Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титульний лист(3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

1. Математична основа

Математична основа – це сукупність математичних елементів карт, до якої належать картографічна проекція і пов'язана з нею координатна сітка, масштаб, які разом визначають компоновку карт, опорна геодезична мережа. Математична основа карт визначає геометричні закони побудови і геометричні властивості картографічного зображення. Математична основа – одна з ознак системності в атласі. Дотримання принципу внутрішньої єдності атласу вимагає використання мінімальної кількості проекцій, кратних масштабів карт, їх мінімальної кількості [3].

Картографічна проекція – встановлює аналітичну залежність (відповідність) між географічними координатами точок земного еліпсоїда і прямокутними координатами тих самих точок на площині.

На вибір картографічної проекції серії карт найбільше впливають призначення, зміст, масштаб карт, компоновка аркушів, розміри, форма та положення території, що картографується.

Пропонується використовувати для серії «Карт природної та історико-культурної спадщини Вовчанського району» рівнокутну поперечно-циліндричну проекцію Гаусса-Крюгера, адже ця проекція цілком задовольняє вимоги до створення картографічних творів туристичних картографічних творів, які прийняті за основу при проектуванні серії карт.

При виборі проекції враховувався і той фактор, що плани та карти, які використовуються в якості картографічних джерел, складено, як правило, у поперечно–циліндричній проекції Гаусса-Крюгера. Ця проекція відповідає вимогам уніфікації, складені у ній карти практично вільні від спотворень. Карти, що є вихідними для створення географічних основ карт, також складені у цій проекції.

Масштаб визначає ступінь зменшення розмірів лінійних елементів при переході від реального об’єкту до його зображення. Він характеризується відношенням довжини лінії на зображенні до довжини горизонтального прокладення лінії на місцевості. Вибір масштабів карт є одним з головних елементів проектування серії карт, оскільки багато в чому визначає повноту та детальність змісту, їх точність, розміри умовних знаків, формат сторінок і відповідно зручність користування картами, вартість картографічних робіт тощо.

При обґрунтуванні оптимального масштабу карт доцільно максимально врахувати кожен масштабоутворюючий фактор та сукупність вимог. Головними серед факторів, що враховуються при виборі масштабів карт є: призначення картографічного твору; розмір та конфігурація території; географічні особливості та ступінь господарського і соціально-економічного розвитку території, що картографується; тема карти; необхідний та можливий ступінь її навантаження, можливість чіткого зображення в прийнятих умовних позначеннях найбільш складних ділянок території, що картографується.

Масштабний ряд узгоджується з вибором формату серії карт і розробкою типових компоновок карт. Від вибору формату сторінок карт і масштабного ряду карт в значній мірі залежить зручність користування картографічним твором.

Враховуючи особливості призначення серії карт, розміри та конфігурацію території Вовчанського району, а також масштаби основних та похідних карт, рекомендовано зручний формат для серії карт ПІКС - 297 х 210 мм. (А4). Для карт застосовувались типові компоновки аркушів, які передбачають розташування однієї карти - основної (на одному аркуші карта Вовчанського району (1 : 300 000). Масштаб 1: 300 000 обраний для карт Вовчанського району, де значками буде показаний кожний об’єкт ПІКС місцевого та державного значення.

Саме такий формат, обраний масштабний ряд і типові компоновки серії карт максимально відповідають вказаним принципам оформлення карт, дозволяють розміщати як довідкову інформацію, так і текстові нариси, ілюстрації, тощо. Загальногеографічна основа обрана таким чином, щоб відобразити кордони та межі, населені пункти, шляхи сполучення, гідрографію та рослинність (рис.1.1). – описание геогр.. основы перенести в раздел Зміст карт.

Були складені умовні знаки, які відповідають наявним в районі об’єктам і наочно відображають пам’ятки. Таким чином відбувалося формування бібліотеки символів тематичного змісту. – убрать (вы же не составляли условные знаки).

Рис.1.1. Загальногеографічна основа серії карт Вовчанського району

Необходимо добавить еще и рисунок именно компоновки. И описать его.