Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄЦГР шлях до справжньої демократії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
259.58 Кб
Скачать

3.2). Принципи будови та механізм функціонування єцгр.

Для того щоб скласти для себе повне, і ясне уявлення про принципи будови та механізм функціонування ЄЦГР, треба уважно вивчити його роботу на прикладі (Схеми № 4 та №7) та образної схеми міського ЄЦГР (Схема № 6).

Будова всього комплексу ЄЦГР представляє собою два основні комплексу органів: програмо-формуючі органи (Схема № 4 - нижня частина), а ще - програмо-реалізуючі органи (схеми: № 4 - верхня частина), які можна собі уявити у вигляді двох з’єднаних пірамідальних споруд, або вітрил корабля (Схема № 8, або схема №6).

Взагалі будяку схему, що описує ЄЦГР правильніше за все уявляти у трьох мірному вигляді - як піраміду(Схема № 7), у вершині котрої завжди знаходиться Загальна Рада (всіх) Координаторів даної місцевості (котра є головним контрольним органом ЄЦГР, бо вона створює ЄЦГР, назначає туди посадовців та контролює їх роботу).

Якщо ж брати ЄЦГР вже не міста чи області, а Національний ЄЦГР то тоді роль Загальна Рада (всіх Рад) Координаторів даної місцевості виконує вже Національна Рада Державних Координаторів (НРДК), в котру зібралися делегати від усіх Державних Рад Координаторів країни (всіх сфер та галузей).

Двома головними робочими відділами ЄЦГР (обох органів) є - Координаційна Рада та Реалізаційна Рада, перша належить до «програмо-формуючих органів», друга до «програмо-реалізуючих органів» ЄЦГР. (Схема № 4,6,7)

Але Координаційна Рада (програмо-формуючих органів) ніяк не зможе працювати без налагодженої роботи Погоджувальної Ради та особливо Експертної Ради. Так само як і Реалізаційна Рада (програмо-реалізуючих органів) ніяк не зможе працювати без налагодженої роботи Погоджувально-Реалізаційного Комітету та особливо Практико-Реалізаційного Агентства.

Розглянемо детально схему №4 (Див. в додатку), котра має назву «Механізм формування та реалізації проектів, і програм громадського розвитку в ЄЦГР».

В центрі схеми (тобто на вершині піраміди), знаходиться орган, що зветься Загальна Рада (всіх Рад) Координаторів (наприклад - міста Полтава).

Якщо б це був ЄЦГР Полтавської області то цей орган називався б тоді Загальна Рада (всіх Рад) Координаторів Полтавської області. Якщо б це був ЄЦГР України то цей орган мав би назву Національна Рада Державних Координаторів (НРДК).

Тож повернемося назад до ЄЦГР міста Полтава.

Як видно на схемі №4 Загальна Рада (всіх Рад) Координаторів міста Полтава (що організувала ЄЦГР свого міста):

- Формує Цілі та Загальну стратегію розвитку;

- Виробляє ідеологію житєустрою;

- Здійснює ревізію Програми Розвитку.

А також:

- Затверджує склад Громадської Ради ЄЦГР та Комітету Єдиної Системи Державно Громадського Контролю - на рівні даної місцевості (дивись про неї далі, главу СБГ та ЄСиДГК).

- Здійснює загальний нагляд за діяльністю органів ЄЦГР.

Тепер «спустимося» в низ схеми №4. Як бачимо Громада даного міста (його мешканці розбиті на первинні колективи - міні громади) зібравшись на свої збори (- збори мешканців вулиці;- збори колективу підприємства; круглі столи ГО; збори приватних підприємців).

Кожен первинний колектив формує список своїх власних:

- проблеми;

- вимоги;

- ініціативи;

- пропозиції;

- ідеї;

- проекти.

Після того, як в первинних колективах були сформульовані дані списки - Координатори кожного з цих первинних колективів відправляють їх до ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ ЄЦГР (даної місцевості):

ЕКСПЕРТНА РАДА (перший рівень програмо-формуючих органів ЄЦГР):

- Дає загальну та спеціальні оцінки первинним (робочим) проектам, замовленням, ідеям;

- Пропонує механізм їх рішення та виробляє алгоритм їх реалізації;

- Зусиллями спеціалістів із консультативних комісій допомагає авторам ідей, пропозицій та подібного скласти грамотні «бізнес-проекти», «ділові пропозиції» і таке інше.

- Проводить (на базі реалізаційного відділу) спеціальні виставки, семінари, лекції та інше.

Далі, Експертна Рада попрацювавши - передає всю інформацію своєї роботи в Погоджувальну Раду, у вигляді чітко сформованих:

- Соціальних замовлень; Робочих проектів розвитку (на місцевому рівні).

ПОГОДЖУВАЛЬНА РАДА (другий рівень програмо-формуючих органів ЄЦГР):

- Проводить погоджування між всіма учасниками по формуванню місцевих територіальних та галузевих програм, і проектів розвитку;

- З цією цілю: 1) створюються спеціальні робочі комісії та групи; 2) проводяться соціальні опитування; 3) організовуються публічні слухання конкуруючих проектів; 4) організовуються круглі столи; 5) організовуються форуми; 6) інші подібні заходи.

(Тут же, депутати - представники політичних структур, у відповідності програмного призначення своєї партії, укладають з авторськими колективами необхідні договори на курирування (лобіювання) ними подальшої реалізації їхніх проектів чи програм. (Див Главу 6 «Переворот взаємостосунків організованих громад, із політиками та політичними партіями, у новій в системі»). Слід зазначити, що оплата праці депутатів та їхніх партій має буде відбуватися з місцевого бюджету, і буде прямо залежати від їх старанності та успішності реалізації проектів, взятих ними на свій баланс.

Далі, Погоджувальна Рада попрацювавши передає всю інформацію своєї роботи в Координаційну Раду, у вигляді чітко сформованих:

- Соціально-економічних, галузевих та територіальних проектів (даної місцевості).

КООРДИНАЦІЙНА РАДА (Третій рівень програмо-формуючих органів ЄЦГР) :

- Виробляє Єдиний Комплексний План та Програму розвитку;

- З цією цілю створює робочі комісії, котрі зводять в єдине ціле всі наявні соціальні, економічні, екологічні, культурні, освітні та інші проекти, і програми;

- Тестує їх (проводить референдуми; громадські опитування).

Далі, в схемі №4 (в центрі знаходиться Загальна Рада Координаторів даної місцевості котра виконує загальний нагляд за діяльністю органів ЄЦГР) ми бачимо також далі - РЕАЛІЗАЦІЙНУ РАДУ. (Див нижче, розділ - 3.5.- ПРОГРАМО-РЕАЛІЗАЦІЙНИЙ ОРГАН ЄЦГР, ЦІЛІ, ЗАВДАННЯ ТА ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ).

РЕАЛІЗАЦІЙНА РАДА (перший рівень програмо-реалізуючих органів ЄЦГР) або (як ще її можна назвати) Директорат, тому що вона складається з деректорів-керівників основних проектів та напрямків, отримавши від Координаційної Ради результати їхньої роботи (інформацію) у вигляді: - Єдиного Комплексного Плану та Програму розвитку даної території (з її галузями та сферами діяльності). А також зведені в єдине ціле всі наявні соціальні, економічні, екологічні, культурні, освітні та інші проекти, і програми. Плюс результати референдумів та громадських опитування (зроблених Координаційною Радою).

РЕАЛІЗАЦІЙНА РАДА:

- Назначає керівників основних програм та проектів;

- Формує виконавчі групи по реалізації конкретних проектів та програм, ставить їм задачі та строки виконання;

- Контролює весь комплекс питань, що стосується реалізації програм та проектів, і їх учасників.

Далі, Реалізаційна Рада попрацювавши передає всю інформацію своєї роботи в Погоджувально-Реалізаційний Комітет.

ПОГОДЖУВАЛЬНО-РЕАЛІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ (другий рівень програмо-реалізуючих органів ЄЦГР).

Він складається із керівників конкретних проектів та програм, відповідальних за їх реалізацію та контроль

ПОГОДЖУВАЛЬНО-РЕАЛІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ:

- Регламентує роботу Практико-Реалізаційного Агентства;

- Погоджує всі питання між учасниками реалізації та МіСаУ;

- Ставить задачу перед Практико-Реалізаційного Агентства, і розробляє план заходів.

Далі, над результатом роботи Погоджувально-Реалізаційного Комітету настає черга роботи вже Практико-Реалізаційного Агентства.

ПРАКТИКО-РЕАЛІЗАЦІЙНЕ АГЕНСТВО (третій рівень програмо-реалізуючих органів ЄЦГР):

- Реалізує проекти та програми розвитку, залучає творчій та трудовий потенціал

Всіх громадян та їх соціально-економічні об’єднання всіх форм господарювання.

- Здійснює підтримку громадян в їх розвитку, в трьох основних напрямах:

1) Підтримка та розвиток тих хто хоче само-реалізуватися індивідуально.

2) Підтримка та розвиток вчених, винахідників, науково-творчих колективів

3) Підтримка та розвиток духовних, культурних, освітніх та інших колективів.

- Надає всі необхідні для розвитку та діяльності: програми, проекти, навчання, презентацію діяльності, кадрову та інформаційну допомогу.

- Виділяє: технічну, матеріальну, фінансову, консалтингову допомогу.

Результатом роботи ПРАКТИКО-РЕАЛІЗАЦІЙНОГО АГЕНСТВА є : реальне сприяння, підтримка та розвиток всіє громади міста чи області (Приватним підприємцям; Колективам акціонерних підприємств;Кооперативам; Різного роду творчим та духовним колективам; Громадським організаціям).

Тепер розглянемо детально ще одну важливу схему про ЄЦГР -

схему №7, котра має назву «Принципова Схема функціонування Системи ЄЦГР, і механізм погоджування Державного управління та Самоуправління, при виробленні та реалізації комплексних проектів, і програм розвитку Держави та Громади». Ця схема показує хто міг би бути членом органів та відділів ЄЦГР, котрих призначає та запрошує ЗРК.

В цій схемі є три колони, центральна колона (це аналог схеми №4) показує чим займаються даний відділи та орган ЄЦГР. Права колона показує можливих представників в ЄЦГР від Громадськості, тоді як ліва показує можливих представників в ЄЦГР від Державних органів місцевої влади.

Розглянемо ще одну схему котра стосується ЄЦГР - схему №6 (Див. додаток - Схеми), котра має назву «ЄЦГР або Кораблик МіСаУ». Це най простіша схема для розуміння ЄЦГР, адже вона показує будову ЄЦГР та його два основних комплекси органів : програмо-формуючі органи та програмо-реалізуючі органи, у вигляді двох вітрил.

На схемі також добре видно вершину щогли корабля, в котрій завжди знаходиться:

- Загальна Рада (всіх рад) Координаторів даної місцевості (котра є головним контрольним органом ЄЦГР, бо вона створює ЄЦГР, та Громадську Раду, назначає посадовців та контролює їх роботу) та підзвітна лише їй - ЄСиДГК єдина система Державно Громадського Контролю, як і СБГ на території даної місцевості.

Також на схемі № 6 видно Міську Раду; Мера; Міськвиконком та звичайно ж Громаду даного міста. Саме за тим як з’єднуються між собою дані геометричні фігури, з котрих складається весь «Кораблик МіСау», і показується рівень впливу, чи взаємодії даного органу, з органами та відділами ЄЦГР.

Наприклад: в схемі (№6) добре видно що - Мер міста знаходиться на порядок нижче за «вершину ЄЦГР». Тобто він (чи його представники) немає жодного впливу чи навіть права консультувати членів «вершини ЄЦГР» (Загальна Рада (всіх)Координаторів даної місцевості та підзвітна лише їй - ЄСиДГК єдина система Державного Громадського Контролю, СБГ на території даної місцевості), тоді як«вершини ЄЦГР» навпаки.

Далі, також видно, що Міська Рада (чи її вповноважені представники) можуть співпрацювати із: - Експертною Радою;Погоджувальною Радою; Реалізаційним Агентством; Погоджувально-Реалізаційним Комітетом. Але що стосується Міської Ради та Координаційної Ради;Реалізаційної Ради то тут Міська Рада може бути лише (щось на зразок) помічника - консультанта, і лише за умов згоди Координаційної Ради та Реалізаційної Ради.

Далі, всю цю схему можна зрозуміти легко, стосовно Міськвиконкому.

Але що стосується Громади яка є основою даного Корабля, як видно зі схеми: може здатися, що вона співпрацює на пряму, через своїх Координаторів, лише з Експертною Радою та Реалізаційним Агентством. (Як і у схемі № 4 (члени громади) подають в Експертну Раду свої проблеми та пропозиції, а на виході ЄЦГР з Реалізаційним Агентством отримують вже соціально-економічний розвиток). Проте пригадавши всю суть ТГС (Частина №2, Глава №1), ми згадаємо - що члени Загальної Ради Координаторів даної місцевості, виходять із первинних колективів, тобто з міні-громад даного міста, складених за специфікою своєї галузі чи сфери. Тобто громадяни міста якщо їм не подобається робота їхнього ЄЦГР можуть вплинути на те щоб ЗРК змістили негідних такої посади службовців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]