Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загороднюк Маша 2010.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

43 Розділ 5. Охорона праці

5.1. Охорона праці в господарстві

Охорона праці – це система законодавчих, соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів спрямованих на створення безпечних умов, збереження здоров’я, працездатності людини в процесі праці.

Складовими охорони праці є законодавство про працю, виробнича санітарія і безпека застосування різних технічних засобів на виробничих процесах у сільському господарстві. Трудове законодавство регламентується законодавчим актом, основним з яких є конституція України, Закон України „Про охорону праці”, „Про охорону здоров’я”, „Про пожежну безпеку”, „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, а також Кодекс законів про працю України (Гряшник Г.М., Лахман С.Д., Бутко Д.А. та ін., 1994).

Головним фактором організації праці на виробництві є санітарно-технічні умови. Створення таких умов, близьких до сприятливих – одне з найважливіших завдань керівників та спеціалістів охорони здоров’я і громадських організацій господарства).

5.2. Охорона праці при проведенні передпосівного обробітку

ґрунту під сою

Після проведення закриття вологи ґрунту, приступають до культивації. Першу культивацію проводять культиватором КРН-4 в агрегаті з боронами БЗТС-1 на глибину 10-12 см, другу (передпосівну) – на 5-6 см культиватором УСМК-5,4. У суху погоду перед сівбою площу коткують.

До початку роботи механізатор ознайомлюється з технікою безпеки і несе відповідальність за дотримання правил безпеки праці. При роботі в 1,5 зміни знайомиться з наказом та умовами оплати праці.

44

Відповідно до розробленої операційної картки, він дотримується умов та режиму виконання роботи та відпочинку, а також розробленого маршруту переїзду агрегату з поля на поле, місця до заправки пальним та ін.

Механізатори під час відпочинку агрегат зупиняють, вимикають двигун і фіксують гальма, а після культивації всі механізми очищають, змащують. В господарстві передбачено шести годинний робочий день при роботі з пестицидами, та доплати за шкідливість (50%), а за роботу на гусеничних тракторах (10%), при роботі в другу зміну (20%). Якщо передпосівний обробіток співпадає з піковим періодом, то його проводять в дві зміни, а значить є підмінний тракторист.

5.3. Рекомендації по покращенню умов охорони праці

1. Щорічно поновлювати літературу, буклети та забезпечувати інструкціями до нової техніки (особливо закордонної, здійснюючи переклад на українську мову). Строк до 1.02.12., відповідальний інженер з техніки безпеки.

2. Укомплектувати робочі місця вогнегасниками та наглядною агітацією – відповідальний інженер з охорони праці.

3. Завершити будівництво душової до 1.07.12 р. – відповідальний головний інженер.

45 Розділ 6. Охорона довкілля

До актуальної проблеми сьогодення, що стосується людини і від цього залежить майбутнє всього людства на планеті, потрібно віднести проблеми навколишнього середовища, тобто екології, які спричинені недбалим ставленням до природи людиною.

Закон України „Про охорону навколишнього природного середовища” передбачає регулювання відносин у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє середовище, збереження ресурсів, та інших природних комплексів (Марчак А.В., 1998).

Охорона довкілля – це практичне здійснення системи розроблених заходів по оптимізації взаємовідносин людського суспільства і природи. Екологічна експертиза – це вид науково-практичної діяльності, що ґрунтується на екологічному дослідженні, аналізі та оцінці матеріалів чи суб’єктів, реалізація і дія може негативно впливати або впливає на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей (Пльонсак В.А., Марчак А.В., 1993).

Екологічна експертиза проводиться в такій послідовності:

  1. визначають номенклатуру розроблювальної продукції;

  2. вивчають спільно з споживачем продукції умови її використання, та вплив на довкілля;

  3. визначають перелік передбачуваних впливів;

  4. визначають рівні здійснювальних впливів на оточуюче середовище, їх відповідність гранично-допустимим значенням;

  5. визначають взаємозв’язки між здійснювальними впливами на оточуюче середовище і технічними параметрами продукції;

  6. розглядають комплекс нормативно-технічних документів, які встановлюють технічні вимоги до даної продукції, а також вимог охорони оточуючого середовища та вносять, в них відповідні вимоги до показників продукції.

46

Основою організаційно-господарських заходів є правильно створена структура виробництва та раціональне використання кожного гектара сільськогосподарських угідь. За даними обстеження розроблена класифікація земель господарства, за ступенем їх розмитості. Основними причинами, що викликають водну ерозію є весняні талі води та дощі. Засобами проти ерозії є: правильний обробіток ґрунту, лункування, щілювання, терасування, снігозатримання. Поля в господарстві від вітрової ерозії захищені лісосмугами. При внесенні пестицидів і мінеральних добрив кожного працюючого забезпечують засобами індивідуального захисту. А вони дотримуються правил техніки при роботі з хімічними препаратами, щоб не пошкодити своє здоров’я і не забруднювати навколишнє середовище. В тракторному парку де обслуговуються сільськогосподарські машини є спеціальні зливні ями, які призначені для відпрацьованих мастил. Під час обробітку ґрунту, при сівбі і догляді за рослинами, для зменшення руйнування структури ґрунту використовують широкозахватні і комплексні агрегати. Агротехнічні прийоми в господарстві направлені на те, щоб постійно покращувати якість ґрунту і підвищувати його родючість. Адже чим родючіші ґрунти, тим вища урожайність.

Рекомендації для покращення навколишнього середовища в господарстві:

1. Для забезпечення належної охорони навколишнього середовища потрібно виділяти кошти в необхідній кількостях.

2. В місцях, де проявляється водна чи вітрова ерозія, потрібно негайно застосувати протиерозійні заходи.

3. Згідно Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” необхідно дотримуватись всіх положень та вдаватись до штрафів на осіб, які забруднюють навколишнє середовище.

4. Проводити заходи для покращення якості і родючості ґрунтів.