Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
283.65 Кб
Скачать

Тема 1. Інформаційні системи в управлінні економікою

1.1. Основні етапи розвитку інформаційних систем

Інформаційні системи (ІС) існували з моменту появи суспільства, оскільки на будь-якій стадії розвитку суспільство вимагає для свого управління систематизованої, попередньо підготовленої інформації. Особливо це стосується виробничих процесів як життєво найважливіших для розвитку суспільства.

Виробничі процеси вдосконалюються найбільш динамічно,що ускладнює керування ними і тим самим стимулює вдосконалення і розвиток інформаційних систем.

Введемо поняття економічної інформаційної системи (ЕІС). Під ним розуміють систему, призначену для зберігання, пошуку і видачі економічної інформації за запитами користувачів.

За допомогою ЕІС можна обробляти далеко не всю інформацію, яку використовують для керування об'єктом, оскільки на будь-якому підприємстві циркулюють великі інформаційні потоки,котрі відіграють важливе значення в прийнятті рішень, але обробка цих потоків інформації за допомогою комп'ютерів неможлива. Частка інформації, котру обробляють в ЕІС, для різних рівнів управління коливається стосовно загального об'єму від 10 до 20 %.

ІС в своєму розвитку пройшли кілька поколінь.В ІС першого покоління, які в зарубіжній літературі відомі під назвою DATA Processing System- DPS, (“Системи обробки даних”, синоніми “Електронна обробка даних”, “Системи електронної обробки даних”), а у вітчизняній - “Автоматизовані системи управління (АСУ)– позадачний підхід”- для кожної задачі окремо готували дані і створювали математичну модель. Створення ІС першого покоління належать до початку 60-х років  століття. Такі системи обмежувалися розв'язуванням деяких функціональних задач, наприклад задач бухгалтерського обліку. Протягом наступних років поступово переходять від локальних систем обробки даних до систем, що охоплюють широке коло задач управління. Подальший розвиток ІС пов'язаний з концепцією баз даних. На цій основі з'явились ІС другого покоління.

ІС другого покоління відомі під назвою Management Іnformation System- MIS (“управлінські (адміністративні) інформаційні системи” або “інформаційні системи в менеджменті”), у нашій літературі використовується термін “АСУ- концепція баз даних”. Основною функцією таких систем є забезпечення керівництва інформацією. Типову управлінську інформаційну систему характеризує структурований потік інформації, інтеграція задач обробки даних, генерування запитів і звітів. Ця система створювалася на ідеології автоматизованих банків даних і баз даних. Етап створення ІС другого покоління розпочався 1972 року.

Системи підтримки прийняття рішень- СППР (Decision Support System-DSS)- це інформаційні системи третього покоління. СППР-інтерактивна комп'ютерна система, яка призначена для підтримки різних видів діяльності в разі прийняття рішень зі слабоструктурованих або неструктурованих проблем.Інтерес до СППР як перспективної галузі використання обчислювальної техніки постійно зростає. У багатьох країнах розробка і реалізація СППР перетворилася на сферу бізнесу, що швидко розвивається. СППР мають не тільки загальне інформаційне забезпечення, а й загальне математичне забезпечення- бази моделей,тобто реалізована ідея розподілу обчислень. Слід зазначити,що інформаційні системи нового покоління не витісняли попередні ІС,а просто розширювався діапазон застосування інформаційних систем. Більш того, у деяких сучасних гібридних ІС присутні елементи всіх трьох поколінь ІС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]