Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до модулю 1 товарознавство.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
44.82 Кб
Скачать
  1. Визначте основні задачі експертної та торговельно-технологічної, аналітичної діяльності товарознавства.

Експертна діяльність включає такі типи:

- користування нормативними документами, оцінювання з точки зору вимог споживачів і інтересів соціально-економічного прогресу країни, розроблення проектів технічних умов на товар;

- аналіз та оцінювання параметрів асортименту товарів;

- оцінювання якості, комплектності, пакування і маркування товарів, якості тари;

- визначення органолептичними і лабораторними методами компонентів складу, рецептури, чистої речовини, ступеня шкідливості, безпеки, екологічної чистоти, надійності, ефективності споживання;

- оцінювання конкурентоспроможності товарів.

Торгівельно-технологічна діяльність вимагає створення відповідних умов для збереження якості товарів у процесі товаропросування.

Аналітична функція забезпечує економічну ефективність комерційної діяльності при дотриманні правових актів і норм моралі. Аналіз структури асортименту товарів проводиться з урахуванням швидкості обертання, фізичного і морального старінь та інших аспектів для досягнення ефективності роботи.

  1. Що визначають споживні показники товарів? Наведіть характеристику показників соціального призначення та естетичні для конкретного товару.

Властивості соціального призначення - характеризують відповідність виробів суспільно необхідним потребам, їхню суспільну значущість для різних груп споживачів, відповідність оптимальному асортименту.

Якщо характеризувати наприклад сорочку, то необхідно зазначити для якої групи споживачів вона буде призначена: для бізнесменів, чоловіків робітничого класу, пенсіонерів. Чи можна охарактеризувати, для якого суспільного класу вона буде призначена – вищого, середнього чи нижчого. Так, наприклад, для пенсіонера не буде потрібна дорога фірмова сорочка, а бізнесмен не одягне сорочку з ринку.

Для сорочки серед естетичних показників можна визначити відповідність стилю, моді (мало кому сподобається сорочка стилю ХХ століття); пропорційність розмірів (при виготовленні треба враховувати приблизні розміри одягу споживачів. В Китаї наприклад люди меншого зросту, ніж у Європі, тому для цієї країни варто шити менші сорочки), кольорове оформлення (чоловіки більшістю надають переваги «спокійним» класичним кольорам – білий, чорний, синій, сірий тощо).

  1. Як характеризуються споживні властивості товару? Наведіть характеристику показників функціонального призначення для конкретного товару.

Споживні властивості товарів – комплекс властивостей товарів, які обумовлюють корисність і здатність товарів задовольняти потреби споживача, виявляються у процесі споживання та визначають ефективність використання

Залежно від того, яка з особливостей товару виявляється або характеризується при визначенні якості виробів, споживні властивості поділяються на такі групи:

- соціального призначення;

- функціональні;

- експлуатаційні;

- ергономічні;

- естетичні;

- екологічні.

Показники функціональних властивостей поділяють на три групи:

- показники досконалого виконання основної функції - характеризують ступінь задоволення потреб людини при використанні товарів, тобто корисний ефект споживання. Корисний ефект споживання можна виражати в кількісних і якісних показниках. Наприклад, для продовольчих товарів він визначається кількістю енергії та коефіцієнтом засвоювання. Для взуття цей показник складається з якісних характеристик: забезпечення функцій руху, захист ступні, стійкість у стоячому положенні;

- показники універсальності - визначає діапазон умов і можливостей використання конкретного товару за призначенням з додатковими функціями, корисними для людини. Наприклад універсальність борошна, молока;

- показники виконання додаткових функцій - характеризує поведінку товару при споживанні (експлуатації), перевезенні, зберіганні, ремонтуванні.