Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титульний лист(3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

7. Пам’ятки природи

У Вовчанському районі до Державного реєстру занесено 10 пам’яток природи, 9 із них місцевого значення, 1 – загальнодержавного.

Ботанічний заказник загальнодержавного значення «Вовчанський» характеризується рідкісними крейдовим та степовим фітоценозами на правому березі р. Вовчої, унікальне в Україні місцезростання реліктового ендемічного зникаючого виду чагарників — вовчих ягід Софії. В рослинному покриві значна роль належать угрупованням з домінуванням ендемічних, реліктових та зникаючих видів із Європейського Червоного списку: переломника Козо-Полянського, гісопу крейдяного, полину суцільнобілого, ранника крейдяного тощо та формаціям семи степових видів, що включені до Зеленої книги України. Флора нараховує понад 500.

Ентомологічний заказник місцевого значення «Василівський» знаходиться на південному схилі балки в урочищі «Василівське» з цілинною степовою рослинністю, створений для охорони корисних комах-запилювачiв люцерни. В складі ентомофауни чисельні види, що занесені до Червоної книги України: дибка степова, рофiтоїдес сiрий, мегахiла округла, джміль глинистий .

На території Вовчанського району розміщено два лісових заказника місцевого значення. Заказник «Великий ліс» - де на плато і схилах високого правого берега долини р. Сів. Донець зростають типові для Лівобережного Лісостепу угруповання свіжої кленово-липової діброви, занесені до Зеленої книги України. Бонітет деревостану 1-2. Ліси мають велике водоохоронне та ґрунтозахисне значення.

Заказник «Старосалтівський» - на лівому березі Старосалтівського водосховища збереглися унікальні для Харківщини фітоценози широколистяних лісів зі значною участю угруповань, занесених до Зеленої книги України і Зелених списків Харківщини. Своєрідність ландшафту, гідрологічних і мікрокліматичних умов зумовили збереження тут на південно-східній межі ареалу залишків дубово-грабових лісів, сфагнових боліт і місцезростань цілої низки рідкісних видів рослин. На території представлений лісовий фауністичний комплекс тварин з низкою рідкісних видів, занесених до Європейського Червоного списку, Червоної книги України та списку рідкісних видів Харківської області.

Ландшафтні заказники місцевого значення:

Сіверськодонецький. Суха байрачна діброва на плакорних ділянках і схилах корінного берега р. Вовча. Представляє науковий інтерес для екологічних досліджень і вивчення закономірностей росту деревостанів, що ростуть на карбонатних важких ґрунтах (на крейді). В складі насаджень поширені дуб звичайний ранньої фенологічної форми, ясен звичайний, клен польовий, к. гостролистий, к. татарський, в'яз граболистий, в. корковий, липа серцелиста, груша звичайна, яблуня лісова та чагарники: терен, жостір проносний, ліщина звичайна, бузина чорна, бирючина звичайна, бруслина європейська, б. бородавчаста, свидина кров'яна. Насадження захищають від ерозії береги р. Вовча.

Соколята. Фрагмент типових для лісостепової зони ландшафтів дуже розчленованих лесових височин із сірими та темно-сірими лісовими ґрунтами та судібровами. Це — найцінніша частина лісового масиву на плато та його схилах.

Холодноярське. На схилах правого берега р. Сів. Донець зростають типові угруповання кленово-липово-дубового лісу волосисто-осокового та яглицевого (Зелена книга України), в деревостані яких зростають 180-200-річні дуби, а в трав'яному ярусі трапляються рідкісні види: тюльпан дібровний, воронець колосистий, вороняче око звичайне, дзвоники персиколисті тощо.

Заповідні урочища:

Пивне. На плакорних ділянках правого берега р. Сів. Донець зростають природні насадження паросткового походження і лісові культури дуба звичайного з домішкою видів клена, в'яза, липи серцелистої. Ліси виконують ґрунтозахисні та водоохоронні функції. На степових схилах зустрічаються рідкісні види рослин: горицвіт весняний, барвінок трав'янистий, сон чорніючий тощо.

Холодноярське (рис.7.1). На схилах правого берега р. Сів. Донець зростають типові угруповання кленово-липово-дубового лісу волосисто-осокового та яглицевого (Зелена книга України), в деревостані яких зростають 180-200-річні дуби, а в трав'яному ярусі трапляються рідкісні види: тюльпан дібровний, воронець колосистий, вороняче око звичайне, дзвоники персиколисті тощо.

Рис. 7.1. Холодноярське урочище

Таблиця 7.1.

п/п

Назва об’єкта

Тип, категорія, значення

Площа, га

Рік ство-рення

Адміністративне розміщення та місцезнаходження об’єкта ПЗФ

1

Василівський

Заказник ентомологічний місцевого значення

5,5

1984

Вовчанський

2

Великий ліс

Заказник лісовий місцевого значення

58

1984

Вовчанський

3

Вовчанський

Заказник ботанічний загальнодержавного значення

185

1994

Вовчанський

4

Новодонівський

Заказник ландшафтний місцевого значення

197

2002

Вовчанський

5

Пивне

Заповідне урочище

142

1984

Вовчанський

6

Радянський

Заказник гідрологічний місцевого значення

497,3

2009

Вовчанський

7

Сіверськодонецький

Заказник ландшафтний місцевого значення

2531

2001

Вовчанський

8

Соколята

Заказник ландшафтний місцевого значення

501

1992

Вовчанський

9

Старосалтівський

Заказник лісовий місцевого значення

347,4

2005

Вовчанський

10

Холодноярське

Заповідне урочище

10

2005

Вовчанський