Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орликовський самостійна.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
122.72 Кб
Скачать

6.Управління процесом формування та реалізації стратегії

У своїх пошуках постійного джерела конкурентних переваг дослідники й підприємці усвідомили, що діяльність залежить не тільки від формулювання та успішного впровадження певної стратегії, але й від того, як проходить процес створення та утримання конкурентних переваг. В той час, коли суть стратегії полягає в поясненні (обгрунтуванні) діяльності компанії на певному етапі, процес її формулювання та впровадження є передумовою для підтримки стабільного успіху.

Для динамічного підходу до формулювання і впровадження стратегії необхідна наявність внутрішнього середовища, яке , з одного боку, забезпечило б високу стабільність, а з іншого — надавало б високий ступінь гнучкості, щоб швидко реагувати на зміни.Якість формульованих стратегій залежить від якості використовуваних знань. Це, в свою чергу, залежить від ефективності управління процесом набуття знань всередині компанії. В динамічних середовищах умови, які лежать в основі стратегії, часто змінюються до того моменту, поки стратегію впроваджено. Розробку і впровадження стратегії, таким чином, необхідно розглядати як постійний процес навчання, отже, якість стратегії прямо залежить від якості пізнавальних а також поведінково-навчальних механізмів організації. Система оцінки діяльності може забезпечити необхідний зворотній зв'язок в процесі навчання за умови, якщо враховано усі етапи розробки стратегії та процесу її впровадження, а також систему цінностей компанії. Водночас процес прийняття стратегічного рішення має певні особливості: складність опису об'єктів аналізу; високий рівень невизначеності отримання результатів при реалізації рішень; наявність великої кількості змінних; критерії рішення наперед чітко не визначені й уточнюються керівником під час їх реалізації; велика трудомісткість і тривалість процесу вимагає значних витрат і використання висококваліфікованих фахівців. Перелічені особливості дають підставу стверджувати, що процес розв'язання стратегічних завдань вимагає особливої методології. Окрім цього, центр ваги проблеми переміщується з формування її стратегії на управління процесом впровадження відповідних стратегічних змін.

Вибір стратегії — основа стратегічного управління.

Вибір стратегії має певні особливості, зумовлені переважно рівнем управління. Реалізацію стратегії вважають критичним процесом, тому що саме у випадку успішного його виконання організація досягає мети, а при неуспішному — з'являються додаткові труднощі. Найчастіше реалізація стратегії передбачає поглиблене вивчення стану середовища, цілей і сформованих стратегій; оцінку ресурсів і можливостей їх розподілу; створення умов для мотивації працівників під час реалізації стратегії; підготовку рішення щодо організаційної структури (розроблення оптимальної структури управління, оцінку існуючої організаційної структури та порівняння їх з метою оцінки масштабу необхідних змін; управління процесом перетворень).

РЕАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЇ

Умови успішної реалізації стратегії. Основні етапи циклу реалізації стратегії. Стратегічні зміни в організації. Матриця “зміна-супротив”. Головні сфери стратегічних змін: інформованість та мотивація персоналу, лідерство та стиль в менеджменті, базові цінності та корпорацій на культура, організаційна структура, фінансування та ресурсне забезпечення, компетенція та навики персоналу. Обмеженість стратегічних змін. Концептуальні підходи до управління процесом стратегічних змін.

Управління реалізацією стратегії передбачає визначення завдань, встановлення їх пріоритетності відповідно до значущості для реалізації стратегії, строків їх здійснення, відповідальних виконавців із зазначенням їхніх прав та повноважень, контрольних показників та форм контролю. Процес реалізації стратегії передбачає постійний моніторинг результатів реалізації стратегії, а також гнучку та своєчасну її корекцію, тобто впровадження адекватних і своєчасних змін. У процесі реалізації стратегії відбувається створення всіх умов для здійснення цієї стратегії. Реалізація розробленої стратегії — це водночас початок процесу формування наступної стратегії організації, оскільки її реалізацією організація завершує цикл стратегічного розвитку, і водночас — це є початком іншого циклу такого розвитку.

Умовами успішної реалізації стратегії є:

■ Наявність у менеджерів організації розробленої стратегії у вигляді чітких стратегічних вказівок та їх впровадження в життя відповідно до поточного оперативного плану реалізації стратегічних змін.

■ Забезпечення менеджерами надходження всіх необхідних ресурсів для даного процесу.

■ Супровід топ-менеджерами процесу реалізації шляхом контролю всіх організаційних цілей і прийняття адекватних гнучких рішень, спрямованих на практичне досягнення цих цілей.

■ Відповідність стратегії критеріям її ефективності.

■ Стратегія має передбачати достатню мотивацію та стимули для персоналу організації.

Реалізація стратегії охоплює певні етапи:

■ Початок дій (запуск).

■ Впровадження основних стратегічних змін.

■ Завершення стратегії.

Реалізація стратегії неможлива без відповідних змін в організаційній культурі, яка важко змінюється, водночас вона є основою. Відсутність або низький рівень організаційної культури може стати причиною провалу. Культура відображає місію фірми і проявляється у вигляді "цінностей, що поділяються".

Формування стратегії підприємства є процесом, який проходить певні етапи. 

Рис. 1. Етапи стратегічного планування і управління

Список використаної літератури

1.Уткін Е.А. Стратегічне планування: Підручник. - М.: Изд-во "Тандем", 2005.

2.Дойль П. Менеджмент: стратегія і тактика. - СПб: Видавництво "Пітер", 2001. - С. 109.

3.Ансофф І. Стратегічне управління. - М.: Економіка, 2003. - С. 34.

4.Артамонов Б.В. Стратегічний менеджмент. - М.: ЮНИТИ, 2002 - с. 114.

ЗАДАЧА

1 Етап. Місія і цілі фірми.

Місію підприємства ТОВ «Бренд- Бенд» можна сформулювати таким чином: створення суспільству естетичного комфорту в довколишній архітектурі.

З врахуванням сформульованої підприємством ТОВ «Бренд Бенд» місії можна виділити наступні проблеми, що стоять перед організацією:

- підприємство не володіє великими фінансовими ресурсами;

- відносно вузький асортимент пропонованих послуг і продукції;

- дуже повільне оновлення асортименту.

2 Етап. Погрози і можливості. Сильні і слабкі сторони. Заважає розвитку:

- відсутність філіальної мережі, як в Запорізькому регіоні, так і в країні;

- обмеженість рекламного бюджету;

Оцінимо силу ТОВ «Бренд Бенд» і силу галузі, в якій воно працює. Як наголошувалося раніше, підприємство володіє досить кваліфікованими робочими кадрами, виробляє і реалізує продукцію, що потребує ринок поліграфії та поліграфічних послуг, за мінімальною собівартістю, але не володіє великими фінансовими ресурсами. Тому силу підприємства ТОВ «Бренд Бенд» можна охарактеризувати як помірно сильну.

3 Етап. Визначення базової стратегії. Таким чином, виходячи з аналізу сили ТОВ «Бренд Бенд» і аналізу можливостей розвитку поліграфічної галузі, для даного підприємства як орієнтовну стратегію потрібно вибрати стратегію утримання і розвиток ринку існуючого товару, і можливо диверсифікацію своїх послуг у зв'язку з можливим відкриттям ще одного цеху.

Для вибору конкретних можливих стратегій скористаємося матрицею Томпсона і Стрікланда, таблиця 1

Таблиця 1

Матриця Томпсона/Стрікланда для ТОВ «Бренд Бенд»

II квадрат:

I квадрат:

Швидке зростання ринку

1. Передивляється стратегії концентрованого зростання для посилення позицій на ринку, розвитку кордонів ринку

2. Горизонтальна інтеграція

3. Стратегії скорочення

4. Ліквідація

1. Концентроване зростання

2. Вертикальна інтеграція.

3. Центрована диверсифікація

Об'єм ринку наших товарів, його можливості

III квадрат:

IV квадрат:

1. Скорочення витрат

2. Диверсифікація

3. Скорочення виробництва

4. Ліквідація

1. Концентрична диверсифікація

2. Конгломератна диверсифікація

3. Спільне підприємство в новій галузі

Повільне зростання ринку

Слабка конкурентна позиція

Сильна конкурентна позиція

Як видно з таблиці 1, у зв'язку з тим, що конкурентна позиція ТОВ «Бренд Бенд» оцінюється як сильна, а можливості зростання ринку її товарів можна вважати помірно швидкими, то для підприємства ТОВ «Бренд Бенд» найбільш прийнятними є стратегії, що знаходяться в I квадраті матриці Томпсона і Стрікланда.

4 етап. Тактика, політика, процедури. В рамках даної стратегії основну увагу підприємство повинне приділити маркетингу. Також необхідні наступні дії. ТОВ «Бренд Бенд» повинне прагнути з вироблюваною продукцією завоювати кращі позиції на даному ринку за рахунок маркетингових зусиль в області цін, стимулювання збуту, реклами і так далі.

Найважливішим в рамках вибраної стратегії для ТОВ «Бренд Бенд» є безперервний пошук, і створення нових способів обслуговування своїх клієнтів і збуту для своєї продукції.

5 Етап. Організація і оцінка (прогноз) реалізації стратегії. Чинниками, що свідчать про правильність вибору стратегії, є цілі, які їй не суперечать і сприятимуть реалізації вибраної стратегії, аналіз зовнішніх і внутрішніх чинників, що показав, що в ТОВ «Бренд Бенд» немає істотних перешкод в досягненні наміченої стратегії, і більшість чинників сприятимуть реалізації вибраної стратегії.

Аналіз сильних і слабких сторін ТОВ «Бренд Бенд» характеризує дослідження внутрішнього середовища підприємства. У наступному пункті роботи буде зроблений аналіз сильних і слабких сторін підприємства ТОВ «Бренд Бенд» та проведено SWOT-аналіз підприємства.

Процесс реалізації стратегії складається з п'ятьох основних этапів.

Перший етап. Поглиблене вивчення стану середовища, цілей і розроблених стратегій. Так як виконувана робота скоріш теоретична, ніж практична, можна вважати, що змін середовища цього не сталося. Отже обрана стратегія залишається у силі. Потрібно здійснити роз'яснювальну роботу серед співробітників фірми з метою втягування в процес реалізації стратегії. Це необхідно провести у вигляді окремих зборів по виробничим одиницям, і навіть зробити випуск друкованих видань, яких у формі тез і постулатів відбити основні моменти стратегічного розвитку предприятия.

Другий етап. Прийняття рішень посібником з ефективного використання ресурсів. Аналізуються дані, отримані з відповідних відділів, і навіть їх оцінки з боку бухгалтерії щодо фінансового обоснования.

Третій етап. Зміна організаційної структури. У організаційну структуру необхідні зміни: поява відділу стратегічного розвитку та його інфраструктури, поява відділу з маркетингу.

Четвертий етап. Внесення необхідних змін - у життєдіяльність предприятия.

Пятий етап. Внесення змін - у генеральну стратегію. Таких змін необхідно всіляко уникати, за умови що зміни приведуть або до помітному погіршення становища підприємства (до банкрутства), або принесуть помітно великих доходів. При зміні генеральної стратегії необхідно зважити все «за» і «проти» і підходитимемо даному процесу дуже осторожно.