Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційне право модуль.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
51.07 Кб
Скачать

1. Комерційне право, це:

А) самостійна галузіь права;

Б) підгалузь фінансового права;

В) підгалузь цивільного права.

2. Відносини, які регулюються комерційним правом поділяються на: а) відносини державного, колективного та приватно-правового характеру; б) відносини публічно-правового характеру та відносини в сфері державного управління; в) відносини приватно-правового та публічно-правового характеру; г) трудові, кримінальні відносини та відносини приватно-правового характеру.

3. Джерела комерційного права це: а) керівні роз’яснення з питань застосування діючого законодавства при розгляді різних категорій справ; б) система правових норм, що регулюють комерційні відносини у процесі організації та безпосереднього здійснення комерційної діяльності; в) норми, за допомогою яких здійснюється міжнародно–правове регулювання комерційної діяльності; г) в нашій системі права є акти компетентних державних органів, що встановлюють або санкціонують норми права. Це зовнішні форми вираження правотворчої діяльності держави, за допомогою якої воля законодавця стає обов’язковою для виконання.

4. Торговельна діяльність це: а) безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність із виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з метою отримання прибутку; б) безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність юридичних осіб і громадян, по здійсненню купівлі і продажу товарів народного споживання з метою отримання прибутку; в) будь-яка діяльність особи, направлена на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, у разі коли безпосередня участь такої особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою; г) діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для послідуючої їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам підприємницької діяльності.

5. До осіб, які не мають права займатися підприємницькою діяльністю відносяться: а) посадові особи органів державної влади; б) громадяни, які досягли 18 років; в) іноземці; г) особи без громадянства.

6. В якій державі вперше був прийнятий Торговий кодекс?

А) Німеччина;

Б) Франція;

В) США.

7. Державний захист прав громадян як споживачів здійснюють: а) Державний комітет з технічного регулювання та споживчої політики; б) Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації; в) Державний комітет по захисту прав споживачів; г) Кабінет міністрів України.

8. Процедура обов'язкової сертифікації товарів включає в себе: а) перевірку та випробування продукції; б) вимірювання та перевірку продукції; в) систематизацію та вимірювання продукції; г) утилізацію продукції.

9. Антимонопольний комітет України підконтрольний: а) Президенту України; б) Верховній Раді України; в) Кабінету Міністрів України; г) всім, вище перерахованим органам.

10. Право власності відповідно до чинного законодавства це: а) врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування та розпорядження майном; б) комплекс повноважень власника щодо володіння, користування та розпорядження майном; в) суспільні відносини з приводу привласнення засобів виробництва і продуктів праці; г) правовий режим майна.

ІІ РІВЕНЬ.

  1. Що таке державний нагляд у торгівлі?

  2. Що таке стандартизація та сертифікація товарів?

ІІІ РІВЕНЬ.

Ситуаційні завдання Приватне підприємство "Геліос" має роздрібну торговельну мережу, яка складається з 20 магазинів. Товар, отриманий від постачальників, спочатку поставляється на базу підприємства, а потім відпускається у магазини. При здійсненні відпуску товару в магазині у накладних робиться позначка про те, що сертифікати відповідності на відпущений товар знаходяться на базі приватного підприємства "Геліос". Такий порядок прийнятий з тієї причини, що постачальники при відпуску кожної партії товару видають один примірник сертифіката. Посадові особи органу у справах захисту прав споживачів вимагають наявності копій сертифікатів, засвідчених печаткою постачальників товарів, у кожній торговельній точці. Запитання: 1. Для чого потрібні сертифікати на кожній Торговельній точці? 2. Чи правомірні такі вимоги посадовими особами органу у справах прав споживачів? 3. Обґрунтуйте свою відповідь.

ВАРІАНТ

І РІВЕНЬ

  1. Комерційне право це: а) сукупність комерційних відносини, які виникають між суб’єктами комерційної діяльності, їх контрагентами, органами управління в процесі організації і здійснення комерційної діяльності, виробництва і реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг; б) обсяг правовідносин, що регулюються нормативними актами, а також коло осіб, до яких такі акти призначені; в) система правових норм, що регулюють комерційні відносини у процесі організації та безпосереднього здійснення комерційної діяльності; г) норми, за допомогою яких здійснюється міжнародно–правове регулювання комерційної діяльності.

  1. Для того, щоб провести сертифікацію товарів, суб'єкт підприємницької діяльності повинен: а) отримати сертифікат відповідності; б) отримати сертифікат якості; в) отримати ліцензію; г) укласти договір з відповідним органом, який буде її здійснювати.

  1. Досягнення суб'єктом господарювання монопольного (домінуючого) становища на ринку товару, підтримання або посилення цього становища це: а) економічна конкуренція (конкуренція); б) монополістична діяльність; в) Зловживання монопольним становищем; г) монополізація.

  1. Антимонопольний комітет України підзвітний: а) Президенту України; б) Верховній Раді України; в) Кабінету Міністрів України; г) всім, вище перерахованим органам.

  1. Підприємство відповідає по своїм зобов`язанням: а) самостійно всім своїм майном; б) самостійно всім своїм майном, за винятком державної частки майна; в) самостійно всім своїм майном, отриманим за результати господарської діяльності; г) всім своїм майном та додатково майном власників (засновників).

  1. Контроль за наявністю ліцензії у суб'єктів господарювання здійснюють: а) Кабінет Міністрів України; б) податкові органи; в) спеціально уповноважений орган та інші органи виконавчої влади в межах їх повноважень шляхом проведення планових та позапланових перевірок; г) Держспоживстандарт.

  1. До недійсних угод відносяться: a) абсолютно недійсні, нікчемні, удавані, про людське око; б) абсолютно недійсні та відносно недійсні; в) відносно недійсні оспорювані, нікчемні, удавані; г) оспорювані, про людське око, удавані. г) такий вид відповідальності порушує права однією із сторін.

  1.  Фізична особа - підприємець вiдповiдатиме за борги перед кредиторами та третіми особами: а) усім належним йому майном; б) усiм належним йому майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення; в) тiльки майном, яке використовується для здійснення підприємницької діяльності; г) майном, що належить тiльки цьому підприємцю.

  1. Який з документів не повинен подаватись для державної реєстрації: а) установчі документи; б) довідка про повне формування статутного фонду; в) документ про внесення плати за державну реєстрацію; г) реєстраційна картка.

10. Яке з перерахованих підприємств, в залежності від форм власності, не передбачене законодавством: а) колективне; б) змішане; в) державне; г) сімейне.

ІІ РІВЕНЬ.

  1. Що таке стандартизація та сертифікація товарів?

  2. Хто здійснює державне регулювання цін і тарифів в Україні?

ІІІ РІВЕНЬ

Ситуаційне завдання Торговельне підприємство "Проун" займається виробництвом та реалізацією тютюнових виробів. В ході перевірки цього підприємства, Держспоживстандартом були виявлені порушення правил маркування, які встановлені ГОСТ 3935-81 "Цигарки, загальні технічні умови", а саме, не було вказано клас цигарок на пачках, найменування підприємства виробника та його місцезнаходження, номер машини та номер бригади на кожній цигарці. Запитання: 1. Чи несуть відповідальність суб'єкти підприємницької діяльності, які виробляють та реалізують тютюнові роби з порушення правил маркування? 2. Чи було в даному випадку вчинене правопорушення стосовно маркування тютюнових виробів? 3. Чи можна в даному випадку, притягти винну особу до адміністративної відповідальності? 4. Чи є це порушення Декрету Кабінету Міністрів України "Про державний нагляд за дотриманням стандартів, норм і правил та відповідальності за їх порушення"?

Варіант

І РІВЕНЬ.

1. Контроль за дотриманням стандартів, норм і правил, станом засобів вимірювання, а також інших вимог, пов'язаних з якістю продукції, здійснює: а) комітет по захисту прав споживачів і його територіальні відділення; б) Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації і його територіальні відділення; в) центральні органи Державного комітет з питань технічного регулювання та споживчої політики і його територіальні органи — центри.

2. До системи органів Антимонопольного комітету України, яку очолює Голова Комітету, відносяться: а) територіальні відділення; б) Антимонопольний комітет України; в) Антимонопольний комітет України і його територіальні відділення; г) Кабінету Міністрів України та Антимонопольний комітет України.

3. Торговий патент це: а) Державне свідоцтво, яке посвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності або його структурного (відокремленого) підрозділу займатися видами підприємницької діяльності вказаними в відповідному нормативному акті; б) документ державного зразка, який засвідчує право господарюючого суб'єкта на провадження зазначеного в ньому виду діяльності протягом визначеного строку за умови виконання певних умов; в) локальний нормативний акти, в якому виражається воля господарюючих суб'єктів разом заснувати підприємство та наділити його майном, яке складається із вкладів учасників, і визначаються права і обов'язки самого товариства і його учасників; г) державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на особливий порядок оподаткування.

4. Господарюючі суб'єкти для заняття торговою діяльністю можуть мати в сфері роздрібної торгівлі магазини, які в свою чергу поділяються на: а) продовольчі, непродовольчі, змішані; за товарною спеціалізацією, за товарним асортиментом, за формами торгівлі; б) спеціалізовані, неспеціалізовані, універсами, універсами, будинки в) торгівлі, торгівельні центри (комплекси); в) звичайні, самообслуговування, торгівля по зразкам, торгівля по попередніх замовленнях, дрібнорозддрібні.

5. Оптова торгівля це: а) діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для послідуючої їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим СПД; б) операція згідно якої продавець зобов'язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму; в) діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків; г) господарська операція, яка передбачає продаж резидентом або нерезидентом товарів фізичним чи юридичним особам на умовах розстрочення кінцевого розрахунку, на визначений строк та під процент;

6. Істотними умовами договору визнаються такі умови: а) які традиційно, за звичаєм , включається в договір; б) які, як правило, не передбачаються даним видом договору, але можуть бути встановлені за погодженням сторін; в) які безпосередньо зазначені в законі та які необхідно погодити саме для даного виду договору; г) які передбачені законом.

7. До договорів пов'язаних з передачею майна у користування: а)майнового найму, безоплатного користування майном; оренди, лізингу, концесійний договір; б) оренди; лізингу; прокату, схову; в) оренди, лізингу, схову, комісії; г) оренди, лізингу, контрактації, 8. Суб'єктами орендних правовідносин можуть бути :

а) як фізичні так і юридичні особи; б) юридичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності; в) юридичні або фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності; г) тільки фізичні особи.