Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10 - Для студентів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
185.86 Кб
Скачать

3. Фінанси міжнародних організацій та інституцій

У сучасному світовому господарстві, в міжнародних фінан­сово-економічних і валютно-кредитних відносинах помітну роль грають міжнародні фінансові організації. Найбільш зна­чущими в сучасних умовах міжнародними фінансовими інсти­тутами є Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Група Світово­го банку.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) — міжурядова ор­ганізація, призначена для регулювання валютно-кредитних відносин між державами-членами і надання їм фінансової до­помоги за валютних ускладень, що викликаються дефіцитом платіжного балансу, шляхом надання коротко- і середньостро-кових кредитів в іноземній валюті1.

МВФ створений для того, щоб за допомогою часткової інтер­націоналізації золотих і валютних резервів країн, що беруть участь у ньому, створити пул міжнародних ліквідних ресурсів, який має слугувати джерелом тимчасового покриття пасивно­го сальдо платіжних балансів країн, що не мають в своєму роз­порядженні необхідних для цього власних ліквідних ресурсів і не мають можливості одержати звичайний банківський кредит закордоном.

МВФ здійснює кредитні операції тільки з офіційними орга­нами — казначействами, центральними банками, стабіліза­ційними фондами. Розрізняються кредити на покриття дефі­циту платіжного балансу і на підтримку структурної перебудо­ви економіки країн-членів.

Групу Світового банку утворюють декілька організацій, що виконують різні функції. До Групи належать:

  • Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР);

  • Міжнародна асоціація розвитку (МАР);

  • Міжнародна фінансова корпорація (МФК);

  • Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (БАТІ);

  • Міжнародний центр врегулювання інвестиційних супе­речок (МЦВІС).

Штаб-квартира Групи розташовується у м. Вашингтоні, ок­руг Колумбія, США.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку, широко відомий як Світовий банк, є основною кредитною установою Групи. Він є найбільшим кредитором проектів розвитку в краї­нах, що розвиваються, з середнім рівнем доходів на одну особу населення (більше 1,445 дол. США).

Міжнародна асоціація розвитку, створена в 1960 р., надає допомогу найбіднішим країнам, які не можуть собі дозволити брати позики МБРР.

Міжнародна фінансова корпорація була створена в 1956 р. для стимулювання роботи приватного сектору в країнах, що розвиваються. Вона здійснює це шляхом фінансування проек­тів приватного сектору, надаючи допомогу компаніям світу, що розвиваються, в мобілізації фінансів на міжнародних фі­нансових ринках, консультуючи і сприяючи підприємствам та місцевим органам самоврядування.

Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій було створено в 1988 р. для надання допомоги країнам, що роз­вивалися, в залученні іноземних інвестицій завдяки наданню інвесторам гарантій від політичних ризиків. До цих ризиків належать експропріація, воєнні дії, цивільні безлади, пору­шення умов контракту і перевезення валют. Типовий страхо­вий поліс БАТІ гарантує інвестиції протягом 15 років і може бути продовжений до 20 років, при цьому на сьогодні гранична сума, що гарантується за одним проектом, становить 50 млн дол. США. БАТІ також консультує країни, що розвиваються, з питань, пов'язаних зі шляхами залучення іноземних інвести­цій. Сьогодні членами БАГІ є 151 країна.

Міжнародний центр врегулювання інвестиційних су­перечок, створений в 1966 р., стимулює потік інвестицій за­вдяки створенню умов для проведення примирливих і арбіт­ражних переговорів між урядами та іноземними інвесторами. Він також видає рекомендації і публікує праці за законодавс­твом про іноземні інвестиції. У наш час членами МЦВІС є 131 країна.

Банк міжнародного розвитку є найстарішою з існуючих міжнародних валютно-фінансових організацій капіталістич­ного миру. Він був створений у 1930 р.

БМР була відведена роль механізму, що сприяє випуску і розповсюдженню облігацій німецької позики на ринках при­ватних капіталів. Він мав здійснювати розрахунки за цією по­зицією конверсію доходів від позики в репараційні платежі.

Основний капітал банку встановлений у 1,5 млрд золотих швейцарських франків. Один золотий франк містить 0,29 г чистого золота. Капітал розділений на 600 тис. акцій.

Світова організація торгівлі (СОТ) покликана регулювати торговий-політичні відносини учасників організації у сфері міжнародної торгівлі на основі пакету угод так званого Уру­гвайського раунду багатобічних торгових переговорів (1986— 1994 рр.).

Головним завданням СОТ є лібералізація світової торгівлі шляхом її регулювання переважно тарифними методами за послідовного скорочення рівня імпортних мит, а також усу­нення різних нетарифних бар'єрів, кількісних обмежень та ін­ших перешкод у міжнародному обміні товарами і послугами. Основоположними принципами і правилами ГАТТ/СОТ є: на­дання режиму найбільшого сприяння у торгівлі на недиск-римінаційній основі; взаємне надання національного режиму товарам і послугам іноземного походження; регулювання тор­гівлі переважно тарифними методами; відмова від використан­ня кількісних обмежень; вирішення торгових суперечок шля­хом консультацій і переговорів та ін.

ТЕСТИ:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]