Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до модулю 1 товарознавство.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
44.82 Кб
Скачать
  1. Що таке комплекс споживних властивостей товару? Наведіть характеристику експлуатаційних показників для конкретного товару.

Комплекс споживних властивостей – це сукупність всіх споживних властивостей (функціональні, естетичні, екологічні, ергономічні, соціального призначення, експлуатаційні), які обумовлюють корисність і здатність товарів задовольняти потреби споживача, виявляються у процесі споживання та визначають ефективність використання.

Експлуатаційні властивості - характеризують поведінку товару в процесі його експлуатації (споживання).

Експлуатаційні показники для смартфону:

  • Надійність – властивість товарів зберігати в установлених межах значення всіх параметрів виконання функцій, зберігаючи при цьому значення показників у заданих межах (для смартфону залежить від частоти використання та умов зберігання)

  • Нешкідливість – відсутність таких конструктивних вузлів деталей, хімічних елементів, що здатні завдавати шкоду людині (Можлива згубна дія на організм людини від радіохвиль, які випромінює прилад)

  • Ресурс – час роботи товарів до граничного стану, який зафіксовано в нормативних документах (для смартфону встановлюється виробником і не бажано перевищувати його)

  • Гарантійний термін – проміжок календарного часу, протягом якого зберігається відповідальність виробника (продавця, виконавця) за відповідність товару нормативним документам за умови дотримання споживачем правил його використання, експлуатації, зберігання (найчастіше для смартфону гарантійний термін складає 1 рік)

  • Ремонтопридатність – здатність товарів не змінювати суттєво функціональні властивості під час зберігання (легко піддається ремонту)

  1. Наведіть характеристику ергономічних та екологічних показників для конкретного товару.

Розглянемо розчинну каву.

Ергономічні властивості характеризуються здатністю пристосовуватись до використання людиною у побутових процесах. Натуральна розчинна кава має зручну упаковку, не потребує спеціальних умов зберігання, має невеликий час приготування, зрозуміле маркування. Приготування кави не потребує зусиль і є зручним для споживача – необхідно ложкою насипати суху речовину до чашки та залити водою. Всі ці характеристики обумовлюють ергономічні властивості розчинної кави.

Екологічні властивості характеризують міру шкідливої дії продукції на довкілля. Натуральна розчинна кава є органічним продуктом рослинного походження, тому її виробництво, споживання та утилізація не шкодять навколишньому середовищу та є екологічно безпечними.

  1. Визначте потреби людини як необхідну властивість функціонування суспільства.

Потреби – це об'єктивна властивість підтримання життєдіяльності, функціонування та розвитку людини, колективу, суспільства в цілому.

Потреби розвиваються під впливом об’єктивних чинників та умов життєдіяльності. Однак соціальні групи, і кожна людина зокрема, беруть участь у формуванні умов життя і власних потреб. Людина може існувати і розвиватися лише за відповідних внутрішніх і зовнішніх умовах, внаслідок власної діяльності і взаємодії із зовнішнім середовищем, здійснюючи з ним постійний обмін необхідними речовинами, життєвою енергією та інформацією, що відповідає певному становищу людини в системі самого середовища. Потреби змушують людину здійснювати активність, спрямовану на задоволення власних потреб. Фізіологічні потреби змушують людину шукати їжу або готувати її за допомогою різних засобів виробництва. Соціальні потреби змушують нас більше спілкуватися один з одним, приєднуватися до соціальних груп, знаходити друзів, щоб людині не було самотньо. Завдяки цьому суспільство має змогу розвиватися, з’явлються нові досягнення НТП для задоволення фізичних потреб, люди стають більш уважнішими один до одного і більше спілкуються один з одним завдяки соціальним потребам. Саме завдяки людським потребам суспільство має змогу нормально функціонувати.