Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7906 психология 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
93.18 Кб
Скачать

3. Взаємозв’язок із розвитком мотиваційної сфери

Існує стільки різних мотивів, скільки й змістових еквівалентних класів відносин „індивід – середовище”. Ці класи можна розмежувати на підставі характерних цільових станів, яких часто прагнуть люди. Мотиви формуються в процесі індивідуального розвитку як стійкі оцінювальні диспозиції. Треба з’ясувати, на основі яких можливостей та активізуючих впливів середовища виникає індивідуальна різниця в мотивах, а також з’ясувати можливості їх зміни шляхом цілеспрямованого втручання. Люди розрізняються за індивідуальними проявами (характер і сила) тих чи інших мотивів. У різних людей можливі різні ієрархії мотивів [4].

Поведінка особистості в часі мотивується різними або всіма можливими мотивами – передусім, найвищими в ієрархії (тобто – найсильнішими), які за певних умов найбільше пов’язані з перспективою досягнення відповідного цільового стану чи, навпаки, з його втратою. У цьому випадку окреслюється проблема актуалізації мотиву, тобто – проблема виокремлення ситуаційних умов, що обумовлюють таку актуалізацію.

Мотив залишається дійовим, тобто – мотивує поведінку людини доти, доки вона не досягне бажаного цільового стану, який відповідає відношенню „індивід – середовище”, або індивід не наблизиться до нього настільки, наскільки дозволяє ситуація, котра, змінившись, не зробить інший мотив нагальним, в результаті чого останній активізується й актуалізується та стає домінуючим. Дія і мотив нерідко перериваються до досягнення бажаного стану чи розпадаються на певні частини. Тут ми зустрічаємося з проблемою виокремлення в потоці поведінки частин дій, тобто – з проблемою зміни мотивації, відновлення чи наслідків вже існуючої попередньої мотивації.

Потяг до дії певним мотивом позначається як мотивація. Мотивація ж усвідомлюється як процес вибору між різними мотивованими діями, як процес, що регулює і спрямовує дію на досягнення специфічних для даного мотиву цільових станів, які підтримують цю спрямованість. Зазвичай мотивація виражає цілеспрямованість діяльності і в окремих випадках пов’язана з проблемою мотиваційного контексту між різними цілями.

Мотивація, безперечно, не єдиний процес, що рівномірно, від початку до кінця, прогнозує поведінковий акт. Вона складається з різних процесів, які здійснюють функцію саморегуляції на окремих фазах поведінкового акту – насамперед до і після виконання дії. Так, спочатку працює процес зважування можливих наслідків дії. В цьому випадку зустрічаємося з проблемою аналітичного реконструювання мотивації через гіпотетичні проміжні процеси саморегуляції, які характеризують окремі фази перебігу дії [3].

Від мотивації залежить те, як і в якому напрямі будуть застосовуватися різні функціональні здібності. Мотивацією також визначається вибір різних варіантів сприймання. Крім того, нею визначається й інтенсивність і наполегливість у здійсненні обраної дії чи досягненні її результатів. У цьому випадку зустрічаємося з проблемою багатогранності впливу мотивації на поведінку та її наслідки.

Вихідні умови спрямованої дії (а саме – особливості ситуації) мотивують поведінку особистості. Ця актуалізація усвідомлюється як процес двосторонньої взаємодії між характеристиками ситуації і мотивації об’єкта. Результати взаємодії позначаються як мотивація. Мотивація у цьому випадку обумовлена ситуацією й тому порівняно нетривала. Вважається, що саме вона „запускає” послідовність дій, спрямовує їх на досягнення мети.

Мотивація - спонукання, що викликає активність організму і визначає її спрямованість. Термін „мотивація" взятий в широкому смислі, використовується у всіх областях психології, які досліджують причини і механізми цілеспрямованої поведінки людини і тварин. За своїми проявами і функціями в регуляції поведінки мотивуючі фактори можуть бути поділені на три відносно самостійних класи:1) при аналізі питання про те, чому організм взагалі входить в стан активності, аналізуються прояви потреб та інстинктів як джерел активності; 2) якщо вивчається питання, на що спрямована активність організму, заради чого зроблено вибір саме цих актів поведінки, а не інших, досліджуються насамперед проявів мотивів як причин, які визначають вибір спрямованості поведінки; 3) при ви рішенні питання про те, як, яким чином здійснюється регуляція динаміки поведінки, досліджуються прояви емоцій, суб'єктивних переживань (прагнень, бажань) та установок у поведінці суб'єкта [7].

Спрямованість особистості в психології розглядається як утворення, що визначає основний напрям її діяльності, поведінку в конкретних життєвих ситуаціях. Самовизначення особистості - свідомий акт вияву та утвердження власної позиції в проблемних ситуаціях.

У вітчизняній психологічній науці особистісне самовизначення грунтується на взаємовідношенні внутрішніх і зовнішніх чинників за принципом детермінізму С. Рубінштейна. У цьому контексті можна говорити про пізнання людиною самої себе і про ставлення до життя, перетворення себе в новому особистому досвіді, здійсненні вибору життєвого шляху, життєвій концепції, усвідомленні способів досягнення мети і смислу життя, що об'єднуються сенсом свого існування. У класичному розумінні проблема особистісного самовизначення виникає на стику взаємодії „суб'єктивної” і „об'єктивної” реальності - особистості і суспільства. Згідно з посткласичним системним підходом, у взаємодії суб'єкта з об'єктом народжується нова реальність, у якій зникає детермінізм „зовнішнього”, яке теж стає „внутрішнім” щодо системи, що утворилася. Людина є складною психологічною системою, що самоорганізується, здійснює новоутворення складної „суміщеної” природи, на які спирається у своєму саморозвитку [2].

Протягом всього життя людина зустрічається з проблемою особистісного самовизначення в новому усвідомленні життя, здійснює безліч виборів відповідно до своїх ціннісних переваг, що одночасно є і явищем, і процесом. На нашу думку, з настанням дорослості настає переломний момент, коли особистісне самовизначення набуває справожиттєвого характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]