

2. Ви товарознавець роздрібного підприємства торгівлі.

Вихідні дані

В магазин «Тканини» м. Львова від оптового підприємства «Домашній текстиль» надійшла партія бавовняних тканин, у тому числі:

батист мерсеризований з білоземельним набивним рисунком довжи-ною куска 35 м, шириною 100 см;

байка гладкофарбована довжиною куска 40 м, шириною 80 см.

Обидва куска тканини замарковані першим ґатунком. Маркування батисту та байки міститься на клеймі та ярлику. Клеймо прямокутної форми розміром 75×35 мм нанесене з одного кінця куска на відстані 15 мм від краю зрізу і від пружка і містить товарний знак виробника. Ярлик прямокутної форми розміром 60×100 мм, містить дані про обробку тканини, сорт (перший) і дату випуску.

При перевірці метражу зав. складом звернула увагу на наявність у тканині батист порушення набивного рисунку в вигляді непродрукованих місць, які розповсюджені по всьому куску, та стягнуту кромку 2,5 мм.

В тканині байка виявлені потовщені нитки основи п’ятикратної товщини розміром 2,8 мм, смуга в утоку від різної лінійної щільності 7 см – 3 місця.

Визначити:

  1. До якої групи бавовняних тканин за призначенням відносяться літня платтяна тканина полотняного переплетення батист та зимова платтяна тканина півторашарового переплетення байка і охарактеризувати споживні властивості цих тканин.

  2. Фактичний ґатунок тканини батист.

  3. Фактичний ґатунок тканини байка.

  4. Правильність та відповідність вимогам стандарту маркування тканин.

3. Визначте для СТ потребу в оптових закупівлях цукру, використовуючи такі дані:

  • чисельність населення в зоні діяльності СТ - 40 тис. чол.;

  • споживання цукру на 1 чол. в рік за планом - 36 кг;

  • запаси цукру в торговельній мережі на початок планового року – 170 тис. грн.;

  • норматив запасів на кінець - 150 тис. грн.;

  • роздрібна ціна цукру - 7,5 грн. за кг.