Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст Влад.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
1.48 Mб
Скачать

6. Опис конструкції

Згідно з стандартом СТ СЕВ246-76 конструкційне виконання IM1001. Дана машина виконана на лапах з підшипниковими щитами, з горизонтальним розташуванням вала і з одним вихідним кінцем циліндричної форми.

Конструктивно двигун складається із якоря, станини, полюсів і елементів кріплення.

Корпус станини має циліндричну форму, виготовляється зі сталі Ст.3. До корпусу гвинтами прикручені головні і додаткові полюси з обмотками. Головні полюси складаються з осердя і полюсного наконечника, які штампуються з листової електротехнічної сталі 3411 товщиною 1 мм. Обмотку головних полюсів виконують багатошаровою з круглого мідного провідника марки ПЕТВ. Обмотку додаткових полюсів виконують багатошаровою з круглого мідного провідника марки ПЕТВ. Зібрані котушки основних і додаткових полюсів просочують і запікають. Пакет якоря виконують з штампованих і ізольованих лаком листів електротехнічної сталі 2013 товщиною 0,5 мм, напресовують прямо на вал і затискають між двома натискними кільцями, які одночасно служать опорою для лобових частин обмотки якоря. Один з обмоткотримачів впирається у виступ вала, а другий запирається кільцем, насадженим на вал гарячою посадкою. Вал виготовляється з сталі марки 45, має ступінчасту форму для роздільної посадки на нього осердя якоря, колектора і вентилятора.

Колектор складається з колекторних пластин, ізольованих одна від одної слюдяними пластинами, які є міжламельною ізоляцією. Для приєднання кінців обмотки якоря до колектора в колекторні пластини впаяні когутки.

До підшипникового щита зі сторони колектора за допомогою болтів кріплять траверзу щіткотримачів. Щіткотримачі штампують на текстолітових кільцях. В щіткотримачі встановлені щітки. Аксіальну вентиляцію електродвигуна здійснюють за допомогою литого вентилятора, насадженого на вал зі сторони приводу. Повітря забирається через жалюзі, виконані в захисній стрічці зі сторони колектора і викидається через отвори в захисній стрічці зі сторони приводу.

Зі сторони колектора на валу передбачено спеціальне балансувальне кільце. В підшипникових щитах встановлені підшипники кочення. Кінці обмоток якоря і збудження виводять до болтів панелі, яка розташована в коробці виводів.

Література

1. Попічко в.В., Проектування електричних машин постійного струму. -л.:Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004.

2. Проектирование электрических машин /Под ред. И.П.Копылова. -М.: Энергия, 1980. - 496 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]