Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7906-st_16.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

ВАРІАНТ 16

Зміст

  1. Порядкові середні 3

  2. Які є показники електрифікації, механізації та автоматизації виробничих проектів 5

  3. Задачі 8

Список використаної літератури 13

  1. Порядкові середні

Крім середніх величин (х), в соціально-економічному аналізі використовуються ще такі узагальнюючі характеристики як, мода (Мо) і медіана (Ме). Їх часто називають розподільчими або порядковими середніми. Ці середні теж в деякій мірі відображають типовий рівень варіюючої ознаки в якісно однорідній сукупності.

Мода в статистиці – числове значення тієї варіанти, що найчастіше зустрічається в сукупності.

В дискретному ряді розподілу моді відповідає найбільша частота.

Медіана – числове значення варіанти, що ділить ряд рангових значень на дві рівні частини.

Визначаємо моду за формулою: , де х0 – нижня межа модального інтервалу; h – величина модального інтервалу; f1, f2, f3 – частота відповідно перед модального, модального та після модального інтервалів.

Медіану визначаємо за формулою: , де х0 – нижня межа медіанного інтервалу; h – величина медіанного інтервалу; 0,5 ∑f – половина суми накопичених частот інтервального ряду; Sх0 – сума накопичених частот перед медіанним інтервалом; fm– частота медіанного інтервалу.

  1. Які є показники електрифікації, механізації та автоматизації виробничих проектів

В даний час для оцінки досягнутого рівня механізації використовуються різні непрямі показники: дані про структуру основних фондів, обсязі випуску або впровадження торговельного устаткування, капіталовкладеннях у механізацію праці в розрахунку на одного працівника або на 1000 грн. річного товарообігу, дані про питому вагу підприємств, оснащених тим або іншим устаткуванням, і т.д. Однак для всіх перерахованих показників характерна відсутність явної вираженої залежності між їхніми абсолютними значеннями і ступенем заміни ручної праці механізованим.

Виявити й оцінити залежність між обсягом використовуваного устаткування і рівнем механізації можна лише за допомогою спеціальних статистичних показників.

Якісна оцінка рівня механізації припускає визначення ступеня витиснення ручної праці механізмами. При цьому одиницею спостереження можуть бути працівник, його праця і виконувана робота, технологічний процес.

На практиці, визначаючи кількість перевалок вантажу, необхідно мати на увазі, що в залежності від організації під'ємнотранспортних робіт вивантаження товарів з одних транспортних засобів і навантаження їх на інші можуть бути технологічно об'єднані, оскільки вони збігаються в просторі і в часі. У цьому випадку навантаження і розвантаження представляють єдиний процес перевантаження, при якій замість двох залишається одна перевалка.

Механізація виробничого процесу в житлово-комунальному господарстві - найважливіше джерело підвищення продуктивності праці. Механізація виробництва означає заміну ручної праці машинною. Це скорочує тривалість виробничого процесу, забезпечує економію праці робітників, оздоровлює її умови.

Розрізняють три стадії механізації виробничого процесу: часткова механізація, комплексна механізація автоматизація.

Часткова механізація - це виконання за допомогою машин найбільш трудомістких процесів виробництва.

Комплексна механізація є найбільш досконалою формою застосування машинної праці, коли всі виробничі та транспортні процеси виконуються комплексом машин та механізмів, взаємозв’язаних за продуктивністю та основними параметрами. При комплексній механізації застосування ручної праці скорочується до мінімуму.

Автоматизація виробництва - це такий етап машинного виробництва, коли усі виробничі операції виконуються машинами та приладами за допомогою дистанційного управління.

Економічну ефективність механізації робіт оцінюють за допомогою таких показників: механо-, енерго-, електроозброєність праці, коефіцієнт механізації праці, коефіцієнт інтенсивного та екстенсивного навантаження машин. На підприємствах використовують такі показники: коефіцієнт (рівень) механізації робіт і коефіцієнт (рівень) механізації праці.

Коефіцієнт механізації робіт характеризує ступінь механізації робіт. Його визначають, поділивши обсяг робіт, виконаних за допомогою машин і механізмів, на загальний обсяг робіт за формулою

Кмр = Wм х 100 : Wз ,

де Кмр - коефіцієнт (рівень) механізації робіт;

Wм - обсяг робіт, що виконуються механізованим способом,

у натуральних вимірниках;

Wз- загальний обсяг цих робіт.

ПоказникКмр визначають за видами робіт.

Коефіцієнт (рівень) механізації праці - співвідношення чисельності робітників, зайнятих на механізованих роботах та загальної чисельності робітників. Рівень механізації праці можна виміряти трудомісткістю процесу - співвідношенням трудомісткості механізованих операцій до загальної трудомісткості виробничого процесу за формулою

Кмп = Тм х 100 : Тз ,

де Кмп - рівень механізації праці;

Тм - трудомісткість механізованих операцій, люд-днів;

Тз - загальна трудомісткість процесу, людино-днів.

ПоказникКмп визначають по підприємству в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]