Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші та кредит.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
66.9 Кб
Скачать

51.Характеристика банківських операцій.

Банківські операції – це діяльність банку, що пов’язана з виконанням банківських функцій. Групи банківських операцій: -пасивні; -активні;

-банківські послуги. Пасивні операції - це операції за допомогою яких банки формують свої ресурси. Ресурси банку діляться на 3 групи : -власні;

-позичені (емісія цінних паперів); -залучені (депозити).

Активні операції – які пов’язані із розміщенням і використанням власних, позичених і залучених коштів для одержання прибутку. Основними активними операціями є кредити. Банківські послуги – певні дії банку, спрямовані на задоволення потреб клієнта, які не пов’язані із залученням додаткових ресурсів і мають на меті збільшення доходів від банківської діяльності.

-Традиційні: депозитні,кредитні, касово-розрахункове обслугов.)

-Нетрадиційні: лізингові, трастові, посередницькі,аудиторські.

52. Банківська стабільність означає постійну здатність банку відповідати за своїми зобов’язаннями і забезпечувати прибутковість на рівні, достатньому для нормального функціонування у конкурентному середовищі. На створення необхідних умов для стабільної діяльності банків спрямована система економічних нормативів регулювання банківської діяльності, яка впроваджена НБУ і є обов’язковою для всіх комерційних банків. Найважливішими економічними нормативами, які характеризують фінансовустійкість банку, його здатність виконувати більшість інших нормативів, є нормативи капіталу, зокрема мінімальний розмір статутного капіталу, норматив адекватності регулятивного капіталу (платоспроможності) і норматив адекватності основного капіталу (достатності капіталу).

53.МВФ - це валютно-фінансова організація міжурядового співробітництва, яка у своїй діяльності об’єднує функції регулювання, фінансування, нагляду і консультування держав-членів у сфері валютно-фінанс. відносин. Заснований на Бретон- Вурдській конференції у 1944р. Цілями МВФ є:

- Сприяння міжнародному співробітництву у валютній сфері.- Сприяння розширенню міжнародної торгівлі, підтримка високого рівня зайнятості і росту реальних доходів усіх держав членів МВФ.

- Підтримка стабільного валютного режиму держав-членів, запобігання конкурентному знеціненню валют. - Надання допомоги у створенні багатосторонньої системи платежів за поточними операціями між державами членами , усунення валютних обмежень і надання в розпорядження держав загальних ресурсів фонду.

Україна вступила до МВФ у 1992р. Вступний внесок -997млн.СДР. Діяльність МВФ з конкретними державами-членами формується із певних програм співпраці. В Україні діє 3 програми МВФ:

-Програма системної трансформації економіки -

підготовча програма виконання якої не потребує створення складного інцест. апарату в країні, а її реалізація дає змогу країні й фонду співпрацювати.

-Прогама “stand-by” – програма короткострокового фінансування (1 рік), яка спрямована на здійснення першочергових заходів необхідних для досягнення макроекономічної стабілізації.

-Програма розширеного фінансування – розрахована на 3 роки і спрямована на закріплення досягнень за програмою stand-by.

54.Світовий банк – група споріднених організацій, мета діяльності яких полягає в зменшенні бідності і підвищенні життєвих стандартів країн, шляхом спрямування їх на екон. розвиток. Структура:

-(МБРР)Міжнарод. Банк реконструкції та розвитку (1944р); -Міжнарод. Організація розвитку(1960р); -Міжнарод. фінансова корпорація;

-Багатостороння агенція гарантування інвестицій; -Міжнарод. центр урегулювання інвестиц. Конфліктів.

Напрямки співробітництва МБРР з Україною: -Системні проекти – грошові кошти траншами направляються до держ. бюджету з подальшим фінансуванням конкретних проектів. - Інвестиційні проекти.

Умови співпраці визначаються:

-строками кредитування (мах.строк до 17років);

-види процентної ставки, її розмів; -сфери спрямування кредитних коштів.