Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСУЛЬТУВАННЯIMM_V_V_Gorbunova_O_S_Avramchuk_V....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
589.82 Кб
Скачать

Критерії оцінювання навчальних досягнень студентів з курсу “основи психологічного консультування”

Рівень

Бали за 12-ти бальною системою

Бали за 100-бальною системою

Критерії оцінювання відповіді

Теоретичні знання

Вміння

Початковий рівень знань

«2» (рецептивно-продуктивний)

1

0-25 балів

Студент за допомогою викладача розпізнає терапевтичний та консультативний напрямок, окремі його положення та техніки, однослівно відповідає на конкретні запитання „так” чи „ні”.

Студент намагається демонструвати володіння технікою консультативної роботи, однак потребує постійної допомоги і контролю з боку викладача. З допомогою викладача намагається використати набуті знання для застосування найпростіших технік та прийомів.

без права перескладання (для екзаменів та заліків)

2

26-49

балів

Студент з допомогою викладача однослівно відповідає на запитання, відтворює незначну частку питання в тому вигляді і в тій послідовності, у якій воно було розглянуте на лекції або консультації.

Студент при постійному контролі і допомозі викладача демонструє володіння окремими технічними консультативними прийомами.

3

50-60 балів

Студент з помилками характеризує окремі терапевтичні та консультативні підходи. Володіє матеріалом на рівні окремих фрагментів, що становлять незначну частину навчального матеріалу.

Студент вміє при постійному контролі і допомозі викладача у завданнях тестового типу відобразити специфіку окремих консультативних технік та прийомів.

Середній рівень знань «3» (репродуктивний)

4

61-65 балів

Студент володіє матеріалом на репродуктивному рівні: словами, близькими до тексту лекції, розповідає про зміст терапевтичних та консультативних напрямків, технік, прийомів; частково відтворює текст підручника, здатен ілюструвати відповіді прикладами, почутими на консультаціях, лекціях. Здатен диференціювати основні проблеми психотерапії та консультування, розуміється на їх змісті.

Студент вміє правильно обрати й використати необхідні техніки; з допомогою викладача за інструкцією вміє продемонструвати хід консультативної роботи в межах конкретних технік, усно пояснити їх мету, завдання та особливості застосування.

5

66-70 балів

Студент з допомогою викладача правильно орієнтується у змісті діяльності різних терапевтичних шкіл та напрямків; здатен відтворити основні положення теми, ілюструючи відповідь власними прикладами.

Студент правильно застосовує основні консультативні прийоми та техніки; за інструкцією і з допомогою викладача демонструє специфіку застосування, чітко вказує на мету, завдання та особливості проведення. Здатен до адекватного самостійного вибору технік.

6

71-74 балів

Студент з допомогою викладача свідомо відтворює текст лекції, ілюструючи її власними прикладами; розкриває сутність основних терапевтичних шкіл та напрямків, проблем з якими стикаються практикуючи психологи, допускаючи у відповідях незначні неточності. Прагне застосовувати окремі прийоми логічного мислення (порівняння, аналіз, узагальнення).

Студент правильно застосовує основні консультативні техніки та прийоми, при потребі звертаючись за консультацією викладача. Чітко та правильно визначає мету, завдання та особливості проведення. Здатен до адекватного самостійного вибору технік, детального пояснення їх застосування на практиці.

Достатній рівень знань «4» (конструктивно варіативний)

7

75-80 балів

Студент без помилок відтворює зміст питання, наводячи власні приклади; правильно розкриває суть понять, формул, законів.

Студент здатний застосовувати вивчений матеріал на рівні стандартних (типових) ситуацій. Вміє самостійно визначати консультативну проблему; адекватно підбирати інструментарій, ефективно його застосовувати.

8

81-85 балів

Студент володіє навчальною інформацією, вміє зіставляти, узагальнювати та систематизувати інформацію під керівництвом викладача; аргументовано відповідає на поставлені запитання і намагається відстояти свою точку зору.

Студент уміє підбирати систему адекватних консультативних технік для роботи з конкретними проблемами. Правильно і несуперечливо поєднувати технічні прийомі різних шкіл.

9

86-90 балів

Студент вільно (самостійно) володіє вивченим обсягом навчального матеріалу, наводить аргументи на підтвердження своїх думок; може з допомогою викладача відповідати на питання, що потребують знання кількох тем.

Студент уміє самостійно працювати із типовими проблемами. Визначати їх специфіку, особливості перебігу, здійснювати консультативний прогноз. Студент адекватно підбирає і систематизує інструментарій, в повному обсязі володіє і орієнтується у змісті кожної техніки.

Високий рівень знань «5» (творчий)

10

91-93 балів

Студент вільно володіє темою, має ґрунтовні знання; вільно відповідає на запитання, що потребують знання кількох тем; оцінює окремі нові факти, явища, ідеї; судження його логічні й достатньо обґрунтовані; узагальнює і систематизує матеріал у межах навчальної теми; самостійно визначає окремі цілі власної навчальної діяльності.

Студент демонструє початкові творчі здібності: здатен адаптовувати технічний інструментарій у відповідності до потреб консультативної роботи. Адекватно підбирає, систематизує та модифікує техніки та вправи, в повному обсязі володіє і орієнтується у змісті кожної.

11

94-97 балів

Студент вільно висловлює власні думки, чітко формулює пізнавальні завдання, самостійно оцінює психотерапевтичні підходи, демонструє і обґрунтовує особисту позицію. Здійснює самостійний пошук та систематизацію наукових джерел.

Студент здатен використовувати набуті знання в нестандартних ситуаціях, переконливо аргументує особисту життєву позицію, узгоджуючи її з загальнолюдськими цінностями.

12

98-100 балів

Студент виявляє особливі творчі здібності, глибоко розуміє закони і категорії; подає ідеї згідно з вивченим матеріалом, робить творчо обґрунтовані висновки; вміє аналізувати і систематизувати матеріали; визначає порядок особистої навчальної діяльності, самостійно оцінює її результати. Активно займається науково-дослідною роботою.

Студент самостійно розвиває власні нахили, вміє самостійно здобувати знання, сформулювати дослідницьку проблему і визначити шляхи її розв’язання; вести дискусію з конкретного питання. Здатен самостійно розробляти консультативні техніки високої якості, ефективно використовувати їх на практиці, перевіряти ефективність власної роботи.

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ПМР ТА ЗАЛІКОВОЇ РОБОТИ

Вид завдання

Оцінка

Вимоги до знань та умінь студентів

Тестове

4 бали

Правильна відповідь на тестове завдання.

0 балів

Неправильна відповідь на тестове завдання.

Максимальна кількість балів

20 балів

Теоретичне

0-9 балів

Несвідоме, механічне відтворення матеріалу зі значними помилками та прогалинами; судження необґрунтовані; недостатньо проявляється самостійність мислення. Відповідь містить стилістичні та граматичні помилки.

10-16 балів

Свідоме відтворення матеріалу з незначними помилками; дещо порушено логічність та послідовність викладу; недостатньо проявляється самостійність мислення. Відповідь стилістично правильна, містить незначні граматичні помилки.

17-23 бали

Свідоме і повне відтворення матеріалу з деякими неточностями у другорядному матеріалі; виклад матеріалу достатньо обґрунтований, дещо порушено послідовність викладу. Відповідь стилістично та граматично правильна.

24-30 балів

Виклад матеріалу глибоко обґрунтований, логічний, переконливий. Відповідь містить власні приклади,що свідчить про творче застосування матеріалу. Відповідь стилістично та граматично правильна.

Максимальна кількість балів

30 балів

Професійно-орієнтоване

50-46 балів

  • Практичне завдання зроблене правильно, самостійно і відповідно до вимог.

  • При виконанні практичного завдання студент виявив творчий оригінальний підхід, ґрунтовність знань.

  • У консультативно-терапевтичній роботі наявний протокол.

  • Консультативно-терапевтична робота виконана відповідно до вимог Етичного кодексу.

  • Студент адекватно застосовує психотерапевтичні техніки, правильно ставить консультативні запитання.

  • Здійснена інтерпретація особистісної проблеми. Вказано можливі причини особистісної проблеми. Сформульовані консультативно-терапевтичні завдання. Встановлено критерії успішності консультативно-терапевтичної роботи.

  • Є рекомендації щодо проведення консультативної, корекційної або розвивально-відновлювальної роботи. Наведено приклади конкретних технік або завдань, які можуть бути використані.

  • Звіт написаний стилістично та граматично правильно з використанням професійних термінів.

  • Звіт оформлений відповідно до вимог.

  • Звіт здано на лабораторному занятті.

45-38 бали

  • Практичне завдання зроблене правильно, самостійно і відповідно до вимог.

  • При виконанні практичного завдання студент виявив ґрунтовність знань.

  • У консультативно-терапевтичній роботі наявний протокол.

  • Наявні незначні порушення Етичного кодексу.

  • Студент адекватно застосовує психотерапевтичні техніки, однак не завжди правильно ставить консультативні запитання.

  • Здійснена інтерпретація особистісної проблеми. Вказані не всі можливі причини особистісної проблеми. Сформульовані консультативно-терапевтичні завдання. Критерії успішності консультативно-терапевтичної роботи містять неоднозначні формулювання.

  • Наведено приклади конкретних технік або завдань, які можуть бути використані.

  • Звіт написаний стилістично та граматично правильно з використанням професійних термінів.

  • Звіт оформлений відповідно до вимог.

  • Звіт здано на лабораторному занятті.

30-37 балів

  • Практичне завдання зроблене відповідно до вимог.

  • При виконанні практичного завдання студент виявив прогалини у знаннях.

  • У консультативно-терапевтичній роботі наявний протокол.

  • Наявні порушення Етичного кодексу.

  • Студент адекватно застосовує психотерапевтичні техніки, однак не правильно ставить консультативні запитання.

  • Здійснена інтерпретація особистісної проблеми. Вказані не всі можливі причини особистісної проблеми. Сформульовані консультативно-терапевтичні завдання. Неправильно вказані критерії успішності консультативно-терапевтичної роботи.

  • Наведено приклади конкретних технік або завдань, які можуть бути використані.

  • У звіті є незначні стилістичні та граматичні помилки.

  • Звіт оформлений відповідно до вимог.

  • Звіт здано на лабораторному занятті.

0-29 балів

    • Наявні істотні помилки.

Максимальна кількість балів

50 балів

Всього

100 балів

Додаток 1.