Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші та кредит.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
66.9 Кб
Скачать

16.Сутність грошового ринку.

Грошовий ринок – це сукупність усіх грошових ресурсів країни, що постійно переміщуються(розподіляються та перерозподіляються) під впливом попиту та пропозиції з боку різних суб’єктів економіки. Основними грошовими потоками що формують діяльність грошового ринку є потік заощаджень і потік інвестицій. Заощадження- це частина доходів домашніх господарств, яка не використовується на купівлю товарів і послуг, сплату податків, а спрямовується до фінансових посередників у вигляді депозитів. Інвестиції- це всі види майнових цінностей що вкладаються у різну діяльність у результаті якої створюється прибуток.

Перехід заощаджень в інвестиції може відбуватися 2 способами: 1) через канали прямого фінансування 2) через канали непрямого фінансування. Інструментом грошового ринку можуть виступати також скарбницькі і комерційні векселі, облігації, депозитні сертифікати , банківські акцепти.

17.Інституційна модель грош.Рин.

Інстут.моделлю грош.ринку є боргове зобовязання, яке виникає в процесі переміщення грошових інструментіввід продавця до покупця. Боргове зобов’язання може виступати у 2 формах: як грошове зобов’язання та як майнове. 3 групи суб’єктів економічного життя: Кредитори- ті, що володіють защадженими тимчасово вільними коштами, сімейні господарства, фірми, урядові структури.

Позичальники-ті, що тимчасово потребують додаткових грошових ресурсів. Третім суб’єктом виступають фінансові посередники.

В цій моделі виділяють 2 сектори: прямого прямого фінансування- функціонує на основі 2 грош.потоків капітального фінансування та грошових запозичень. Цей сектор відображає звязки між продавцями і покупцями угоди узгоджуються між ними.

Сектор опосередкованого фінансування- створює спеціальний механізм реалізації зв’язків між кредиторами і позичальниками, які не можуть бути реалізовані через канали прямого фінансування. Перевагою цього сектора є реалізація зв’язків що потребують значних витрат грошей, часу, професійної оцінки ризиків. Між двома секторами діють 2 тенденції: загострюється конкуренція за грошові ресурси та їх розміщення;набувають сили інтеграційні процеси.

Рух грошей – від кредиторів до позичальників. Рух інструментів- від позичальників до кредиторів.

18.Структура грошового ринку.

Суб’єктами грошового ринку є: банки, держава, спеціальні фінансово-кредитні інститути, та інші посередницькі організації(позабіржові маклери, дилерські контори, облікові доми).

Інструментами грошового ринку є: скарбницькі та комерційні векселі, облігації, депозитні сертифікати, банківські акцепти.

Структура грош ринку:

За видами інструментів : ринок позикових капіталів –акумуляція кредитними установами грошових коштів і надання їх у вигляді позик.

ринок цінних паперів-оформлення цінними паперами кредитних відносин.

Від призначення та ліквідності фінансових активів:

Ринок грошей – ринок короткострокових фінансових позик.

Ринок капіталів- ринок цінних паперів, середньо та довгострокових позик.

За функціональними ознаками:

Міжбанківський ринок – забезпечує проведення банківських операцій для вирівнювання платіжного обороту.

Відкритий ринок- купівля-продаж цінних паперів центральним банком.